Kanalöarna - Dag 9

Lördag 25 juni - Dag 9

Jag har inte sovit så bra i natt och kärestan visste direkt att det var p g a min nya hudfärg. Han har varit med förr, själv är jag van att säga: "Pale is beautiful". Det gäller inte längre, nu skiftar jag i rödbrunt.

Det var helmulet så det fick bli jeans och T-shirt. Det var den sommaren, tänkte vi.

Idag blev det buss in till stan. Vi skulle dels köpa 3- eller 5-dagarskort, som gäller för resor över hela ön med alla busslinjer, dels åka vidare till Samares Manor där det stort hallabalo hela helgen. Blommor - i synnerhet en stor rostävling, veteranfordon, marknadsstånd och en massa annat. Veteranfordonen (kärestans intresseområde) var bara under lördagen, så dagens program var så att säga givet.

Busschauffören var mycket tillmötesgående. Han kunde inte sälja oss flerdagarskort, men ett 1-dagskort. Detta kunde vi byta inne på busstationen till det vi ville ha och då betala mellanskillnaden. Så gjorde vi och köpte 5-dagars för £ 23.

Efter det var det bara att leta reda på rätt skjutdörr och så var vi på väg till Samares.


Lånad bild från internet



Dit skulle i princip samtliga i hela bussen. Det var inträde till parken £ 6.95 och direkt vi kom in - loppis! YESSS!



Jag köpte ett par halvknäppa, svarta hängörhängen för £ 1, inte för att jag behövde, bara på kul.

Sedan gick jag till huvudbordet och ett glädjetjut undslapp mig. Där låg julklappen till en av mina kompisar hemma. Tyvärr kan jag inte gå in mer på det här, även om hon inte har dator. Det finns ju andra som har!

Äntligen fick jag se ett Tulip tree. Jag trodde inte det fanns något som hette så, efter ett skämt  på Teneriffa för längesedan, men nu vet jag!



Så här  skruttig såg stammen ut,



men blomman var vacker



Kärestan skulle titta på de gamla fordonen som stod uppradade vid ett hus där på den öppna platsen. Jag såg ett stort tält och gick in där.

OJ, där inne var alla rosor som tävlat och där var det otroliga blomsterarrangemang.




En brudbukett modell större



Jag gick ut igen och hojtade på kärestan. Han kom och sedan gick vi därinne, njöt, tittade, ackade och oade, tog kort och snosade ner i den ena rosen efter den andra.




Det är otroligt vilka rosor det finns i världen. Snart är jag dessutom mätt på dem för ett tag. Kärestan tröttnar ALDRIG!

Jag bara MÅSTE visa ännu lite mera rosor.






En del var gigantiska, här håller jag upp en 20 p för att jämföra med.



Det är verkligen vackert, men även det har ett slut när det finns mer som drar




Bil- och motorcykelsuget tog över och han försvann ut igen. Jag gick där ett bra tag till, för det fanns en massa annat som ryms inom min intressesfär, t ex kaktusar och pellor. 




Till slut var jag nöjd och gick ut och plötsligt var jag ensamstående.! Ingen mig närstående, svensk man i sikte. Jag scannade av hela den öppna platsen och det var bara så - ingen käresta!!!

Då började jag om och fingranskade från vänster till höger och där...... längst bort till höger stod han bredvid en mycket pratsam man, bakom motorcyklarna.

Åh, vad de pratade och gestikulerade och fram kom ett album med motorcyklar, som mannen bläddrade i, de tittade tillsammans och pratade ännu mer. Jag log när jag såg dem, kärestan som påstår att han inte kan engelska...... håhåhå!

Jag gick dit och upplyste honom om, att nu tänkte jag kolla i försäljningen i alla stånden utanför rostältet, bara så han skulle veta var jag tog vägen.




Den här bilen hade trälister längs sidorna. Det var nog inte plåt heller, eller?






Där fanns knappar, det var en äldre dam som hade rensat i sitt lager och sålde massor med sybehör. £ 1/påse med 10 - 15 knappar. Jag bara råkade köpa 4 olika, sen en rulle röd tråd med invävd guldtråd - att knyta om små julklappar, eller sätta fast juletiketter med.

Jag önskar jag haft med mig en container att fylla med fina Englandssaker från marknader, Boots, bageriavdelningen på mataffärerna, pennor och allt annat varje svensk kvinna i min ålder behöver.

Nästa gång åker jag med tom väska, sånär som på rena trosor och necessären med innehåll!

När motorherrarna till slut pratat färdigt drog vi oss in i trädgården och letade reda på ett fik.

Vi hade kunnat välja cupcakes, men de ser läckrare ut än de är!




Vi åt scones med sylt och grädde och jag friskade upp min, sen 40 år tillbaka, bortglömda franska, med ett par från Schweiz som kom och delade bord med oss.



Därinne var det ännu mer rosor, det verkar finnas hur många sorter som helst.






Det fanns gott om andra blommor också förstås, här är ett exempel.




Vi gick igenom hela Samares Manor, klämde oss in i pillabyrinten, men kärestan tyckte att han fastnade, så han klev ut genom ett hål, där det glesnat lite. Jag följde efter.




Vi gick bort till den japanska trädgården.



Det var inte mycket att se, när man sett den i Kildare ( finns på Dag 14 Naas) på Irland, men de hade ett par svarta svanar och det tror jag inte jag sett förr.



Träskcypressen var imponerande




Luftrötterna (knees) såg ut som små gubbar!



På väg tillbaka stötte vi på en Magnolia som hade blommor i alla stadier, lite intressant att det är så olika på samma träd.






Vi var lite trötta och kärestan tyckte vi skulle sätta oss och titta på uppträdandet.

Det var dragspel och inhemska danser som jag bara inte orkade se. De var så banala, ett antal kvinnor, modell äldre (som jag t ex) hoppade runt och viftade med vita näsdukar till dragspelets toner.
Sedan byttes de ut mot en annan grupp som hade en svart och en röd pinne som de slog mot varandra så det klonkade till i takt med dragspelsmusiken.

Det var bara inte "my cup of tea", måste man tycka om allt? Jag utbytte blickar med en äldre, färgad kvinna som jag satt bredvid och sedan även en kort konversation, där det framgick att hon tyckte som jag. Vi gick!

Vi var helt nöjda och gick till utgången. Där fick vi veta att det går 1 buss i timmen och att den gått för 2 minuter sedan. Ack ja!

Nu har vi bra ben, bra kondition och bra gåskor, så vi började gå mot stan. En bit bort, på muren vid en trädgård, satt en polis och han talade om att vi kunde gå ut till stora vägen, där kom bussarna var 10:de minut. Så enkelt var det.

På vår väg passerade vi en katolsk kyrka som hade sina skulpturer utanför.




Ingen förstörelse eller klotter där inte.

Bussen kom med ett gäng fnittriga gossar längst fram



In till busstationen och bytte buss. Hem och bytte kläder, för nu var det högsommar igen. Äntligen fick jag använda solskyddskrämen, lätta kläder och iväg ut igen.

Denna dagen fick bli blomdagen, till skillnad mot stadsdagen igår.

Vi åkte till Jersey Lavender. En stor lavendelodling med visning och försäljning. Där kostade det £ 5 att gå in och titta och lyssna på hur hela processen från blomma till färdiga produkter går till.




Dagens sista guidade vandring runt ägorna hade hållit på i 20 minuter och vi anslöt till den när de precis hade börjat nere i destilleriet. Det var otroligt intressant att höra om hela processen, samtidigt som den pågick mitt framför oss.




De fraktar bort den använda lavendeln som är kokhet. Den komposteras.

Oljan droppar ner i en vattenfylld kolv, blir liggande på ytan och rinner ut i röret, ner i nästa glaskärl.



Nästa omgång väntar



Lavendeln packas ner ganska hårt i cylindern, sedan börjar processen på nytt



När oljan är färdigdestillerad ska den mogna i mörka flaskor i 6 månader, innan den används till alla olika lavendelprodukter som producerades där och på andra ställen. Det var ett familjeföretag och de verkade stortrivas med sitt väldoftande arbete.

Vi fick en utförlig, mycket intressant information av ägaren. (Notera att samtliga har likadana tröjor, med lavendelloggan på).



De utvann även rosmarinolja på samma sätt




Det fanns en fin presentshop och ett café, allt i lavendelns tecken. Vi gjorde ett par små inköp till presenter, men avstod från lavendelmuffinsen i caféet. Det var väldigt vackert där med alla fälten med blommande lavendel och den fina trädgården.




Allt kunde de ta betalt för av oss turister. Mata deras husdjur t ex.





Plantor till försäljning, mest olika sorters lavendel....... och lite Agapantus



Bussen tillbaka missade vi än en gång med 2 minuter. Här på ön verkar de vara noga med punktligheten.

Samma procedur, gå ut till stora vägen där flygplatsbussen går förbi. Jaaa, gå kan vi ju, så vi gick och väl ute på vägen, behövde vi inte vänta mer än 4 - 5 minuter.

Vi steg av i St Aubin för att äta och gick in på det första stället som var öppet.
Jag gick in för att köpa varsin öl, en ung kille stod bakom disken.

Jag såg en öl som hette Carling och frågade:




"What kind of beer is Carling? Gissa vad han svarade....


"Are you from Sweden?"

HÄPEN blev jag.

"Jaa, är du också svensk?"

Det var han och han hade hört att jag var det, på sättet jag sa A i Carling. Så kan det vara.
Han arbetade där på sin pappas restaurang, även han svensk och ägare till restaurangen. Han stod lite längre in i lokalen och hojtade "Glad Midsommar" när han hörde oss tala vårt hemlands tungomål.

Vi satt där i solen tills vi kände att vi orkade gå vidare. Vi gick runt nere i byn och tittade. Jag konstaterade att brevlådorna på Jersey var normala engelska, alltså röda, till skillnad mot Guernseys blå.



Så småningom hittade vi en restaurang där vi slog oss ner och åt en god 2-rättersmiddag. Jag åt grillade räkor med vitlöksbröd och grönsaker och kärestan en ost- och skinkomelett. Creme caramel och glass efter.

Vi handlade förnödenheter på butiken bredvid och tog stranden hem. Det är visst alltid ebb tror jag. Vi har hittills inte sett något annat. Vi får kanske gå ut i natt och kolla.

Hem kom vi, nu var vi trötta! Vi satt ute en stund, men terassen ligger i skugga på kvällen, så vi satte oss i loungen, den där som vi kallar vardagsrum hemma, för så är det möblerat. Soffa, fåtöljer, TV och en dator.

Där vid datorn satt jag en stund och kärestsan läste och sedan gjorde vi tvärtom och till slut kände vi för dagens sista promenad.

Upp på rummet och bytte till lite varmare kläder, kameran fick vara hemma som omväxling och ut på en ny okänd väg som mynnade ut i St Lawrence, som ligger mot stan. Stranden hem igen och sedan blev det inte mycket mer gjort och vem skulle ha orkat det?

Imorgon sägs det att det ska bli 29 grader varmt. Bada i det svinkalla havet kanske?

Nja, jag är tveksam, men kärestan har lagt fram det förslaget. Jag kontrade med Jersey War Tunnels, det kanske blir båda  -  eller inget!!!!

Det är sådan här vag planering som kännetecknar en avslappad semester!

Efter detta SOVA!


Kommentarer
Postat av: Herta

Oj! Vad NI hunnit med. Att Ni orkar.

2011-07-26 @ 21:32:18
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: anne

Jasså.



Vilket slags a var det då? Caaaarlings som i aaaaapa?



Och, vad exakt är det du köper på Boots? Dotter och jag tar ju en snabbrepa till London snart, är det något jag missat att köpa?

2011-07-26 @ 22:55:35
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Suss

Herta, Det var på gränsen för vad vi orkade den där dagen. Jag orkade ju inte med dragspelandet!

2011-07-27 @ 00:48:54
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Anne, Vet inte vilket a jag sa, men han tyckte det lät väldigt svenskt!

Boots svar på din blogg!

2011-07-27 @ 00:49:35
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: attis

Gomorron vännen. Det blev en rejäl stukning. Foten är fortfarande svullen och öm. Sjöbris är en av de gamla båtarna. Vilken härlig resa ni ser ut att ha. så otroligt härliga bilder. Ha det gott.

Kramen

2011-07-27 @ 05:14:00
URL: http://attisblogg.blogg.se/
Postat av: Ragnvi

Vilket underbart inlägg! Innehåller allt! Jag har njutit massor av dina foton o text! Nu ska jag läsa ikapp lite till!

Kramen!

Ragnvi

2011-07-27 @ 09:07:31
URL: http://rankans.blogg.se/
Postat av: annbritt

Ni har sååå trevligt hela tiden!



Läs inlägg 17/5 på denna blogg

http://almasrum.blogspot.com/

2011-07-27 @ 09:17:43
URL: http://krukmakerihemjord.blogspot.com/
Postat av: Zarah

Ååh vilken dag ni hade. Ljuvliga blommor ni såg, framförallt bilderna på rosorna tilltalar mitt öga. ;-)

2011-07-27 @ 10:10:55
URL: http://verandan.svenskablogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Åååååh blommorna! Så ljuvligt. Kul med olika buketter också.



Det är så mysigt att läsa hur Du reser, jag tröttnar aldrig även om jag inte hinner med allt på en gång.

2011-07-28 @ 09:38:02
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Attis, Resan var fantastisk, vi har haft tur med våra resmål. Kram

2011-07-28 @ 13:17:35
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Ragnvi, Det blir mycket text, men jag vill så gärna dela med mig av allt vi upplevt. Kram!

2011-07-28 @ 13:18:10
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Ann-Britt, Vi har väldigt trevligt och imorgon ska jag och kära dottern ha en RIKTIGT, TREVLIG dag. Har läst inlägget, får man skriva hur man vill? Kram

2011-07-28 @ 13:19:13
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Zarah, Rosor är så otroligt vackra, det är väl därför de är så fascinerande. Ingen är den andra lik.

2011-07-28 @ 13:19:47
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Håller med dig gällande blommorna. Ska vi dra en repa till Norrköping till nästa säsong? :-)

Du är så välkommen med på våra resor, eftersom du inte så gärna flänger iväg så långt själv.

2011-07-28 @ 13:21:13
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Så trevligt ni verkar ha haft och så många fina bilder.



Tulpanträd kan jag rapportera finns här på Gotland. Inte allmänt precis, men i botaniska trädgården i Visby.



Kram Ingrid

2011-07-28 @ 19:05:18
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Suss

Ingrid, Det var en verkligt trevlig semester, jag kan bara hålla med. Tulpanträdet i botaniska i Visby missade vi tydligen. Jag minns bäst det där "barrträdet" med stenhårda trekantiga barr. Kram

2011-07-28 @ 23:53:48
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0