Heldag med Örebro Naturskola

Idag har jag tillbringat hela denna regniga dag vid Naturens Hus med en massa andra människor från skolans och förskolans värld. Vi har gått en endagarskurs som heter "Estetiska uttryck i naturen" (om jag minns rätt).

Det har i alla fall varit en fantastisk dag, full av inspiration och regnet öste i princip ner hela dagen, utom en stund strax efter lunch. Vad gör det? Vi hade kläder för regnigt väder och de som inte hade, fick låna.

Vi började morgonen vid kåtan med lite information och sedan fick vi fika därinne. Jättegoda mackor och kåsor att dricka ur.



Öppen eld inne i kåtan.



Och en gran utanför som hade kottarna lite avigt om man säger så.



Sedan höll det på hela dagen med en massa olika aktiviteter och prova på saker.

På väg ut blev vi granskade av en Kanadagås, lite senare såg vi att den hade sitt bo vid bortre kanten av dammen.



Vi fick gå en naturstig och se om vi kunde hitta föremål som inte hörde till naturen.

Det här var den första.



Efter att ha gjort lite uteaktiviteter i regnet, fick vi gå in för att höra och se en film om "Land Art".





Äpplen

Grankottar

Smala pinnar i vattnet som speglas, det är alltså en liggande halvmåneform


Olika gräsdelar och blad


Det finns en konstnär som heter Andy Goldsworthy som är väldigt duktig på just Land Art och vi fick se lite klipp på honom från Youtube. Han bygger upp allt möjligt med hjälp av det som finns i naturen och använder inga andra material. När konstverket är färdigt fotograferar han det och sedan är han nöjd.

I det här klippet har han hållit på länge med ett som är gjort av pinnar hängande i ett träd och när det nästan är färdigt, tar vinden fatt i det och alltihopa faller till marken.

Då gäller det att ha ett lugnt och saktmodigt sinnelag!


Han försöker hålla emot när det börjar vaja

Men................


Inne i Naturskolans lokaler är det förstås en massa som knyter an till deras verksamhet. Bl a finns det gott om fina trämodeller av fåglar.




Utanför fönstret, högt i en trädtopp i regnet satt en fågel som på avstånd såg ut som en rovfågel, men det visade sig, med hjälp av en tubkikare, vara en vanlig skogsduva som förmodligen inväntade lite bättre väder innan den skulle vidare.



Sedan fick vi göra varsitt stentroll och vi skulle tänka ut vem trollet var och om det hade något som var speciellt för just sig.

Här tar mitt troll "Syster Selma" form. Hon får en pudelklippt svans.




Tillsammans med flera av de andra trollen



Vi fick en utsökt lunch någon gång mellan aktiviteterna och på eftermiddagen fick vi dela in oss i grupper och gå ut och skapa vår egen "Land Art". Jag och mina arbetskamrater T och L skapade detta tillsammans. Vi var riktigt nöjda med vårt konstverk.



Här är några av de andra.







Sothönan undrade nog vad som stod på med en massa människor som skuttade runt på deras marker och höll på med allt möjligt.



Liksom gräsänderna.



Nere i en av de små dammarna simmade gräsandsparet och nu fick jag lära mig något nytt. Hanen har ett par tjusiga krokar bak på rumpan. Någon slags sex appeal kanske?




Vi fick ställa ut våra troll i naturen och hitta på en liten berättelse om dem.







Lite annat att inspireras av, det mesta av sådant som finns i naturen.





T pressar fast ett blad på en formad lerplatta, sedan får den ligga i en burk med grus, som ställs mitt i elden och bränns i 1 timme. Bladet försvinner, men mönstret finns kvar i lerplattan - jättefint!



Vi täljde också sälgpipor och jag lyckades göra mitt livs första och den fungerade efter lite fintäljande på slutet. Förresten gjorde jag den av rönn, det var lättare fick jag veta.

Det sista jag gjorde för dagen, var att vara med och blanda ihop en lera som var väldigt skön att arbeta med.
Man tog 2 dl vanlig sandlådesand, 1 dl majsenamjöl och 2 dl vatten. Detta skulle kokas tills det gick ihop till en "deg", det tog ungefär 5 minuter. Sedan var det bara att jobba med den när den svalnat, forma vad man kände för och låta torka i rumstempertur. Färdigt konstverk!



På väg till bilen, hade marken regnat sönder, eller vad hade hänt? Hål var det i alla fall!



Tack Örebro Naturskola för en fantastisk dag!

Kommentarer
Postat av: Herta

För vissa människor finns det inga dåliga kläder o dyligt eller heter det o dylikt. Att Ni alla orkar men det är väl bra för landets ungars skull.

2012-05-09 @ 20:15:16
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: AnnaKK

Oj, vad mycket roligt ni fick se och göra!! :-D När mina barn fortfarande var små försökte jag planera in mina besök hos dem i skolan till bildlektioner och pysseldagar - för sånt har jag alltid tyckt varit mycket roligare än vad barnen tyckt!! ;-)

2012-05-11 @ 06:49:51
URL: http://annakk.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Vilken fin bildkavalkad Du har gjort! Egentligen har jag lite aversion mot sånt här men det här var riktigt inspirerande.

2012-05-13 @ 09:15:56
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0