Västra Mark - Väster Park


På Väster finns en samling ganska pampiga byggnader som till mestadels inrymmer bostäder. Det heter Väster Park och min uppfattning är att de tillhör de lite mer exklusiva här i stan.



Det är i alla fall dyra lägenheter och hög hyra. Det ligger ute en 3:a just nu, på 88 kvm, utgångspris 1.250.000 kronor och en månadsavgift på 4950.

Det har inte alltid varit så, förr hette området Västra Mark och var inte ett särskilt fashionabelt ställe. Det var färdigt 1907 för militärt bruk och Kungliga Svea Trängkår tog det i besittning.

1927 flyttade Kungliga Svea Trängkår till Linköping och efter det kom Västra Mark att användas som sinnessjukhus för kvinnor. Den verksamheten pågick från 1931 fram till 1967.


Jag minns som barn att man talade om Västra Mark som ett lite otäckt, nästan farligt ställe. De hade höga gallerstaket och husen var stora, byggda av sten och såg i det närmaste ointagliga ut. Ut mot gatan var stora, höga grindar.

Som små ovetande bestar kunde vi skrämma varandra med  t ex: "Akta dig så du inte hamnar på Västra Mark." Jag som inte ens är uppvuxen i Örebro hade egentligen ingen aning om vad det kunde innebära.

OBS: Alla bilder är fotograferade för någon vecka sedan, så här ser det ut idag, men byggnaderna är desamma, kanske inte staketen, det vet jag inte.




Jag googlade på Västra Mark och förundras än en gång över hur det kunde vara så ända in i vår tid, men med tanke på att de flesta utvecklingsstörda "satt på skogen" ända tills Karl Grunewald tog tag i saken och omsorgslagen kom 1968, är det inte så konstigt att de mentalsjuka, eller misstänkt mentalsjuka hade det så här.


Från internet:

Västra Marks sinnessjukhus (1931-1967) Västra Marks sjukhus utanför Örebro var ett av fyra stora, statligt drivna sjukhus för sinnesslöa i Sverige under 1900-talets mitt.

På Västra Marks sjukhus togs sinnesslöa kvinnor som klassificerades som ”asociala och imbecilla” in. Kvinnorna behandlades med sterilisering, äktenskapsförbud och internering. De ansågs även länge vara en fara för samhället.

Västra Marks sjukhus öppnades i Örebro år 1931. Dit skickades sinnesslöa kvinnor, som ansågs vara asociala, från hela Sverige. Några var straffriförklarade, andra våldsamma eller störande. En knapp fjärdedel av kvinnorna som ingick i Kristina Engwalls undersökning, kom till sjukhuset på grund av "sexuell opålitlighet".

Vilka var då kvinnorna på Västra Mark?

Utifrån patienternas journaler framträder en bild av en utsatt grupp kvinnor. 44 procent av dem har inte växt upp i sina biologiska hem och de har ibland skickats mellan olika fosterhem och anstalter. Var åttonde journal vittnar om övergrepp i barndomen. Sårbarheten fortsatte även i vuxen ålder då sexuella övergrepp finns dokumenterade.

Fram till 1960-talet dominerade dessutom en syn att kontakter med anhöriga inte var viktiga. Under 1960-talet förändrades synen och från sjukhusets sida sökte man upp anhöriga. Patienterna försökte påverka sin tillvaro genom skrivelser till Medicinalstyrelsen, men även genom rymningar och våldsamheter.

På Västra Mark såg man ibland möjligheter till samhällsanpassning för kvinnorna genom familjebildning och även för patienterna var en egen familj något eftersträvansvärt, en symbol för normalitet.

Egna reflektioner: När var man som kvinna "störande"? "Sexuellt opålitlig?" "Sinnesslö och asocial"?

Ingången till gamla Västar Mark, nuvarande Väster Park är pampig och dagens unga har ingen aning om hur det var innanför staketen förr!


Kommentarer
Postat av: H

Som jag har letat efter dessa hus. Vilken adress är det nu.Jag har inte riktigt hittat dit? Här har jag varit många gånger och upplevt många olika saker, som tonåring och under studietiden där jag hälsade på varje vecka eller hämtade och drog tillbaka Studentkorridoren. Jag har haft en anhörig som var Utvecklingsstörd och bott här i många år. De olika närbelägna landstingen hade inte alltid möjlighet att själva bereda vettiga boendeformer/utredningsformer som man sa så det var inte ovanligt om man hade särskilda behov, att man fick komma till Västra Mark i Örebro eller Salberga i Sala. Det fanns en avdelning på Västra Mark som var till för detta utöver de andra avdelningarna som mera var inriktat mot psykiskt funktionshindrade. Jag har också sett kvinnorna när de var ute, jag såg dem och jag minns hur mamma pratade med mej om det gamla Sverige och hur man behandlade människor. Hon sa att vissa inte skulle ha behövt bo och växa upp där. Jag har varit på många olika platser och vårdhem och sett hur omsorgerna förändrats.

Vidarutvecklar mej inte så mycket här på bloggen. Jag läser att Du nämner Kalle Grunewald som jag har träffat några gånger. Fördjupar mej inte heller i detta och hur vår familj kände honom och den kunskap han hade och det han gjorde. Kan vi ta IRl nångång ifall Du undrar. Ser nu fram emot att få veta var någonstans I Örebro detta ligger? Jag minns när jag tänker efter typ ÄLvtomtagatan...eller Karlslundsgatan eller nåt." År 1968 trädde den nya omsorgslagen i kraft. Denna innebar att Västra Mark fick beteckningen specialsjukhus. År 1974 togs sjukhuset över av landstinget. Det lades ned år 1981 och ersattes med bl.a. med nybyggda gruppbostäder på sjukhusområdet - Västerängen. I samma tidsepok tid också de närbelägna landstingen ansvar och fixade vettiga egna boenden i hemlandstingen.Det var då min anhörig flyttade hemifrån.

2011-03-03 @ 21:32:35
Postat av: Suss

Jag vet inte vem du H är, men Väster Park ligger på Karlsgatan.

2011-03-03 @ 22:30:40
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Selma

Så mycket gräsligheter dessa människor ska ha varit utsatta för.

2011-03-04 @ 06:31:23
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Inga Magnusson

Vilken fantastisk beskrivning Du har gjort av den här byggnaden! Jag hade ju också under min uppväxt en skräckblandad bild av den här institutionen, men visste nog inte egentligen vilka som bodde där.



Undrar som Du vad "sexuellt opålitliga kvinnor" är för några? Det var en svävande beteckning.

2011-03-08 @ 05:53:14
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0