Apelsiner och lite minnen

När jag var barn fanns det inte apelsiner året runt i butikerna. Jag vill minnas att min mor sa, att till jul kommer de bästa och godaste apelsinerna, för då är de mogna där nere i sydligare länder och kommer till Sverige lagom till jul. Apelsin = julfrukt!

Det här är som jag tror att det var, jag minns det bara lite vagt. Däremot minns jag klart och tydligt hur otäcka apelsiner kunde vara om man råkade få någon under "fel" tid på året. De var torra, lite beska och trådiga.

Apropå besk, ibland åt vi en halv grapefrukt till frukost. Vi satt med våra vanliga teskedar och försökte gräva ut det sötbeska fruktköttet och det var otroligt vilken bra frukt det var, fullproppad med c-vitaminer.
Jag minns mycket väl att fruktsaften sprutade åt alla håll, ofta i ögonen, för en vanlig tesked var verkligen inte det ultimata verktyget för att få i sig frukten.

Jag och min bror åt alltid vitaminpiller under vinterhalvåret och när grapefrukthalvan kom på bordet var vi väl medvetna om att nu fick vi i oss en extra dos.

Nu kan vi njuta alla sorters citrusfrukter året om och de allra godaste, i min smak, är blodapelsinerna.

                                      OJ!!!!

Ursäkta mig, i vårt tillrättalagda land får vi ju inte säga blodapelsiner längre. Någon känslig person kan associera till blod och det är jättefarligt har någon bestämt!!!!!!!



                                                   Lånad bild från nätet

Om det skulle bli helkris över världen med citrusfrukterna har jag mitt eget lilla apelsinträd. Jag skulle kunna varit självförsörjande ett litet tag, om inte pollineringen hade gått så fel.

Jag hade uppenbarligen inte samma finmotorik som bina, när jag for fram där mellan blommorna med min lilla pensel, när det var dags. Dock måste jag ha haft en viss känsla för hur det skulle vara, för nu bär det frukt, om än inte i någon större mängd.




Jag vet, skörden är inte så stor, men jag är nöjd ändå, det var roligt att det fungerade. Apelsinträdet ska stå kallt, men inte frostkallt, under cirka 14 dagar under vintern för att blomma och sedan måste man sköta pollineringen själv. Kan detta vara min nästa bisyssla.......? (HUVA, vilken dålig vits, jag nästan skäms, men tänker inte radera den)!

Kommentarer
Postat av: Susanne P

Vad kul med ett eget apelsinträd!

Men så mycket jobb...

Kram & ha en fin fredag!

2011-11-04 @ 13:05:53
URL: http://www.susannep.blogspot.com
Postat av: Ingrid

När man var barn fick man alltid vitaminpiller och det var väl kanske för att det inte var så vanligt med just apelsiner och apelsinjuice som idag.



Blodapelsiner gillar jag också och de odlas ju främst på Sicilien, men just den period under året vi är där, finns de inte att köpa. De mognar i januari-mars.



Du ska se att du blir en framgångsrik apelsinodlare när du får träna dig lite i det där med pollineringen.



Kram och trevlig helg!

2011-11-04 @ 13:26:08
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Suss

Susanne P, Det är inte så mycket jobb, bara man kommer ihåg att pensla när den blommar. Jag hade inte elementet på i vintras under ett par veckor när mitt gästrum fungerade som förråd, där ställde jag apelsinträdet, det räckte. Kram och trevlig helg!

2011-11-04 @ 13:31:30
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Ingrid, Jag vill minnas att jag gav mina barn vitaminer när de var små, det var säkert tack vare att jag själv fått det.

Jag har hört att blodapelsinen blir till när den får frysa, tror det var om det på TV för några år sedan, eller har jag drömt?

Kram och hoppas på en fin Allhelgonahelg!

2011-11-04 @ 13:33:04
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: heanku

Men så duktig du är som kan odla egna apelsiner!

Och vadå, blodapelsiner... vad heter de nu då?! Och jag som säger negerbollar, kanske det är skottpeng på mig? Jisses, sånt larv många gånger...

Ha en skön helg!

heanku

2011-11-04 @ 14:13:05
URL: http://www.heanku1.blogspot.com
Postat av: Suss

Heanku, Det är 1 miniliten apelsin på det lilla trädet, så någon odlare är jag väl inte! Trevlig helg du också!

2011-11-04 @ 18:49:56
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Herta

Kul med en hemmaodling. Vill Du ha fler är det väl bara att skaffa flera plantor.

2011-11-04 @ 20:13:37
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: Selma

Vad ska blodapelsinerna heta i så fall?

2011-11-05 @ 08:53:52
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: AnnaKK

Vilket gulligt litet träd! Jag har aldrig sett frukt på ett så litet, tror jag!? :-)



Fast vid näramre eftertanke så tror jag det brukar vara citronträd, som finns i blomsteraffärer, på vissa offentliga platser och ibland på restauranger och liknande. De brukar vara för stora för att ha hemma, lixom!? Om man inte har ett stort uterum, typ vinterträdgård... Som ett par bekantar till oss har - där odlar frun i huset bland annat gigantiska bananträd! :-)



Trevlig helg på dej!

2011-11-05 @ 09:53:17
URL: http://annakk.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Visst hade vi mer av säsongsätande då, inte bara när det gällde apelsiner. Du har rätt i att de var bäst vid jultiden. Undrar hur man kan få dem goda året om numera?

2011-11-06 @ 07:36:54
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0