Vad är en bal på slottet?????

SVAR: Absolut ingenting jämfört med en JULMARKNAD på slottet.

Igår var jag och lilla dotter J där och gjorde slut på alla våra kontanter. När man handlar på marknad är det lite svårt att betala med kort. Hör och häpna fanns det ändå ett par som tog kort och hos en av dem fastnade vi direkt vi kommit in på borggården.

De var medeltidsklädda i varma kåpor (vadmal eller ylle, vad vet jag?) Hon vi handlade av var jättetrevlig, jag fick tillåtelse att fotografera och lovade att länka till deras hemsida.

De tillverkade medeltida hantverk i gammal & egen design. Stevik

Både jag och J fastnade med blicken på en liten, knubbig keramikdam - Yrsa.  Hon var framtidens gudinna och kunde ge svar på alla frågor. Det kände vi att vi kunde ha nytta av och som lite extra så här till advent, hade några av dem fått vingar.



Nu bor den lilla till vänster hos mig och den med blå sten i magen hos J.

Det fanns mycket fina saker i deras stånd, här är lite till. Kolla hemsidan, där finns mer.




Vi gick in, det fanns många utställare, alla möjliga olika saker, men mest tomtar. Det är väl naturligt så här års antar jag.

En av de första vi stannade vid var en man med kanske Döderhultarn som inspirationskälla. Jättefina träfigurer i alla möjliga och omöjliga situationer och miljöer. De var inte alls så dyra, ett par eller några hundra beroende på storlek och detaljer.





Vi gick vidare och inte långt därifrån fastnade jag. Rep & Lera. Jag bad om tillstånd även av henne att få fotografera och lägga ut här. Hon heter Susanne "Sanna" Nilsson och gjorde bl a fantastiska fågelflaskor till olika användningsområden. Helt ljuvliga.

Tänk att ha olivoljan i den lilla gräsandsdraken. Eller saft i svanen!




Här kan jag säga att det var tur att hon inte tog kort. Jag var jättesugen på en "Birdie!"

Sedan kom vi till tovade mössor, roliga, "knäppa", fina, ovanliga och säkert varma.




Snölykta av stearin + de klassiska ljussnöbollarna. Vi köpte 4 snöbollar för 100 kronor = 2 var. Snölyktan avstod vi från, men den var väldigt fin.



Vid fårskinnen fastnade vi, han hade ingen hemsida, för fårskinn måste man sälja personligen. Kunderna måste få titta själva och känna sig fram vad som passar just dem. Det kan jag lätt förstå, jag som älskar fårskinn.



Här handlade vi lite grann. Bl a en hoper småtomtar för 10 kronor styck, som är utmärkta som städhjälp i hemmet. Köpte man tillräckligt många fick man dessutom reda på hur det gick till.



Det blev genast 2 + 4 som fick följa med J, respektive mig hem.  Min gissning var att den åkte in i dammsugaren och på så vis rensade slangen. Nej, det var fel och sedan kom historien. Ungefär så här var den:

"Det förstår ni väl, att en sån här liten tomte inte orkar dra en dammsugare. Inte heller kan han släpa omkring på en stor sopkvast. Ställ honom på en hylla och om ni t ex åker bort 14 dagar och kommer hem och vill kolla städningen. Lyft på tomten och kolla ........ det är helt rent under honom, inte ett dammkorn och hur mycket städning tror du man kan begära för 10 kronor? "

Det låg verkligen något i det han sa. Vi får se, mina 4 är nu utplacerade på strategiska punkter här i huset. Jag ska kolla till tredje advent.




Det fanns mycket vi ville ha och jag kostade faktiskt på mig ett par fårskinnsmuddar. De ska jag ha när jag sitter vi datorn och när jag ligger och läser. Då fryser jag alltid om händerna, handlederna och även armarna. Nu har jag testat och det fungerar alldeles utmärkt. För 200 kronor har jag köpt mig en riktigt skön värmekälla.



De är ihopsydda med ett brett resårband, det placerar man på undersidan av armen, för där finns inga ytliga blodkärl som kyls av. Det fungerar, jag har dem på mig nu och hade hela kvällen igår. Rekommenderas varmt (vitsigt - hahaha) för fryslortar av min sort.

Vi drog oss mot utgången, matmarknaden lockade. Först en sväng in på slottets turistshop. Där låg Cajsa Wargs ugnsstekta gädda på ett element.



Matmarknaden fanns på andra borggården, samt i ett stort tält och det var där alla våra pengar tog slut. Mycket gott fick vi med oss hem - ostar av många olika sorter, varsitt rökt renhjärta, krasig knäck, hjortronsylt och en del annat matnyttigt.



Som sagt, tur att de inte tog kort!!!!!!!

Kommentarer
Postat av: anne

Handledsvärmarna såg finurliga ut och de vita ljuslyktorna var fina...Tur de inte tar kort på sådna ställen, jag har aldrig kontanter...

2010-11-27 @ 21:23:18
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Herta

Härlig julmarknad av alla bilder att döma. Imorgon em blir det lite olika marknader här i stan, en av dem lite mer kvalitativ skulle jag tro.

2010-11-27 @ 23:31:08
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Suss

Anne, De är helt suveräna, jag kommer att nöta ut dem, det är jag helt övertygad om. Tur jag hade kontanter den här gången.

2010-11-28 @ 00:38:06
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Herta, Det är jätteroligt när det inte bara är "bjäfs" på marknader. Den här på slottet är verkligen bra, maten som är till salu också för den delen. Hoppas du hittar något bra imorgon (eller idag ser jag att det är).

2010-11-28 @ 00:39:04
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Mia

Så mycket fint du fann och visar här på bloggen. Idén med tomtarna gillar jag skarpt!



Önskar dig en trevlig Första Advent!

2010-11-28 @ 11:45:09
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: AnnaKK

Hejsan!



Svärmor var också på en julmarknad på ett slott igår - i Kalmar. :-) Hade inte heller varit dumt, vad jag förstod, och även hon hade inhandlat ljus som såg ut som snöbollar.



Jag tycker det är jättekul att kika på hantverk av alla de slag - särskilt tovade alster brukar falla mej i smaken, för de har ofta en hel del härlig humor "inknådad" i sej. Som mössorna du fotade tex! :-D



Så mycket vinter som vi har här i Skåne just i detta nu, vet i sjutton om jag nånsin förr har upplevt så här tidigt på säsongen!? 8-X Tror vi har 3 dm snö, och det vräker ner ännu mer i skrivandes stund... Tänker INTE ge mej ut på vägarna ikväll för att åka in till "byn" och kika på julskyltningen... <:-) Men lite mys med glögg och pepparkakor här hemma ska det iallafall bli lite senare...



Ha det fint! :-)

2010-11-28 @ 17:42:09
URL: http://annakk.blogg.se/
Postat av: annbritt

Det va sjutton va du shoppat loss..

Jag skulle varit med på slottet men inbjudan kom aldrig fram till mig trots att jag föranmält och trots att jag stått där i 2 år..

2010-11-28 @ 19:03:55
URL: http://krukmakerihemjord.blogspot.com/
Postat av: Suss

Mia, Det var en riktig kvalitetsmarknad och tomten som städar kanske man skulle ha en större variant av?

2010-11-28 @ 19:28:44
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

AnnaKK, De där snöbollsljusen brinner väldigt fint, jag har haft dem förut. Visst var mössorna roliga? Här har det också yrt ner snö hela dagen, sedan blåst på det, så jag är glad att vara inomhus. Hoppas glöggen smakade.

2010-11-28 @ 19:30:25
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Ann-Britt, Det finns en som shoppar loss värre än jag när det handlar om vems plånbok som betalar. Mest var det dock mat. Vi såg dina slott nere i slottsbutiken, de är jättefina! Kram!

2010-11-28 @ 19:31:16
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Herta

Tog lite bilder från första advent idag. Blandade ihop julmarknader. Den bästa kommer nästa helg. Inte så stor men mysig, ja förresten inte så liten heller.

2010-11-28 @ 21:25:14
URL: http://hertabloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0