GOTT NYTT ÅR!

 
Jag vill önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
 
Vi firar nyår för första gången här i huset och hoppas slippa smällare som halvt skrämmer livet ur både en del människor och en hel hoper husdjur som ligger och trycker någonstans.
Jag vet inte hur huskatten kommer att reagera om det nu smäller här, hon har ju aldrig bott med oss något nyår och  förut var hon innekatt. Jag tror hon får vara det ikväll också.
 
Vi kommer att fira på tumanhand med en massa gott, bl a detta
 
 
 
Jag hade sådan tur att jag fick en arbetskamrat, vars man är fiskare, så nu vankas det Hjälmarkräftor när vi välkomnar 2013.
 
Så tog jag mig en titt på min julamaryllis, som tycker det är dags att blomma nu till nyår. Det är första gången på många år jag köpt en lök och så här vacker blev den. Lite bråttom i starten kanske?
 
 
Det är också första gången jag har en dubbel, det stör inte mig att den "beter sig". Jag gillar sådana som inte inordnar sig direkt, utan gör lite motstånd.
 
 Väldigt många blomblad är det, heter det möjligen kronblad, eller är det bara de innersta?
 
 
Notera stödbandaget! Man tager vad man haver, speciellt när man bor i Kajsa Wargs stad.
 
                                                             GOTT SLUT OCH GOTT NYTT ÅR !!!

Var det sant eller ej?

Under alla mina år i Västerbotten var det självklart riktiga vintrar, även om de började olika tidigt och höll på olika länge. Vinter var det och det går det inte att förneka.
 
Efter 10 år var jag ganska less på snö, snöskottning, halka, kyla och allt som hör vintern till. Innan detta hände ville jag verkligen bli en vintermänniska. Jag hade införskaffat långfärdsskidor, slalomskidor, dammat av mina gamla skridskor, fått en spark, vi hade dragpulka för skidor till barnen och jag kämpade............
 
Men...............!
 
Jag är ingen vintermänniska och jag blev heller aldrig någon, trots att jag kämpade och verkligen försökte. Jag är nog den vuxna människan som ofrivilligt ätit mest snö i världen, för jag föll jämt, överallt och hur som helst och oftast fick jag munnen full av det vita luddet som kallas snö.
 
Jag blev alltså ingen vintersportentusiast, för efter några år gav jag upp. Jag nöjde mig med att åka pulka med barnen och spark om jag måste ut och göra något på egen hand. Mest gick jag in och där stannade jag till fram emot slutet på april.
 
Jo, jag arbetade så klart, men vi hade varmgarage, jag pulsade ditut på morgnarna, åkte till skolan där jag hade motorvärmare. I bilen hade jag dessutom kupévärmare, så jag åkte även hem i en varm, avsnöad bil. In i garaget, snabbt ut därifrån och in i värmen och sen blev det vår efter x antal månader och då började mitt uteliv om.
 
Vintertid när jag ringde hem till modern och klagade över kylan och snön fick jag veta att just aldrig hade de vinter här nere i Närke.
Nej då, det var plusgrader och solen sken, ibland kom det upp blommor alldeles för tidigt och det var så milt och skönt. Oj, vad jag suckade och längtade efter ett likadant klimat. Då ändrade hon sig lite och sa att de visst haft snö och far hade fått köra snöslungan, men nu var det bra igen. En annan gång hade bonden kört upp med traktorn och plogat fram vägen, men fort var även det bra igen.
 
För 11 år sedan flyttade jag äntligen "hem" igen och nu skullle jag minsann inte behöva plågas mer av det "Vita helvetet" (citat från skolans vaktmästare där uppe, som slet med snön år ut och år in).
 
När jag träffade kärestan köpte jag en vintermössa, för han gav sig inte förrän han fått ut mig på hurtiga söndagspromenader i snön och solen. Han kunde inte begripa att jag inte ägde en varm mössa när jag bott så långt norrut i 23 år, det kunde jag, för jag gick ju inte ut längre stunder än att jag klarade mig utan.
 
Nu efter de år jag bott här nere har jag insett att att även här har jag skottat ganska mycket snö, frusit rejält och halkat omkring på underlaget jag inte gillar. När jag i veckan blickade ut över nejden i byn, nära vårt nya boende undrar jag om modern lurade mig, eller har klimatet ändrats så radikalt?
 
 
Eller är det jag som dragit med mig vintern hit? Har de inte lika kallt, snöigt och långa vintrar längre där uppe? Fast jag måste medge, att det är vackert!

Betraktare och avsmakare

Jag har en kompis här på landet som jag känt nästan hela mitt liv och jag hade ingen aning om att det var här hon bodde, då vi åkte hit för snart 1 år sedan när huset låg ute till försäljning.
 
Det är väldigt roligt och vi träffas då och då, både planerat och bara så där helt aporpå  och visst är det lite extra härligt när man har minnen tillsammans från sin tidiga tonårstid. Vi bli nästan lätt flamsiga ibland när vi drar oss till minnes olika episoder och talar om dem ur våra olika synvinklar.
 
Igår hade jag ett litet ärende till henne som gott kunnat vänta, men det gjorde vi inte, trots att de skulle ha gäster bara några timmar senare. "Kom du", sa hon och det gjorde jag.
 
Så blev det kaffe, för medan jag satt där i köket och vi pratade om allt och inget tog hon ut två fina chokladkakor ur ugnen som just blivit färdiga. De smetades in med en glasyr medan de var varma och såg väldigt smaskiga ut.
Jag hade redan tackat nej till kaffe, eftersom jag visste att hon hade en del att stå i, men hade som tur var ångerrätt, vilken jag utnyttjade när jag såg kakorna.
 
 
Det var JÄTTEGOTT!
 
Jag blev sittande där i köket ganska länge, för hon försäkrade mig om att jag absolut inte sinkade henne och vi hade så trevligt, så det blev ett par, tre timmar innan jag for hem igen.
 
Hon skulle bl a bjuda främmandet på snittar med olika pålägg - röror som hon redan gjort.
 
Olika sorters mjukt bröd kantskars till små rektanglar och rörorna breddes på och dekorerades.
 
 
Sedan gjorde hon även skinkrullar av prosciutto och fyllde med färskost.
 
Det blev en väldigt vacker anrättning och jag kan garantera att det var gott, för jag hade avsmakat varenda röra med hjälp av kanterna. Hungrig var jag absolut inte, för jag kom direkt till henne, från frukostbordet, men visst finns det plats för lite smakprov när man får chansen.
 
 
Visst är det vackert och bäst av allt, inte bara ögonfröjd, utan även gommens (och magens).

Jag provkör julgrunkan

Dagens inlägg är nästan en bildblogg!
 
Jag fick en specialgrunka från Vileda i julklapp av dotter och måg. Den åker omkring på golvet och samlar upp småskräp, damm och annat lättfångat.
Igår provkörde jag den och hade en mycket fundersam och försiktig åskådare.
 
"Här är det bäst att hålla någon dm över golvet!"
 
 
"Men, vad är det där egentligen?"
 
 
"Mja, är den farlig tro?"
 
 
"Jag drar"
 
 
"Fast lite spännande är den allt"
 
 
"Jag jagar efter den"
 
 
"HJÄLP, den kommer mot mig"
 
 
"Jag flyr, men vart ska jag ta vägen?"
 
 
"Visst ja, på höjden är det säkert"
 
 
"Ah, den gick förbi, jag följer efter"
 
 
Efter alla dessa turer fram och tillbaka, upp och ner på stolar insåg nog Ahti att det inte var så farligt. Jag hade roligt och golvet blev befriande fritt från damm och småskräp.
 
Vad de hittar på mycket man inte vet att man behöver!
 

På vift med dottern

Idag är det vardag igen och jag hade frågat dottern om hon ville följa med mig till Vingåkers Outlet. Hon säger sällan nej när det handlar om sådana utflykter och inte den här gången heller.
 
Hon kom till mig på förmiddagen och vi fortsatte österut med min bil och mig vid ratten. Eftersom jag ska bli mormor den här månaden, sitter hon bättre bredvid än bakom ratten och jag har inget emot att köra.
 
Som vanligt när vi är ute och åker behövs ingen radio eller musik, vi pratar hela tiden om allt och inget. Bilen är nog bästa stället för samtal på tu man hand och vi har så trevligt tillsammans.
 
Vägarna var snorhala och dottern säger förnumstigt: "Det är tur vi kommer från Västerbotten, så vi känner till och är vana vid hur det är att köra när det är så här." Jag kan inte annat än hålla med, men blir inte kaxig för det, utan kör försiktigt. Jag har mycket dyrbar "last".
 
Det var inte alls långt till Vingåker denna andra gång jag körde dit och förmodligen känns det ännu närmare nästa gång.
 
Vi spanade runt Outletområdet. Jag ville till Ittala och Delicato. Hon ville också se på skor och bebiskläder. Fast skor skippade vi nästan med det samma, det tar vi nästa gång.
 
 
Vi gick till Ittala och min plan var en till Muminmugg. Jag har fyra, men vill ha sex stycken och eftersom jag hade ett stämpelkort där man får den sjätte gratis, hade jag räknat ut att jag bara behövde köpa en till.
 
Det sprack kan man säga, för jag hade bara tre stämplar, dessutom var sista datum för inköp 31 december och efter det skulle de sluta med dessa stämpelkort. Jaha!
 
Vad gör jag då? Det självklara valet förstås, jag hämtar en till för att inte missa nu när jag hade så många stämplar redan och då händer detta.............. Plötsligt är jag ägare till 7 Muminmuggar!
 
Nästa gång jag far till Vingåker vet jag att jag kommer att köpa en till, med eller utan stämpelkort, för jag måste ha jämnt antal muggar. Antar att jag har någon släng av autism, eftersom jag inte gärna vill ha udda antal av just någonting. Eller så är jag lite yrkesskadad, strunt samma vilket, jag trivs med att ha det så och nu har jag en anledning att fara dit igen framöver.
 
Det blev Delicato nästa och där shoppade både jag och kära dottern loss lite. Hon bunkrade kakor som gick att frysa. Smart tjej, jag tror inte kakbakning blir prio 1 för henne framöver, hon kommer att få annat att tänka på när bebisen kommer.
 
En sväng in på klädbutiken och några "små", fina inköp gjordes där också, men där handlade inte jag, bara hon. Efter det vände vi kosan hemåt och valde vägen över Brevens Bruk. Jag fick visa upp den fina bruksmiljön och alla gamla, vackra hus som samtliga är gula. Hon hade aldrig varit där, så det var roligt.
 
Hem hit och lagade mat och sedan radade jag upp mina inköp för dokumentation.
 
 
Värt att notera är, att på kokosbollsförpackningen står det "PROVKÖRNING". Intressant, de var goda, hur provkörda de än var, de var i alla fall inte provtuggade!
 
En annan intressant reflektion är: Varför köper jag så mycket sliskkakor, när jag älskar att baka och har frysen full?

Juldagen

 
Dags för en liten repris. Vi skulle jula med kärestan, "barnen" skulle komma och vara med och äta mat här hos oss.
 
Granen var klädd redan igår, det hade jag och en intresserad Ahti sett till.
 
 
Det var mest klappar till kärestan och så hans till mig och kära dottern + att jag hade sparat ett par till de unga tu, så de inte skulle känna sig utanför.
 
När vi ätit blev det utdelning och vi hade en trevlig eftermiddag utan hetsen som är på julafton. Man kanske skulle börja fira jul i dagarna 3 med alla olika familjekonstellationer som många har i dag?
 
Hur som helst, igår fick jag  världens dyraste kaffe av mågen och det testade vi idag. Kaffebönorna som passerar Sibetkattens matsmältningssystem och kommer ut  osmälta den naturliga vägen och tas om hand av smarta människor.
 
 
Jag hade tänkt skriva av texten på påsen, men det verkar som det är läsligt ändå.
Jag och mågen tyckte det var gott, men kärestan spottade och fräste, så han fick nöja sig med hett vatten och en sträng, som jag kallar de långsmala portionspåsarna med Nescafé och OJ OJ OJ så gott det var jämfört med "bajskaffet".
 

Dagen före och julafton

Den här julen hade jag bestämt mig för att inte ha någon jultall, sedan tänkte jag om och bestämde att jag skulle ha en julgren av något slag och pynta bara lite grann.
 
Ytterligare något senare, dagen efter eller så, slog mitt 100%-iga juljag till utan att jag hade en chans att värja mig, så jag fick med mig kärestan ut och vi gick till grannen som har lite skog. Jo visst fick vi ta ett litet träd, inga problem alls.
 
Det blev ingen tall men väl ett träd. Så var det med det beslutet. Det kändes bra, trots att vi inte skulle vara här hemma. Gran kändes ok, även om jag föredrar tall.
 
 
Vi skulle fira på varsitt håll i år, för kärestan var tvungen att arbeta, sonen med familj stanna i norra Sverige och jag ville vara med kära dotter som snart ska bli mamma.
 
Därför fattade jag ytterligare ett beslut. Ingen julskinka i år, det är bara onödigt.
 
Så här gick det med det!
 
 
Julkakorna var bakade redan till 1 advent, då när vi hade 1-adventsfirande med nära och kära. Jag meddelade dottern att jag inte bakat de traditionella och hon sms:ade till svar att det fick väl gå ändå.
 
Det kändes så där........ så sent på kvällen den 23:de blev det så här.
 
 
Moderns chokladsnibbar och för säkerhetsskull gjorde jag dubbel sats, så jag skulle kunna lämna hälften hemma hos
"barnet" som okejat att det "väl fick gå ändå".
 
Jag är inget vidare bra på att fatta beslut om förändringar gällande julen, inser jag!
 
Dock hade vi beslutat att dra ner på julmaten och enbart äta det vi helst ville ha och det var bara hon och jag som skulle äta på julaftonen. Mågen var hemma hos sina föräldrar och kärestan var på sitt håll. Vi bestämde också att strunta i grönkålsdekorationerna som jag med samma iver som min moder ploppar ner lite här och där på faten för det ska se fint ut.
 
 
Vi blev proppmätta och det vi hade var skinka, dopp i grytan, köttbullar, pastej, älgbullar, prinskorv och en hel Cheddar, som vi tyvärr glömde i kylskåpet. Till det potatis och senap, samt 2 sorters bröd och JULMUST!
 
 
Jag satt så att jag kunde bevaka TV.n inne i rummet, så att vi inte missade Kalle Anka. Det är ett måste och eftersom jag hade ett inre jultvångs att ha både gran och skinka, kunde jag inte i min vildste fantasi tro, att det skulle bli jul utan Kalle.
 
 
De enda som var helt oberörda av det som pågick runt omkring var Indra och Yama.
 
 
Den traditionellt proppfulla godisskålen var också på plats.
 
 
Eftersom jag inte visste att den redan var fylld, hade jag med mig lite (eller mycket). Kära dotter skulle hälla upp lite skumtomtar som vi skulle blanda i - årets julsmak - vinteräpplen.
 
Det gick väl så där.........
 
 
De hade tydligen legat varmt på affären och kom ut i ett stycke som en liten topping!
 
Babusjka for omkring och kollade på allting
 
 
Indra var mest intresserad av alla snören
 
 
Vi väntade och väntade att tomten skulle komma, men till slut kom ändå mågen hem och vi kunde dela ut julklapparna.
 
 
Då var Babusjka så trött att hon somnade på ett perfekt ställe, (tyckte hon alltså). Fast jag var också nöjd med valet.
 
 
Bästa julklappen konkurrerade ut mig som sovplats och det var inte svårt att förstå. En ljuvlig fårskinns
 
 
Framåt natten tuffade jag hemåt i sakta mak snövädret och kände mig väldigt nöjd med min julafton, trots att så mycket varit annorlunda.
 
 
 

GOD JUL

Jag vill önska alla Leontinaläsare en riktigt GOD JUL med ett svep med kameran över lite "hustomtar" här hos oss. Eftersom jag är en julfanatiker, kan jag garantera, att det finns många, MÅNGA fler, men man ska inte trötta ut sina vänner!
 
 
Sist men inte minst, den allra viktigaste som funnits med i hela mitt liv och nu gungar i ett nytt hus!
 
 
 
                                                                        GOD JUL till er alla!
 
 

Vi spårar

På helgpromenaden tittade vi på spår i nysnön. Det är intressant att se vad som gått före oss på stigen vi valt.
 
Vi antar att vi har rätt......
 
Rådjur
 
 
Hund
 
 
Homo Sapiens
 
 
Fåglar
 
 
Snöskoter - mindre roligt på den lilla gångvägen genom skogen.
 
 
Nästa gång kanske jag kan visa vildsvinsspår, de håller till bara 50 - 100 meter från vårt hus. Det är INTE roligt!
 

Djurliv och bullrecept

Det verkar ganska behagligt att vara huskatt, i alla fall om man tittar på vår Ahtikatt.
 
Hon som tillbringade nästan hela sin vakna tid utomhus för bara ett par månader sedan, har gått in kan man säga. Plötsligt är kattlådan väldigt populär, den som nästan dammat ihop. Nu är det ett evigt rakande.
 
Sedan går hon från det ena mysstället till det andra. Sitter en stund i fönstret och tittar på sitt eviga skådespel "Fåglarna", klapprar med käkarna som katter gör när de är läskade - så tolkar i alla fall jag det.
 
 
När hon sedan tröttnar på det och ätit sig mätt på kattmat, letar hon upp någon skön sovplats och jag måste säga att hon väljer rätt så raffinerat. Ställen som är extra svåra att "håra av" är på topp, här är ett exempel
 
Vad gör matte? Måste kika!
 
 
Här har hon valt lilla Emman, klädd med röd sammet. Det som hänger ner, är en äkta antimakass, den hängde på mina föräldrars röda karmfåtölj när jag var liten, men blev inte särskilt nött. Jag tycker om den, påminner mig om barndomen.
 
Ahti gillar den också, eller åtminstone underlaget den hänger på.
 
 
För den som inte känner till vad en antimakass är, är det än skyddsanordning för ryggstödet, mot herrarnas feta makassarolja som de fixade frisyren med förr. Se länk!
 
Så var det bullreceptet på begäran!
 
Saffransbullar ca 28 stycken
 
50 g jäst                         Fyllning
100 g smör                    50 g mjukt smör
3 dl mjölk                        ½ dl socker
1 kuvert saffran             ½ dl russin eller korinter
1 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
ca 8 dl mjöl
 
Gör degen, (den är ganska lös), jäs, klicka ner i aluminiumformar. (Behöver inte smörjas).
Rör ihop fyllningen. Tryck ner lite i varje bulle, göra hål med ett mjölat pekfinger är ett bra tips. (Jag brukar trycka ner smörfyllningen ganska djupt och täcka med lite deg).
Jäs övertäckt, pensla med ägg och stör över pärlsocker.
Grädda i 250 grader
 

Julbullar

 
Jag har äntligen bakat saffransbullar. Det är söstras recept och de är som hon brukar säga: "Onödigt goda!"
 
 
Det betyder också, att de är onödigt lättätna och odryga! Å andra sidan vore det för hemskt om de smakade illa!

Amadeus

I lördags var vi kulturella.
 
Förra julen fick vi ett presentkort av en kompis, att användas till något evenemang under året, konsert, bio, teater eller vad vi ville.
Sedan köpte vi hus och den stora "karusellen" drog igång med försäljning av mitt, nerpackning, flytt, uppackning etc etc, så den presenten föll i glömska, tills den en vacker dag i oktober bara låg där framför våra ögon.
 
 
Vad skulle vi då göra? Peter Carlsson och Blå grodorna ville vi båda lyssna på, men det var förstås utsålt. För en gångs skull var det ingen julkonsert vi ville gå på (och det är mycket KONSTIGT) så till slut fick det bli teater.
 
Örebro Länsteater satte upp Amadeus igen, den gjorde succé förra gången och den fick det bli!
 
Äntligen kom vi oss till Örebro Teater, det har också varit ett svart hål för vår del. Vi har varit på massor med evenemang i stan, men alltid på andra arenor.
 
Nu skriver jag av texten ur häftet:
Örebro teater invigdes 1853 och var med sina 560 sittplatser Sveriges näst största teaterlokal, efter Kungliga Operan.
Teaterns brokiga historia har kantats av såväl konkurs, som eldsvåda och förfall. Det dröjde till 1970-talet innan Örebro teater återfick sin nuvarande prakt.
Salongen har idag 174 platser och är sedan 2002 säte för Örebro Länsteater.
 
 
Nour El Refai spelade rollen som Mozart och gjorde den hur bra som helst.
 
 
Salongen
 
 
Taket
 
 
"Läktarna", men där satt ingen.
 
 
Ovanför scenen
 
 
Man fick inte fotografera och inte spela in under föreställningen, vilket jag lätt kan förstå, men för en bloggare blir det lite magert!
 
Jag fotade ett par bilder ur programmet.
 
 
Jag tyckte det var bra, kärestan var inte lika entusiastisk, men vi har lite olika referensramar. Jag är helt nöjd och skådespelarna var även utmärkta sångare och det förhöjde förstås upplevelsen för min del.
 
 

Kvarleva

Den här luckan satt inne på en bekvämlighetsinrättning jag besökte för ett tag sedan.
 
Min spontana reaktion var: "Oj, finns de där luckorna fortfarande"? Jag har inte sett någon på många år, men den här ser ju ut att användas än idag.
 
 
Har jag fel, eller är jag luckblind? De kanske finns överallt?
 
 

Litet bo.... och lite annat

Vi väljer ofta omvägar när vi ska någonstans om vi ser att vi har tid för det.
 
Småvägarna längs Hjälmaren var helt outforskad mark för oss, innan vi flyttade till den här länsdelen, men nu tar vi in mer och mer i vårt medvetande. Ibland hamnar vi där vägen tar slut och ibland leder den tillbaka till vanliga vägen hit ut.
 
Litet bo jag sätta vill, tänkte jag spontant när jag såg den här skylten med tillhörande hus.
 
 
Längs samma väg fanns även en riktigt stabil och fin byggnad mitt ute i glesbygden och än så länge är vi ganska ovetande om vad det funnits och finns för storgårdar och annat här.
Hjälmarsnäs är en stor gård och Göksholms slott ligger inte heller så långt härifrån, men vi vet inte särskilt mycket om dem mer än läget. För övrigt är det rätt blankt i kartmedvetandet för närvarande.
 
 
Avslutningsvis längs den vägen lyckades jag fånga en fin vindflöjel.
 
 
Utforskandet av vår nya hemtrakt fortsätter!

Fruarna låter sig fotograferas

Det är bra att ha frukostbordet i blickfånget för fåglarnas dito.
 
I helgen som var lyckades jag fånga både herr och fru Domherre på bild.
 
 
De är riktigt stora jämfört med de andra småfåglarna och blåmesen är som en liten fjutt om man jämför. Däremot är mesen verkligen ingen mes, utan ganska stursk och det inte alla som får dela matpinne med den. På marken går det bättre att samsas.
 
 
Mitt ibland småfåglarna landade plötsligt en ensam riktigt stor rackare och började äta. Jag ryckte kameran och tog minst 4 bilder och kärestan föreslog Nötskrika. Fågelboken konsulterades och visst var det en sådan.
 
Så skulle vi då titta på bilderna jag tagit och döm om min förvåning när det inte fanns en enda en bild......  De hade liksom flugit sin kos, den jag visar här, är en lånad bild, men en sådan var det och den var jättefin.
 
       
Jag kanske måste börja föra fågeldagbok?
 

Nu är det vinter

I år är det verkligen vinter, det spelar ingen roll hur jag stretar emot, det är vinter och jag kan inte göra ett dugg åt det.
 
Rejält snöfall på kvällen
 
 
Dagen efter är det som vinterälskarna säger: "Det blir så vitt och fint!"
 
Mig kvittar det med det vita, men nu bor jag i Sverige och då kan det bli så här vitt och fint........ på vår baksida.
 
 
Jo, det är vackert, men jag behöver väl inte tycka om vintern, bara för den är estetiskt tilltalande?
 

Fikabuffé

 
För ganska längesedan bloggade jag om en fikabuffé på Landahls i Hallsberg.  Sen dess har jag väntat på att få fara dit med kärestan och fika, så även han skulle få uppleva hur det är att få äta så mycket man vill, men ändå inte få ner mer än cirka 3 saker var.
 
Priset hade höjts med 5 kronor/person, så nu kostade det 45 kronor styck. Det är helt osannolikt billigt!
 
Förra gången hade de även tårta med bland det man fick välja på, men inte nu. Det gjorde inget, det fanns två sorters saffransbullar, vanliga bullar, wienerbröd, mazariner, olika "bitar" och en chokladdoppad rosa maräng. Säkert var det något mer också som jag glömt.
 
Vi gjorde som jag och mina kompisar brukar göra, valde 2 olika och delade mitt itu, på så vis får man smaka mera sorter.
 
Fast av de rosa marängerna tog vi varsin.
 
 
Den här skriften måste syfta på mig, för jag är ett riktigt kakmonster! Tacka Lampas café och konditori för det!
 
 
De hade julat till det och för min del förhöjde det bara stämningen! Fint med röda kulor i en hög glasvas.
 
 
Och granen stod så grön och grann, även om den var konstgjord.
 
 
Innan vi tackade för oss, passade jag på att köpa 10 små marsipantomtar till jultårtan.........
 
 
.......... om de finns kvar så länge alltså, jag är ganska svår på marsipan!
 

Symmetri

Vi var till kyrkogården och tände ljus också i helgen. Jag var för förkyld för umgänge med andra än kärestan, som redan är immun mot allt jag bär på. Då passade det bra att titta till gravarna.
 
När vi tänt och kollat det vi skulle, tittar kärestan ut över den nyare delen av kyrkogården och säger till mig: "Titta så fint det ser ut".
 
Det gjorde det med alla nästan likadana toppar och till och med lite roligt, för jag törs ha roligt även där.
 
 
På första bilden kan man skönja samma dis som hemma.

Väderfenomen, eller vad berodde det på?

När käretstan och jag for på exkursion i helgen reagerade vi precis likadant när vi kom ut på slätten.
 
 
Det låg som ett dis över hela nejden, nästan ogenomträngligt synmässigt nära marknivå och just ingen rimlig förklaring. Inget akut väder omslag eller något sådant.
 
Det var mest synligt när vi åkte hemifrån och in mot tätorten, sedan var allt som vanligt igen.
 
 
Intressant brukar min kommentar vara, när jag inte kan förklara det jag ser eller hör.

Söndagsmiddag

Ibland kan det vara enkelt och ändå bli så gott.
 
I kyldisken på vårt utmärkta ICA i Stora Mellösa hittade jag en halvfärdig potatisgratäng. Jag brukar inte bry mig om dylika, för enklare än att göra en potatisgratäng får man leta efter. Dock, denna gång föll jag som en kägla.
 
Den var nämligen gjord på mandelpotatis med Västerbottenost - två favoriter för min del. Inte särskilt dyr heller, för då hade jag inte köpt den.
 
Det färdiga resultatet efter 25 minuter i ugen var 100% perfekt.
 
 
Till detta köpte jag, på Coop denna gången, en färdigputsad, svensk fläskfilé. Kärestan fick steka,jag orkade inte. Jag lider av en KRAFTIG förkylning som tagit all kraft ifrån mig, därav min klena närvaro på bloggen. Jag är helt slut när jag kommer hem från jobbet. Hur som helst, fileén var mycket god, trots att jag inte är överförtjust i kött.
 
 
Min insats till söndagmiddagen, förutom att slå upp potatisen i en ugnsform var att sno ihop en sallad och duka. Idag testade jag att ha i skållade mandlar i salladen, det var inte alls dumt. En avocado ingick också, men den var så perfekt mogen att jag la den direkt på tallriken.
 
 
Det färdiga resultatet, tyvärr aningen oskärpa, men lika gott för det.
 
 
Jag kan rekommendera dig att testa potatisgratängen. ICA Selection stod det på förpackningen som var mest grön.
 
 

Omvägar

I helgen som var, när jag sjungit på 1 adventskonsert, kärestan skjutsat gudmoran till tåget, samt varit hos sin egen mor, hämtade han mig på stan och vi åkte hemåt.
 
Det blev lite omvägar, för solen lyste faktiskt och vi tycker om att inte åka raka spåret.
 
Vi åkte ner mot Hjälmaren och "glodde". Det var intressant, vi såg en massa områden med sommarstugor från kanske 50- och 60-talet och här och där insprängda hus i den storlek som en normal familj med 2 vuxna och 1 - 2 barn tycker att de måste ha idag (så även jag när det begav sig, vi hade 110 kvm + källare).
 
Det var riktigt roligt, för vit tycker om att titta oss omkring. Jag tror det stod Hjälmarsnäs på skylten vi åkte ner vid.
 
Vi skymtade sjön därnere och kärestan konstaterade att isen hade lagt sig, medan jag däremot tyckte att den höll på att lägga sig.
 
 
En liten sommarstuga skymtade också där bakom häcken.
 
I närheten också ett par andra små stugor, som dock blivit utbyggda åt något håll, här såg sjön mera isig ut.
 
 
Sedan kom något som jag trodde var något slags förråd, men det var nog ett bostadshus..... eller?
 
 
Inte min "cuppa", som söstra mi och jag säger istället för "My cup of tea!"
 
Nej, jag tycker om de där små krypinnen (märkligt pluralord av krypin), som den stuga mina föräldrar byggde på 50-talet. Ett lite större allrum och i direkt anslutning ett litet, litet kök = avlopp ut i det fria och fotogenkök + en sovalkov för barnen, medan föräldrarna sov i en bäddsoffa i allrummet.
 
Typ detta!
 
 
 
Om några år är nog hela strandlinjen fylld av 200 - 250 kvadratmeters villor! Omvägar är intressanta!

Min bästa tid.....

är nu!!!!!!!!  Varje år så här dags!!!!!!!!
 
Jag bara älskar advent och julen! Alla ljus jag får elda och allt pyssel med julklappar, julkort som ska skrivas, paket som ska skickas kors och tvärs både inom- och utomlands, tomtar, pynt stjärnor och ljusstakar mm mm mm.
 
Det är så ljuvligt och denna känsla fick jag med mig från mor och far från tidiga barnaår. Det är många av deras traditioner jag fört vidare till mina barn.
 
Jag har många adventsljusstakar, den här som står på frukostbordet är en av favoriterna!
 
 
Duken fick jag av morfar för många, många år sedan och den ligger alltid på innan det är dags för lingonduken, när vi börjar närma oss de verkligt viktiga väsentligheterna!

Jag har väntat!

ÄNTLIGEN kom de!
 
Som jag har väntat och tjatat om huruvida de skulle komma hit någon gång. Jag satte nästan  lördagsfrukosten i halsen när jag fick se dem utanför fönstret, vid foten av fröautomaten.
 
 
Domherrar! (Det fanns "Domdamer" också).
 
Så underbart fina! Nu har jag flyttat fram förväntningarna , nu vill jag ha Sidensvansar!

1 advent

Vi har firat vår första advent i nya huset. Det var väldigt roligt att äntligen ha tillräckligt med plats för att kunna träffa många på en gång.
 
Vi brukar ha en liten provsmakning av julens fröjder just på första advent, så även detta år och det kom vänner från när och fjärran.
Mest fjärran ifrån var söstra mi, som kom med man, samt den dotter som bor i samma stad som vi.
De som bor nästgårds kom sist, men var lika välkomna ändå, man fick komma när man ville under eftermiddagen och av fröjderna fanns det så det räckte och blev över.
 
Glögg av alla de sorter, från IKEAS utmärkta alkoholfria, till Blossas otroligt goda ingefärsvariant 2012.
(OBS, varning för äppelvarianten från IKEA, den smakade dålig äppelsaft!)
 
 
Här har vi kommit lite längre i framdukningen
 
 
Jag hittade ett nytt användningsområde för den gamla TV-kannan. I den var Blossas glögg för2012, i gula kaffepannan på värmelåga den alkoholfria och i den fina glöggpannan som jag unnade mig förra året hade vi vanlig Blossaglögg. Längre bort på bänken lite mat som hör min jul till.
 
På andra bänken dukade vi upp kaffe och liten kakbuffé.
 
 
Litet svep bland gästerna.
 
Mitt yngsta gudbarn
 
 
Här sitter kära T, som jag är "Örebromor" till, eftersom vi har flyttat tilll Närke från norra Sverige både hon och jag. På hennes högra sida sitter min egen dotter J och vägrar som vanligt vara med på bild och så guddottern. Mingel i bakgrunden.
 
 
T såväl som J väntar sitt första barn i januari. Här är bebismagarna
 
 
Vänner från nu och då! Blandad kompott!
 
 
Söstra mi på väg hem till Dalom med man och dotter (som skulle släppas av hemma i Örebro)
 
 
När det blev lugnt i huset behagade fröken Ahti komma fram igen. Hon tillbringade dagen på vår säng i djup sömn, helt obekymrad om glöggdofter och slammer med porslin och en massa prat!
 
Här gosar hon med mina barns gudmor M, som också står mitt hjärta VÄLDIGT nära och som varit här hela helgen! TOMT blev det när hon for!!!!!
 
 
Det var en fantastisk eftermiddag och nu är julen välkommen när som helst!
 
 

RSS 2.0