Barcelona dag 4 - del 3

Sista delen dag 4 - 19 april

Efter parken var det dags för något annat - mat kanske skulle lyfta dagens status och det var de "4 katterna" som stod på tur, så oddsen var rätt höga att det skulle bli bättre.

Jo, det blev det! 

Vi gick in alla 6 på rad och möttes av en av kostymherrarna i betjäningen (det finns inga damer som gör de sysslorna på den här restaurangen). Sedan blev det lite oro bland de kostymklädda och någon kom framrusande och det blev stora famnen, för det var C.s "egen" gråa katt. Mig, A och I-M tog han ingen notis om och I-M kan jag förstå, hon var ju ny, men oss har han faktiskt träffat en hel gång. Flickorna såg han inte åt ens.

Jaja, vi har väl taskig andedräkt, eller svag utstrålning. Ett bra, runt bord fick vi i alla fall och en gravallvarlig, gråsprängd kypare tog sig an oss.





Trerätters var det förstås. Alla valde huller om buller och mina val blev:

Förrätt: Kall melonsoppa med Iberiaskinka som smakade himmelskt!



Varmrätt: Grillad abborre med lite potatis och annat vegetariskt - underbart!



Dessert: Behöver jag säga det? Crema Catalana



Till detta en öl i deras egen sejdel.



Gissa om stämningen steg och ack så bra vi mådde allihopa.

Inredningsbilder - vackra lampor. Mer bilder finns i länken ovan.




Några av alla tavlor som huset förfogar över.





Detta är dörren in till damernas.



Efter maten avvek tjejerna, men nu skulle vi hem. Hem betyder inte direkt hem har jag lärt mig nu.

Hem = gå lite mot hemmet. OJ, en väsk- och skoaffär. In där X antal minuter, ut igen och mot hemmet. OJ, en smyckesbutik, in och sen samma procedur med ytterligare några affärer.

Jag deltar sällan i den här sortens övingar, shoppa är jag inte bra på. Tålmodigt gick jag fram och tillbaka utanför och inväntade mitt sällskap. Det var ingen fara, jag tjurade absolut inte. Jag var mätt, glad och hade ingen tid att passa, dessutom slank jag med in i en butik och köpte mig en sjal.

C avvek för att gå och hämta våra operabiljetter, operan var kvällens mål. I-M tog vår nyckel och gick hem för att sova middag. A och jag styrde kosan mot hålet i väggen. Nä, nä, nä, ingen cavaorgie. Jag köpte min älskade Manchego för hemmaätande + en kvart dito till min kära dotter och calamares till sonen. Ooops, det följde med en flaska rosa cava också..... något har hänt!

Hemåt, här är vårt hus med den härliga takterassen.



När vi kom in i trappan insåg jag att jag verkligen har vader och så kände även A. Det brände i "bakbenen" så möra var vi. Upp kom vi med lite möda, jag stuvade in min mat i kylskåpet, bryggde ett eländigt svagt kaffe till mig och A och sen gick jag ut på en egen exkursion i Barceloneta.



Jag gick på måfå och tittade på det jag passerade. I Barceloneta kan kvarteren vara så smala som ett enda hus, sen kommer nästa gata.



Fina hus, ovanliga hus



Alla gator leder ner mot havet i de här kvarteren.



Där på stranden var en konstig bur. Förmodligen ett konstverk.




Jag promenerade runt där ett tag och bara tittade på allt jag mötte.

En pellafylld balkong



En vacker mosaik på ett ganska ruckligt hus



En tvättlina på diagonalen



En tunnhårig man med uppsatt (hästsvans alltså)



Väl hemma igen, utan att ha känt mig vilse blev det en lätt uppfräschning som slutade med att jag, efter att ha provat igenom de kläder jag hade med mig, tog min ljusblå tröja som jag haft hela dagen. Det hade blivit lite kyligare och här ska inte frysas, tänkte jag. Vem på operan tänker på vad jag har på mig i mörkret? Sedan bar det av om operan.

På Ramblan stod en kycklinggul, levande staty - påskpåverkan?



Operahuset var väldigt vackert inrett. Vi tittade runt innan vi gick till våra platser.






A och I-M på väg uppför den vackra trappan



Vi satt på lite skymda platser ganska högt upp, men framför oss hade vi varsin liten bildskärm med föreställningen, som kompensation. C upptäckte dessutom att man kunde få fram engelsk text och då gick det lite lättare att följa med i den något udda handlingen.

Hela konsertlokalen var guld och rött! 




Orkestern var helt fantastiska, vi njöt av den härliga musiken.
Föreställningen var den klassiska. Ett gift par, otrogen hustru, svartsjuk man kommer på det hela och dödar hustrun.




I pausen var jag ute i trapphuset och försökte stretcha ut vaderna som brände som eld. Jag hade god koll både neråt och uppåt och när det kom någon i trappan, såg jag oberörd ut, men när det kom ett par genom dörren blev jag helt överrumplad där jag stod och tryckte händerna/armarna hårt mot väggen med ena benet sträckt bakåt och stretchade som bara den. De såg på mig med viss skepticism - håller hon på att försöka skjuta undan väggen? Jag tittade tillbaka och log ljuvt! De gick och jag fortsatte.

Efter paus handlade det om nutid, men nästan samma tema.
Ett gift par, otrogen hustru, svartsjuk man kommer på det hela och dödar både hustrun och älskaren.




Ut igen i natten efteråt och C gick med oss så att vi kom att passera snigelrestaurangen Los Caracoles. Det är de som grillar kyckling på utsidan av huset, i hörnet. Restaurangen är dessutom ganska dyr, men har fin inredning. Förra gången lyckades vi inte ta oss in för att titta, för det var för dyrt för vår kassa att äta där, tyckte vi.

Den här gången låtsades vi att vi letade efter goda vänner och fick gå in ett snabbt svep.

 


Jag smygtog några bilder därinne, men lyckades inte få med en enda snigel.





Här är skylten utanför



Nöjda att ha fått se stället gick vi vidare. Passerade postens fordonsdepå



Nu var vi faktiskt lite hungriga igen och äntligen hamnade vi på Sagardi!



Sagardi är tapasstället vi aldrig kom in på förra resan, då var det PACKAT! Nu var vi där!

Det är här man får en tallrik att samla sina pinnar på när man beställer dryck vid disken. Sedan går man runt och plockar och äter det man vill ha. När man är mätt lämnar man fram tallriken och betalar för det antal pinnar som ligger där.

De litar på att man är ärlig och det var vi! Annars är det väldigt lätt att tappa en pinne på golvet, det såg vi tydligt när vi tittade ner.







Otroligt gott med dessa små munsbitar! MMMMMMMMMmmmmmmmm!




Jag tänkte att jag inte skulle äta så mycket så sent, det fick räcka med en. Matte är inte mitt ämne, för jag hade 3 pinnar på min del av tallriken när det blev dags att betala. Det var helt omöjligt att bara äta 1, hur kunde jag tro det?

Direkt hem, I-M gick och la sig, de andra körde sin traditionella nightcap - en liten cavasittning, medan jag avslutade dagens resedagboksskrivande med lite vatten.

Vanlig cava = sur, hade den varit rosa hade jag möjligen deltagit i sittningen.


Kommentarer
Postat av: Bosse Cedergren

Ett bra sätt att tänja ut vaderna diskret (t.ex. på en opera) är att ställa sig med främre delen av foten på ett trappsteg och låta resten av foten sjunka ned mot nästa steg. Bra kort, kul texter!

2011-05-23 @ 13:48:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0