Irland dag 3 - del 2

Fortfarande lördag 20 juni

Iväg igen och nu tog vi gröna Hop on - Hop off-bussen för att ta oss till Merrion Square, för att titta på alla Georgianska hus med sina vackra dörrar med halvmånefönster ovanför och smidesdetaljer på balkonger, fönster och längs med husen.




I morse fick inte bussen köra in där, för enligt dåvarande chauffören pågick något "rubbyhubby" där borta. Nu gjorde vi ett nytt försök och efter att ha bytt buss vid ändhållplatsen lyckades vi få en plats längst fram däruppe. Där satt vi i godan ro, solen hade äntligen krupit fram ur molnen och vi tog av oss tröjorna och njöt.

DÅ!           

Vi anfölls av turistande kineser.

De kom som ett gäng gräshoppor och vräkte sig ner en på varje säte där bakom oss och placerade en väska eller kamera på det lediga bredvid sig, så ingen annan kunde sitta där.
Nu är det risk för att jag låter rasistisk, men det här är faktiskt precis vad som hände.

De gastade och skrek till varandra och det var inte några små pipiga röster. Jag mindes plötsligt hur det var båda gångerna jag varit i Kina, på bl a inrikesflyget och andra offentliga ställen. De skrek ofta när de pratade.

Hela tiden skulle de prata med varandra, så varför inte sitta tillsammans då? Hon som satt bakom oss satt och hojtade till sitt manliga sällskap, som satt på bänken bredvid oss och pekade att han skulle fotografera det och det och det.

De överröstade t o m chauffören som guidade oss om alla sevärdheter vi passerade. Jag satt och härsknade till och innan jag ens hann fatta det vänder sig min lugne, timide, kära särbo om och säger till den gapande kvinnan: "Could you please be quiet, I don't hear what he says".

Jag höll på att få slag och kvinnan sa något till sin man och helt plötsligt  kunde de tala i normal samtalston.

Tydligen blev det helt enkelt för mycket för dem att någon sa till, för bara ett par minuter senare reste de sig - och då visade det sig att denna högljudda, tjattrande hop bara bestod av 4 personer. De gick nerför trappan under pågående färd - något som chauffören upplyst alla som steg på, att det var förbjudet och så fort de kommit ner började skrikandet igen.

Den här gången var det chauffören som flera gånger bad dem sätta sig ner, samt att prata lite tystare. De bara ignorerade honom och till slut röt han i mikrofonen: "Om ni inte gör som jag säger får ni betala dubbel avgift"!  Då först blev det lite lugnare därnere.

Är jag rasist?

Eller beskriver jag verkligheten?

Jag hade reagerat likadant om det varit svenskar eller vilket folk som helst.

Vi närmade oss vårt mål, men inte kom vi dit med bussen. Tydligen pågick det  där "rubbyhubby" fortfarande, för vi hamnade vid St Stephans Green - en stor park mitt i Dublin med konstgjorda små sjöar, massor med grönska, bänkar och statyer. En riktig liten oas mitt ibland all trafik och buller.




Vi gick runt där ett bra tag och naturligtvis behövde särbon hitta en toalett. Det hade de glömt att ordna i denna annars så välordnade park. När han nästan såg ubåtar och det var helkris, kom det till slut ett tätt och lämpligt buskage i ett skogsparti och han försvann in i grönskan, men tji fick han. Där inne "bodde" någon karl som låg och sov.

Livet är hårt ibland, både för den nödige och han som blev störd. Det fick bli en pubtoalett som blev räddningen!

         Vår lilla krukväxt Fuchsia växer i stora häckar på Irland!



Alla sorters människor verkade ha hittat sin egen plats där i parken.






Vi tog oss ur parken och promenerade mot Merrion Square för att äntligen få se de fina husen. Vi mötte hundratals med människor och hörde stoj och glam och först då förstod vi att det där "rubbyhubby" var en stor, folklig begivenhet för hela familjen.

På väg dit passerade vi hugenottkyrkogården, men den led av ett påtagligt sorgligt tillstånd bakom låsta galler. Där kan man tala om stendött i dubbla bemärkelsen. Cirka 10 - 12 lutande stenar, inte en blomma, bara lite ogräs - knappt något dagsljus ens en gång. Det kanske inte finns en enda levande hugenott kvar i Dublin?

I de Geogianska kvarteren var det fortfarande mycket folk. Vi provade några roliga spel som var till för allmänheten, det fanns ganska många och de var det gratis att roa sig med. Tur det, för det var annat som kostade!




Vi förfasade oss över att det kostade 2 Euro att klättra upp i ett "snott" torn och åka ner i en spiralbana på en kokosmatta. För 2 Euro kunde en förälder åka med sitt barn, annars tror jag att det var per person och åk. Tänk de som har många barn och dålig ekonomi.





De sålde även olika sorters kakor och godis. Jag fick ögonen på några som åt chokladdoppade bär och marshmallows på en pinne, det ville jag ha, ända tills jag såg priset. 4 Euro för 8 jordgubbar eller 4 bär och 4 marshmallows. 

Jag tycker det är för dyrt för barnfamiljer som uppenbarligen var målgrupp för det här arrangemanget.




Till slut hade vi roat oss färdigt och koncentrerade oss på det vi kommit dit för. Det var verkligen fina dörrar och  detaljer runt framsidorna.






Den här grunkan stod i olika varianter utanför vart och vartannat hus, dess funktion funderade vi över i flera dagar, sen kom särbon på det.  Gissa gärna! Jag kan tala om det lite längre fram om det behövs.



Vi travade på hemåt och jag fick se första katten på Irland. Vaktkatt?



Nu har vi tvättat lite strumpor och underkläder. Särbon som varit okontaktbar sen vi kom hem är åter tillgänglig, för slagskeppet Tirpitz är sänkt och boken utläst.

GO NATT!

Kommentarer
Postat av: Lillan i Cornwall



Hej igen! Jag behöver inte gissa. :) Det är en boot/foot scraper! Vi har en sådan på baksidan av vårt gamla farmhouse men den är inte lika fin som den på fotot.

2009-07-09 @ 00:30:00
Postat av: Thalina

Så underbart du berättar till de helt fantastiska bilderna.Inte är du rasist,säga ifrån kan man göra till vem som helst när det är befogat.Ha det så gott kram Thalina

2009-07-09 @ 10:22:23
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: Suss

Lillan, Hej själv, kul att du är med här på bloggen och visst är det en fotskrapa. Vi fick fundera några dagar och det var inte jag som kom på det.

2009-07-09 @ 14:10:53
URL: http://leontina.blogg. se
Postat av: Suss

Thalina, Tack, jag tycker inte själv att jag är rasist, men man vet ju aldrig vad andra har för åsikt. Det är trist när vuxna människor beter sig på det där viset, det sänder ut helt fel signaler till barn och ungdomar!

2009-07-09 @ 14:12:35
URL: http://leontina.blogg. se
Postat av: Inga M

Det där med fotskrapa hade jag aldrig gissat, men Lillan visste förstås.

2009-07-10 @ 08:35:15
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Jag hade inte heller kunnat gissa det tror jag. Varför skulle en fotskrapa se ut så där? Det är ju ett galler.......(inskränkt hemmatänkande)

2009-07-10 @ 13:43:50
URL: http://leontina.blogg. se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0