Valborg

Vi var bjudna till ett par kompisar för att fira Valborg med dem och i det ingick en hel massa fröjder!

För det första deras trevliga sällskap för oss båda.

Sedan var det utlovat surströmming, vilket är en höjdare för min del. Särbon skulle få tomatsill, medan vi andra tre skulle frossa i denna utsökta delikatess. Jag kände mig alldeles darrig vid tanken på att sätta tänderna i en klämma och känna den ljuvliga smaken. (Jag fuskar lite, jag gör bara en halv klämma, annars blir det så mycket mättande bröd att jag kanske inte orkar pressa in så mycket strömming som jag önskar).

För att skona den icke-ätande hade de ordnat lite luktavledande manövrer och för säkerhets skull placerat hela arrangemanget ute på balkongen.



Nästa fröjdhöjdare: Våra vänner bor nästan högst upp i ett hus vid Järntorget. Där har man en helt perfekt utsikt över slottet där valborgsfirandet går av stapeln varje år med sång, tal och musik. Dessutom brasa på en flotte ute i vattnet och ett häftigt fyrverkeri.

                               Här har det inte satt igång än.


        Men här har folk strömmat till och än mer blev det längre fram.


Något annat fröjdefullt var att få smaka nässelsoppa, som var förrätten. 

Det var premiär för både mig och särbon och vi fick genast en ny favoriträtt båda två. Nu blir det till att ge sig ut i naturen och försöka plocka sig lite toppskott och tillreda. Tur vi har en konsult, både vad det gäller förberedelse av ogräset och tillredning av detsamma.  Mycket gott!

Mitt i surisätandet började firandet där utanför och vi sprang lite fram och tillbaka för att kunna, både äta och även vara med och titta, lyssna, samt sjunga tillsammans med studentsångarna och den stora kören. Det var härligt! (=fröjdefullt även det, men det blir lite tjatigt med samma ord hela tiden).

Här har bågskyttarna just fyrat av sina brinnande pilar mot flotten ute i Svartån och brasan är tänd!



Särbon hade en alldeles egen liten fröjd, för värdfolket har en gammal Moraklocka som inte velat fungera på ett bra tag.



         NEJ, HAN KÖPTE DEN INTE, DEN VAR INTE TILL SALU ! ! ! !

Däremot hittade vi honom därute i hallen några gånger under kvällen, med huvudet instoppat i fodralet och med en klurig min i ansiktet. Sen grejade (hans favorituttryck) han lite och tänk ................. den satte igång ! Jag borde inte vara förvånad, men den hade inte gått på länge, så jag trodde nog inte han skulle lyckas.

När alla sånger var sjungna och vi ätit tomt i burken började fyrverkeriet. Jag älskar det, även om det är helt bortkastade pengar och man inte borde och allt det där.

Jag tog en massa bilder rakt upp i himlen och här kommer ett litet urval av det som fastnade.








Kvällen fortsatte i njutandets tecken och vi fick glass med varm hjortronsylt. En massa prat senare blev det kaffe och te med utsökta praliner och jag fick en hel kanna Lapsang för mig själv.

Dessutom fick jag lära mig ett nytt, roligt namn på detta rökta te som är så speciellt. 

                                            "Korv-te". 

Något barn i värdparets närhet hade sagt ungefär så här till sin mamma efter ett besök hos dem: "Kan inte vi också köpa sånt där korvte (då syftande på rökt korv)?"

Tilläggas bör, att när vi tackade för oss ungefär 00.15 gick Moraklockan fortfarande. Nu ska jag maila och fråga hur det är med den idag, samt tacka för en otroligt trevlig och fröjdefull Valborgskväll!


Kommentarer
Postat av: Inga M

Vilken trevlig kväll! Och Valborgsfirande på första parkett vid slottet! Alltså helt rätt val av plats en sån här dag.



Ville bara säga att jag kan ana hur många bilder du har fått knäppa för att få så här många som är bra. Det är ju nästan hopplöst med en digitalkamera eftersom den har lite fördröjning.

2009-05-02 @ 06:12:51
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Anki Enbom

Jag har aldrig smakat nässelsoppa. Kan man likna smaken med ngt?

Jo, denna marknad är i Godegård varje år den 1 maj.

En jättemysig marknad med maskiner djur och många knallare. Så har du möjlighet så åk nästa år för Du har inte så långt till Godegård va?

Vilken trevlig valborgskväll ni haft.

Surströmming är gott :)

2009-05-02 @ 06:49:40
URL: http://ankiskatter.blogg.se/
Postat av: Herta

Vad härligt med Valborsfirande under sådana former, jag menar nässelsoppa och surströmming. Helt perfekt och det låter underbart gott...och också hälsosamt.

Du visar oss också många fina bilder från ett Örebro i högform. Själv åker jag till staden i slutet på maj.

2009-05-02 @ 15:56:01
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Vi hade en höjdarkväll kan jag tala om och kameran gick varm. Jag tror jag knäppte 30 - 40 bilder rätt ut i mörkret och hade ingen aning om vad som fastnade. Jag blev dock rätt nöjd med resultatet.

2009-05-02 @ 23:05:12
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Anki E, Nässelsoppan var fräsch, lite mustig, men jag kan inte likna den vid någon annan, bara säga att den var smakrik och riktigt god.

Vi brukar ha Godegård som mål ibland när vi är ute på motorcykeln. Porslinsmuseét antar jag att du sett? Det är väldigt intressant. Marknaden får nog ta oss en titt på nästa år. Är det bara en dag och bara då?

2009-05-02 @ 23:09:02
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Herta, Valborgskvällen var en helt perfekt kväll på alla vis, vännerna, maten, firandet osv osv. De har verkligen en fantastisk utsikt över slottet med omgivningar.

Hoppas Örebro visar sig från sin bästa sida när du kommer i maj, vad du nu ska göra. Välkommen hit!

2009-05-02 @ 23:10:55
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Anki Enbom

Det är bara den 1 maj varje år som det är denna marknad i godegård :)

Porslinsmuseet känner jag inte till.

Jag är inte infödd östgöte :)

Så jag skyller på det.

men har bott i Östergötland i nästan 6 år i alla fall.

Jag är född och uppvuxen i Hudiksvall

2009-05-04 @ 08:23:21
URL: http://ankiskatter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0