Förra söndagen........

........... som bl a fick mig att köpa ny kamera - mest pga av den omtalade bruna kärrhöken som visade sig som ett luddigt streck. Trots den totalt misslyckade bilden hade vi ändå en underbar söndagfm därnere i Rynningeviken. Det har inte blivit tid att skriva om den förrän nu.

Vi kom dit ganska tidigt på morgonen, för att vara vi alltså. Dvs klockan var inte ens 10.
Det var väldigt lite människor där, jag som trodde alla andra var så hurtiga och störtade upp i ottan för att lyssna på kvitter och försöka få syn på de små sångarna. Fel, hade jag.

Det fösta jag fick ögonen på var de nya dammarna för vattensalamandrarna - den större varianten.





Runt dessa dammar finns även "fångsthinkar", de står på utsidan ena perioden och på insidan den andra. (Salamandrarnas perioder alltså).  Det är för att fånga upp dem som är på väg in eller ut och kunna räkna dem. Just nu minns jag inte exakt, för jag fick det förklarat för mig förra sommaren.
I alla fall kunde jag konstatera att hinkarna fanns, utplacerade med jämna mellanrum.



Vi gick vidare och det var strax efter det här som den underbara bruna kärrhöken flög över våra huvuden. Vi hade kikaren med oss och kunde se hela den pampiga fågeln. 



Så här föreställde jag mig att jag fick med den, för precis så såg det ut, men det här är någon annans bild från nätet.
Tack för lånet!

Vi gick till Rävgången och jag fick syn på Daldockor. Vad söta de är!



Mitt på bron tittade jag ut över vattnet och kunde i fantasin känna mig som jag var i någon djungel någonstans.



Jag vill paddla kanot här! Det var det tydligen fler som ville - och som gjorde också. Fast de här två kom på Svartån dit även vi letat oss efter Rävgången.



Vi svängde av från stora stigen och gick iväg rätt ut i grönskan, på en ganska svampigt, fuktig stig. Det var vackrare uppåt än neråt  Där var det mest gyttjigt!



Vi gick tills vi inte kom längre, för det blev slut land och bara vatten kvar. Lillån och Svartån möttes.



Det låg ett omkullblåst träd där, helt dött och avkapad från roten, ändå växte det upp nya skott från stammen där det låg.




Vi klafsade tillbaka till "civilisationen", jag dessutom med en sko som spruckit nästan 1 dm framme vid tån. Jag önskar någon hade filmat mig när jag hoppade som en gasell på stockar, stenar och gamla rötter för att ta mig tillbaka till fiket vid Naturens hus. Jag hade blivit lovad fika när vi kom tillbaka och jag var jättesugen.

Jag valde en stor latte (kaffe nu igen.....) och den mest gigantiska muffins jag någonsin sett.
                                             29 kronor kostade den!



Det var när jag kom hem och la in bilderna i datorn som jag bestämde mig för att köpa en ny kamera. Muffinsen är helt okej, men det bruna kärrhöksstrecket raderade jag direkt!

Kommentarer
Postat av: Mia

Ja, jag förstår att ni hade en underbar söndag. Vad blev det för sorts kamera då? Nu väntar vi på fler läckra bilder - för jag tycker du har jättefina bilder redan i din blogg.

2009-05-24 @ 10:17:44
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inga M

Vattensalamandrar?? Det måste vara såna där som fanns i branddammen. De där som var blå och orange. Jättesnygga! Fast sen efter någon vecka i en balja så tappade de färgen och fick simma tillbaka till det dyiga vattnet i branddammen igen. Undrar hur det kom sig att de valde just den här platsen? Och man kan ju också undra om de är hotade numera? Då fanns det massor.

2009-05-24 @ 19:22:53
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Mia, Det blev en Panasonic som heter LUMIX, den kan zooma 10 X. Jag har testat den lite idag, men jag har en lång väg att vandra innan jag kan den lika bra som min gamla.

Tack för berömmet om mina bilder, jag blev jätteglad!

2009-05-24 @ 20:05:27
URL: http://leontina.blogg. se
Postat av: Suss

Inga, Det är inte riktigt samma sorts salamandrar. De vi höll på med var vanliga, det här är "Större vattensalamander" och de är lite i farozonen i och med all utdikning osv.

Jag tror inte att "våra" är lika hotade.

2009-05-24 @ 20:07:01
URL: http://leontina.blogg. se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0