England Dag 5 - del 1

Söndag 16 maj

Ännu en fakirkudde, ändå lyckades vi sova till 8.15.

Vi sammanstrålade med I-m och L i matsalen som låg en smal trappa ner, i källarplan. Varmt som en högsommardag i Italien därinne, men klart godkänd frukost och vi skildes från varandra för att ses ikväll igen.

Jag mår bättre, kärestan hostar värre än någonsin. Jag gick tillbaka till matsalen och hämtade 2 små burkar honung och matade i honom både honung på sked och honungsvatten.

Askläget har krisat till, Irland är stängt och ev. stänger England ikväll. Finns möjlighetet kanske vi åker hem tidigare imorgon.

Till slut kom vi iväg. Gick till Paddington och köpte dagbiljett på bussar och tunnelbana £ 5.60. Vi tog Circle line till Tower hill och beskådade Towern och en Beefeater från gratissidan.






Vi såg en stackars tant ramla handlöst på trottoarkanten, mitt framför oss, det lät väldigt otäckt när hon föll. Anhöriga strömmande till i en stor flock, så vi drog oss åt sidan. När jag en stund senare tänkte efter  - tant? Hon var säkert åldersmässigt yngre än jag, men utseendemässigt, kläder, skor, smycken, betydligt äldre. Jag får börja tänka mig för när jag tänker "tant" , tror jag.

Utanför Towern fanns en glatt målad elefant som var till salu och jag tror intäkterna skulle gå till välgörenhet. Lite för stor att köpa med hem till elefantväninnan M eller kära dottern, som båda tycker om elefanter.



Mitt emot Towern tittade vi på ett stort minnesmärke, som en smärre park - The Tower Hill memorial. Där fanns namnen på alla som fått sin grav till havs under andra världskriget (alla man haft koll på som varit med ombord). Det var fiskebåtar och handelsfartyg av olika nationaliteter, vi hittade även svenska båtar.






Vid ingången fanns texten:

1939  -  1945

The twentyfourthousand of the merchant navy and fishing fleets
whose names are honoured  on the wall of this garden
gave their lives for their country
and have no grave but the sea.



Nästa attraktion sen vi beskådat Tower Bridge blev en båttur på Themsen bort till Westminster.



Det var en ganska stor katamaran med platser både inne och ute. Vi valde inne och satt på vänster sida, vilket innebar att vi missade åsynen av St Pauls Cathedral.



Vi fick en bra guidning via högtalarna och den avslutades med att han som pratade, talade om att det gjorde de utan att få någon lön, det var bara som en service till oss och vi fick gärna lämna ett bidrag.

Ett krigsfartyg "Belfast" som tilldrog sig kärestans intresse.



Lite kända och okända landmärken efter vägen.

Den här vägen användes förr för att föra in dödsdömda fångar i Towern.








När London Eye var nytt för 10 år sen, kostade det £ 5 för en vuxen att åka, sa killen. Idag kostar det £ 60 för en familj med två barn. Vad priset för en vuxen idag, är sa han inte.


När vi gick av båten stod han med en ganska stor hink som folk släppte ner pengar i - dock inte vi snåla svenskar. Det räckte med att betala den ganska dyra biljetten.

Westminster Abbey var stängt för besökare på söndagar - det gjorde inget.




Utanför stod en tjusig bil och efter en stund kom en typisk engelsk man som de såg ut förr. Det räckte som turistattraktion för oss just då.





B - En Bentley kanske? Vad minns jag av vad han sa den hette?





Det kändes viktigare att få visa kärestan Big Ben - klockan! Han brast dock inte ut i stora ovationer som jag trott, men han är lite spak av allt hostande.




Vi gick runt där ett tag på turisters vis, sen gick vi lite planlöst, hit och dit och kom till St James Park.

Där vilade vi på en bänk tillsammans med en äldre, lite kufig dam som satt och doppade brödbitar i en ask med färskost, som hon tuggade i sig medan hon höll en stor näsduk för halva ansiktet.

Det var ett väldigt fågelliv vid vattnet och på några stenar en bit ut satt två pelikaner.



Vi såg många andra kända och okända fåglar också ....





.......+ en liten ekorre som satt i en rabatt och åt frukost.




När vi gick kom vi ut på gatan som leder till Buckingham Palace, så fick vi det på köpet. Slott hade jag inte med på min visningslista, bortsett från Windsor.

I andra änden ligger Buckingham.



Nu sitter vi på Café Nero. Jag hade siktet på Trafalgar Square för att vinka åt Nelson på sin pelare, det gick ganska snabbt....



.......för när cafeét dök upp insåg vi att klockan redan var 13.30 och vi verkligen var fikasugna.

En te, en latte, en chokladcroissant och en lemon&poppyseedmuffin kostade bara £ 7.25 och det tycker jag var väldigt humant. Fikat i England är klart billigare än i Sverige.



Vi njuter, varsin skinnfåtölj vid ett litet runt bord och skön musik i högtalarna.

Dags att studera kartan!

Vad bra jag hittar när jag är borta. Jag ledde ner kärestan i tunnelbanan och vi åkte en station till Picadilly.




Som alla andra turister satt vi en stund på trappan under Eros och läste karta.



Jag förordade en promenad till Oxford Circus, men halvvägs fick kärestan syn på en dubbeldäckare och ville åka med den för att åka ovan jord och titta lite. Då gjorde vi det, han får bestämma, det är hans första Londonresa.

Vi såg fler elefanter, de fanns lite överallt i London



Vi åkte samma väg tillbaka och vid Picadilly fick jag syn på en Boots och vips hoppade vi av igen och in och köpte medikamenter till den hostande kraxmannen. Upp på en ny buss och innan vi kom till Sussex Gardens - vår gata - öppnade sig himlen.

Upp med den lånade paraplyn och halvvägs till hotellet dök det en pubskylt upp "The Monkey Puzzle".

Det var den breda vägen kan man säga. Här sitter vi nu nersjunkna i ännu en lädermöbel med hög komfort, en tvåmanssoffa.

Man kan hyra sig en irländare här - en äkta - om man känner för det.



Jag njuter av en Courvoisier och kärestan en Jäger + jag en Lager och han en Guiness.



Låt regnet falla, askan kan gärna falna! Vi har det gott för tillfället. Detta är nog ett ställe med anor.





De olika båsen har blyinfattade rutor och herrar uppmanas att vara klädda på överkroppen. (kan de vara nakna nertill tro?)

Kommentarer
Postat av: Rebecka

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :D.

2012-03-19 @ 00:34:28
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0