Kolarkojorna i Tived

Utanför Bakstugan, där vi intog vårt underbara fika i lördags, fanns den här skylten. Nyfiken som jag är, frågade jag den trevlige mannen vad det var.

Ja, sa han, det var kolarkojor och de kunde man hyra och övernatta i om man kände för ett skogsäventyr med vänner, arbetet el dyl.



Det ville vi förstås titta på, trots att vi hade tjocka motorcykelkläder på oss. Det var inte så farligt, de låg bara 60 - 70 meter in i skogen, sa mannen. Vi gick iväg.

Det var rätt, det var inte alls långt och snart såg vi den första



Man kunde kika in i dem och det var två träbritsar och en eldstad därinne. Primitivt så det förslår, men om det är det man vill ha för en natt eller två är det ju idealiskt.



Man har i alla fall en "dörr" att ställa för öppningen in. Låsa gick inte, det gjorde nog inte kolarna heller.



Det fanns 4 stycken kojor spridda där i gläntan, på ganska lagom avstånd från varandra



I mitten fanns ett större hus, inte alls så primitivt som kojorna. Inne var det bänkar runt väggarna och i mitten en grillstad.



Det låg ett hus till lite längre bort från kojorna. Jag gick inte dit, men kan väl gissa att det var någon form av tvätt-toalettutrymmen.

Det var ett intressant ställe Bakstugan med kolarkojorna. Så mycket det finns som man inte har en aning om och aldrig skulle få reda på om man inte var så himla nyfiken  -  eller fikasugen.......!

Upptäckte nu, att det finns en länk dit också.

Kommentarer
Postat av: Musikanta

Du har rätt i att det finns mycket som man inte har en aning om. Jag har bara hört och läst om kolarkojor, aldrig sett någon i verkligheten. Kul med bilderna därför. Får väl googla någon gång och se hur man bar sig åt när man kolade, vet inte det heller...

Är man inte nyfiken får man ju aldrig reda på något :-)!

2011-09-19 @ 21:21:45
URL: http://Musikanta.blogspot.com
Postat av: Suss

Musikanta, Nyfikenhet är en förutsättning för ett rikt liv tror jag. Vad tråkigt om man aldrig lärde sig något nytt. Tur att intenet finns numera, men det funkade ju förr också att lära sig nya saker.

2011-09-19 @ 21:50:29
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Principen tror jag är att man bränner ved utan någon vidare syretillförsel och då blir det kol. Men det måste passas noga, för om det kommer luft innanför täcket av grästorvor så brinner hela milan upp. Därför måste den passas hela dygnet om tills den var klar. Ja, ungefär så.

2011-09-19 @ 23:15:12
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Ja så tror jag också att det är och viktigast är passningen, det vet jag i alla fall.

2011-09-20 @ 10:52:31
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: heanku

vilka trevliga äventyr ni är ute på. Kolarkojorna var fina... att titta på... inte vill jag sova över i dem. Nä, en mjuk skön säng ska det vara...

heanku

2011-09-20 @ 14:05:16
URL: http://www.heanku1.blogspot.com
Postat av: Suss

Heanku, Vi har en viss förmåga att hitta lite roliga ställen när vi är ute och rör på oss och det gör vi ganska ofta. Jag vill inte heller sova i en kolarkoja, inte ens tälta längre. Så bekväm är jag!

2011-09-20 @ 17:21:52
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0