Rom dag 7 - hemresedag

Rom dag 7
 
Torsdag 28 mars
 
Sista morgonen med nackspärr p g a kudden! Jag hade gott kunnat stå ut med lite nackspärr några dagar till. Samtidigt blir det skönt att komma hem, men så är det ju alltid.
 
Idag, sista dagen, kom C på att beställa cappuchino från den stora maskinen inne i köket, istället för den lilla automaten i matsalen  -  SKILLNAD!!!
 
Idag åt vi frukost länge och mycket, gjorde några mackor att ha när det blir hungersnöd på resan och de små pluttsmörgåsarna på planet kostar många pengar.
 
Upp på 306 en sista gång och snodde ihop det sista så att allt är packat som ett vällagt pussel.
 
 
Kontrollvägde igår, då hade jag 19 kg. Bytte ut tunga handbagageväskan mot necessärer och särk.
 
Min väska nr 3, denna förunderliga resa när jag är i topp vad det gäller väskinköp, fick fungera som handbagage. Den var perfekt, för blixtlåsen i alla 4 hörnen fungerade som en riktigt bra expander när jag packade och en sammanhållande faktor när jag drog ihop dem igen - FINT!
 
Jag gillar min "bag".
 
Allt flöt på, vi lät vårt saftyboxinnehåll stå kvar till nästa gäst - surprise, surprise, fast de hade kanske blivit gladare över en liten vinflaska.
 
Vad vi hade i saftyboxen??? En extra toapappersrulle, för det var de lite snåla på. I kylskåpet står nästa överraskning, ett cocktailglas. Eller så tar städsektionen hand om vårt leftover.
 
Ute öste regnet ner. Jag stod i fönstret och studerade folket nere på gatan. Det var många fina paraplyer som passerade.
 
 
Än en gång tackade vi vädergudarna för gårdagen och för detta regn som inte bekom oss ett dugg eftersom vi hade bestämt oss för att lyxa till det och ta en taxi ut till flygplatsen, nu när vi hade så många väskor.
 
Jag stod där och tog bilder åt alla håll jag kom åt, neråt, utåt sidorna och rakt fram.
 
 
Vi tog hissen ner en sista gång och det var med nöd och näppe vi rymdes alla 3 + väskorna.
 
 
Vi tackade för oss och talade om att vi var väldigt nöjda med hotellet och bemötandet. Jag kan varmt rekommendera Hotell Ludovisi till kommande Romresenärer.
 
 
Taxin vi beställde hade fast pris, den kostade 55 euro, drygt 18 euro/person och sällan har jag känt att jag offrat 18 euro på något så skönt och bekvämt.
 
Portieren (om det yrket fortfarande existerar) bar ut alla väskor till taxin när den kom. Han stod i dörren och spanade för att vi inte skulle behöva anstränga våra armar och ryggar med silkessärk- och väskfyllda resväskor.
 
 
Taxin var en liten buss, det var väldigt vilsamt att bara gå in och sätta sig. A och jag satt bak som 2 snälla barn. Visserligen var taxin inrökt som värsta skorstenen och han körde som han hade hela Roms poliskår efter sig, men det var vilsamt ändå. 
 
C satt där fram och rapporterade bak till oss. På motorvägen körde han 150, men allra värst var genvägen han tog, det kändes som han tvärsvängde rätt in på en cykelväg, vi guppade fram på en liten krokväg i racerfart och sen poof, var vi uppe på motorvägen igen.
 
Vi sparade säkert 5 - 10 minuter tack vare den manövern, men jag hade kunnat vara utan den. Strunt samma, nu sitter vi incheckade och ska snart gå ombord.
 
Jag blev stoppad i säkerhetskontrollen och nu var knivarna redan incheckade, så vad var det då? Det var min resevåg som var det misstänkta objektet. Tack och lov att jag fick tillbaka den!
 
Stockholm nästa!!!
 
Vi kom hem till vintern igen, glöm linne på stan, som jag faktiskt hade en dag i Rom - mycket njutbart!
 
Snö och is, men vi tog oss till bilen utan några intermezzon.
 
 
När vi for, hade vi en fantastisk soluppgång framför oss och nu när vi kom tillbaka, gick den ner!
 
 
                                                                      Arrivederci Roma!

Rom dag 6 - del 4

Rom dag 6 - del 4
 
Onsdag 27 mars
 
Mätta och nöjda tog vi apostlahästarna för nu var det dags för dagens andra högtidsstund. Trenne Caravaggio skulle avnjutas. Vi gick till St Luigi.. något franskt - bra beskrivning?
 
Francesi el dyl står det i marginalen på min bok - ditskrivet efteråt!
 
På vår väg dit stötte vi på ett väldigt uppbåd med finklädda herrar och en massa säkerhetsvakter av olika slag. "Här händer det något", sa jag. Vi stannade till, men begrep inte särskilt mycket mer än att det var en bil på väg med någon VIP.
 
 
Till slut frågade jag en av vakterna och det var bara en något högre politiker som skulle anlända. Namnet gick mig helt förbi, jag hade aldrig hört det förr, så vi gick mot vårt mål istället, som var mycket viktigare.
 
Nu blev det WOW igen, men egentiligen är ett WOW för vulgärt för det vi såg. Tre utsökta konstverk väl värt att offra en stund på för att avnjuta.
 
 
Målningarna heter Matteus kallelse, Matteus och ängeln och Matteus Martyrium. Dock minns jag inte vilken som var vilken, men det kanske någon klurig person kan lista ut, om nu inte C talar om hur det är.
 
Vackert var det i alla fall och på något vis känns livet lite rikare när man stått öga mot öga med sådana här fantastiska konstverk.
 
Sedan gick vi vidare en långsam promenad genom de judiska kvarterenen Campo de fiore. Där var en affär med bara likörer och fri avsmakning mitt framför oss. Det var sådana där goda, gräddiga likörer av olika grappablandningar och det är ju trevligt att man kan använda grappan till något som smakar gott.
 
 
Man fick en liten plastmugg, storlek fingerborg -  halvfull och visst, den gröna var god och även den rosa, sedan var den fria avsmakningen över, trots reklamen. Vi köpte inget!
 
Nästa stopp blev vid ett konditori, eller bageri, eller ....?? De hade i alla fall Amarettokakor och C köpte sig ett par hekto, man köper på lösvikt och då kommer inte chocken över priset förrän man redan står där med sin lilla påse och ska betala.  Jag tycker dock att nästan alla Amarettokakor är värda sitt pris. De har bara ett fel - de räcker inte ens så länge att man hinner bjuda! 
 
 
Varför jag spekulerar över vilken sorts butik det var, berodde på den gigantiska Mortadellan som låg i ett glasskåp vid entrén in till affären.
 
 
Ingen sådan korv med i bagaget hem, det var vi väldigt överens om!
 
Vi löpte in och ut i små butiker, tittade och klämde på mycket, men köpte inget. Vad behövde vi? VI har ju nästan sidensärkar så vi kan stå på Järntorget och sälja dyrt när vi kommer hem, för att inte tala om väskor.
 
Vi passaerade/stannade på det berömda blomstertorget....... ??? Det var bäst på morgonen sas det, men jag var fullt tillfreds med alla vackra blommor jag fick se.
 
 
 Några duvor hade fruktstund där på torget, en bit ifrån blomstren
 
 
-och jag fick se en äkta italiensk signorina på väg att köpa sig en flaska gott vin.
 
 
Det var liv och rörelse överallt. Vi gick gränd upp och gränd ner och en del butiker lockade in oss, andra gick vi bara förbi.
 
 
Ett par små tvillingpojkar som lekte på ett sluttande torg fick alla passerande att le när de for iväg. Mamman var också där!!
 
UPP
 
 
Sedan NER i full fart!
 
 
Vi fortsatte. Det fanns allt, det mesta ville vi dock inte ha!
 
 
 
På vissa butiker med vykort hängde dessa. Jag postade ett kort till min svärmor i en sådan låda. Hon har INTE fått det än!
 
 
 En sväng tillbaka för att äta en sista glass på "vårt" glasställe - Gelateria Il Dolce Sorisso
 
 
Vi vände än en gång näsorna mot Trastevere
 
Första restaurangen - inte en gäst!
 
 
Vi försökte gå i gränder vi inte varit i tidigare, det var inte helt lätt, men en del obekanta gator gick vi dock på, för det såg vi på de olika ställena vi passerade.
 
 
Till slut slog vi oss ner på en uteservering och tog som vanligt: Damerna vin och just som jag skulle säga 1 öl, sa min inre, lite mer krävande röst: "Irish coffee". Den godaste jag druckit på länge.
 
 
Där satt vi under den italienska värmelampan, jag och A, medan C satt bredvid och tyckte det var varmt. Snacka om olika termostat! Det är vi 3 i ett nötskal.
 
MC-polisen hade lite körning in på torget och lite fram och tillbaka. Vi fick aldrig riktigt kläm på om de hade roligt, eller var ute på uppdrag.
 
 
Min lilla kattvän kom förbi och viftade med sin vanliga katt, varav jag redan köpt 2 stycken. Det blev ingen mer, däremot kom det inhoppande en kille med fina små sköldpaddor av obestämt material och la en på bordet. "Tartaruga", sa jag, mycket förvånad, för det är ett av de orden jag kan på italienska. "5 euro" sa han genast, för han tog väl min kommentar som ett "Ja, jag vill köpa". Jag kontrade med 1 euro för att bli av med honom, "OK", sa han och så var den affären i hamn och han försvann lika fort som han kommit.
 
Nej, nu gör vi en tidig kväll, sa någon av damerna och vi betalade och gick. A och jag var lite frusna och alla var vi trötta, så det var skönt att tänka på buss 63 som snart skulle ta oss hem till Ludovisi. Vi tågade iväg mot busshållplatsen, väldigt mycket bilköer, tyckte vi och ingen kom någonstans, alla bara stod där.
 
På displayen vid busshållplatsen försökte vi lista ut vad som hänt, för vi tyckte oss se blåljus längre fram, men vi begrep inte riktigt vad som menades.
Vi stod en stund, men till slut förstod vi att det var helt tvärstopp och då blev vi nyfikna på vad som hänt och började gå i trafikens riktning. Gå kan vi ju som bekant, så det gjorde vi tills vi nådde stoppet. Då hade vi passerat vår buss 63. Den stod där övergiven med öppen dörr och helt tom, inte ens en chaufför.
 
 
Gatan bakåt - PROPP!
 
 
Stoppet var helt odramatiskt, det var en taxichaufför som hade fått något fel på hjulaxeln och ena framhjulet pekade i helt fel riktning, jämfört med det andra. Där var stor palaver med chauffören och ett par poliser och inga fordon kom någonstans.
 
Jaha, var det allt? Eller: Vilken tur att det inte var värre!
 
Vi hade nästan kommit fram till gräddtårtan och letade efter en busshållplats, för nu var vi riktigt trötta
 
 
Vi hittade en och medan vi väntade fick vi se hur nattens samariter kom i bil, med mat och lite varma kläder till en uteliggare som låg där i en port. Vi blev imponerade över att även de fick hjälp när natten blev kall, för det var den. Sedan for de vidare, det fanns väl fler som behövde kvällsmat och en jacka.
Då inspekterade gubben det han fått, sedan vek han ihop den och gick till papperskorgen en bit bort och och slängde bort den. Efter att ha gjort samma manöver en gång till med något annat han fått, gick han runt hörnet, där han väl hade sin "toalett" och efter det gick han till sängs i porten med sin kvällsmat. 
 
Bussen kom och vi kom hem och det var skönt!
 
 
Några hade rökt cigarrer, tur vi inte var hemma, för vi har fönstret ovanför, dock 3 trappor upp, men man vet aldrig med cigarrer.
 
 
Vår man bakom disken på hotellet undrade om det redan var "Buona notte?" Ikväll var det ju nästan det, för vi skulle packa.
 
 
Vi hade enats om en sista lyx. C gick ner och bokade taxi till flygplatsen. Bor man på Ludovisi, åker man inte kollektivt till flyget. Undrar om vår man såg, hur billigt vi egentligen bott dessa 6 nätter?
 
Nu är vi packade med ostar, sidensärkar, sjungande katter och småflaskor vin.
 
Imorgon så här dags ser vi inte Bar Ludovisi med min lille fästman genom fönstret. Då ser vi snöute och minusgrader på termometern. Vi tackar Rom för en solig och skön onsdag och tar oss en titt på månen utanför.
 
 
God Natt Rom, för sista gången, denna gång!

Rom dag 6 - del 3

Huva så mycket det är att göra, än att blogga så här års. Nu gör jag ett försök igen!
 
Rom dag 6 - del 3
 
Onsdag 27 mars
 
I Sixtinska kapellet var vi kvar väldigt länge. Där var så otroligt vackert och fascinerande. Vi lyckades få sittplatser längs väggen och man fick beta av altarbilden och takmålningarna lite i taget och ändå är jag säker på att vi inte sett allt.
 
Hur skulle man kunnat det?
 
Det var väldigt många som fotograferade därinne trots förbudet och jag vet inte hur det gick till, men jag dristade mig till att lägga kameran i knät och bara knäppa rakt upp, det var mest för att testa. Jag var nöjd utan eget foto, men jag gjorde det ändå och tänk att det blev så pass bra, även om det bara är en liten del av taket..
 
 
 
Ut ur Sixtinska gick vi genom biblioteket och det kändes som 1 km lång vandring med otroligt vackra bokskåp längs båda sidorna. Alla var vackert målade och säkert minst 2 meter höga. Taken vi passerade var minst lika vackra. Sådana otroliga skatter det finns överallt här.
 
 
Då och då kom vi förbi ett öppet fönster och då passade jag på att sticka ut huvudet och kameran för en bild. Sedan tillbaka in.
 
 
Nästa gång jag tittade ut var Peterskyrkan där igen.
 
 
 
"Titta där nästan högst upp", sa C. "Där skulle vi ha gått om vi inte kommit 10 minuter för sent."
 
 
 
Ser du alla människorna där bakom det ndersta staketet? Det får vi ta nästa gång vi är i Rom! Vi är som tur är inte höjdrädda, men den här gången fick vi inte bevisa det. Utsikten måste ha varit magnifik.
 
 Vi fortsatte den långa gången ut och jag tog lite kort här och var, utifrån intesse eller intressant bild. Vildsvin lever jag väldigt nära numera, de finns i hundratal i skogen bakom huset. Det fick förevigas.
 
 
 Till och med i närbild! Jag tycker INTE om dem! Jo, att äta, men inte som närmaste grannar.
 
 
 Vidare
 
 
Här minns jag inte ens vad jag tagit kort på, är det tak, golv, bord eller???
 
 
 
Här går mina kära resedamer och tittar upp på det vackra taket.
 
 
Så närmade vi oss slutet, kom till souvernirshopen och jag tyckte det var urhäftigt med alla översättningar på de olika böckerna som såldes.
 
 
T o m på kinesiska (antar att det är det)
 
 
Skulle just zooma in den kinesiska om Sixtinska kapellet, när jag fick bannor. Här rådde återigen fotograferingsförbud.
 
När vi gick in, var det en modern, oval apiraltrappa upp och när vi gick ner, en rund, med vacker dekor och äldre än den andra, dock inte speciellt gammal.
 
 
Varning för halka gällde, för det var inga riktiga trappsteg, bara lätt upphöjda markeringar hela trappan ner.
 
 
Nästan ute, vi utnyttjade de påvliga faciliteterna och tappade bort varandra en stund och sedan gick vi ut i det vanliga livet igen.
 
 
Så gick vi mot Metron - stadsbilder längs vägen
 
Centralantenn??? NEJ!!!!
 
 
Gammalt och nytt!
 
 
Den skulle vara i närheten och det var för all del skyltat, men med ett väldigt "Look alike Mc Donalds-M", men det var Metro det betydde. Vi gick dit, vi gick hit, vi gick framåt och vi gick tillbaka. Vi frågade en person, vi frågade 2. Vi till och med hittade huset - röd och vitrandigt och till slut hittade vi även ingången.
 
Det var bara murarna på denna Metroletning som fattades för att labyrintkänslan skulle vara total. Varför kan de inte sätta upp en skylt med en tydlig pil på i rätt riktning? Nåväl, vi kom på tåget och vi kom dit vi skulle och det var till "Chinatown" än en gång. Nu skulle det återigen köpas särkar de luxe och i mig värkte det också fram att jag behövde en, nu när jag hade fått sådant habegär till en av C:s särkar igår.
 
Vi kom upp ur undergrunden nästan vid det vi tyckte var vår shop. In och rafsade runt bland dem som fanns kvar. Jag tänkte 1 till mig och 1 till dottern. Vad bra jag tänker och så dålig jag är på att räkna. Det blev 3 till mig....??? och 1 till henne, för idag hade de plötsligt flera, trots att de inte hade det igår och att påfyllningen inte skulle komma förrän imorgon - det är PRECIS som i Kina när jag var där. 
 
De hade ett lager idag, det låg i en vanlig plastkasse, modell större. Då var vi alla tvungna att handla, så A köpte till sina döttrar och C slog till på 6 stycken. Shoppa kan vi uppenbarligen om det bara är rätt objekt och det var det!
 
Inget mer China för oss, vi trampade på i rask takt ner till Termini och tjipp, tjopp satt vi på bussen som C hade räknat ut att vi skulle ta.
 
Passerade en uteliggare som "bodde" bakom ett trafikhinder. Annars såg vi inte särskilt många, men de fanns naturligtvis även om vi inte såg dem.
 
 
En slang med eld som bara låg där och brann.
 
 
En äkta italiensk turistshop
 
 
Vi gled fint igenom stan med bussen och C satt även denna gång och "sände" till chauffören så att vi kom dit vi skulle. Det var nästan som en sightseeingtur i budgetklassen, en trevlig upplevelse med mycket att titta på och som raderade turen från flygplatsen och in till stan.
 
Vi steg av på Piazza Navona, för nu var vi hungriga. Svindyrt på torget, halva priset 20 meter in i gränden. Där fanns La Faschetta och där träffade vi Lurchs yngre bror med tics och rätt bred/tjock mage inklämd i kavaj, knäppt upp tilll översta knappen. Han såg lagom stoppad ut, för att visa hur en 2 nummer för liten storlek sitter.
 
 
Han var så serviceminded och ALLT ville han att vi skulle beställa och vi svenskar som gärna går rakt på huvudrätten, så även denna gång.
Jag testade Pollo - så GOTT!!!! Tillbehör potatis och lite olja. Helt perfekt för en salladshatare. Det är dock en egen rätt - första beställning, så jag fick klara mig utan.
 
 
"Vår man" var verkligen lycklig när han lyckades få oss att tacka ja till bröd, trots att vi redan sagt nej tack en gång. Varje gång han passerade vår bord blinkade han med vänster öga och inte vet jag om det var tics, eller om han tyckte att han flirtade med oss och tyckte sig vara kvinnornas önskeman? Vår var han  inte!
 
C beställde vatten från kranen, för i Rom kan man dricka vattnet överallt och då kom han med en litersflaska som han öppnade innan någon av oss hann reagera. Nå, maten var utsökt, damerna åt kalv och notan var fantastisk. 
 
Tolka den om du kan!
 
 
 
Paus!!! Sista delen av denna långa dag kommer förhoppningsvis i morgon. Det blir del 4......

Rom dag 6 - del 2

Dag 6 - del 2
 
Onsdag  27 mars
 
Nu är jag där igen!
 
Hur man beskriver Vatikanen och Sixtinska kapellet i en simpel resedagbok vet jag inte! Det var en sådan stor upplevelse, estetiskt och mäktigt. I början och slutet var det tillåtet att fotografera, men inte i Sixtinska kapellet.
 
 Vi behövde inte alls vänta länge förrän vi var inne. Det var en modern, oval spiraltrappa som ledde oss upp mot de himmelska höjderna. (Äsch, jag skämtar en aning).
 
 
Längst ner - i blickfånget - låg en båt. Dock vet jag inget om båten.
 
 
Vi var inne och kunde gå ut igen, fast inne...... innanför murarna alltså, betalt och fritt tillträde till omgivningarna. Peterskyrkan var mycket närmare oss här så klart.
 
 
Det var så mycket som var vackert och jag fotograferade det vi passerade så länge det var tillåtet.
En del bilder, den här nedanför t ex, får tala för sig själv, för det var helt omöjligt att skriva samtidigt som vi gick. En del minns jag, men långt ifrån allt.
 
 
Vi träder in och det var många trappor som ledde åt olika håll. Vatikanen gör man inte på 1 dag om man ska se allt, men det skulle inte vi. Vi dvs C, hade plockat godbitarna åt oss.
 
 
Jag gör som när jag bloggade om vägen hit, lägger ut bilder och kommenterar när jag vet något om dem.
 
Detta är i alla fall en fruktbarhetsgudinna, inte så svårt att lista ut om man inte vet
 
 
Vackra golv och tak överallt.
 
 
Flera väggar pryddes av antika kartor över hav, land och detaljer runt Italien. De kommer säkert i någon fel ordning, men jag vill bara visa några av dem, inte någon korrekt kartbild.
 
 
En tavla som jag tycker mig minnas från något i min barndom??? I Rom kanske? Den är kanske inte det mest lämpade för en 7-åring. Å andra sidan var vi inte i Vatikanen om jag minns rätt. Nå, gott om fantastisk konst var det överallt.
 
 
Målad av 
 
 
Vi gick vidare, ännu ett vackert tak 
 
 
Konst överallt
 
 
Så passerade vi ett öppet fönster, passade på att ta lite frisk luft och en bild över parkeringen.
 
 
Det här, vad det nu är, satt på väggen. 
 
 
Så kom vi fram till Rafaels "Skolan i Athen - otrolig!
 
 
Han som halvligger mitt i trappan är Diogenes. 
 
Männen i mitten, dessa två, är Platon i rött och Aristoteles i blått
 
 
Han den suddige som sitter och räknar, är Pythagoras
 
 
Det här föreställer Euclid eller Archimedes med studenter runt sig.
 
 
Det var så otroligt mycket konst och svårt att minnas allt. Jag visste vad den här nedanför var förut, men just nu är det som bortblåst. Snälla C kan du skriva på kommentarer så fyller jag i, tack!
Här kommer svaret: Branden i Borgo av Rafael
 
 
Så går vi plötsligt förbi ett trappräcke som jag reagerade lite på. Passar detta verkligen in här? Snuskig fantasi, eller varför kände jag så? Det är säkert hur gammalt som helst.
 
 
Mer konst, golv, tak, gammalt och nytt
 
 
Så något väldigt modernt, ser du vad det är gjort av?
 
 
Metall
 
 
En titt ut genom ett fönster, har ingen aning om var jag är, mer än att jag är i Vatikanen.
 
 
 
Och nu ska jag åka till kören, så här får det bli stopp för idag om det ska bli något inlägg alls.
 
Fortsättning följer alltså, förhoppningsvis redan imorgon.
 
 
 

Rom dag 6 - del 1

Dag 6 - del 1
 
Onsdag  27 mars

"Det är så nära, ja det är nära slutet"
 
Missade kaffet igår och hade huvudvärk idag, för inte kan det bero på spumante och cognac? 
 
Frukost och morgonstök, sedan en rask promenad till SPAR, dit vi hittar numera. Det blev mest ostinköpt och även korvar för min del + lite smått och gott - eller inte gott? Några musselflagor i en burk kan nog högst intressera 3 personer - son, dotter och barnbarnet lilla M. Vi får se!
 
Hem och möblera om i kylskåpet. Nu står allt som hotellet tillhandahåller utanför kylskåpsdörren och inuti huserar 5 paremsanostar, 3 pecorino, ett antal lufttorkade korvar och lite annat smått och gott.
 
Solen var stor och varm och än en gång har jag bytt om. Dessutom flyttade jag in i min nya väska - Chanel bevars!  Ryggsäck adjö - nu är jag dam, åtminstone vad väskor beträffar och det gäller både innehav och mängd. Min Gucci á la Madrid kanske får flytta till Lettland?
 
 Vi gick gatan ner och det var så otroligt uppiggande med de solskensskridande 136 stegen ner för Spanska trappan. 
 
 
A fick syn på ett brudpar på väg upp, det måste bli ett vackert brudfoto.
 
 
Sedan gick vi vår vana trogen och tur är väl det, för åtminstone jag har svällt ut. De som inte tror på fetma brukar skylla på solen, men jag tror mer på ett lätt frossande i mat och dryck, dessutom den italienska glassen som är oemotståndlig. 
Vi är inte så svåra på godis, men det finns ju annat som är minst lika gott - kall Spumante Dolce t ex.
 
Vi passerade en hel del som fastnade i min kamera. Här kommer lite bilder längs vår väg.
 
 
Helt huvudlöst kändes det plötsligt
 
 
Dags för lite kartläsning, sådant lägger jag mig inte i, jag är totalt utan lokalsinne, jag är bara bra på att gå!
 
 
Vårt slutmål för promenaden var Sixtinska kapellet.
 
Jag fortsatte att bilddokumenera sådant jag tyckte om att titta på
 
 
C höll koll på kartan och vi promenerade på tills vi kom till en ovanligt slät trottoar. Där gjorde vi ett stopp.
 
Där var det en tät slalombana av små koner och en kille på rollerblades (eller vad sådana nu kan heta numera?).
 
 
Där formligen flög han fram och gjorde alla världens konster mellan konerna
 
 
Vi stod länge och på den tiden nuddade han bara 3 stycken koner. Vi var djupt imponerade och frågade hur länge han tränat - 3 år!!! C filmade, hoppas det blev bra!
 
 
Vi fortsatte och det var mycket att se längs vägen, mycket att fota och fint väder!
 
En riktig herre!
 
 
En äkta raritet från tiden de kostade lire och inte euro! 
 
 
- och interiören
 
 
Här växer vad?
 
 
Vacker växtlighet av olika slag längs gatorna.
 
 
Vespornas förlovade stad/land!
 
 
En egen "vrå".
 
 
I smalaste laget, här gäller det nog att backa upp när man ska ut och köra.
 
 
Denne man stod länge och såg efter mina resedamer. Undrar vad han tänkte?
 
 
Äntligen - första nunnan på vift i stadens vimmel.
 
 
Vi närmade oss katoliscismens högborg och stannade och köpte med oss vätska. Iste kändes rätt, kallt, lite sött och uppiggande. Risken är att det de säljer därinne kostar mycket mer pga den påvliga atmosfär som råder där.
 
 
Vi gick längs den höga muren och den svängde ganska många gånger. Kön kunde börja redan bortanför muren och ibland till och med ännu längre bort, så vi hade riktig tur!
 
 
Passerade lite gatukonst på ett träd
 
 
Framme!!!!
 
 
Fortsättning följer!

Rom dag 5 - del 2

Rom dag 5 - del 2
 
Tisdag 26 mars
 
Efter att ha avnjutit vår gratisapfelstrudel uppförde vi oss som äkta italienskor och gick hem och tog en siseta och det var sååååå skönt!
 
Mina skor var genomblöta, då är det skönt att ha en supereffektiv handdukstork. Funkade hur bra som helst.
 
 
Sedan tog vi oss samman och reste oss ur det halvslappa tillståndet vi genast försattes i när vi intog horisontalen. Vi tog metron till Roms motsvarighet till Chinatown och där fanns också ett glasställe. Det hade nummer 2 på C.s lista, så det skulle vi också testa i afton.
 
Kära nån, det var som att förflyttas tillbaka till NanJing 2001. Massor med olika små affärer och allt med samma koncept som där, fast här prutade man inte!
 
Vi gick in och ut i ett par, tre stycken av dessa Kinabutiker och i en av dem stannade vi lite längre, för där fanns "särkar", för att uttrycka sig lite vanvördigt. Det var silke/viscoseblandning i dem och det är inte helt fel, även om det inte är heläkta.
Affären verkade ganska ny, för en man hade fullt sjå att få ihop en skyltdocka, alltmedan damerna handlade särkar.
 
 
C syns i spegeln, med sin proppade särkkasse.  
 
Jag hittade en liten kepa till Otto för 5 euro och några små strumpor. Det kändes lite lite, så jag blev jätteglad när vi gick förbi en affär som sålde garn och även hade små fina bebiskläder i fönstret. Nu har jag inhandlat en mjuk, skön dress till lille hjärtat Otto, en normal, med mina mått mätt.
 
Efter det inköpet och damernas särkar av silke, letade vi reda på gelaterina och medan damerna läste husnummer för att hitta dit, stod jag plötsligt vid en dörr det där stod 1880 och där var glassbaren. C kollade sitt papper, det var rätt, men fel adress, de måste ha bytt lokaler.
 
 
Vi stegade in så klart. Så fint det var, alldeles nytt, fast äldst  i stan om man ska tro skyltarna och det ska man väl.
 
 
 
Här skulle man betala först, sedan lämna kvittot till killarna vid glassdisken och så "önska" vad man ville ha för smaker.
 
 
3 kulor verkade lagom och det skulle kosta 9 euro. VA?? C stod först i kön och ifrågasatte detta. Nej, fel, fel, fel! De kostade 3 euro, eller sedan 2 euro. Vi vet inte riktigt vad som hände, men dyrt var det inte och vi fick till slut varsin strut med 3 kulor var och himmelskt gott.
 
 
MAS nästa och då menar jag inte Kalle Moreaus eller någon annan dalmas, utan det stora varuhuset vi läst om i turistbroschyren. MAS var skit (ursäkta), ändå köpte jag en riktigt fin 80% lammullströja till kärestan, inte alltför kostsam. MAS var, som vi oerfarna tror att Ullared skulle se ut i miniformat.
 
NU kom det fram. Oerfarna var att fara med osanning. A har varit där 2 gånger - No more!
 
C träffade en ny vän som hon hade svårt att slita sig från, eller rättare sagt, de från varandra.
 
 
Efter Chinatown, glass och MAS hade vi fått nog och gick hemåt. C läste karta, vi bara följde med - Skönt!
 
Vi gick fel, vilket blev mycket, mycket bättre än hon hade planerat. Det blev en genväg vi inte hade hittat tidigare.
 
Passerade lite hotelldörrsprydnader.
 
 
Snart påsk aviserar de även i dörröppningarna.
 
 
Kom hem och kastade in alla väskor vi också köpt. ALLA hade köpt - igen! Även jag!!! Hur går det till????
 
Vi stärkte oss lite för en sista kraftansträngning och gick till SPAR. Där städades det för fullt sedan 10 minuter tillbaka = STÄNGT!
Inget sursprutt  (= torr spumante) och jag som lovat att C att  jag skulle bjuda på 1 kanna sprutt som hon skulle få dela med A. 
Domani får vi gå till SPAR igen och köpa sprutt och ost. Nu fick vi tänka om och gå till min lille ögonbeundrare på Ludovisi Bar istället.
 
När han såg oss ilade han raskt ut i natten och köpte cognac. Det är kärlek det!!!! Jag hade ju fått köpa den sista skvätten han hade förra gången vi var inne. Alltså beställde jag in en så klart, något annat hade varit otänkbart.
 
 
A och jag beställde varsin pizzabit till kvällsmat av servitören och C köpte en varm macka.
 
 
Där satt vi ett bra tag och lille gossen som jag tror heter Christian el dyl pratade med oss och bjöd på choklad. Trevligt med lite uppvaktning, men snart är det oåterkalleligen SLUT!
Eftersom SPAR inte ville sälja till oss mitt i städningen, köpte jag en sursprutt av min lille kavaljer som jag gav till damerna. 
 
Vi gick hem! Jag fick ett mindre bryt över mina väskor och försökte förställa mig till något annat än en väskgalen turist.
 
 
 
Vet inte om det gick så bra!!! Det är mina 3 jag poserar med, eller vad jag gör?
 
Jag insåg att jag är en av dem nu och A och jag arrangerade en väskutställning för C istället . Hon har visat oss så många fina utställningar, att nu var det vår tur! 
 
 
Hon flämtade och SKRATTADE! Ingen granne knackade  - TUR, för efter den utställningen dracks det nattsprutt på rummet så det rusade i skallen. 
 
Sedan kontrade damerna med en mannekänguppvisning för mig, som är särklös. Det måste jag nog ändra på imorgon.
 
 
Jag älskar detta livet! God Natt!
 
 
 
 

Rom dag 5 - del 1

Rom dag 5 - del 1
 
Tisdag 26 mars
 
Jag vaknade 6.30, min hittills kortaste natt här. Jag hade gärna sovit längre, men så blev det inte. Mina söta damer sov dock de oskyldigas sömn, så jag låg där och bara låg - det är också en konst!
 
Till slut var det ändå morgon för oss alla. Frukosten gav lite intressanta studier av våra medätare. Precis bredvid oss satt en mamma med sin lille son, Mini Mr Bean, men gudomligt vacker. Hon hade beställt in en hel bricka med frukosttillbehör och den lille Bean fick en skål med varm mjölk och isärbrutna kex, typ dem man har i Tiramisu. Hon rörde ihop alltihopa tills kexen smält och så fick sonen ett sugrör så han kunde suga i sig sin söta frukost, eller vad det nu var?
 
Vi gjorde oss iordning och gick ut. Vi gick promenerade bort mot Spanska trappan och jag hade kameran i högsta hugg medan vi gick.
 
Fiskhandlaren
 
 
Annorlunda tak
 
 
Kastanjerostaren
 
 
Dörrar
 
 
Blomlåda
 
 
Framme vid trappan delade vi på oss.
 
 
Det regnade och mitt paraply försvann med ryggsäcken! Förresten frågade jag på hotellet om det fanns något inlämningsställe för kvarglömda saker i taxibilar. Vår man bakom disken tittade medlidsamt på mig och sa: Nej, nej, inte i Rom! 
 
Davy Crocket som stod nedaför trappan höll sig nog torr om skallen i alla fall, i sin stora mössa.
 
 
Vi var inte osams, det blir vi inte, vi delade på oss för att gå var för sig ett tag. Jag sökte något till Otto, men vi har inte samma uppfattning i Sverige som i Italien om vad små pojkbebisar ska ha på sig. Här ska de ha skjorta med krage och stela tyger, dekorer som stråveck o dyl. Både obekvämt och behov av strykning efter varje tvätt. Dessutom var det DYRT!
 
Lille Otto, hittar jag inget köper jag något skönt på Polarn&Pyret istället, det kan i alla fall inte bli lika dyrt som dessa små herrkläder. Fast jag har inte gett upp än!
 
Så kom regnet! 
 
Tygskor på fötterna, paraply och regnponcho i någons taxi, eller någons hem - innebär BLÖTT för min del. Jag gick i rask takt till Plaza di Spagna och köpte mig ett lila paraply för 5 euro. Helt klart väl använda pengar.
 
Vidare åt andra hållet och där uppenbarade det sig en väskbutik. Det REGNADE, jag gick in och vad fanns där då som kunde locka mig? Inte väskor denna dag, men en liten skinnplånbok bara låg där och jag som tänkt köpa en ny så länge, en som är så liten att den ryms i fickan, men ändå tillräckligt stor för sedlar.
 
Jag fick t o m prova att ha ett par olika i fickan. Jag bestämde mig för en lila för 20 euro och fick den fint inlagd iförst silkespapper och sedan i en färgglad påse.
 
 
Tillbaka till piazzan och där möttes vi tres Altos igen för att ta oss till Villa Borghese. 
 
Vi gick genom Metrotunneln där vi mötte denna herre från en annan tid. Han höll förmodligen på att göra sig iordning för ett framträdande av något slag, som skulle ge honom en liten inkomst.
 
 
När vi kom ut ur tunneln igen var det fortsatt regn, så jag fick riktig nytta av min nya 5-eurosinvestering.
 
Villa Borghese, bilden fotad från en bild på nätet, för det ösregnade!
 
 
 
Hur beskriver man nästa upplevelese? Den här resan tycker jag är full av sådana frågor.
 
Det var en sådan otrolig känsla med all denna vackra konst - tavlor och skulpturer. Vi fick lämna ifrån oss nästan allt innan vi fick gå in, dock fick vi behålla kläderna på. Inte ens handväskan fick jag ta med mig. Eftersom det rådde fotograferingsförbud är alla våra synintryck bevarade inombords.
 
Habegär fick jag till Rafaels "Flicka med enhörning"! Kostar vad? (Om den skulle vara till salu).
 
 
Vi hade 2 timmar till vårt förfogande och hade sett oss mätta strax innan tiden gått ut. Jag tyckte det var synd att jag inte fick en enda bild därifrån, men C hade lösningen, som så ofta, hon hade köpt en bok därifrån och jag fick så gärna fotografera ur den. TACK kära C! Bloggen blir genast lite roligare.
 
 
 
Berninis skulpturer var magnifika, helt otroligt hur han kunnat göra detta i hård marmor. Vi var hänförda.
 
David
 
 
"The rape of  Proserpina"
 
 
Trots materialts hårdhet, kan man se hur hans hand gräver sig in i hennes lår.
 
 
När vår tid nästan var ute, var vi helt mätta på alla vackra saker vi sett. Magarna däremot var allt annat än mätta och nu var det mat som gällde. Vi gick igenom parken, förbi lite fruktodlingar.
 
Trädgårdsodlingarna var innhägnade, lika bra kanske om de vill ha skörden själva. Det såg först ut som rena "citruslunden"
 
 
 
Sedan tittade vi lite närmare på frukterna och de såg verkligen roliga ut.
 
Räfflade citroner?
 
 
Neeej, det är det inte! Det är Buddhas hand, eller också kallad Buddhas fingrar, även känd som fingercitron. För mig var det dock en ny bekantskap.
 
 
Tre damer med paraply på rad ner mot stan. På vår väg mot maten passerade vi en blomsterkiosk med stort och fint utbud.
 
 
Vi kollade några ställen och innan vi hamnade på "Här finns allt syltan" Ristoranet Il Flammifero Strano, fick vi äntligen se oss i treenighetens gestalt, som så många gånger förr, inte ett fejk i en spegel i en dörröppning som vi själva grejade första dagen, när den lilla camén blev så suddig.
 
HÄR STÅR VI PÅ ETT TAK!!!
 
 
På syltan, som hade allt, servicebutik, godis, tobak, rättigheter, turistkartor mm mm mm har vi nu ätit oss gott mätta, damerna har druckit vin och jag som vanligt öl och nu är vi snart på gång igen.
 
 
Just som vi ska be om notan landar en varm Apfelstrudel med 2 gafflar till, på vårt bord. Där sitter vi som 3 fågelholkar och tittar från höger till vänster. 2 gafflar? Vad händer? Ska vi alltid få en liten gratisdessert där vi går fram?
 
Nej, nej, nej, servitören hade gått till fel bord, och C hade redan huggit loss en bit och stoppat i munnen.
 
 
Det blev en lustig situation och han kom tillbaka och fnittrade nästan, fast lite skamsen var han. Sedan kom storchefen och LOG och pekade, att det var bara att vi åt och så lämnade han en sked också, så vi fick varsitt ätredskap, men då hade vi redan ätit upp halva. Här är det 3 som inte försitter några gratischanser och nog kan vi äta med samma gaffel, på våra resor delar vi ändå det mesta.
 
Fortsättning följer!

Rom dag 4 - del 2

Dag 4 - del 2
 
Dag 4  -25 mars
 
 
Det var cirka 1 km promenad upp till katakomberna.
 
 
Vägen neråt, som vi redan gåttl Vi gick uppåt!
 
 
MMmmmm för kaktusälskaren - mig alltså. Nej, jag lät bli att ta med mig ett skott. För stort!!!!
 
 
Vi passerade en gammal trappa upp till fälten
 
 
Fina vyer med träd och ruiner och Rom i bakgrunden
 
 
Så hörde jag fågelsång, som jag en gång i världen lärde mig, måste tillhöra en papegoja. Jag spanade och fick syn på 3 stycken som flög in i ett träd. Där blev jag stående ett tag och hoppades få se dem igen. 
 
JAAA! En behagade flyga ner och sätta sig på gräset. Fort på med zoomen och tänk att det blev en bild. Även om den inte är knivskarp, är det ändå inte svårt att se att det faktiskt är en papegoja. Det var roligt!
 
 
Lite mera bark, vilken sorts träd? Ingen aning!
 

Framme!
 
 
Just här och då, när vi gick på damrummet, blev jag varse att ryggan inte satt där den skulle.
 
Vi löste biljetter och tittade oss omkring.
 
 
Det var fotograferingsförbud nere i katakomberna, men jag fotade av biljetten. Här finns en länk, där det finns bilder från dem som inte lyssnade på fotograferingsförbudet lika bra som jag.
 
 
Vi fick vänta utanför tills det var dags för nästa guidning. Vi delades in i språkgrupper och vi svenskar hamnade i den engelska gruppen.
 
 
Det fanns en stor översiktstavla och här är ett par av bilderna
 
 
Fragment från olika gravar fanns på ett av tornen för ljusinsläpp ner till underjorden. Det fanns flera, på olika ställen på gården
 
Katakomberna var en enorm upplevelse. Vi stod där och frös och väntade på att bli uppropade till vår grupp. Alla guider kom ut samtidigt, men tog med grupperna till olika ställen så att allt bara flöt på. Ingenstans fick vi stå och vänta på vår tur, varken över eller under jord.
 
Djupaste stället nere i katakomberna var 25 meter, men så långt ner kom vi inte. Gravarna var av tre olika typer, för 1 person, eller 1 familj eller flera delar av släkten. Deäldsta låg närmast ytan, eftersom man började gräva där och sedan lavasanden torkat, som man använde som byggmaterial, kunde man gräva vidare och fortsätta begrava i underjorden. Den sanden blev nästan som betong när det torkat. 
Hela tiden byggde man ljusinsläpp och ventilation ovan jord och de var rekonstruerade så man fick se hur det fungerade. Det fanns inga benknotor där och lika bra var det. Påvarnas ben låg i en kyrka inne i Rom fick vi veta, men vi kände inget större inre tvång efter lite heliga ben. Vi hade fyllt den kvoten i kryptan igår.
 
Det här katakombbesök kommer att kvala in på topp 10-listan på mina höjdare.
 
Mitt i mitt skrivande tuggar C mynta, som den värsta kat-tuggare och den myntan har hon fiskat upp ur min Mojito. Här är det fritt fram, nu har vi rest så mycket tillsammans, att mitt är ditt och tvärtom och dessutom kors och tvärs. Vi delar lika, äter från varandras tallrikar, sover i dubbelsäng, pratar, tröstar, skrattar och delar det mesta. SKÖNT!
Detta var en parentes, åter till vad som hände efter besöket i underjorden.
 
Efter katakomberna tog vi en avsevärt mycket kortare väg ner till bussvägen och tänk, mitt där i kallblåsten efter en lång väntan kom vår buss.
 
 
Vi skumpade in mot stan och var rörande överens om, att den färden var som gjord för spontan aborter - stötdämpare är tydligen inget krav på Roms bussar. Nu är vi ju varken gravida eller bensköra, så vi kom oskadda in till stan och busschauffören som guidades mentalt av C, stannade precis vid Capitolium
  
Alldeles där i närheten var "Gräddtårtan" också, hästarna såg så pampiga ut däruppe på taket
 
 
Där var mycket vackert att ta in mentalt och äntligen stod där ett par manliga statyer utan skrynklat stentyg som skylde dem.
 
 
Otroligt fint var det där, men vi var så HUNGRIGA!
 
Jag passade på att fota hur man lägger kantsten i Rom, smart, det blir bra passform i skarvarna.
 
 
KALLT i luften och vi gick i rask takt åt något håll, mot centrum tror jag och hittade en riktig sylta med jättegod mat. Cognac för överlevnad innan maten var färdig fanns också.
 
 
Dukningen var väl inte den tjusigaste vi upplevt, men vad gör det, funktionen är viktigast och den var perfekt.
 
 
Jag och C åt Ravioli, något som jag absolut inte tycker om på hemmaplan. Den var ljuvlig, fylld med ost, parmesan och pistagenötter ovanpå.
 
 
A valde kalv och den var hon mer än nöjd med. Sådana här billiga restauranger är ofta väldigt bra!
 
 
Sedan en ljuvlig pistagemandeltiramisu till dessert
 
 
Allra sist, en toa med poäng 5 av 5. 
 
Efter detta återvände livet, men jag frös och fick låna C.s sjal och faster Margaretas handskar.
 
Vart skulle vi då denna afton?
 
Vi gick så klart, var in i en kyrka som jag inte noterat namnet på, den hade en mycket stor, blå sten (lapis lazuli?)  i altartavlan, en av de största vill jag minnas att C sa. Hon kommer att skriva namnet på på kyrkan i kommentarerna. Guldigt var det så det räckte.
 
 
Vackra, smala ljus hade de, så vi tände! Vi vägrar tända när det är elektriska och man ska betala och trycka på en knapp.
 
 
Jo, till Trastevere så klart. Vi skulle leta reda på St Cecilias kyrka för att få se den äkta Cecilia som låg staty där. Hon låg som kopia i katakomberna. Hon hade blivit helgonförklarad för sin kristna tro. Vår guide därnere var otroligt duktig att berätta. Cecilia dog martyrdöden bara 15 år gammal. Man hade avbildat henne utan ansikte, för att hon skulle kunna föreställa vilken ung flicka som helst, med ett streck över halsen för att visa att hon fått halsen avskuren och med bara 3 fingrar kvar.
 
På vår väg dit passerade vi ruinerna där de övergivna katterna bor. Nu var det dagsljus och man såg inte bara 2 ögon som lyste i mörket.
 
 
En asisatisk restaurang hade fångat vår blick varje kväll vi passerat. Nu gick jag in och frågade om jag kunde få fota deras lampor. Det var inga problem alls, jag fick med bordsbenen när jag ändå höll på.
 
 
I vår jakt på kyrkan fick jag ögonen på ett passande vägmärke.
 
 
Väl framme i Trastevere såg vi kyrktornet ganska fort, men ingen bottenvåning - kyrka, som det stod på. Vi gick fram och tillbaka, sedan fick vi gå ett helt kvarter - jag såg ett trapphus med väldigt vacker trappa medan vi letade.
 
 
Till slut hittade vi ingången, då var klockan 18.40 och de stängde 18,30. Typiskt, sa C, medan jag gick närmre och såg att dörren stod på glänt. Vi gick dit och smög in, man kan inte mer än bli utslängd!
 
Där pågick någon invigningsrit för vitdokade nunneaspiranter!!!! HAHAHA, snacka om tur! Där låg den äkta Ceciliastatyn, visserligen identisk med den i katakomberna, men nu infann sig nöjet av äkthetens kvalitet.
 
 
Nunnorna - eller ämnena - var just invigda eller utlärda och de skulle fotas och medan allt detta pågick tassade vi runt och tog kort. Man kan se C där bakom nunnorna på nedre bilden.  Sedan gled vi ut lika tyst som vi svävade in.
 
 
Trastevere låg där och väntade på oss och hur det nu begav sig, satt vi plötsligt på kattköparstället igen. Jag fick min Mojito som redan omnämnts, A drack ett glas rött och C firade Hawaiisommar med en Pina Colada!  Tyvärr var det lika kallt för det.
 
 
Aperitivotimmarna började, men inga oliver denna dag. Jag suckade, för jag ville verkligen frossa i dem en gång till. Då kom vår underbara tjej från förra gången och behövde bara 2 minuter, så stod det en stor skål på disken.
 
 
Där satt vi och skönt var det. Efter ett tag dök kattförsäljarna upp och när de kom köpte jag en till, tänkte att det fanns fler barnbarn.
 
 
Vi avslutade för att göra en tidig kväll, buss 63 hade kommit in i vårt liv och den skulle ta oss nästan ända hem om vi vågade testa. Eftersom vi var både trötta, frusna och lätt avtrubbade, vågade vi det och hem kom vi. Härligt!
 
 
Vi tog en snabbsväng till SPAR som var stängt. Spela roll, vi hade en bar snett emot hotellet och där vet jag knappt hur det gick till, men jag fick köpa slutet i en flaska cognac, eller var det kanske Armagnac och sedan fick jag ett glas - en kupa - på köpet för mina ögons skull. Han sa så och tittade på mig så jag nästan blev generad, men glad förstås. 5 euro kostade hela kalaset!
 
Vi gick hem till hotellet och vår tidiga kväll utmynnade i en mindre bacanal med vin, spumante, öl och cognac. Inga stora mängder, men många sorter!
På A.s sängbord tronade 3 vinflaskor, visserligen små och inte enbart från den här kvällen, men ändå. Desstuom kan man se en ask med små pastiller och någon slags chokladpudding. Intressant kombination av förtäring!
 
 
Vi lyckades få i oss lite godis också och jag smakade en ostboll som någon köpt = ostkrok i runt format. En räckte för mig, gallan spökar lite nu och då.
 
Nu är klockan 1.15 - så gick det med vår vilsamma hemmakväll. Vi har t o m fått arga knackningar i väggen, för roligt ska man inte ha på semestern. 
 
God Natt
 

Rom dag 3 - del 1

Dag 4 - del 1
 
Dag 4  -25 mars
 
Åh regniga natt! Vi har haft Anna-Lena Löfgren hos oss hela natten och vaknar till ett nyduschat Rom.
 
Jag i min tur, tog en morgondusch som sköljde över både mig och halva badrummet, oj vad jag fick torka överallt. Jag tror damerna tyckte synd om mig som fick så mycket arbete tidigt på morgonen, för när jag kom ut bjöds jag på en morgonaperitif innan frukost. Inte så pjåkig start på dagen och aperitif är ju till för att öka aptiten, så vi tog en lång frukost.
 
Den är helt perfekt för att vara i Italien. Man kan få yoghurt och till och med nästan kruska, olika sorters bröd. Lite uppsockrad blir man förstås, i och med det är ändå kört och helt okej med en tårtbit som avslutning (eller chokladcroissant), det står nämligen också där på bordet om man vill ha.
 
Det ville jag! Mmmmmm, krämigt vaniljgrunch i mitten och det var en perfekt avslutning på frukosterandet.
 
Efter det en sportig promenad i jakt på SPAR som ska finnas nära hotellet. Efter 9 turer i olika riktning och nästan lika många förfrågningar om läget hittade vi affären, väl kamouflerad inne i en vägg.
 
Nu fick damerna sitt surtorra sprutt och jag köpte lufttorkad korv att ta med hem till påskbordet. Tillbaka till hotellet för sista rycket innan avgång, vi passade på att köpa bussbiljetter på tobaksaffären också, för idag skulle vi fresta ev. småtjuvar nere i Metron igen - men de kanske är i skolan?
 
Fina mosaiker på väg ner i underjorden. Rom har bara 2 tunnelbanelinjer, men väldigt mycket annat i underjorden, så det kanske inte blir så många till?
 
 
Långt ner skulle vi
 
 
En vänlig, men darrig dam förevigade oss så vi fick vara alla 3 på någon bild
 
 
Vi for till St Pietro in Vincoli, där Michelangelos  Moses sitter med horn i pannan, stentavlorna under armen och ser rejält vredgad ut.
 
 
Där fanns också Paulus kedjor i ett upplyst skrin och en ilsken kvinnlig vakt som hyssjade på oss trenne altos.
 
 
Även i den här kyrkan fanns skelett
 
 
Förresten har vi "fått" nya namn idag, jag är Beata, A är Dorata och C är Vigliosa. Vi försöker nämligen komma ihåg texten till "Alta trinita Beata", därav denna lek med orden. 
 
Några trappor längre ner, bara just om hörnet - Colloseum! Jag återerövrar min barndom sommaren 1957 allt mer.
 
 
Det officiella namnet på Colloseum är:
 
 
Inte lönt att orda en massa om det, för ord räcker inte.
 
 
Här ser man lätt hur den dyra marmorn är borthuggen någon gång för längesedan, för att få nya platser i rika romares hus.
 
 
Många betalar och köar för att gå in, men det är inte så mycket att se därinne. Man kommer upp någon våning och så tror jag inte det var när jag var liten, då var jag inne, men minns inte. Vi hade dock mer planer än Colloseum för den här dagen, så vi nöjde oss med utsidan.
 
 
Åt andra håll, utgrävt och framtaget
 
 
Det blev en promenad ur Colloseum, förbi Konstantins triumfbåge
 
 
Runt om sedvanlig kommers och gott om turistfällor som: Fotografera dig med en gladiator, sedan betalning eller så kunde man bl a köpa hela Colloseum in en glaskub. Nej tack!
 
 
En ung tjej - konststuderande kanske, satt och tecknade. Ja, jag fick fotografera henne, jag frågade faktiskt!
 
 
Vi gick runt där bland turister och ruiner ganska länge och till slut skulle vi gå mot bussen som skulle ta oss till katakobmerna. Äntligen ska jag få se dem, jag som var för liten förra gången.
 
När vi skulle gå, visste C en typ av genväg ut. Det var bara det, att den var enkelriktad för gående och tyvärr inte i vår riktning och trots att C gjorde världens hårdforcering genom ett 4-stångskors och lyckades ta sig igenom den i fel riktning för dem, men rätt för oss, var vi ju 2 till, kvar på fel sida. Jag stegade fram för, men då hade Capon på andra sidan fått 240 i blodtryck och kom ut och SKREK till C att hon skullle ut, ut UT!!! De argumenterade hit och dit och trots att jag och A hejade på fick vi ge oss och C fick gå igenom korset och tillbaka till oss.
 
Då blev vi less, för det verkade som enda anledningen att man inte fick gå åt det s.k. felaktiga hållet var att man skulle komma ut mot Colloseum, inte gå därifrån med det i ryggen. Vi struntade i vad det nu var vi skulle göra eller titta på däruppe.
Vi gick på en mycket primitiv, förmodligen gammal framgrävd väg och nu var det buss till katakomberna som gällde. 
 
 
Lite annorlunda växtlighet 
 
 
Mer utgrävningar längs vägen
 
 
Fast det här nog mer en modernare ruin som snart kommer att vara en gigantisk "växtlåda" för träd.
 
 
Buss 118 ut ur stan mot Catacomba di san Callisto skulle vi ta.
 
Vi hade gått Via Appia ut och även hittat en busshålplats, fast inte förrän vi gått fel en gång och hamnat vid det gamla badet.
 
 
Det kom ingen buss!!!!
 
Jag roade mig med att fotografera barken på barrträdet där vi stod och väntade och frös!
 
 
Där vid busshållplatsen slog vi nästan rot, för hur vi än väntade kom det aldrig någon buss och till slut vinkade C till sig en taxi och det var bara sååååå underbart och det blev mitt fall.
 
Jag kunde inte sitta med ryggsäcken på mig i baksätet och tog av den och när vi äntligen var framme och stannade, var det mitt i en trafikerad korsning, och jag var tvungen att stiga ut mot vägen. Det var aningen riskfyllt, så jag glömde totalt bort att jag hade kvar ryggan i bilen. Det märkte jag inte förrän vi gått den italienska "long walk" och var på damtoaletten vid katakomberna.
 
Det var INTE kul! Jag som hade mitt ljuvliga shetlandsullskynke (en poncho) med mig, eftersom detta skulle bli den kallaste dagen. Paraply, regncape och handskar for också all världens väg i taxin, samt min trotjänare den blå North Faceryggsäcken. 
Sån tur kan jag väl aldrig ha, att det finns något hittegods för saker kvarglömda i taxibilar?
 
C stirrade på mig när jag berättade och sa: "Är det min tur nu imorgon?" Det får vi verkligen hoppas att det inte är.
 
Jag kan med ganska stort jämnmod klara allt utom min ljuvliga, härligt himmelsblå shetlandsskynke. Jag lär aldrig se den mer, för sån tur har inte jag och skulle jag ha det, kommer jag att både spela på travet och ta en hoper lotter när jag kommer hem.
 
Jag mentalspydde ut mina frustrationer i nävarna, höll ut dem och släppte: POOF borta! Det har Ellika lärt mig att göra och det funkar riktigt bra.
 
Fortsättning följer! 

Romarinnan vilar

Jag vet inte om det heter Romarinna, men idag vilar i alla fall jag från bloggen.
 
Det tar väldigt mycket tid att göra om hela resan igen och jag kom nyss hem, så idag vilar jag.
 
Ge inte upp, imorgon kommer jag tillbaka om inget oförutsett inträffar!
 
 
                                             ARRIVEDERCI !
 
 
 

Rom dag 3 - del 2

Rom dag 3 - del 2
 
Söndag 24 mars

På marknaden höll de redan på att packa ihop och det var ganska rörigt.
 
 
Vi tittade på det som var och så här i efterhand kan jag konstatera, att den nagellacksflaskan och ev. väskan jag skulle köpa, istället resulterade i
*  2 nagellack à 1 euro styck (jag som bara målar tånaglarna och dessutom bara sommartid)
*  Ett kamerastativ 4 euro
* 1 stor väska 12 euro, med start på 30 euro
* 2 sjalar á 3 euro styck
.... och på väg till Trastevere där det också var en liten marknad, ytterligare en väska, modell mindre för 5 euro. Nu sitter jag här på en uteservering och dricker latte och undrar: Hur gick det till? 
 
Jag är uppenbarligen inte alls "antiväska" längre. "Antiskor, kommer jag nog dock alltid att förbli
 
Innan vi hamnade på uteserveringen hade vi en lång, ganska skön promenad, för det var faktiskt SOL! Vi såg allt möjligt roligt och intressant efter vägen och bara tog det lugnt där vi gick
 
 
Köttätande växter
 
 
En mur vi fördjupade oss i, men inte riktigt kunde bestämma vad det var.
 
 
 
Väl hemma kunde jag inte stå emot nyfikenheten och sökte. Det verkar handla om tackplaketter från folk som fått bidrag av något slag. Säker är jag dock inte.
 
Variant på rastahår.....
 
Rätt som det var kom vi fram till dessa små sötingar. De satt där och verkade väldigt nyfikna på världen.
 
 
Jag funderar på om jag ska börja ställa ut mina krukväxter utanför fönstret......
 
 
 Uteserveringen är på Piazza di St Maria in Trastevere och vi sitter och GLOR, dvs, tittar noga på allt och alla, men jag tycker nog att glor är vad vi gör.
 
 
Kyrkan är den vi var inne i igår. Dess yttre ser inte mycket ut för världen och den som var så guldig och vacker inuti.
 
 
Damerna dricker vin och jag en latte och min latte var betydligt större än deras vinglas, men då händer detta: A pillar upp sin lilla inköpta vinflaska som var tänkt att förtäras i den sköna solen någonstans, om "vi" inte blivit rånade. I skydd av mitt knä och en bit av bordduken pytsar hon i lite i deras glas.
 
 
Jag är ständigt lika förvånad över att vi lyckas med allt illegalt vi håller på med. Jag t ex, insmugglandet av mina Victorinoxknivar, även om jag inte tänkte på det. Fotografering på absolut förbjudna ställen och nu detta vinlangande på restaurang. Det är inte utan att jag undrar vad denna afton har i sitt sköte för oss "Alte" kameraden.
 
Skolbussskylten där på torget var annorlunda och riktigt fin.
 
 
Vi har en lång dags färd mot natt innan vi åter är på Ludovisi. Vi reste oss till slut och C hade en utsökt adress på en lapp - Roms bästa Gelateria.
 
Gelateria Il Dolce Sorisso heter stället och där får man provsmaka hur många sorter som helst innan man bestämmer sig.
 
Vi gick över Tibern på Ponti di Garibaldi för att ta oss dit
 
 
Nere i floden är en ö, som enligt guideboken skulle vara obebodd och det kanske den var också, trots att det stod ett stor, fint hus där och folk och hundar rörde sig därnere.
 
På sidorna av ön var det breda gångvägar ner mot vattnet och det är nog en skön oas på somrarna, trots färgen på Tiberns vatten.
 
 
Dessutom stod det en gubbe på taket. Han stack upp ur grönskan,, fast han var dock en staty.
 
 
Den gelaterian hoppas jag alla Romresenärer besöker, du som läser, sprid det gärna, för den var en fullträff.
 
 
Det fanns ett frysskåp med glasdörr med färdiga pinnar också, men vi satsade på provsmakningarna för att kombinera ihop den perfekta blandningen efter vars och ens smak.
 
 
Vi smakade på många sorter och inga sura miner där inte. "Vill du smaka", var den underbara flickans ständiga fråga till alla kunder och det ville både de och vi.
 
 
När ägaren fick höra att vi blivit rekommenderade att gå dit + att C skulle lägga in honom på Tripadvisor, klev han ut i den lilla affären och höll om oss allihopa. Bra reklam så klart, men ingar problem att göra reklam för ett sådant fullödigt glasställe.
 
 
Alla glassar var olika och riktiga konstverk, förutom den delikata smaken. Det är tur att vi både kan äta och gå mycket, annars skulle dessa resor lätt bli hälsovådliga.
 
Det vackra vädret hade gett sig och vi gick inte så lättklädda längre - regn ska det visst också bli, om än inte så mycket. 
 
Tillbaka till Gamla stan à la Italia för att leta ett Aperitivoställe som C hade fått tips om.
 
 
Här är det inte Tres Altos, så det kan inte vara vi!
 
 
När vi väl hittat stället höll de på att städa, skulle öppna 20.30 och dessutom var vi fel målgrupp åldersmässigt, så det blev inte vårt kvällställe. Istället blev vi sympatiskt inkastade på en restaurang en bit därifrån, där de hade riktigt mat och inte bara aperitivo - Il Vicolo di Caruso
 
 
"Vår" egen inkastare kom och tog upp beställning från oss och hade med sig en tallrik med nygräddade bröd
 
 
Jag valde en pizza - 4 formaggio, de är godsast i Italien, men ack, stora som dasslock visade det sig när den kom in.
 
 
C åt kalv igen - en annan variant + kronärtsskockor. Dem smakade jag på och det var riktigt gott, jag som inte trodde jag tyckte om sådana. Det var på tiden jag gjorde premiär på det.
A valde en pasträtt och nu var det hennes tur att få en portion som kunnat mätta en hel familj.
 
 
Vi blev mätta och nu sitter vi och bara observerar allt som händer. Ett par som kom in tidigare ikväll var tvungna att byta bord, för hon var vegetarian och kunde absolut inte sitta och äta bredvid Parmaskinkan - formad som en lite gris, på bordet bredvid.
 
 
Goda ostar och pizzabagaren i sin nisch ut mot restaurangen.
 
 
Så kom det in 5 unga gossar som slog sig ner en bit ifrån oss. Minst en tillhör nog restaurangägarna, för han flänger runt med ett gigantiskt chokladpåskägg och provplacerar det på olika ställen.
 
 
Just nu står det bredvid en fruktkorg med möjlighet till fritt fall åt alla håll om det skulle vilja sig illa och det vore nog inte så lyckat.
 
 
"Buona Pasqua" står det spritsat på det.
 
Vi komar för fullt och bara sitter ocn när det äntligen började ge sig och vi kände att vi orkade röra på oss, kom vår lille inkastare och placerade varsin dolce framför oss. En delikat historia av choklad och den var nästan som ett Kinderägg, fast det var ingen leksak inuti, utan grädde. MMMmmmm!!!!
 
Den bjöd de på - TACK!
 
 
Vi strosade i sakta mak genom gränderna och såg både det ena och det andra. 
 
 
Värst var nog en vithårig, långhårig man med krull, som spelade dragspel, sjöng och hade något plingplongjox på underbenen, kastanjetter på låren och ena foten använde han även för att stampa på något som tjöt. Han lät som minst 3 personer och verkade komplett galen. Kul var det i alla fall.
 
 
Här med en turist som ville bli fotograferad med honom.
 
 
Kiosken som sålde sprit, men där handlade vi aldrig.
 
 
Så drog vi oss mot vår tillfälliga hem. Kom till en mycket  gammal utgrävning som bara står där och där fanns nu en hoper nyinflyttade, alltså nutida innevånare -  katter! Jätteintressant att titta på alla ruinerna och försöka urskilja någon katt i mörkret. Det blir att återvända när det är lite ljusare.
 
 
Några hade suttit på muren och lämnat sina tomglas snyggt uppställda efter sig. Ingen papperskorg i sikte.
 
 
Vidare mot hemmet när ett nästan omöjligt hinder kom i vår väg - en irländsk pub!
 
 
Där har vi nu druckit varsin Magners, fått lyssna på ungdomar från USA som vrålar ut sina frustrationer med oerhört starka röster, över en basketmatch mellan Temple och Indiana. Invektiven far genom luften och det är "Fuck you" hit och dit - mot en storbildsskärm. 
En av dem var hos oss och lånade en stol och vi fick veta att Swedish girls are gorgeous - vet vi väl!!!! 
 
Nu ska vi se om vi lyckas ta oss sista biten utan flera stopp. Jag ska ta notan NU!
 
Vi gick ut i den jämförelsevis tysta, vältrafikerade natten. Det var ett intet mot larmandet på puben. Vår amerikanske gosse satt helt förkrossad och totalt tyst  när vi gick. Hans lag förlorade, men livet går vidare, fast det tror väl inte han.
 
Jag fick lov att göra ett par gatubrunnslocksstopp (det ordet......) 
 
 
Vi passerade Marcus Aurelius, men det var lite för mörkt för att göra den rättvisa.
 
 
Vi kom hem , jag är dödstrött och ägare till 2 nya väskor. Damerna är så glada att jag närmar mig deras uppfattning om vad som är normalt. Så långt som till skofanatiker kommer jag dock aldrig att bli, fast nu kommer det att bli protester, för de är minsann inga fanatiker. Hö hö!!!
 
God Natt Rom!

Rom dag 3 - del 1

Dag 3 - del 1
 
Söndag 24 mars
 
Sovit bättre inatt och ända till 7.30. Nu är jag van vid att ligga med huvudet 2 dm extra över havet.
 
Efter en superb frukost och lite hit och dit uppe på rummet, där damerna, inklusive undertecknad, höll på med  ungdomsfasoner med våra "telefoner" innan vi kunde gå iväg, var vi än en gång på gående fot.
 
 '
Än en gång kom funderingen över hur frukten redan kan vara mogen och t o m är fallfrukt?
 
 
Första målet var kryptan vid St Maria della Concezione, som var kapucinmunkarnas kyrka.
 
Det var en liten utställning av diverse föremål innan vi kom ner i kryptan.
 
 
 
 Fotograferingsförbud rådde fick vi veta efter jag tagit fotot på urverket(?) och gott om mänskliga vakthundar fanns det.
 
Vi fortsatte ner i kryptan. Den civila olydnaden som bor inom oss, poppade upp direkt och vi ömsom vaktade, ömsom fotograferade. Så länge man inte använder blixt är det ingen fara för objekten och jag har svårt att förstå förbud av den sorten.
 
 
Alla skelettdelar var omhändertagna och ordnade efter var i kroppen de suttit. T ex dödskallarnas nisch, skulderbladens osv. Väldigt intressant och ganska likt Kutna Hora utanför Prag, fast i mindre format.
 
När vi kom till slutet fanns souvernirshopen och då var det lättare att förstå fotoförbudet. De hade massor av bilder och ville så klart att vi skulle köpa istället för att fota själva. Ut igen och iväg mot nya mål.
 
Jag såg en översiktsbild över ett torg - Piazza Barberini och kände glädje över att den förutom italienska, fanns på braille.
 
 
Idag är tydligen tiggarnas dag, för de satt överallt, utanför varenda kyrka, på trappsteg och rakt på trottoarerna med sin lilla plastbutt och mässade för att få lite pengar. Lite enververande blev det till slut, men ingen idé att lägga energi på det, dessutom betalar vi mest med kort numera, då blir det lite svårt att ge dem något om man skulle vilja.
 
Sedan gick vi lite kyrkvandring och nu kom St Maria igen, fast della Vittorio och där fanns Berninis "Teresas extas". Naturligtvis kom vi mitt i mässan, för det är inte bara söndag, utan palmdito. Vi kunde inte gå fram och inte var det nattvard heller så vi kunnat fejka lite andlighet för att få se Teresas saliga ansikte mitt i den heliga orgasmen.
 
  Nedre bilden från nätet
 
Kyrkan omnämns även i Dan Browns bok "Änglar och demoner" och dess popularitet har ökat avsevärt bland turister. 
 
Passerade en mycket pampig lykta
 
 
Vi gick vidare och nu är det så att jag inte bara har min och Anitas kyrka i Barca, utan nu har jag även St Susannas kyrka här i Rom. Jag bjöd in Anita som delägare, eftersom vi delar på den i Barca. Vi var in och tittade, mässa pågick, inga bilder och så ut igen.
 
Gick vidare och hittade den optimala övningslokalen för körsång, dock i miniformat. Lagom för duon från St. Maria del Mar. Eftersom vi nu är i Rom, fick det bli en Signore. Det var någon slags vaktkur med rundat tak och perfekt akustik och det var synd att inte C stod utanför med en kepa eller plastmugg och samlade in folkets gage till artisterna.
 
 
Innan kuren hade vi just passerat Quattro Fontana som var 4 vackra fontäner, men nersmutsade, i varsitt gathörn. Vad allt får inte se bara tack vare att vi går överallt.
 
 Här är 3 av dem
 
Vi fortsatte och nu har jag sett mitt livs längsta rastahår.
 
 
Strax efter var vi hemma hos Berlosconi, eller rättare sagt, hans officiella plejs. En riktig gris till 100% är han, men han har folkets förtroende ändå. Folk t o m köade för att att komma in där och säkert kostade det också. Välbevakat och nästan så det kändes lite otäckt att fotografera.
 
 
Foton längs vägen
 
 
Nu skulle vi till Metron och där bildade mentalt Facebookgruppen "Hata Metron i Rom". En svensk kvinna blev rånad på sin plånbok och tyvärr drabbade det en av oss "Tres Altos". Indirekt alla tre och direkt A.
 
Vi var på väg till en loppis i  Trastevere med Metron och det var när vi klev på som en liten tjej puttade A så hon vacklade till lite och på de sekunderna hade tjejen öppnat hennes väska, dragit upp blixtlåsetfacket där plånboken låg, tagit den och hunnit av precis innan dörrarna stängdes. Det tog inte ens 15 sekunder. 
 
Vi kom upp ur underjorden och tittade oss omkring, en polisstation hade inte varit fel, men detta var vad vi kom upp till.
 
 
Det var en varm och skön dag, men ingen kunde tala om för oss på ett begripligt sätt var det fanns en polisstation, så vi började att gå.
 
A spärrade naturligtvis sitt kort direkt vi kom ur tunnelbanan och som hon så klokt sa: "Det hade varit värre om de tagit min I-phone, för där har jag alla uppgifter". (Här kan jag tillägga, att småtjuvarna hade inte hunnit använda kortet en enda gång, så allt A förlorade var lite kontanter, VISA-kortet och sitt körkort).
 
Hur det nu var, så blev vi ju tvungna att att ta hand om det administrativa och i samlad tropp tog vi oss på långa och krångliga vägar till Karbiniere i Trastevere och passade på att fråga folk vi mötte efter loppmarknaden, samtidigt som vi frågade efter en polisstation.
 
Här är vad vi hann titta på längs vägen - ljuvliga  blomster - Bellis i massor.
 
 
En kyrkogård från andra världskriget
 
 
Vi hamnade på en folkets matmarknad inne bland några gamla stallar och en lekmiljö för barn.
 
 
Vi kom tillbaka till vanlig bebyggelse, jag hann få mig ett nytt brunnslock, precis innan vi hittade polisstationen.
 
 
Det gick ganska smidigt med byråkratin, A och C hjälptes åt. Jag passade på att sätta mig vid bordet bredvid och skriva resedagbok medan vi väntade.
 
 
En kvinna strök omkring och jag flyttade på min kamera, glasögon och solglasögonen som jag lagt på bordet för att hon skulle få plats och som tack, fick jag en rejäl utskällning och jag kunde uppfatta att hon trodde att jag tog henne för en tjuv!!!!!! På polistationen?!?!?
Jag log ett Tjorvenleende och visade på stolen att hon gärna fick sitta, men hon var URSUR och bara blängde.
 
Det gick ganska fort och efter detta var det enda vi tänkte på: Mat och dryck! Vi hade inte ens haft med oss vatten ut, för det som hände fanns verkligen inte med i vår planering.
 
I vår jakt på en restaurang passerade vi delar av marknaden - ingen hade ork och lust att stanna. MAT var det primära just nu.
 
 
Strax bredvid hittade vi en kombinerad bar, restaurang, trots att det stod Kaffeteria.
 
Vi tog en stor pizza, delade på 3, köpte vatten, vin, öl, cognac och små petit chouxer med vaniljkräm. De skulle vi INTE missa, tyckte gossen som tog emot vår beställning.
 
 
Vi fick papperstallrikar och plastmuggar till vinet, medan  ölet och cognacen kom i vanliga glas. Plastbestick som gick av när vi försökte skära pizzan, men vad gör det, vi har ju händer.
 
 
Vi åt  och mumsade - JÄTTEGOTT och ältade rånet en stund, sedan släppte vi det och gick in bland marknadsstånden.
 
Fortsättning följer!

Rom dag 2 - del 2

 
Dag 2 - del 2
 
Lördag 23 mars
 
Vi promenerade vidare och framför oss öppnade sig Piazza Navona som en oas och där i solen var alla s.k. konstnärers stora försäljningsställe. Det fanns hur många som helst och alla sålde ungefär likadana alster.
 
 
På vår väg dit, hade vi varit in på en avstickare på SPAR, som bara låg där gömt långt in i väggen. Damerna köpte vin och jag öl i miniformat.
 
Vi satte oss vid Berninis stora, vackra fontän ett tag och bara njöt av solen.
 
 
Sedan tittade vi på den och på den av skulpturerna som ger hans ärkefiende Boromini kalla handen över de utsmyckningar han gjort på huset bakom fontänen.
 
 
 
Den gesten var verkligen talande.
 
Vi höll oss där ett tag, vilade och vätskade upp oss och den fontänen tittar man inte färdigt på, på några minuter, så det blev en bra stund vi tillbringade där.
 
 
Ibland blir det mer än konstnären själv har tänkt.
 
 
Vi gick i sakta mak torget runt. Det torget har varit en arena från början och det syntes på formen. Vi lämnade torget och det bar in i gränderna....
 
 
.....och plötsligt hade vi så att säga, sugits in i en Muranoglasaffär.
 
 
Där var vi ganska länge och tittade på allt vackert glas och priset på glaskulorna som låg i korgar utanför, som var det som lockade in oss, sjönk ju längre vi var där. Dock inte på de saker mina söta resesystrar ville köpa. Jag bestämde mig på ett tidigt stadium att jag inte skulle köpa något, även om jag var frestad.
 
 
Till slut hade jag önskat mig halva affären, medan C köpte ett armband och A en ring.
 
HUNGER!!!!
 
Nu var det plötsligt glest mellan näringsställena. Sen som en uppenbarelse dök L'Antica Porta upp. Det låg en trappa ner och kändes riktigt genuint italienskt. C fick äntligen sin saltimbocca och jag beställde en Spagetti Carbonara för att testa en äkta, från ursprunget så att säga.
 
 
Den gjorde mig inte besviken, men mängden hade räckt till en utsvulten man också (bilden ger inte rättvisa till storleken på portionen). A slog till på en Pasta Genovese och den var också rejält tilltagen.
 
Jag blev så MÄTT!! Jag orkade knappt hälften, men när jag fick se efterrättsskåpet kände jag att dessertmagen blev som "Sesam öppna dig" och visst, där fanns plats för en fantastisk Tiramisu. Helt sagolik!!
 
 
Toaletten förtjänar att omnämnas i denna Suss lilla röda (jag har alltså en röd resedagbok denna gång).
 
- Först en vanlig, typ garderobsdörr, direkt innanför en liten trappa upp till en saloonsdörr och vips innanför, tvenne holkar - en för damer och en för herrar. Toalettringen låg lös  och pappersrullen satt halvvägs upp till taket. Efter väl förrättat värv när det var dags för handtvätt, fick man trampa på en "gaspedal" på golvet och då kom kallt vatten. Tvål och handdukar fanns. Rent och fräscht var det, så den toan fick 5 poäng av 5 möjliga, trots att ringen i sig var som ett riktigt italienskt äventyr. 
 
Vi satt kvar på restaurangen ganska länge, men till slut tog vi oss därifrån och då var vi mätta med STORA bokstäver och vart styrde vi då stegen?
 
 
Nu var det St Peterskyrkan där i fjärran som väntade på just oss. Vi gick och vi gick och gå kan vi. Vi passerade Castel St Angelo, det minns jag också från 1957, vi gick över Tibern och upp mot det allra heligaste - St Peterskyrkan, som jag verkligen kommer ihåg, för där glömde jag min älskade daladocka i Leksandsdräkt. Jag surrade lite om att den kanske satt där någonstans som ett minne av ett turistande barn från 50-talet.
 
 
Imorgon kommer Petersplatsen att vara knökfull, men även denna dagen var det ringlande köer och vi anslöt så klart. 
 
Nu kom det igen - vi skulle passera en säkerhetskontroll och jag som hade min lilla Victorinox i fickan. Inte en enda gång behövde vi visa passet för att komma in i Italien, men till guds heligaste hus krävdes en röntgenport och väskgenomlysning och tänk, där var precis som säkerhetskontrollen på flyget. Alla Victorinoxknivar passerar obemärkt. Tur det, annars hade jag fått stå där med lång näsa, aldrig att jag offrat min kniv.
 
 
Michelangelos mästerverk, skulpturen Pietá, (1499), som föreställer  Jungfru Maria med den döde Jesusi sitt knä. Otroligt vacker!
 
 Väl inne var det avspärrningar och säkerhetsgubbar och när vi väl arbetat oss fram så att vi hade Berninis baldakiin i sikte, var det en ny avspärrning och nu fick vi ljuga (i kyrkan).
 
 
Berninis baldakin är 29 meter hög, det hisnade när man tittade uppåt.
 
 
 
Det var blankt nej att komma längre in i det allra heligaste och det var dit vi ville, ändå slank vissa igenom. Vi stod där ett tag och iakttog och till slut frågade A hur det gick till. Jo, det var service på gång och jag föreslog att vi också ingick i servicen och det sa A. NEJ, se det gjorde vi då rakt inte, fick vi till svar. Då kom C på, att service inte alls hade med någon service att göra, utan att det var en gudstjänst av något slag och A som är snabb i huvudet sa genast, att vi skulle också på gudstjänst, eller mässa och C var på direkt och talade in oss. Vi skred in!
 
Vi 3 - treenighetens damer, var utvalda i nya la Papas helgedom.
 
INGA FOTON dock och då måste det ju trotsas lite, så C fotograferade jättemycket, för ett visst motstånd måste vi göra mot sådana konstiga bestämmelser. Blixtförbud förstår jag utan vidare, men inte fotoförbud på döda ting. Jag lät dock bli kameran, för jag ville så gärna vara kvar därinne.
 
Vi satt där en stund i bänken och tittade runt, men när C sa, att mässan kunde vara 2 timmar reste jag mig snabbt, för där kunde vi verkligen inte förspilla så långt tid av vårt romarliv. Vi satt ju så länge på någon påskskridning i turer igår, att vi kunde de katolska kristusropen till slut och sjöng med. Här gällde det att hinna ut innan det började om som gårdagen.
 
Vi delade oss, jag drog mot avspärrningen ganska fort och A skred lite snett bakom mig, medan C gjorde en avledningsmanöver genom att inte gå åt samma håll som oss två. Till slut hade vi tagit oss ut och C fick något glädjefnattöver att vi varit nästan ensamma med baldakinen. Den brukar vara proppad med folk från alla håll.
 
Lite bilder på väg ut.
 
 
Vi kanske skulle ha biktat oss eftersom vi ljög oss in.
 
 
Kupolen nästa, vi skyndade dit, för vi befarade att den snart skulle stänga och när vi väl kom dit var det 10 minuter försent. STÄNGT och den bildsköne gossen log så fint emot oss och sa att vi var välkomna imorgon. Tack, men nej tack. Det lär inte finnas något utrymme för oss när La Papa ska tala till folket.
 
 
Det blev en styrketår ur "nattvardsvinet". :-)
 
 
 
Allting var väl förberett inför morgondagen när nya påven - Fransiscus - skulle "uppenbara" sig för folket.
 
 
Det städades och fejades för att ingenting skulle vara fel.
 
 
Vi turistade lite till innan vi gick, kollade in punkten från vilken man kan se alla varje kolonnrad om 4, som en enda.
 
 
Det var bara det, att den punkten var i den förbjudna zonen, mitt inne bland alla stolarna, så vi fick nöja oss med att ha den på kort.
 
  
Passade på att vända mig om och ta en sista bild på den otroliga baldakinen genom dörren.
 
 
Bort från denna heliga plats och på lite slingriga vägar ner till Tibern. Där gick och gick vi och det har vi ju sysslat med under långa perioder hela dagen och gå kan vi ju som bekant. 
 
 
Tibern har en intressant, gyttjefärgad nyans, en kajakroddare kom förbi därnere, så det kan alltså inte vara helt hälsovådligt om han skulle kantra? Det är i alla fall inte Rombornas vattentäkt, för allt kranvatten är drickbart överallt.
 
 
Plataner växte längs kanten och hängde ner över vattnet med grenarna. Ju mer jag reser, desto mer förtjust blir jag i plataner. Jag kan stå och titta på barken hur länge som helst och nu när det är vår här, fick jag se de små nyutsprungna bladen och "kottarna" också.
 
 
Det var gott om måsar och C var på väg att ta ett riktigt fint kort på en som satt på en lykta över Tibern, när en liten italiensk unge rusade fram och skrämde den, just som hon knäppte. Vad kontrar då pedagogen från de Ångermanländska vidderna med? JO! Böjer sig fram och morrar som en björn. Modern log lite osäkert när hon passerade oss och tog några raska steg därifrån med sin familj.
 
Jag valde ut en annan mås som motiv och utan närhet till vrålande barn.
 
 
Man kunde tydligt se, att ibland är vattenståndet betydligt högre än det var nu.
 
 
Vi var på väg till Trastevere på andra sidan Tibern, men vi var ju redan på den sidan, så jag begriper inte riktigt när man ska använda den översättningen. Vi är på rätt sida, men på väg till Trastevere på andra sidan?
 
Det var läckert, som Gamla Stan, fast i Rom.
 
 
Små gator,  gamla hus och folk av alla slag. Tarotkortläggare, krimskramsförsäljare, barer, cafeér, restauranger, syltor och en halvsylta som vi klev in på och där blev vi kvar ganska länge.
 
Vi frös lite, så A och jag beställde varsin Irish Coffee och det var riktigt smarrigt och värmde skönt. C tog en Campari och där satt vi och vickade på våra höga stolar, dryftade en massa väsentligheter, löste livsgåtor och nästan kände oss lite snurriga.
 
 
Toadörren var läcker, (toan mindre läcker... tvärtom, men dock funktionell). Dörren däremot var rolig! Vi lyckades hitta ordet dass, ganska snart.
 
 
Matbrist kanske, men 19.00 var det Aperitivodags även här och trots att jag inte var så hungrig, rycktes jag med i mina ätdamers jakt på den perfekta kompositionen. 
 
Här har vi lyckats med den italienska flaggans färger i en liten munsbit.
 
 
 
Jag smakade lite, men snöade in på oliverna - de bästa jag smakat på mycket länge och till detta drack damerna cider och jag en öl.
 
 
När C gick ut och luftade sig lite, kom hon tillbaka med en ung man med en katt. Inget förvånar mig längre och det var inte så farligt som det låter. Han var krimskramsförsäljare och hade ett blinkande diadem på huvudet, i form av en rosett - rosa och röd.
 
 
Katten var en spelande och dansande leksak och kostade 20 euro. "NEJ, NEJ, NEJ!" sa jag, sen sa jag "Majken kanske vill ha en" och sist sa jag "10 euro". Palaver och diskussion utbröt, men till slut stod den bredvid mig och jag var 10 euro fattigare. Den var jättesöt, urtöntig och rolig, men föräldrarna kanske inte tycker likadant - hahaha!
 
 
 
Tiden går fort när man har roligt. Vi satt där länge och jag hann erbjuda 2 eller 3 andra kattmånglare min katt för bara 30 euro och då gav de upp rätt så fort.
 
Till slut skulle vi gå hem och denna Aperitivonota slutade på 1/3 av gårdagens. Vi lär oss fort, särskilt av våra misstag.
 
Vi hann bara ut så fanns det mer frestelser, men vi avstod, nån måtta får det vara!
 
 
Ut i natten och tittade på en massa örhängen och ringar och inget köpte vi, men det var roligt.
 
 
Till slut var det dags för aftonens sista kraftprov, promenaden hem - för limon var uppenbarligen inte till oss, eftersom vi fick stanna utanför.
 
 
C läste karat och la upp en rutt för att vi skulle komma hem till Ludovisi
 
 
Vi gick, passerade diverse intressanta saker som var stängda som tur var.
 
 
 
Vi gick vidare och ibland blir det inte helt rätt, men ändå så rätt, för vi kom till SPAR igen och trots den sena timmen var det öppet.
 
Spumante sa damerna och innan jag hunnit ta mig en varukorg var de inne bland vinerna och botaniserade. Jag greppade 2 öl, en parmesanost och några små, fula korvar i vaccumpack. Sedan gick jag till kassan, dit även de hunnit.
 
Någonstans efter vägen "parade" jag ihop A med en ung ögonfröjd.
 
 
Vi gick vidare, passerade "gräddtårtan, väl fasadbelyst och omöjlig att missa......
 
 
.........och tog oss på trötta fötter till Fontana di Trevi.
 
 
Då kom en härlig replik från C: "Där ser ni vad som händer när man kastar mynt över axeln. Nu är vi här igen."
 
Det var roligt att se den i mörkret också.  Å andra sidan var det ganska upplyst där, så det var inte så stor skillnad. Vi hade tänkt ta en kaffe, men 4 euro för en Cappucino bara för att den serveras bredvid Anitas badkar, är inget för oss.
 
Vi kånkade vidare mot hotellet, såg ljuset i tunneln.......
 
 
.....och kom till slut i mål. Ludovisi Palace.
 
Nu blev det kvällstvagning för alla som inte duschade i morse, dvs alla utom mig. Sedan var det dags för damerna att ta en Spumante Night Cap. Här blev det inte riktigt enligt planerna. Spruttet de köpt var vitt = rätt, men på etiketten stod det dolce med små bokstäver och det var nästan som Barcahallonsaften med sprutt, tyckte jag när jag fick smaka.
 
Vad händer?
 
Förra året i Madrid köpte jag både väska och skor (jag tycker fortfarande inte om skor, men väskor gillar jag) Nu har jag tagit klivit in i Spumanteunionen och även här är vi nu tre damer på gemensam turné. Igår såg jag oss på ett camésmycke och i afton dricker samtliga Spumante. God NATT, men.....
  
HOPPSAN! Jag glömde St Maria in Trastevere, en underbar kyrka som utvändigt mest såg ut som en grå hyreskasern, men inuti oerhört vacker. Många förbud var det innan man kunde träda in i denna helighet.
 
 
 
Otroliga färger, mycket guld och vacker dekor.
 
 
Det var väldigt mycket folk där, vi satte oss längst ner. Dukat för nattvard var det, så vi skickade fram C, förresten, hon gick frivilligt. Som vanligt fick folket bara brödet, vinet drack prästen upp själv, men hon fick en olivkvist - alltid något.
A och jag tände ljus, det var långa, vackra ljus och det kändes skönt och bra.
 
 
Efter denna stund av andlighet på vars och ens villkor gled vi ut i den italienska natten.
 
Vår första afton i Trastevere, men absolut inte den sista!
 
 

Håll ut....

....... det kommer mera Rom, redan imorgon skulle jag tro.
 
Otto hjärtat satte stopp för dagens bloggande, för han, eller rättare sagt hans mamma, skjutsade hem mig idag när bilen var kaiko! Annars hade jag fått vara kvar i stan 4 timmar och vänta på kärestan, eller så åka buss till tätorten och gå resterande 7 km. Vi tiiibringade hela em med gos och mys.
 
Rom finns kvar, det är ju den eviga staden, så som sagt: HÅLL UT! 

Rom dag 2 - del 1

Rom dag 2 - del 1
 
Lördag 23 mars
 
Första natten i ny säng och med ny kudde känns alltid. Muskelminnet finns inte för just detta, så lite mör kände jag mig och det berodde absolut inte på våra utsvävningar under gårdagen - oh nej!
 
Fort upp med fönsterluckorna för att se om solen fanns därute. 
 
 
Nja, men det regnade i alla fall inte och inte kändes det "svenskkallt" heller. 
 
Mycket bra frukost med både kruska och flärd - om nu mat kan vara flärd, men finns det chokladfyllda croissanter bland frukostbröden, är det allt annat än enbart kruska.
 
Efter diverse badrumsturer kom vi ut till slut. Lite svalt var det, men ack så skönt och fjärran från snö och is.
 
Dagens första  mål var Anita Ekbergs "spa" - Fontana di Trevi.
 
 
Vi tittade från olika håll, ackad och oooade, sedan gjorde vi som alla andra tusentals turister och varför skulle vi inte det? Vi satte oss i rad på kanten och slängde varsitt mynt över axeln ner i fontänen.
 
 
Vi fnissade lite, men det var helt rätt i situationen just där och i och med detta vet vi ju att vi kommer att komma tillbaka. Mannen som fotade oss kom tydligen på att han halshuggit statyerna bakom oss, så vi fick ställa oss upp och bli föreviga än en gång, i denna eviga stad. Jag måste ju medge att bilden där vi står är mycket bättre med tanke på bakgrunden.
 
 
Kommersen var hård runt fontänen, nästan så det var lite jobbigt, så när vi sett oss mätta strosade vi gatan fram och i fjärran, mellan de grå husen, skymtade "gräddtårtan" = Vittorio Emanuele monumentet - uppfört till kung Viktor Emanuel II:s ära.
 
 
Gräddtårtan ligger på Piazza Venezia.
 
 
 
Det var lite in och ut i butiker också, ett och annat inköp blev det, som ska läggas på stack, i väntan på julen. Vi passerade en häftig glassbutik, men frukosten var alltför nära för en glass, det blev ögonfröjd och nog med det.
 
 
Jag fotograferar gärna detaljer och minst ett gatubrunnslock är obligatoriskt på varje ny plats. Det kan komma flera.
 
 
Fin lykta på hörnet av ett hus vi passerade
 
 
Vi turistade på i sakta mak och jag var framme med kameran nu och då och fotade det som föll mig in. Första dagarna blir det gärna många bilder.
 
Slitet och fräscht bredvid varandra
 
Här verkar det finnas lediga lägenheter.
 
 
Där kom plötsligt elefantobelisken inom synhåll och jag tänkte gå ditåt.
 
 
Nej, nej, sa vår kartläsare, vi ska kolla en kyrka först och det var Santa Maria Sopra Minerva som var nästa stopp. En vacker kyrka med blått tak inuti.
 
 
Nu var det inte för den vackra blå färgen i taket vi skulle in där, utan framme vid altaret stod Michelangelos "Kristus uppståndelse"
 
 
Från början lär han ha varit naken, men i någon tid var detta mer opassande än i vår, så han hade försetts med detta något bisarra "skynke". Say no more," men jag tänkte!
 
 
Det var dock en mycket vacker staty, trots gulddekoren - och prydheten har segrat.
 
På ena väggen fanns en inmurad grav ganska långt upp på väggen. Den var inte olik Kronblom på sin kökssoffa, men något mer andlig än Kronblom.
 
 
Det var väldigt vackert därinne och vi tycker mycket om att gå in i kyrkor när vi reser, så det blir en hel del sådant denna bloggresa.
 
 
Tillbaka till torget utanför - Piazza de la Minerva. Där fanns obelisken och den var jättefin med den lilla elefanten längst ner som bar obelisken på ryggen. Hieroglyferna kunde vi dock inte tyda.
 
 
Obelisken är från 500 f Kr och elefanten är gjord efter en ritning av Bernini från 1667. Vi snurrade runt där ett tag och sedan gick vi vidare till Piazza della Rotonda, där det otroligt mäktiga Pantheon ligger.
 
 
Så FANTASTISKT!!!!
 
 
 
Fram till 1847 var torget en marknadsplats och i vissa kolonnor finns hålen kvar efter fästena för marknadsstånden. Även på detta torg finns en obelisk, en egyptisk, tillägnad Ramses den andre.
 
Det är den som är bakom mig, där vi sitter och vilar på en uteservering.
 
 
Dryck var det vi ville ha och man kan inte klaga på det vi hade mitt framför ögonen.
 
 
När vi vätskat upp oss lite och även fått njuta av solen någon halvtimme gick vi vidare, för den kom och vi var inte sena att skala av oss lager efter lager och lapa i oss det som bjöds.
 
Vi gick in så klart in i Pantheon och min vanliga reflektion for igenom skallen. En så otroligt mäktig byggnad, den såväl som pyramiderna: Hur gjorde de när de byggde detta för så längesedan? Förresten lär den vara ett av antikens underverk.
 
Här ett citat från Wikipedia:
Pantheon är en av de få antika byggnader som har varit i funktion sedan den uppfördes. Den nuvarande byggnaden uppfördes c:a  120 e.Kr. av kejsar Hadrianus och ersatte då en tidigare tempelbyggnad, som konsuln Marcus Vipsanius Agrippa hade låtit bygga 27 f. Kr.
 
                                                                                    Bilder
 
 
Ljusinsläppet är ett stort cirkelrunt hål högst upp i kupolen, som för övrigt är större än Peterskyrkans. När det regnar kommer det rakt ner och i golvet under är det avrinningshål
 
 
Det mesta var förbjudet därinne och lika bra var väl det. Det var också gott om vakter som såg till att förbuden efterlevdes.
 
 
Omgivningarna var inte så pampiga, slitna hyreshus, med dito dörrar......
 
 
 
 
.....och på hörnet en glassbar igen. Denna gång blev det inköp.
 
 
NEEJ, jag är inte så glupsk att jag äter 2!!!!! Jag håller i både min och fotografens glass.
 
 
Efter glassätandet stod vi kvar en stund och njöt av solen och sedan var vi på väg igen.
 
Fortsättning följer

Rom dag 1 - del 2

Dag 2 - del 2
 
 22 mars
 
Väl ute på gatan blev det första stopp för min del. Galleria della Tartaruga. Tartaruga = Sköldpadda, mitt bästa djur näst efter katter och här trodde jag att jag skulle få frossa i all världens sköldpaddor i olika former.
 
 
Det försenade mig något, men de sålde bara tavlor . inga sköldpaddor, så vi travade iväg i trespann gatan fram.
 
 
Vi gick mot Spanska trappan en bit bort och tog den "von oben".
 
 
Det var läckert och jag var en snabbis tillbaka till 1957, sedan blev det 2013 igen och vi turistade som alla andra.
 
 
Vi gick nerför alla trapporna bland alla jordens nationaliteter och skräpförsäljare och hamnade på Piazza del Popolo.
 
 
Precis nedanför trappan låg Babington's Tearooms.
 
 
Vi gick in, men det var absolut ingenting för en lärarlön, även om jag är mycket förtjust i te. Det blev se, men inte köpa och det var så tjusigt därinne att jag inte vågade fotografera, inte ens fråga om jag fick. Jag fick nöja mig med skyltfönstret.
 
 
Vi gick vidare och en C ledde mig till en underbar pappershandel. Där fick jag mitt lystmäte och även om det var dyra papper, var det ingen fara att se och röra och t o m fota interiören.
 
 
Jag tror vi var på Piazza del Popolo hela tiden, men i olika delar, är lite osäker på hur vi rörde oss första dagen. Rätta mig den som vet.
 
Det stod Berlusconi på något stort, uppspänt skynke och de höll på och byggde upp någon slags scen längst ner på piazzan och vi stod där och bara tittade och funderade.
 
 
Vi bryr oss väl inte särskilt mycket om Berlusconi, men visst undrade vi lite vad det skulle bli där, fast sedan fick vi annat för oss.
 
C stod som förstenad ganska länge, men sedan började hon tala. Inte var det om honom, utan om kyrkan längst fram vid triumfbågen  - Porta del Popolo, som vår drottning Kristina färdades igenom när hon kom in i Rom.
 
 
Kyrkan var ganska oansenlig, men C tyckte att det såg ut som den var öppen och det var visst väldigt ovanligt, så vi gick dit och hamnade mitt i något påskfirande där man mässade och neg vid vartenda altare i hela kyrkan och de var många kan jag lova. Oansenligt yttre, otroligt vackert inre.
 
Kyrkan hette St Maria del Popolo och jag mindes plötsligt hur min mor beskrev den katolska mässan som var helt obegriplig för henne första gången hon var med. "Det var som schottis i turer", sa hon - kanske lite hädiskt sagt, men en viss poäng hade hon dock, det insåg jag denna afton.
 
 
Vi ville se Caravaggios "Pauli omvändelse och Petri korsfästelse", men inte fick vi det så länge som processionen pågick och det kan man säga, att pågick gjorde den, ganska fort kunde vi mässången och sjöng med, men det gick inte fortare för det och mellan varje sång var det en som läste olika texter.
 
 
Till slut tog det ändå slut och C offrade 1 euro och vi blev insläppta till Caravaggio. Det var otroliga konstverk och riktigt roligt att ha fått se dem. 1 euro för 1 minut, man kan göra pengar på allt.
 
Här är min ganska dåliga bild på "Pauli omvändelse". Se länken "Kyrkan" ovanför bilderna på altaret istället.
 
 
Det var många vackra konstverk och många dödskallar och skelett i olika formationer överallt i kyrkan.
 
 
Jag fick aldrig riktigt klart för mig vad dödskallarna symboliserade. Nero skulle visst ligga begravd någonstans under oss och kyrkan byggdes för att det skulle bli lugnt där. Kanske även dödskallarna har något med det att göra?
Tron kan försätta berg och nu är det lugnt på Piazza del Popolo och kyrkan tjänar 1 euro/styck på varje Caravaggio . och konstintresserad turist.
 
Vi gick ut igen och nu var det afton.
 
 
Vi tog varsin ljuvlig cappucino à 1.20 på ett riktigt sunkställe, sedan skulle vi gå hem.
 
 
Gjorde vi det?
 
NEJ!!! Eller jo, delvis gjorde vi det. För på vår väg hem, dök Gusto upp och där blev vi resten av utekvällen, som blev ganska lång. De hade Italiens motsvarighet till spanska tapas - aperitivos och om man bara tog in något att dricka fick man äta hur mycket man ville. YESS!!! Dags att äta sig mätt innan natten gjorde sitt intåg. 
 
Jag beställde en drink, tänkte att den räcker länge, även om den inte passade så bra till maten. En Sidecar.
 
 
Damerna drack vitt
 
 
Sedan åt vi, A och C var ganska hungriga.....
 
 
.......men inte  jag, men jag tog ändå 2 parmesanostbitar, några mozarellakulor och lite sallad
 
 
Jag satt mest och skrev resedagbok. 
 
 
Det var bara det, att maten var ganska salt och vi satt där länge - tröttheten efter den tidiga morgonen överföll oss och när det något sliskiga drinken var slut beställde jag in en öl och damerna köpte varsitt glas till.
 
Det kom in en massa trevliga människor som vi slog oss i slang med och kvällen blev sen. Vi avslutade med ännu en runda och efter det sa jag mycket schangdobelt, att den här notan skulle jag ta.
 
Den kom in!!!!!
 
Den var på 90 euro!!!!!!!
 
Vi dog lite, men sedan stod vi där igen, eller rättare sagt, satt och sedan bad vi om förklaringen.
 
Drink och öl kostade 6 euro styck och maten var gratis. Alltså skulle det bli 54 euro.  NEJ NEJ NEJ, så var det inte där på Gusto. Aperitivo kostade 4 euro/person och för varje nytt glas av vad det vara månde, la de på nya 4 euro oavsett om man åt eller inte. Då landade vi på 90 euro.
 
Vi delade på den notan och nu har vi läraktiga kvinnor förstått, att man tar ett glas av något flytande och citat: "Äter av bara fa-an", går vidare till ett annat ställe om man vill dricka något mera.
 
Vi vankade hemåt i natten och gick förbi ett intressant skyltfönster och en rolig dörr innan vi kom till hotellet.
 
 
Äntligen skulle vi sova.
 
När då A och jag drog bort överkastet från vår dubbelsäng visade sig att vi skulle dela filt och lakan också.  Nääää, det ville vi inte, vi gick ner til receptionen och vår darling Amore där styrde upp så att hans lilla springpojke genast kom med 2 filtar. Ooooops, då blev det bara 50% rätt och så fick han löpa iväg igen och hämta varsitt enkellakan till oss också. Tänk så bra det går för oss i Italien.
 
Förresten, på hemvägen tog jag hela Spanska trappan upp i ett svep. 136 trappsteg - puls 220. PUST!
 
Snart, snart sova, om vi inte måste ut och leta en dolce.
 
Gjorde vi det?
 
 
Jo, nu var det så här, vi drevs av ett inre tvång - sötsug eller vad det var.
 
Ut igen i den italienska natten, nu var det suget efter en Tiramisu som drev oss från nattro och trygghet på rummet. Ingen är klokare än den andra, snarare hetsar vi, så det blev skor och jackor på och ut till Via Veneto. 
 
ROM! Huvudstad! Turistmagnet!!! Vad håller ni på med?
 
Stängt,  STÄNGT,stängt,  på väg att stänga, men efter 5 - 6 nobbar kom vi till Acquista Cartas och de hade ett helt skåp fullt med dolce och välkomnade oss in.
 
 
 Vi tog 3 olika sorter och alla åt av allt.
 
 
Sedan hade vi omröstning och det blev 2 -1 till Tiramisu. Choklad med Amaretto fick 1 poäng och citronmaräng ingen, men den var god den också.
 
Nu är vi hemma på Ludovisi Palace igen och snart ska vi sova, för vi har varit vakna i 21 timmar. God natt  Rom!

Rom dag 1 - del 1

Dags att återuppleva Rom. Här kommer resedagboken!
 
22 mars
 
Denna dagen startade mycket tidigt -  okristligt skule jag vilja säga, åtminstone med mina mått mätt.
 
Klockan ringde 3.40 och trots att jag personifierar ordet morgonseg, var jag uppe inom 1 minut. Rom fanns där i fjärran, inte alltför många timmar bort.
 
Allt flöt på enligt min väl genomtänkta tidsplanering, ända tills jag skulle sätta i kärestans motorvärmarkontakt just innan jag körde ut ur garaget. DÅ insåg jag att jag  lyckats tappa bilnyckeln! Jag bor på landet, ingen gatbelysning och kolsvart.
 
Pulsen steg rätt rejält när jag insåg att jag bara hade dörröppnargrunkan i handen. Efter en tjurrusning genom huset då jag lyckades väcka kärestan, kunde jag konstatera att den i alla fall inte var inne. Ficklampa och hökblick grejade det hela, den låg i gräset bredvid kärestans bil!
 
10 minuter tog denna manöver och jag förkortade nog mitt liv med 3 - 4 minuter av stressen. Efter detta körde jag mer olagligt än lagligt in till stan till A och vi bytte plats på bilarna. Nu står min käre, knallblå Sydney (som Toyotan heter efter att jag valde att köpa den, istället för en resa till Sydney) i trygghet i A.s garage.
 
Vi for vidare, hämtade upp C och körde mot Arlanda. Solen kom upp vid horisonten och ändrade karaktär flera gånger.
 
 
Allt flöt på, detta år körde vi med enbart handbagage på utresan och SÅ smidigt det var att bara spatsera rakt in, men ingenstans fick jag visa mitt pimpade pass.
 
 
 
"Norweigan, har ni ingen koll?"
 
Upp i luften med nosen åt söder och det känns bara BRA!!!
 
10.30 är det dags för förfriskningar. Det kan vi behöva som varit uppe i ottan/svinottan till och med. Damerna väljer vin - vad annars och jag ska slå till på en liten öl och en 5:a cognac. Kära nån, det är ingen fara, vi har ju redan avverkat 7 timmar av den här dagen. Citat A, från en gång för längesedan: "Nu tjejer, nu är vi på gång igen" - följt av ett förnöjt fniss.
 
 
Det ligger verkligen något i det, för vi har samma livsfilosofi när vi är ute och flänger. Lite vin och öl på förmiddagen, sedan långa promenader där vi utforskar stället vi är på, med korta stopp för mat och dryck och slutligen en liten - eller STOR - Dolce runt midnatt. I år får jag spåra in på Tiramisu, när jag inte kan få Crema Catalana på grund av att vi bytt land.
Sötsliskare som jag är, är det oftast jag som tar initiativet till dessa nattvandringar då vi jagar desserter innan läggdags - eller sedan vi redan lagt oss och stiger upp igen och vandrar ut i natten.
 
Alperna kom fram därunder oss ganska fort, vi närmar oss slutmålet
 
 
Budskap på antimakassern på sätet framför mig (något förkortat dock)
 
 
ROM, förra gången jag var här var jag 7 år, kommer jag att känna igen mig någonstans?
 
 
Tack vare att vi bara har handbagage var vi ute ganska fort. Damerna skulle pudra näsan, något jag klarade av på planet, så nu fick vi en lång promenad dit och sen hit, sen upp - utföra ärendet och slutligen ner igen.
 
Till slut hittade vi även en buss som tog oss med till stan för 6 E/person. Nu kan vi lugnt säga att vi åkt buss, för den turen från flygplatsen till Termini, tog en bra bit av vår stipulerade tid i Rom. Vi hamnade på olika ställen i bussen, för vi var nästan sist på. Jag passade på att fotografera medan vi for in mot Rom.
 
 
Ser du fågeln som tittar upp ur ett hål i grenklykan? Platanens stammar är underbara!!!!!
 
 
Tibern passerades och där blev det trafikstockning så jag hann knäppa en bild.
 
 
Trafiken var minst sagt tät, bilar, bussar och vespor från alla håll. Trafikreglerna är då inte jag kvinna att fatta, men till slut var vi framme vid Termini som var slutet på vår långa busstur.
 
Underbart - grönt gräs och blommor!!!!
 
 
Kvinnor som läser karta, medan jag skuttar runt med kameran och sedan började vi gå mot hotellet.
 
 
Ruiner
 
 
Vespor i massor!!!
 
 
Fontäner
 
 
Vem står här då?
 
 
Och vilket fint gatunamn!!!
 
 
Redan färdiga apelsiner/mandariner??!! Det var inte lite heller och mitt på trottoaren växte de.
 
 
De är suveränt bra på kartläsning mina resedamer, så nu skulle vi bara hitta vårt hotell också, vilket inte skulle innebära något problem. Då säger C: "Jag har inte fått någon bekräftelse alls på rummet." OJ, tänkte jag och såg framför mig hur vi gick från härbärge till härbärge för att få husrum. Sedan insåg jag att min fantasi är onödigt livlig, så vi började gå. 
 
Nu är jag övertygad om, att C har en inbyggd kompass i näsan eller någonstans i hjärnan, precis som kärestan min, för vi gick och gick, kors och tvärs, förbi kyrkor, ruiner och hus, över gator, längs trottoarer och även på, där det var tillräckligt brett för 3 damer med handbagage och rätt som det var stod vi där utanför vårt hotell. 
 
 
Fin och gedigen portklapp
 
 
Våning 3, rum 306 med utsikt mot gatan. Soltörstande svenskor slog upp fönstret och undan med fönsterluckorna. Det var ljuvligt och vi bara njöt.
 
 
Sedan tjöt vi, eller rättare sagt, C tjöt. För trots att hon visste att hon burit in passet i rum 306 - visserligen i munnen, men ändå - så var det försvunnet.
 
Nu utbröt lilla paniken, först letade C, sedan drogs både jag och A med i den stora jakten på passet och samtliga visste vi att det varit med in på rummet. I villervallan som uppstod fick jag syn på min nya Victorinox fickkniv och påpekade att jag minsann hade med mig en korkskruv till mina damer. Då gör C ett uppehåll i letandet och säger: "Nu hade du TUR! Du hade ju bara handbagage." 
 
OJ, det tänkte inte jag på, men det gick ju bra - TUR! Min julklapp från sonen och sonhustrun. Norweigan igen! Ingen såg min kniv i säkerhetskontrollen! "Norweigan, har ni ingen koll?"
 
Efter detta, som i en uppenbarelse, kommer C på, att hon inte kollat i resväskan och där låg passet. 
 
 Åter till ordningen. Vi tar alltid dubbelrum med extrasäng, på så vis håller vi nere kostnaderna för boendet.
 
A och jag brukar ta dubbelsängen.......
 
  .
........... och lillstintan får ta extrasängen.
 
 
Tjusigt badrum var det också, inget att klaga på.
 
 
Men nu var vi rejält hungriga och nu äntligen kom vi ut, utanför dörren på Ludovisi och där var det sol, varmt och blommor och hela ROM bara låg där och väntade på oss..
 
Utanför entren stod den kombinerade papperskorgen/askkoppen.
 
 
Mängder med vespor.
 
 
Mur med vackra träd ovanför
 
 
Staden där kvinnorna inte går i Birkenstock
 
 
Vi strosade och stirrade, solen lyste och äntligen kände jag att jag tinade upp lite efter den svenska vrångvintern vi dragits med så länge.
 
Vart vi än kommer brukar vi få syn på någon bild el dyl, med just 3 damer - precis som vi. Det här var bland det allra första vi såg i ett skyltfönster. Tyvärr är vi lite suddiga......
 
 
..... så i dörren bredvid fanns en spegel och då arrangerade vi bilden med oss 3 damer, eftersom vi redan hittat en äkta.
 
 
Innan vi kommit fram till Spanska trappan, som ligger i närheten av vårt hotell, kom restaurang Trinita i vår väg. 
 
 
Där drogs vi in och där blev det pizza Trinita, vin och öl.
 
 
Vi - i alla fall jag - glufsade i oss, jag var urhungrig och pizzan delikat. Sedan betalade vi och gick vidare längs gatan.
 
 
Fortsättning följer!!!!!

Påsk med barn och barnbarn

 Innan jag fördjupar mig i resan till Rom, med mina resdamer, vill jag klara av påskhelgen, som var intensiv, men väldigt underbar och trevlig.
 
Lilla Majken fick en present från Rom, som jag först var tveksam till, men sedan prutade så rejält på, att den fick komma med hem.
 
 
Det var inte årets snyggaste paket, men tillräckligt bra för henne och lite spännande var det.
 
 
Katten från säljaren i Trastevere
 
 
När jag sedan startade den och den började dansa och sjunga, försvann leendet och hon blev rädd, så nu är den kvar här tillsammans med huskatten Ahti.
 
Otto kom med sin mor och far varje dag för att umgås med Västerbottningarna - och oss förstås.
 
 
Morbror testar modellen mindre än Majken och det gick bara bra.
 
 
Förutom katten som dansade, köpte jag även ett diadem med en blinkande rosett. Den var inte så "otäck", så den gick bra att ha på sig en stund.
 
 
Vi var ute - på promenad i snön, på vägen och räfsade lite i trädgården.
 
 
Vi målade ägg och påskbilder och alla var engagerade
 
 
Majken dekorerade kylskåpet och det blev så bra tyckte både hon och jag.
 
 
Så var det dags att klä ut sig också.....
 
 
...... och att leta efter påskägg.
 
 
Under tiden allt hände sov Otto lugnt, till och med när Ahti upptäckte att släkten utökats med en till människa.
 
"Va, vad var det där?"
 
 
Påskbordet med en del av allt vi stoppade i oss. Ungefär som ett julbord kunde vi konstatera efteråt.
 
 
Otto kollar in Majkens påskpresent från morbror och moster.
 
 
Fast bäst är det i famnen på någon.
 
 
Sista morgonen skulle vi äta de målade äggen som blev kvar, men ostbågar som också blivit över, var mycket mer intressant.
 
 
Sista frukosten innan avfärd mot Västerbotten.
 
 
"Hej då farmor, nu far vi!"
 
 
Tyst och tomt blev det, tur det "bara" är 70 mil mellan oss, det hade kunnat vara mycket längre.
 
 
Och tur att åtminstone lilla Otto bara är 20 minuter bort, annars hade det varit för svårt tror jag!

LYCKA

Åter på banan hoppas jag. Det blev lite hektiskt där vid påsk när jag äntligen kom hem igen och jag har inte orkat titta på bloggen förrän precis nu.
 
Jag anlände hemmet skärtorsdagskvällen vid 21.30. Några timmar senare, vid 1.30 anlände sonen med familj. Jag stökade på som bara den för att få färdigt gäststugan till dem. Kärestan hade fixat med värmen och resesäng till lilla M och jag hade tack och lov gjort färdigt det mesta innan jag for iväg med mina resedamer (som vi kallar varandra).
 
Rom kommer, men jag måste visa min nya lycka.
 
Barnbarnen!!!!!
 
 
Lilla M blev så förtjust i sin kusin och han hade absolut ingenting emot att hon gosade med honom.
 
Det kommer även ett inlägg om påsken här i Mörby, men just nu vill jag bara visa världens finaste flicka och pojke - om farmor/mormor själv får välja!!!!

RSS 2.0