Söndag, lika grå som en gammal yllesocka

Vaknade långt före 7 och ute såg det ut som havregrynsgröt!

Klockan 8 steg jag upp, kören skulle sjunga på 1 advent och eftersom jag var hemma i stan hade jag tänkt vara med. Det är härligt att sjunga in det allra första av julen.

När jag for 9.10 var det fortfarande bara 5 meters sikt. Det är inte ofta det är så tjock dimma så här långt från havet.

Sen blev det aldrig ljust på hela dagen heller för den delen. När vi sent omsider kom på att vi skulle gå ner till "Gamla stan" där det var en massa jippon + julmarknad, var det riktigt mörkgrått.

Havregrynsgröten hade fått ge vika för en mörkgrå ullig fårskinnsfäll, som hängde mörk och fuktig över oss.

De (vilka det nu är) hade försökt ordna lite äkta julstämning, det låg högar med snö här och där, med brinnande lyktor bredvid. Jag tror de hade fått den från ishallen, tycker mig ha läst det någonstans.



In på gården och kollade lite, det var för kallt och rått för att kännas mysigt, trots att vi hörde en barnkör som sjöng trevliga julsånger. De stod uppe på en balkong och sjöng, iförda röda luvor.

Fårskinnshimlen gjorde det nästan omöjligt att ta kort tyvärr.



Vi tittade runt ganska snabbt. Närketomtar stod där i ett stånd och var fina.



Glasunderläggen såg jag inte ens, jag var helt koncentrerad på tomtarna.

Ut på Engelbrektsgatan igen. CE.s hade långa rader med hyacinter till salu. Kallt för dem också, tänkte jag, men de är säkert tåliga med tanke på att de stod där ute i kylan. (Suddig bild).




Mitt egentliga ärende var till Rosengrens Skafferi för att köpa en burk julmarmelad från Valmas.

"Mandarinmarmelad med Grand Marnier & saffran". Den finns bara till jul och är en av mina favoriter. "En av mina favoriter" - den meningen skriver jag ganska ofta, men med åren har jag insett att jag är en riktig läckergom!



Jag passade på att köpa lite vit caprin (getost) när jag ändå hade spenderbyxorna på. Den kostar 250 kronor kilot, men om man bara köper 2 hg, blir det inte mer än 50 kronor.



Ute på gården - Gästgivargården heter den fick jag veta tidigare i veckan - var det eldtema. Det brann en skön brasa i en portabel kamin. Där värmde vi oss en stund, jag på baksidan och kärestan framsidan och händerna.



En liten bit längre bort höll ett par tjejer på och trixade med en lång stav med eld i båda ändar. Eldkonstnärer!
Ännu en bit längre bort från dem, stod en man och hjälpte dem att släcka elden med hjälp av en kraftig filt, sen de snurrat runt på staven, fort, fort, fort.

Vi kom lite sent, så det mesta av uppvisningen hade redan varit.



Sedan gick vi snabbt tillbaka till bilen, drog på full värme och åkte till Deiles och köpte korv med mos, rostad lök och räksallad - en klassiker!

Väl hemma igen tände vi första adventsljuset och åt vår inköpta korvmiddag - nostalgiskt mumsigt.

Kommentarer
Postat av: Vivan

Oh Deiles korvkiosk....dit liftade vi från Fjugesta när jag var tonåring...vi köpte mosbricka med varmkorv...åt upp den...sen liftade vi tillbaka hem!

Knäppt...men vi hade inget att göra!

Kramen!

2009-11-29 @ 23:07:06
URL: http://vwellermo.blogg.se/
Postat av: margit

Hej du..eller mitt i natten..Suttit o läst i din blogg allt du har hunnit med idag med anledning av !a Advent! Fina härliga bilder du tagit.."så man fått fälja med dig" vad du sett...

Läste just om tanden..också..så pepperkakan var ORSAK till TANDEN/PLOMBEN lossnat!!?? Ojdå. jag åt en kola för ett par veckor sen..och då "pappade jag en"...dom ska "bygga upp den" i januari..ca 5000 kr..Ja det är bara "att se glad ut"...

Önskar dig en fin vecka!

Kram/ Margit

2009-11-29 @ 23:35:26
URL: http://margitholm.blogg.se/
Postat av: anne

En mysig dag som det låter. Jag har inte julat alls idag, bara joxat med annat. Dimma, tjock som vid L¨tzen har vi däremot haft! :)

2009-11-29 @ 23:46:57
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Suss

Vivan, Deiles är ungdomstid för mig också. När vi svängde in där var min kommentar: "Hit åkte vi och köpte korv när vi var på väg hem från Club/Klubb 700.

Hoppas veckan blir lite torrare och ljusare än det vi haft idag, även där du bor! Kram

2009-11-29 @ 23:51:53
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Margit, Det är inte klokt att man kan tappa en bit av en tand på en pepparkaka, men så var det. Jag vill inte kosta på den 5 - 6000, men vad gör man? Ser glad ut föreslår du, mmmmm, jag ska försöka.

Kram

2009-11-29 @ 23:53:04
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Anne, Lika dimmigt där som här tydligen. Inte för jag är säker på var ditt här är, men ändå. Ojoj, nu lät jag som Eva, Magnus och Brasse. Hoppas på en skön, dimfri vecka.

2009-11-29 @ 23:54:07
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Ragnvi

Morning! Du ska veta att jag trots skitvädret njuter av din första advent! Stämningsfullt! Förresten har vi samma skitväder här...grr!

Tänk...jag lyckades komma iväg o äta lite julmat i lördags!

Kramen!

Ragnvi

2009-11-30 @ 08:37:27
URL: http://rankans.blogg.se/
Postat av: Suss

Ragnvi, När jag läser om mitt inlägg har jag redan glömt den kalla, otäcka fukten som låg över oss.

Jag gläds med dig att du är på benen och har fått börja njuta lite av julen, även om du kanske tar det i små portioner än så länge. Krya på dig! KRAM!

2009-11-30 @ 09:19:01
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: britten sa....

jag vågar mig inte in på stortorget i juletid...brukar ju vara så otrolit mycket folk....kram

2009-11-30 @ 13:19:12
URL: http://glitteroga.blogg.se/
Postat av: Suss

Britten, Det finns väldigt mycket folk i farten vid vissa tillfällen och julmarknader är ett typiskt sånt tillfälle. Kram!

2009-12-01 @ 18:57:12
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0