Ännu mer smarrigt från Island

Jag tror att det snart är dags att öppna en Islandsdelikatessbutik i stan. Förra helgen upptäckte jag ju Djúpur och Möndlur på ostbutiken.

Nu har jag varit på Coop i Marieberg och där i mjölkdisken upptäckte jag den fantastiskt goda isländska yoghurten Skyr! Den är len som sammet, tjock och krämig och smakar himmelskt. Vi hade den till frukost förra sommaren när vi var på Island med arbetslaget.De här två fick följa med hem till mitt kylskåp, tyvärr såg jag ingen naturell, men tids nog dyker väl det också upp. Däremot fanns det fler smaker än dessa.

Snart kan man väl få tag på rutten haj också, men då tror jag att jag avstår.


STYGN

Idag avslutas en utställning på Örebro Konsthall med fritt broderi.

Utställningen heter STYGN
I den deltar åtta svenska textilkonstnärer och utställningen har stor spännvidd vad det gäller uttryck, material och teknik.

Jag önskar jag hade varit där och sett den tidigare. Nu monteras den ner efter idag och den som får lust, har inte chansen att se den. Jag vill ändå visa lite därifrån här på bloggen.

Jag var där med min klass i slutet av veckan och vi tas alltid väl emot av Jesper Blåder som är konstnär och arbetar på Konsthallen.

Här står han och berättar om Elisabet Janssons broderier. Hon är från Rockhammar och arbetar mycket med textil.Ett citat av konstnären själv: "En berättelse om en man i kostym och med en röd fågel på huvudet satte igång de här broderierna. Sen vet jag inte vad som hände. Vilken roll spelar fågeln? Vad gör ekorren där? Och den medeltida koggen? Cykeln? Jag har ingen aning."

Den här, som påmminer om mina gamla pappersdockor, gillade jag.Sedan kom vi till Lillevi Hultman från LinköpingHon arbetar fritt experimenterande, använder symaskinen, broderar, textilfärg, t o m kaffe målar hon med och en hel del annat. Den här tavlan heter "Tre upplysta".

I ett rum fanns många mindre verk av indiska kvinnor och flickor som broderar. Det heter "MAHILA AUR PANI - EMBROIDERY CLUB.

Behållningen går till utveckling av projektet mot allt större självständighet.Kvinnorna har gjort vattenbärerskornaFlickorna har gjort de andra.De här var riktigt fina och med tanke på ändamålet hade jag gärna köpt en vattenbäreska. Det fanns många, men de hade röda "såldpluttar" på sig så det var fler än jag som har tyckt likadant uppenbarligen.

Jennie McMillen från Uppsala hade otroligt fina verk på utställningen i svart och vitt. Den här lilla dungen hade jag också kunnat haft hemma på en byrå för att påminna mig om alla år jag bott i Umeå.

Jag tycker den är hur läcker som helst och JA, den är broderad!Dungen är tredimensionell och hon arbetar både så och med vanliga tavlor. Hon bygger upp landskap, kombinerar broderier och screentryck och man kan tolka hennes bilder på väldigt många olika sätt. Henne hoppas jag få se mera av, för det var väldigt fina verk hon hade med på den här utställningen.

Sedan har jag en bild, som är målad och broderad på en bit av ett gammalt kyprat lakan. Tyvärr har jag inte kvar i minnets arkiv vem som gjort den, men vill gärna visa den.Det vackraste har jag sparat till sist. En FANTASTISK dopklänning som använts av flera olika barn, är alltså inte bara ett konstverk. Konstnären är Viveka Nygren från Vintrosa, hon är född 1925 och är omskriven som en av Sveriges främsta textilkonstnärer.

Nu blir det vitt mot vitt, men man ser den ändå!Närbild av  det otroligt vackra broderiet som löpte längs alla våder på klänningen.Hon hade också andra verk med på utställningen, bl a Ivan den förskräckliges fäll, ett pälsfodrat lapptäcke i bruna nyanser från 1970-talet, som var väl använt och väldigt vackert.

Elever från vår klass var med på många av mina bilder och dem lägger jag inte ut på nätet. På grund av det fick jag tyvärr inte med en enda bild av Kaipa Gunilla Ericsson, Örebro, vilket var synd. De var målade/broderade på ett afrikanskt brunt barktyg och fantastiskt vackra (och dyra). Hade jag haft obegränsat med pengar hade det blivit flera nya konstverk hemma hos mig.

Här är en liten som jag lånat från nätet!Härligt, jag hittade en till!Nog blir i alla fall jag sugen på att brodera lite mera!


Viktigt möte?


Det kändes som jag hamnade mitt i ett väldigt viktigt möte när jag promenerade hemåt i höstsolen.

Jag gick där i godan ro när det började kraxa över huvudet på mig. Jag tittade upp, där i björken satt nog ordföranden, för det var den enda som inte flyttade sig till förmån för någon annan.
Lite längre bort kom svaret från takåsen, varvid den omedelbart fick ta till flykten och en annan intog dess plats.Mitt emot björken, fast 50 - 60 meter bort hördes ett tredje, enträget kraxande, varvid två andra genast skyndade dit och den första fick leta sig ett annat träd.Det var riktigt intressant att stå där och observera detta viktiga möte kråkor emellan.

De kanske hade sin årliga stämma, vad vet jag? Förstår inte språket!

Halloween

Jag är ingen vän av halloweenfirande. Jag tycker det räcker med våra egna helger och påskkäringar är betydligt trevligare än ungar som sprayar ner ens fönster med rakskum eller kastar ägg.

Själv har jag blivit utsatt för rakskumsvarianten för att vi inte var hemma och öppnade, när de kom med sitt krav på "Bus eller godis".

Pumporna kan jag tycka är okej, om vi nu måste ha något, men sen räcker det.


                                                            Lånad bild från nätet

Idag på skolan hade det kommit in någon i vårt kök i anslutning till klassrummet.

Denna någon undrade om vi hade gjort bröstmuffins?Nääää, det var bara blodsprängda ögon till dagens kul timme med fika! Jag var inte själv där, men fick höra historien samtidigt som jag fick en muffins som jag tog med mig hem till mitt eftermiddagste. Den var GOD!

Oväsen från ovan

Helt klart är det höst och nu drar nog de sista skränande fågelstråken söderut.

De låter väldigt mycket när de flyger förbi där ovan, men det är roligt att se på dem när de kommer i fylking på väg mot lite varmare trakter.
När kommer snön tro? Nu är det i alla fall snart dags för vintertid. Huva!!!!


                              Jag tror jag går i ide!


Avancerad kompostering

Längs lilla finvägen, förbi Hjortsberga, som vi brukar ta ibland har någon gjort sig av med sin gamla bil.
Jag kan tycka att det är en väldigt avancerad kompostering, att försöka återföra sin gamla rostburk till bil, till naturen.

Det är tredje året vi observerar den och inte mycket har hänt.Undrar om den kommer att försvinna under min livstid, alltså multna bort?

Kompostering är förstås väldigt ironiskt uttryckt, jag skulle egentligen vilja kalla det natursvineri och miljöförstöring.


NU! Jag ser ljuset

ÄNTLIGEN!!!! Det är inte det omtalade ljuset i tunneln jag ser, utan att det ljusnar på islandsgodisfronten.

Inte nog med att Islandsfisk nyss levererat så att det låg 4 påsar Djúpur och väntade på mig, när jag kom tillbaka till arbetet, efter det knepiga viruset som haft mig i sitt våld sedan förrförra onsdagen.

Jag hade gjort ett par ärenden nere på stan på fredagen och var på väg tillbaka till min bil. Drottninggatan och Köpmangatan är ganska tråkiga, så jag tog Kungsgatan. Där ligger Örebroost.

Det är en gammeldags ostbutik med betjäning över disk, jättetrevlig personal och man får provsmaka det man är osäker på. De skyltade utanför med Maasdammer för 99 kr/kg och jag är väldigt förtjust i den. MMMMMmmmmm, tänkte jag, helgfrukostosten (nyord igen) för mig.Under Maasdammer stod det Blå Kornblomst. MMMMMmmm, tänkte jag igen, kärestans favoritost och då blev det för mycket. Jag var tvungen att gå in.Det är en lyx att ha en sådan här affär i sin hemstad. De har goda tillbehör och lite annat smått och gott.


När jag handlat färdigt och skulle betala fick jag syn på burkar med lakrits vid kassan, liknande dem jag köpt på Duå i Umeå.

"ÅH, har ni den här goda lakritsen? Jag som nyss köpt en burk i Umeå," sa jag.
"Ja och vi har lakrits i flytande form också, det är avsmakning där på bordet bakom dig," svarade "min" tjej.
Jag tittar bakom mig och måste förstås genast gå dig och avsmaka både söt och salt flytande lakrits. Det var också MMMMMMMmmmmm!Jag avstod dock från att köpa och gick tillbaka för att betala mina goda ostar. Det blev en pecorino också med otroligt mycket smak. Härligt med lite ost ikväll stod jag och tänkte och vimlade runt lite med blicken.


DÅ ! ! ! ! !


Det kändes som blixten slog ner!!!!!

Vad ser jag precis vid kassaapparaten?????????

Precis framför mina ostförblindade ögon??????


Jag vet inte om jag skrek, jag vet verkligen inte. Det jag minns nästa gång är att hon sa: "Jag tror vi är ensamma i stan om det här isländska godiset."
Jag stammade någonting om att det är bland det godaste som finns, lyfte upp en färdigförpackad påse med Djúpur, sen en med Möndlur och en till med Djúpur.

Då säger hon: "Du kan plocka och blanda som du vill.

Jag fick en tom påse och en sked och .....på kvällen fick jag magknip!

Spela roll med lite magknip. Nu har vi två av de bästa islandskaramellerna i stan = LYCKA!


En söndag i svampskogen

Efter sovmorgon och frukost hade vädret blivit riktigt lockande. Det var sol och 10 grader varmt.

Kärestan: "Ska vi ta årets förmodligen sista tur med motorcykeln?"
Jag: "Nja, jag vet inte om det är så bra när jag nyss varit sjuk."
Han: "Det är en fin dag och inte alls kallt."
Jag: "Då vill jag hellre till skogs och se om vi kan få lite mer trattisar, du minns det där stället vi hittade förra året där vi fyllde korgen?"

Han mindes det lika bra som jag och nappade genast på förslaget. Sedan kom han med en förbättring, att vi skulle ta med oss kaffe och bullar ut till skogen.

Sagt och gjort. Allt blev färdigt och vi for iväg. Vi tog vägen via kyrkogården, så jag fick plantera lite ljung hos mor och far. Det blev fint!

Skogen nästa.

Här var det skog......
.......och där var det skog......
.......... och grusvägar och asfaltsdito

Ingenstans var "vår" skog. Inte ens kärestan, som jag brukar säga har en kompass i näsan, hittade dit igen.

Till slut sjönk trivseltemperaturen i bilen, så jag föreslog att vi skulle dricka kaffe istället. Vi har ändå massor med svamp, det är mera att det är så otroligt roligt och avkopplande att gå där med korgen och plocka mat.

Kaffe tyckte kärestan lät bra, så vi styrde in på en liten grusväg och hittade ett väldigt fint ställe med några stenar mitt i solen.Där slog vi oss ner och packade upp fikakorgen.Jag gjorde ett provisoriskt kakfat

Bullar och tre sorters kakor hade vi med och allt bullade vi i oss.
Mätta och nöjda stegade vi in nästa skog, den vi hade precis bredvid oss och se: Nu hittade kärestan svamp!
 
Här är hela skörden.Inte mycket att ta hem, det kommer mera nästa år, vi njöt av den vackra mossan istället.

Vi promenerade vidare i det ljuvliga vädret och den sköna, tysta skogen, men när vi kom till älgtorn nummer 3 fick det vara nog. Vi insåg att det är älgjaktstider och att vi befann oss mitt på jaktmarkerna.Tänk om vi skulle se alltför älglika ut där vi gick.
Jag har ganska långa ben och älgar på rätt bra.  Jag var klädd i en brun jacka och kärestan i svart gick strax bredvid. Han är inte heller är dålig att trava på och tillsammans var vi dessutom "fyrbenta.

Nej, vi for hem och kände oss mycket nöjda med vår dag i (svamp)skogen.


I väntan på Djúpur

På besöket i Umeå bjöds vi ganska direkt på jättegoda lakritskarameller med choklad som yttersta lager.

Genast for mina yviga tankar iväg till Island och det underbara godiset Djúpur. Det har omnämnts x antal gånger tidigare här på min blogg, men det kan aldrig bli för många.


                                                                        Djúpur  Lånad bild

Det sonen bjöd på var delikat och väldigt lätt att ta flera av. Ytterst lagret var ett litet "lakritsdamm", sedan ett ganska tjockt lager choklad och i mitten en mjuk lakritskub. När vi sedan var på Duå - den "goda" butiken på Storgatan i Umeå, fanns de till försäljning.
JAAA, jag köpte en burk med mig hem och i väntan på Djúpur är det en fullgod ersättning

Solrosfröcocacolan!

Jag älskar nykonstruerade ord, helst utan avstavningar!

Jag inte bara älskar, utan är också älskad av omgivningens alla små fåglar som hittat "Solrosfröcocacolan!"

Först ut var talgoxarna och de tycks tro att det innebär att den är enbart till för dem.

MEN: "Här sitter VI och njuter av en gratis måltid. "
Vi? Kan det vara gulsparv eller något sånt? Någon ornitolog bland bloggläsarna?

"HALLÅ, därnere! Det här är vår restaurang! HÖR NI INTE VAD JAG KVITTRAR?""Nähä, då får jag väl försöka skrämmas! Ser ni vad farlig jag är när jag flaxar med vingarna?""Vad håller han på med? Här sitter vi bra, så det så!"
Saker hemma

Jag har en mapp på skrivbordet som heter "Saker hemma". Mina föräldrar har alltid präntat in i mig att det är viktigt att man vet vad man har, att man ska dokumentera och värdera i händelse av brand eller inbrott. I viss mån har jag anammat det de sagt, jag har åtminstone tagit bilder på sådant som är värdefullt för mig.

Nu tittar jag in i min mapp med saker hemma och grips genast av habegär.

Jodå, jag har redan det som finns där, men ganska länge har jag närt en dröm om Dora, trots att jag kände mig nöjd när Beata kom hem till sin syster Emma.Visst skulle hon passa bra in där?Jag tror jag ska kolla runt lite på Tradera och andra auktioner idag!


Väster

Jag följde med kärestan i fredags för att visa var den fantastiska skomakaren på väster håller till.

Medan han var därinne och grejade, samt köpte sig ett par exellenta, varmfodrade vinterkängor, väntade jag utanför. Det var en mild och fin eftermiddag och jag hade varit inne sedan onsdagseftermiddagen p g a klenhet! (Vilket jag fortfarande är för övrigt - virusangripen i "övre halvan")

Därute på trottaren lyfte jag ögat mot himmelen, som det står i psalmen och konstaterade att den som var stadsarkitekt i stan då de nya kvarteren byggdes där på väster, nog hade långledigt när beslutet om de nyare husen togs. Tala om olika stilar på husen!


Med ryggen mot stan - vänster sidaFINA balkongerKvarteret bakom kyrkan är också av nyare datum, men syns inte när man står mitt i gatan.
Höger sidaFula balkongerMed ansiktet mot väster, från stanOch andra hållet, mot stanEnda undantaget på moderna sidan är hörnhuset, efter det gråa,  som var av äldre datum och har den prydnaden högst upp på taket.Jag föredrar vänstra sidan, gamla hus har en "själ", de nya har betong!

Tre årstider

Det pratas hit och dit om att, nu har vi tre årstider på samma gång här i landet. Jag tyckte det lät lite knepigt, men måste nog hålla med att det ligger något i det.

Här har jag sommar. Pellorna och rosorna blommor som galna!Blommorna i korgen vägrar också ge upp, trots frostnätter.Sedan har jag höst
Och här kommer vintern!Det är inte utan att jag längtar efter våren!!!!!!!!

Titta, minns, njut och längta.Nu är han på gång igen!

Trogna läsare hos mig vet vad den här bilden innebär!

Det är baksätet på kärestans bil igår.
Abstinenesen blev uppenbarligen för svår till slut. I fredags kom kärestan med beskedet, att på söndagen skulle vi åka och köpa en klocka.

Han har klarat sig länge, men nu var det alltså dags igen. Det var i stan som tur var, annars hade jag inte följt med, för jag är lite klen för tillfället. Det han var ute efter, var reservdelar till sin Norrköpingsklocka.
Vi har namngett klockorna efter de förra ägarna eller deras bostadsort.

Kärestan har: Norrköping, Mjölby (numera hos hans mamma), Linköping, Ljugklockan, Ella och "Jag vet inte vad jag ser".
Jag har: Morfars och Lilla Hjo.

Han har Norrköping i sovrummet - den slår inte tack och lov, det räcker att Linköping och Ella lever om 2 gånger i timmen dygnet runt.
Norrköping var svårt sargad när han köpte den, trasigt överstycke, inga knoppar nere och ett verk med sönderdragen slagfjäder (vilket gladde mig, eftersom den skulle vara i sovrummet).

Söndagens klocka har inte fått något namn än, den fungerade inte alls, utan får bli en ren reservdelsklocka. Jag fick överstycket till Morfar och trots att jag är väldigt klock-anti, tyckte jag att det blev fint. Nu är det jag som saknar knoppar nertill. Tids nog ska vi nog ut på ny klockköpartur. (Det blev ett trevligt ord).Jag tror detta är en "never ending story". Det är helt enkelt den last han lagt sig till med sedan han slutade röka pipa för 7 år sedan. Själv är jag helt nöjd med att äta godis!

Vart tog parkeringen vägen?

Fortfarande har jag saker att rapportera från Umeå.

När vi kom ner till stan på lördagen och skulle parkera, var det självklart att åka ner på kajen. Där är massor med parkeringsplatser längs älven och har alltid varit.

HAR VARIT! Just det!

När jag svängde in på första sektionen var det också den sista, för där stod helt plötsligt ett av de gamla trähusen i stan -  mitt i vägen för mig, när jag skulle köra in och parkera.Jag blev jättepaff, men sonen sa: "Visst ja, de har flyttat det där huset".

Det skulle stå där ett tag, för Umeå har ju bevars blivit kulturhuvudstad 2014 och det ska byggas en massa nytt, flyttas runt och göras om. Det pågick i somras också när jag var uppe i min gamla hemstad. Då var massor med gator avstängda och enkelriktade.

Vi lyckades dock göra oss av med bilen efter ett tag och gick upp mot centrum. Passerar en staty som jag gått förbi många gånger, men ändå inte "sett. Nu stod hon där med en massa höstlöv istället för vatten framför sig. Riktigt fin, konstaterade jag nu när jag äntligen såg henne.När vi kommit upp på Storgatan och gått ett kvarter till öppnar sig plötsligt en ny stor ljus plats, man ser massor av älven och solen lyser så vackert på vattnet."Jaha,", sa jag, "vad har de rivit här då?"
"Ja men mamma," säger sonen. "Det är ju där huset har stått, det som står på kajen."

Om det skulle ställas tillbaka sedan eller flyttas någon annanstans fick jag inte klart för mig. Jag hade huvudet fullt av funderingar på hur mycket det kostar Umeå att ha fått den fina utmärkelsen att bli kulturhuvudstad 2014?

Nytt bibliotek ska det också bli innan nyårsklockorna klämtar för 2014.

Är det värt vad det kommer att kosta kommuninnevånarna? Inte vet jag!


Duå Umeå

Duå är ett måste när jag är i Umeå.

En favoritbutik fullproppad med goda, fräscha saker av alla kategorier. De har förstås en massa bra knivar, maskiner, kökstillbehör  o dyl också, det mesta kretsande runt matlagning. Jag har bloggat om dem förut, för jag vill gärna att folk ska veta vilkten underbar butik detta är.

Jag sitter just och njuter av ett urgott kaffe "Buena Vista", som jag köpte när jag var där.  Jag köper hela bönor, mal bara det som går åt för stunden och sedan kokar jag mitt kaffe som förr i världen.

Kärestan och sonen var med i butiken och de delade på en vildsvinskorv som det var avsmakning på. DYR var den, men så otroligt god!!! Den var ganska kompakt och hade en härlig eftersmak, som retade smaklökarna till ett inköp och dessutom  stannade länge i munnen. En dryg dm kostade 137 kronor, men det tyckte de var helt okej.
Själv köpte jag en bit av en annan som var minst lika god och på så vis fick vi ju lite variation.När jag "shoppat" färdigt, allt från korvar, till färska pistagemandlar återstod bara betalningen.

Här är min kasse! Det kostade 662 kronorooch jag tyckte det var helt okej!!!!!!!!


Varför jag var "på drift"

Förra helgen var jag inte närvarande, varken vid min dator eller i mitt hem. Jag var på drift - ute på vift. Det blev en snabb sväng till Umeå, bara över helgen, så det var ganska tröttande, men underbart!!!!!

Jag och kärestan skulle till sonen och hämta en gammal motorcykel som jag haft för längesen och som stod kvar hos honom.
Det kanske går att få igång den igen och då kanske jag ger mig ut och kör på egen hand. För mig spelar det ingen roll om hojen är gammal och ful, bara den går att åka på. För gammal och ful, det är den.

Den allra största anledningen till att vi åkte var verkligen inte hojen.

Det var mitt lilla underbara, ljuvliga, högt älskade barnbarn som jag längtat mig halvt fördärvad efter. Nu är hon 4 månader och jag har fått tillåtelse av sonen att visa upp underverket.

Det är väl inte konstigt att jag är alldeles kollrig?
Kärestan har ju också ett litet flickbarnbarn och som sonen uttryckte det när lilla M var född: "De blir ju som något slags kusiner nästan." Det ligger något i det, även om vi inte är släkt det allra minsta.

Polly Rocks

                                KOLLA   KOLLA   KOLLA  KOLLA  !  !  !  !  !
(Den här stora bilden har jag lånat, för min påse var redan söndersliten.)


Man kan bli galen för mindre. Här håller jag på att trappa ner, ska försöka avhålla mig från godis ett tag och vad händer?

På bästa livsmedelsbutiken då i helgen när jag var på drift, hade de en ny sorts Polly!

VILKET SVEK!

Saltlakrits och citron är två av smakerna dessutom  =  Mina favoriter!
Tredje smaken är mjölkchoklad och de slank ner de också.

Jag köpte bums 2 påsar, delade med mig av båda, men åt säkert mest ändå.

Sedan köpte jag en till som jag inte öppnade. Fast igår gjorde jag det och idag är den slut. Erkännas bör att jag INTE delade med mig denna gång. Nu sitter jag här och är krasslig och har slut på Polly Rocks!

De är dessutom söta x 2! Både att se på och att äta!


Rosen från Irland

Under vår semester på Irland för ett par år sedan fick vi 4 rosenplantor av brodern till en trevlig B&B värdinna. Kärestan som är rosenfantasten av oss två, har planterat 3 hemma hos sig och jag 1 hos mig. En av hans har blommat 2 somrar med gigantiska rosor.

I förra veckan slog säsongens sista ut och jag förevigade den i fredags.Vi kallar den för "Irlandsrosen" rätt och slätt. Den doftar himmelskt!

Alldeles bredvid har han en annan stor ros med massor av mindre blommor, fast den hade hans trädgårdsmästare "Herr Råbock," eller möjligen hans hustru, "Fru Get", skördat, samt inmundigat till nattamat. Den fanns där på torsdagen, men på fredagen var rosen fint ansad och väl "avklippt!"Det är tur att han inte äger något skjutvapen, då hade han kanske gjort en Runar Sögaard!Elvis

Det är inte klokt vad dagarna går fort, jag fattar det inte!

I torsdags var jag och min "extradotter" T på en fantastisk föreställning. Det var Glada Hudikteatern som gav musikalen Elvis på Hjalmar Bergmanteatern i Örebro.
Det var helt fantastiskt att se alla dessa människor uppträda, de som förr inte förväntades klara just någonting. Jag har arbetat med människor med funktionshinder i nästan hela mitt liv, så jag vet hur fel den inställningen är.Pär Johansson har gjort en fantastisk föreställning tillsammans med sina skådespelare och sångare. Det var en upplevelse utöver det vanliga.Se gärna filmen med samma gäng: "Hur många lingon finns det i världen". Den är också JÄTTEBRA!Alla bilder utom den där jag håller programmet är från nätet. Fotografering var förbjuden under föreställningen, så det var bara att låna!


På drift, eller dylikt

Jag är inte närvarande vid min blogg just nu, men nu fick jag syn på en bärbar och bestämde mig för att jag kunde meddela att jag "är på drift".
Snart på plats igen, nu beter sig lånedatorn, så nu ber jag att få återkomma lite senare.
Allt väl, är på drift i ett mycket positivt ärende!

Mora Hemslöjd

Min kära nästansyster är i Mora ibland, där finns det en underbar butik - Mora Hemslöjd. De har en sorts cirkelverksamhet där man sparar 100 kronor i månaden på deras konto och varje månad dras en vinnare som får hela beloppet att handla för i deras affär.

Det lät lite konstigt tyckte jag första gången jag hörde det, vad då vinst?

Jo, det är faktiskt en liten vinst också. Hemslöjden skjuter till ett visst belopp, jag minns inte om det är 10 eller 15% på hela summan, men man får mer än man sparat och då blir det ju en vinst också. Både hon, jag och många med oss, känner att man verkligen kan frossa loss och unna sig sådant som annars kanske känns för dyrt.

Cirklarna har namn efter den som ansvarar för att vinnare kontaktas o dyl. Nu är jag med i Jenny, förut var det Lavendel, Sabina och Matilda bl a.

Bland det första jag köpte för mina "vinstpengar" var en underbar, vacker, varm yllefilt. Den placerade jag i soffan, för jag är väldigt frusen och det är skönt att krypa in i när man sitter och ser på TV, eller ligger och läser.

Det tycker kärestan också, därav följer, att min filt nästan alltid är upptagen.

I somras när jag var hos söstra mi hade jag med min senaste vinst och det visade sig att jag också hade en som jag glömt, på över 1300 kronor innestående. Då beställde jag en filt till och idag fick jag den.Jag säger bara en sak : DEN ÄR MIN OCH BARA MIN!!!!!!!!
(Fast, Majken kan få låna den förstås när hon kommer till farmor)


Till våren

När det blir vår igen, det är inte så långt dit (säger antivintermänniskan Leontina).

Då ska jag sitta på framsidan där det är lä och njuta av allt det här. Jag kanske tar en kopp gott kokkaffe och känner att livet återvänder efter vinterexilen.Idag har jag haft fingrarna i jorden och imorgon ska det bli höst och oväder. Det kallar jag bra timing!

En bil kommer lastad........... med rostbiff till sonen!
Nu ska han få så han blir tyst en stund. Kan just undra om lilla Majken kommer att bli en lika stor "kötträv" som sin pappa, eller helt normal som vi andra?Hej då kaninen!


Nu har rivningen börjat och de som vill kan hämta sig en liten gul bit för att minnas den älskade kaninen. Jag tror jag avstår, även om jag tyckt mycket om den!nOSTalgiFROZZA

Här är den andra nya butiken i Gamla Stan.Den ligger i lokalen som Rosengrens Skafferi hade förut. De i sin tur har flyttat in på muséet och har utökat med en restaurangdel.

Just när jag kommer in står där en man med en gigantisk "ost" i ena handen.Det får snart sin förklaring, det ska bli en levande reklampelare.

Någon har fått ett litet extraknäck och ska ut på stan och locka kunder.
När det ståhejet har lagt sig tar jag mig en titt på ostaffären.Fredagen var tydligen min lyckodag, för här på ostaffären hade de stor avsmakningsdag. Jag som redan grundat med en massa delikatesser från OIL&VINAGER, kunde nu fortsätta med riktigt goda ostar.Ostarna kommer från Åsbergets Gårdsmejeri i Jämtland och Herrö Getgård i Härjedalen.
Butiksägarinnan hade en mycket passande huvudbonad, det är dock inte den hon har på sig, utan den hon håller i handen.Jag avsmakade flera ostar och de flesta var helt i min smak. Tre olika sorter fick följa med hem och en
förpackning servetter också. Det fanns nämligen inte bara ost i butiken, utan fina presentartiklar också. Gardinen passade väldigt bra till sortimenetet, för Marianne Westmans "Picknick" och "Pomona"-motiv fanns också på en del presentartiklar.Längst in i hörnet stod en gammal trotjänare, den passade också bra!Nog var det tur att jag tog en annan väg - Englebrektsgatan (för nu har jag kollat) tilllbaka till parkeringen. Annars hade jag ju inte upptäckt dessa två underbara butikerna. Jag kan garantera att jag kommer tillbaka!

OIL & VINEGAR

Två nya butiker på stan här kommer den första. 

På väg till parkeringen där jag hade bilen i fredags eftermiddag får jag syn på en ny affär där stan numera kallas "Gamla stan". Engelbrektsgatan kan det vara, jag är inte så gatuorienterad, men jag tror det är den.Jag bara sögs in, jag vet inte hur det gick till, men plötsligt stod jag därinne och doppade små brödtärningar i olika skålar med goda saker i. Sydeuropeiska delikatesser för en stackars nordbo!Senast jag såg en liknande affär var i Haga i Göteborg för ett par år sedan och nu plötsligt fanns det en där jag bor!

Olika sorters oljor att köpa på "lösvikt". Vackra krus längs ena väggen.Sedan ett helt bord med olika sorters vinäger.Jag är verkligen inte någon vän av vinäger. Jag tycker bara det smakar surt eller ättika.

Butikens ägare, en mycket trevlig kvinna, kom fram och började berätta för mig om olika sorters vinäger. Jag fick testa den ena efter den andra och till slut var till och med jag övertygad om att det finns vinäger för alla smaker. Jag t o m köpte med mig en liten trögflytande som kunde användas till allt möjligt gott man gör.

Jag vill härmed dementera det jag alltid tidigare hävdat: "Vinäger är surt!" Nu vet jag att så icke är fallet.

Det fanns hur mycket läckerheter som helst och jag NJÖT där jag gick och nog plockade jag med mig en hel del som fick följa med hem, när jag sett (och provsmakat) mig mätt.FINA presenter! Både ätbara och för hemmet.


När jag betalade fick jag med mig 2 olika informationsblad hur man kan boka en smakprovnings - eller inspirationskväll för sig själv och sina vänner. Det skulle jag tycka vara trevligt, så nu ska jag höra mig för i vänkretsen om det finns något intresse!Medan jag stod där och pratade med ägaren, kom en annan dam in och hon hade öppnat den nya butiken nummer två en liten bit ifrån. Där gjorde jag också ett besök, men det kommer imorgon.............


HelgstängtHär är det helgstängt, jag är på fortbildning hela helgen.

På måndag eller möjligen imorgon kväll dyker jag upp igen.

RSS 2.0