Smile

Det här blev en "glad" överraskning! 
 
Gissa vad det är!
 
 
 
Det är nyttigheter!!!!
 
 
Kärestan köpte små förpackningar av dryck med nyttiga magbakterier, när jag skulle äta Ibumetin i flera dagar. Jag brukar få så väldigt ont i magen av just den sorten, men det var vad jag fick utskrivet i kombination med Alvedon, för att dämpa värken i käken efter tandoperationen.
 
Det fungerade också perfekt, inget ont alls bara jag tog dem regelbundet och inte fick jag ont i magen heller, tack vare smileysbakterierna.
 
Förpackningen är rolig och gör säkert många glada, trots att de kanske har köpt drycken för att de har ont i magen. 
 

Karlslunds Herrgård

Det har varit lite tungt ett tag och jag har legat lågt med bloggandet. Först min tandoperation och sedan har vi haft begravning tidigare i veckan för min fina svärmor, med allt vad det innebär.
 
Efter den akten samlades vi på Karlslunds Herrgård och jag passade på att titta runt, nu när jag var inomhus. Annars har jag mest varit utanför av olika anledningar, men fick nu chansen att kika in lite här och där och det gjorde jag. Jag gick från rum till rum med kameran i högsta hugg.
 
Herrgården började uppföras på tidigt 1800-tal, då Christian Günter ägde Karlslund. Herrgården blev inte färdig under hans tid och 1819 övertogs den av Carl Anckarsvärd och det är han som ligger bakom alla utsmyckningar av olika slag, efter arkitekt Carl Christoffer Gjörwells ideér.
 
 
Nu ska jag dela med mig!
 
I entrén stod två sådana här stolar och i spegeln syns en del av mig, dock huvud- och benlös.
 
 
En bit därifrån stod en rustning, fast den var nog nygjord, för plåtarna var tunna och ganska lätta. Den passade bra där den stod, så det gjorde inget om den inte är äkta.
 
 
Det stora skåpet där den stod, var verkligen STORT! Och ovanför seglade en ..... örn, kanske?
 
 
Bredvid skåpet, ovanpå dörrfodret in till en av matsalarna stod dessa! De passar verkligen inte in tycker jag.
 
 
Matsalen hade fina väggar
 
 
På en annan vägg i hallen, hängde älgen. Visst ser det ut som han skrattar?
 
 
Det var gott om vackra kakelugnar, det här var den första jag såg.
 
 
Rummen låg i fil och så länge ingen stoppade mig, tassade jag vidare med min kamera.
 
Ännu en kakelugn och säkert en fin klocka, även om inte jag är så road av sådana.
 
 
När jag tittade lite närmare, såg jag att dekoren ser ut som galjonsfigurer i miniatyr.
 
 
Den ihopknycklade mattan passade inte in i helhetsintrycket.
 
 
Iordningställt för bröllop?
 
 
Rikstelefon
 
 
En lönndörr, fast den avslöjas direkt av låset 
 
 
- och en till, mycket snyggt infälld i väggen och tapeten och utan lås, men man ser att det är en dörr längst ner.
 
 
Fin hylla med vackra saker, i samma rum
 
 
- samt en eldskärm
 
 
 Bekvämlighetsinrättning på nedervåningen, med en fin röd Emma. (Jag har också en, men den står i vardagsrummet, inte på toaletten).
 
 
En ruta i en dörr - vacker
 
 
Jag fortsatte uppåt, det var ingen som sa att man inte fick
 
 
Däruppe fanns riktigt gamla trägolv, fina tycker jag som gillar när man behåller det gamla, här är ett par.
 
 
Samt ett dåligt underhållet tak
 
 
Stora bokskåp/hyllor
 
 
Diverse utsmyckningar
 
 
Sedan hörde jag hur sällskapet därnere började röra på sig och jag tassade snabbt nerför trappan igen, så de inte skulle tro att jag kommit bort.
 
 
Det var intressant att upptäcka vilken fin herrgård vi har i stan, som kan hyras för olika evenemang. Förtärningen var förträfflig och omgivningen mycket vacker.

Finbesök

Kära dottern passade på att göra sjukbesök några dagar efter jag varit och opererat ut tanden. Nu var jag ju inte direkt sjuk, men kratern inne i munnen var tämligen irriterande och det var inte särskilt intressant att försöka äta, för det gjorde ONT.
 
Jag hade nämligen svårt att gapa och då hjälper inga värktabletter.
 
Jag tror det berodde på att kinden svullnade upp så att jag såg ut som jag hade påssjuka. Allt kändes stelt! Enklast var att slurpa i sig lite yoghurt och försöka hålla kvar det på den hela sidan i munnen innan jag svalde.
 
Idag har jag arbetat igen och har bevisligen överlevt detta, som jag gruvade mig rejält över innan jag hade fått prata ordentligt med tandläkaren. Jag säger det igen: Oroa dig inte om du måste operera ut en tand, men se till att du får en tandläkare som vet vad hon/han håller på med. Det fick jag och tack för det!
 
Nå, nu kom Otto och hans mor på besök och det är alltid lika roligt. Ganska länge satt vi och drack te och hon åt även skorpor. Otto fördelade sina gracer och satt ömsom hos mig, ömsom hos sin mamma. När han sen hade ätit var det sovdags och dottern bestämde att jag behövde ta en promenad. Det är tur att vi bor på landet, för jag har varit snyggare i ansiktet än jag var då.
 
 
Jag fick den stora mormorsäran att köra barnvagnen och då skulle det tas kort. Notera, att jag inte vänder fram hela ansiktet. Men STOLT ser jag ut, trots svullot på höger sida (som tack och lov inte syns).
 
 
Jag älskar att vara mormor/farmor! Det trodde jag inte innan jag blev det, men så är det bara och jag NJUTER! Lilla M har just fyllt 2 där uppe i Västerbotten och snart är det sommar så vi får träffas. Då blir det dubbel njutning - HÄRLIGT!!!!!!!
 

Tandoperation

En något komplicerad tandoperation var ytterligare en anledning till att jag tog en "time-out".
 
Den gjordes igår eftermiddag och nu måste jag surra lite om den, det blir bara text, för enda bilddokumetationen som finns, är röntgenbilden hos tandläkaren. 
 
När en av mina visdomständer i underkäken började krångla för en tid sedan, togs denna bild och när min exellenta tandläkare såg den utbrast hon: "DEN DÄR TANDEN TÄNKER INTE JAG DRA UT, vill du se rötterna?" 
Tack, men nej tack, jag hade redan sett dem och visst att de var böjda i 90 graders vinkel och gick omlott. I tidig ålder fick jag vetskap om detta och bestämde mig redan då för att aldrig dra ut dessa, mina sist anlända permanenta tänder.
 
NU var jag dock vid vägs ände med den här tanden och den måste ut. Den var sprucken mitt itu och hade inflammerats, det fanns ingen återvändo och jag remitterades till en tandkirurg. 
 
Gissa om jag gruvade mig!!!!!!! Jag hade gjort vad som helst för att slippa och nu när det är gjort, undrar jag vad jag hetsade upp mig så över? Så här i efterhand, tror jag att det var bedövningen, då jag inte har sprutor högst upp på min 100 i topplista. 
 
Nu kommer jag till det positiva muntra:
OM DU MÅSTE OPERERA UT EN TAND ÄR DET INGET ATT OROA SIG FÖR. MAN ÄR HELT SMÄRTFRI TACK VARE BEDÖVNINGEN (och när man är stickrädd som jag är, får man bedövningssalva, precis som småbarnen). DET KÄNDES INTE ETT DUGG, ALLT FUNGERADE HUR BRA SOM HELST OCH NÄR DET VAR FÄRDIGT FICK JAG SE ROTELÄNDENA I BITAR OCH INTE ENS DET AVSKRÄCKER MIG OM JAG MÅSTE GÖRA OM DET. (För jag har likadana rötter på andra sidan).
 
När bedövningen släppte fick jag däremot väldigt ont, men den proffsige tandläkaren hade förutsett detta och skrivit recept, så medan bedövningen fortfarande verkade, hade jag varit på Apoteket och tagit ut det han ansåg att jag behövde för att återigen bli smärtfri. Det blev jag på 10 minuter och inatt har jag sovit som en klubbad oxe i 8 timmar i sträck.
 
Jag ser visserligen ut som jag har påssjuka, men det gör inte ett dugg ont nu heller och jag är så nöjd! 
 
OROA DIG INTE, EN TANDOPERATION ÄR INTE ENS I NÄRHETEN AV EN VANLIG LAGNING - säger Leontina, numera erfaren i tandoperationsfrågor!

Nuläget

Just nu har dygnet för få timmar och jag för mycket att göra. Detta gäller både på jobbet och privat,
 
Jag tillbringar MÅNGA timmar vid datorn just nu, med en massa dokumentation, som jag undrar vem som kommer att läsa, men som jag är ålagd att producera.
 
Jag har noll inspiration till blogginlägg, trots att naturen bara skriker på mig och där finns massor att berätta om och visa. Men jag hinner inte just nu!
 
Barnbarnen skriker inte, men dem skulle jag kunna fördjupa mig i hur mycket som helst i text och bild.
Men jag hinner inte just nu!
 
Ahtikatten som bär in det ena efter det andra och skänker till mig skulle jag kunna skriva om och visa.
Men jag hinner inte just nu!
 
Jajaja, så är läget, jag längtar efter min bloggtid, men den äts upp, men jag kommer inte att lägga ner, bara ta en liten "timeout" på några dagar - trots att jag inte är en allmän person som behöver glömmas bort på grund av någon "groda", under en kortare tid, för att sedan komma tillbaka.
 
Det gör jag! Garanterat! Detta är ett gift som inte går att vara utan, som tur är!!!!!

Språkfundering

Jag satt och drack te och läste tidningen vid köksbordet på förmiddagen. Samtidigt slölyssnade jag på radion, på en intervju med Robin Stjernberg. 
 
Jag "hörde" samtidigt min fars röst från fjärran, var han numera befinner sig, hur han ondgjorde sig över utarmningen av svenska språket? Som tonåring tyckte jag att det inte var så mycket att orda om, men genom vuxenlivet har jag verkligen förstått vad han menade.
Våra föräldrar var noga med hur vi barn talade och ville gärna ge oss ett korrekt språk, för det skulle vi ha nytta av som vuxna och genom livet - så rätt tänkt!!!!
 
Jag hade en lång diskussion en gång med far när han bad mig beskriva hur något som var jättelitet såg ut och det var förstås inte så lätt när man började bena lite i det. Var det jätte, eller var det litet? Varför inte använda pyttelitet, var hans föslag.
 
I intervjun med Robin (som jag inte har något emot) sa han bland annat att Eurovision hade varit "svinbra" - vad då svin? Vad är det som gör att svin ska förstärka ett ord? Fast fläsk (från svin) är förstås gott och bra att det finns när det vankas raggmunk? 
 
Strax efter sa han också att det hade varit "sjukt kul" och detta sjuka uttryck använder även mina barn......... (jag har inte lyckats lika bra som mina föräldrar tydligen). Sjukt är aldrig kul, det kan ingen få mig att gå med på. (Sjukt gott är ännu värre!)
 
Så var det med det!
 
Är man ordpolis så är man och det är inget jag ville bli, men så blev det tydligen och jag kan också säga fel!

En av vårens primörer

Primör kanske inte är rätt ord för denna godsak, men tidigt kommer den i alla fall och vem bestämmer vad som är en primör?
 
Idag var det i alla fall dags för vårens första primördessert.
 
Vi satt och åt middag och jag drog mig till minnes när microvågsugnen var ny, då kallades den "Bull-TV. Idag hade jag Ugns-TV, för det var vad jag satt och tittade på under måltiden, när jag inte tittade på kärestan.
 
Syns det vad det är?
 
 
Eller går det lättare med en närbild?
 
 
Om inte kanske det färdiga resultatet kan ge svaret vad det är för primör jag använt.
 
 
Rabarber så klart! Årets första rabarberpaj på framsidan tillsammans med en kopp kaffe. Finfinemang dessert!

Från väster till öster

Vi for med bilen från väster på stan, mot öster - vilket är en förutsättning för att komma hem. Jag hade kameran med mig och roade mig med att fotografera hus vi passerade.
 
Det var STOR skillnad insåg jag när jag tittade igenom bilderna efteråt. Här är några exempel
 
Hertig Karls Allé
 
 
Närbild av husdetalj
 
 
Stramare linjer
 
Torn och snickargläde innan bron över Svartån (eller är det efter??? Nog är man hemmablind ibland)
 
 
Så kommer vi mot öster, passerar Behrn Arena, f.d. Eyravallen, men nu omdöpt efter han som förtätar stan och får ställen uppkallad efter sig.
 
Jag skulle inte vilja bo granne med genomfartsleden, men det är det många som gillar tydligen.
 
 
 
Jag har nog blivit en riktig lantis igen, för det här är den vyn jag gillar bäst och den kom sist på min fotolista.
 

En liten runda Stadsparken - stan - Stadsparken

Vi kom in från Wadköpingssidan, där i fontänen var det något svart och jag fick zooma för att se om det verkligen var det jag trodde mig se.
 
 
Alldeles riktigt, en Koltrast som tog sig ett vårbad
 
 
Sedan fick jag ögonen på Magnoliorna, som var i blom, det som vi aldrig brukar missa. Tiden går fort när man bor på landet och det är väldigt mycket som inte varit skött här, så vi har fullt upp på helgerna. Magnoliorna har tyvärr fallit i glömska, men nu var det ändå ganska många som blommade.
 
 
De ljuvliga rosa! 
 
 
De vita är hur fina som helst de också
 
 
Inne i Stadsträdgården såg jag en fin grön växt jag inte kände igen. Vad är det, undrade jag. Svaret fanns på en skifferplatta bredvid allt det gröna.
 
 
I Gamla Stan, var det inte direkt någon strid om ett bord på uteserveringen. Vädret var inte så illa, men uppenbarligen lockade det inte till en fika utomhus
 
 
Så en härligt, nyutslagen lönn på väg tillbaka mot parken
 
 
Allra sist den vackra betongbänken, som är riktig sittvänlig. 
 

Vid frukosttid

När jag kommer så långt på morgonen att jag passerat alla "måstestationer" och äntligen sitter vid frukostbordet känns det ganska skönt att sitta där i lugn och ro och läsa tidningen.  Detta är jag övertygad om att de flesta känner igen?
 
Jag är ganska närsynt sedan mitten av tonåren och numera använder jag alltid glasögon (linser någon enstaka gång när jag badar i havet/sjön). Som närsynt ser jag bättre utan glasögon när jag läser och lägger ifrån mig dem.
 
Jag tar av dem, glömmer var jag lagt dem och ser för dåligt för att få syn på dem. Fråga mina barn, de har flängt huset runt många 100 gånger i jakt på mina glasögon.
 
Samma sak i morse. Jag satt där, åt yoghurt och läste, såg i ögonvrån, att utanför var det ett väldigt flaxande på småfåglarna. Jag tittade ut och allt jag såg var det röda på domherren. Eller var det flera? Och varför var de olika röda?
 
Jag hittade glasögonen ganska fort, kameran ännu fortare och tog flera bilder, varav ingen blev särskilt bra. 
 
Visst har den varit här ett par gånger i vinter, men enbart på talgbollarna. Här var det premiär för en ny läckerhet.
Hur den lyckades klamra sig fast på pinnen vid jordnötterna vet jag inte, men den kanske hade några klor inne i nätet.
 
Småfåglarna bidade tiden på tråden ovanför.
 
 
När man får oväntat besök....... Dags att sätta på lite Gevalia? Tror nog denne gäst hellre sitter där den sitter
 

Bergslagsleden

Jag har aldrig varit någon vandrare. Jag är väldigt bra på att gå och jag kan gå nästan hur långt och hur länge som helst, men vandra.......??? Jag vet inte riktigt.
 
Jag och barnens far har testat. Vi var till fjälls uppe i Hemavan en gång i september, medförande första barnet, 7 månader gammal, i en modern kont på ryggen. Vi hade hyrt en fjällstuga av en kompis och gjorde en del dagsturer till fots. Det var inte fel, men det blev ingen passion. Vi hade förstås en segelbåt som lockade mer, det kan vara en anledning till att vi aldrig blev några fjällvandrare.
 
Så stötte jag på den här kartan uppe i Kilsbergen och något durrade till i skallen på mig. 
 
 
Jag fick någon konstig idé om att det kanske skulle vara roligt att testa. Åtminstone en liten bit och kärestan skulle säkert inte säga nej.
Tänk att göra ett blogginlägg från en plats som heter något så vackert som Stjärnfors! Sedan kanske det är ett sumpigt kärr, men det vet jag ju inte om jag inte går dit.
 
Å andra sidan kanske det innebär att jag måste tälta........... och då spricker det!
 
 Det är nog ingen idé att du väntar på ett inlägg från Leontina på Bergslagsleden. Jag har nämligen tältat färdigt, så det kanske är lika bra att fortsätta drömma?

Antikmarknad i Wadköping

Vid frukosten sa kärestan, att idag var det antikmarknad i Wadköping. Han visste nog att jag skulle nappa direkt, vilket jag också gjorde. Då tillade han: "Det är gamla bilar också".......Hahaha! Det var ett smart drag, men jag tyckte det var en bra kombination, då kunde jag gå och titta på mitt, utan att han gick bredvid och såg ut som han gick på smärtornas väg.
 
Vi parkerade på för mig kända gator, alldeles bredvid min "nya" skola, som bara ligger ett stenkast ifrån Wadköping.
 
Den första jag mötte var A med son, en av dem jag saknar allra mest från förra jobbet och en mycket kär vän. De skulle också titta på bilar. 
 
 
Jag kan också titta och jag offrade en stund på dessa pärlor innan jag gick vidare. En Rolls kanske man inte bara ska störta förbi, för några gamla antikviteters skull.
 
 
Den hade små borstar för att hålla rent lyktglasen, vilka finesser!!!!
 
 
Jag tittade längs raden, men kände mig färdig med bildelen.
 
 
Passerade det lilla torget och där stod kärestan som förhäxad och stirrade på något jag inte vet vad det var. Jag hojtade när jag gick förbi och frågade om han skulle byta bil. Han höjde lite på ögonbrynen, så det ska han nog inte.
 
 
Marknaden!
 
 
Så mycket det finns och så lite jag behöver. Jag är ganska nöjd med det jag har, även om det finns några enstaka saker jag kanske kommer att köpa någon gång. En Dora t ex, hon skulle passa bra där på pianot med Emma och Beata. 
 
Jag kände mig som gräsänderna som kom snattrande upp på vägen framför mig, de såg ut som de diskuterade: "Ska vi gå dit eller inte???"
 

 
Jag gick dit och där fanns en massa roligt att titta på + att jag mötte kärestan och vi bestämde träff vid cafeét en halvtimme senare.
 
 
En väldigt vacker såg
 
 
En bucklig klänning, som nog växer med sin uppgift och när jag tittade närmare, var hela "kvinnan" till salu.
 
 
Minnen från gamla tider.
 
 
Lådor med allt möjligt, att rota själv i
 
 
Någon som slutat röka och sålde av lasterna från den tiden? Men vad gjorde kaktången och hålsleven där mitt bland nikotinresterna?
 
 
Jag trodde inte jag skulle komma att köpa någonting, men på min väg till cafeét stod ett par kvinnor som sålde trädgårdsväxter. Eftersom fingrarna blivit gröna på oss båda två, blev det 4 växter hem till Mörby. Två Acklejor, en Tuvsippa och en Gulltörel. 
 
Allra sist, precis innan jag kom fram köpte jag en julklapp till en väninna som samlar på en speciell sak och som är väldigt svårt att få tag på. Det gäller att vara ute i tid!!!!!! 
 
Kärestan bjöd på fika, det smakade bra och efter detta for vi hem igen.
 
 
Som vanligt är det han som äter macka och jag som står för slisket! Havrebotten med maräng och mandel, nog slår det högre än en ostmacka på grovt bröd? Det åt jag ju till frukost!

Nya ljuvligheter upptäcks

Jag drog mig till minnes, att när BBK träffades förra helgen sa någon, att nu blommade backsipporna.
 
Detta poppade upp i mitt huvud i förrgår, jag nämnde det för kärestan som också har ett par extra lediga dagar med anledning av Kristi Himmelsfärd och följaktligen är öppen för det mesta. Han är aldrig sen att nappa på mina förslag när det inte handlar om jazzklubben, IKEA eller något dylikt.
 
Vi drog iväg ganska på en gång och tack och lov är kameran numera nästan en del av mig själv, så den var med.
 
Sippor, jag säger bara sippor.
 
Först dessa stora arealer med vitsippor som översvämmar vår nya hembygd. Man bara hisnar!
 
 
Sedan kom vi fram till det som var vårt huvudsyfte. Backsipporna. Hisna......nej, det var inte det vi gjorde vid vitsipporna insåg vi, det kom nu!
 
Jag såg dem någon enstaka gång som liten, förmodligen med far och mor, men inte i närheten av denna mängd. 
 
Det här var en otrolig upplevelse. Jag hade ingen aning om att de kunde ha så många olika nyanser, men blåsippor kan ju, så varför inte deras släkting backsippan?
 
 
Vi mötte ett annat entusiastiskt par på väg därifrån och kvinnan sa: "Det är helt lila om man är därnere och tittar uppför slänten." Jag var naturligtvis tvungen att kolla och visst hade hon rätt. Önskar jag hade haft vidvinkel.
 
 
Jag la mig ner bland fästingar och spindlar...... bara för att få ännu en bild ur grodperspektiv. 
 
 
Kärestan ropade, han hade upptäckt en utslagen gullviva mitt bland backsippshärligheten. Det fanns bara denna enda än så länge, men ensam är stark!
 
 
När jag fotat färdigt gick jag bara omkring en lång stund, tittade och njöt. Så böjde jag mig ner mot en utslagen backsippa och kände försiktigt längs stjälken upp mot blomman. Det var lika lent som den mjukaste skogskatt, eller angoradito. Jag är alldeles salig över den här utflykten!
 
Denna fantastiska sluttning är naturligtvis fredad och finns vid Egby, nära Segersjö.
 
 

Promenad till Oset

Jag var med skolan på friluftsdag för en dryg vecka sedan och vi skulle gå ner till Oset för en heldag ute. Vi hade tur, för det var en väldigt skön dag utan regn.
 
Vi gick längs Svartån och jag såg att det nya området "Åstaden" började ta  form, husen skymtade framför oss och reagerade över hur trist det såg ut. Närhet till vatten är ju väldigt fint idag - och DYRT! 
 
 
Vattnet i det här fallet är då Svartån och är man nöjd med det kanske det inte blir något problem med trivseln, för Svartån är fin, det är fritt fiske, men bada är mindre lämpligt.
 
 
Vi kom närmare och än så länge ser det ganska trist ut.
 
 
Bredvid oss på ån brummade dessa förbi. Det verkade inte vara skarpt läge, för de puttrade fram i sakta mak
 
 
De flesta vi såg, tog det ganska lugnt.
 
 
Väl framme gjorde vi en eld för korvgrillning och hela dagen blev väldigt lyckad med en massa upplevelser!
 
 
Fler sådana dagar i skolan, tack!

Hallsberg igen

Ibland blir det tätt på given med de kortare resorna. I fredags var det dags igen för en tur till metropolen Hallsberg.
 
Det var Hallsbergsmarken, visserligen vårmarken som är mycket mindre än höstvarianten, men tillräckligt roligt för att jag och kompis I-L skulle gå ett par vändor över samhället och skåda allt som var till salu.
 
Jag parkerade nere vid min bardoms vattendrag. Puttlabäcken! Så här tjusig med en liten "sluss" var den definitivt inte när jag var barn. Inte så bred heller, men tillräckligt för att vi skulle plurra vintertid, (när vi jumpade på isflaken).
 
 
Det stora, skräniga mängden kajor är dock alltid densamma.
 
 
Tänk att en vanlig marknad kan väcka så mycket minnen. Det är lika roligt varje gång, vare sig jag köper något eller inte.
 
 
Jag konstaterade ganska snabbt att det inte var så mycket jag skulle köpa denna marknadsdag. T ex inte en ny BH! Inte ens trots att det var en nyhet.
 
 
Ej heller någon liten sommarklänning för en billig penning.
 
 
En ny väska??? Nej tack, inte efter väskfrossan i Rom, men intressant att Tupperwareduken har fått ett nytt användningsområde.
 
 
Inga barnbarn var med, så inga ballonger.
 
 
Ej heller korvar som ligger där bakom kepsar på rad och ännu fler ballonger.
 
 
Vi gick längst bort och vände och kom tillbaka till torget, där var det hoppborg och lite kul för barnen.
 
 
Nu var vi nästan hemma hos I-L och köpte jag då ingenting? 
 
Jodå, det gjorde jag. En förpackning engångsspritspåsar........ Hur ofta spritsar jag? Det verkade väldigt praktiskt just då, nu ligger de i lådan här hemma.
Så köpte jag brända mandlar - de rosaröda, för 50 kronor, negerkyssar (som jag fick säga för den här karamellhandlaren, men inte den på Nora julmarknad. Även den här sorten köpte jag av för 50 kronor och inte en enda en finns kvar av någondera.
 
Slutligen köpte jag en tomatplanta och en pionknöl som förhoppningsvis ska bli en fin rosa bondpion.
 
Sedan gick vi förbi skyltfönstret på väg in till I-L. Där hade det blivit ett nytt företag nu - ett SPA??? I gamla Aspmos, som man sa i Hallsberg, trots att det hette Kindbergs eftr.
 
Tiderna förändras!
 
 
Väl uppe på rätt våningsplan var det i alla fall en hos grannen, som hade fått en ballong.
 
 
Jag kanske får fundera på något att spritsa framöver, så jag åtminstone använder 1 påse......!!!!!!
 

Hallsberg i mitt hjärta

Det låter inte så stort att åka till Hallsberg och det är det inte heller, men för mig är det nostalgi på hög nivå.
 
Jag har ganska nyligen besökt min kära brorsdotter som bor där jag växte upp och det känns verkligen som att komma hem,även om inte huset är detsamma. Det är i alla fall samma färg.
 
Det blir inte sämre av att hon omger sig av barnen och en hoper djur.
 
Jag var där på första maj, för då var kärestan ute och "rostade av" motorcykeln. I samband med detta skulle han åka och titta på motorer, traktorer och allt vad det nu var. Mitt intresse för dessa företeelser är mycket ringa och jag bestämde mig för att "resa" till Hallsberg istället.
 
Varje vår blir stora delar av tomten alldeles blå av Scilla. Det är nostalgi det också, för så var det när jag växte upp och vad jag njöt!!!!.
 
 
Sedan kacklade det i snåren, där var Oskar ute med sina fruar och pickade bland primörerna. Han har ett helt harem, 12 stycken.
 
 
Jag blev alldeles salig, svarta hönor. Kom att tänka på Nevil Shutes "Fem svarta höns." MInns inte alls vad den handlade om, bara att jag tyckte titeln var rolig.
 
 
Där kom då plötsligt Hebbe gående. Han är lika len som angora och har en fin svansföring. De andra 3 katterna susade också förbi, men dem fick jag inte med på bild. Inte heller hundarna.
 
 
Till gethagen gick vi däremot och de var så klart också ute och njöt av solen.
 
 
En av dem (jag kan inte skilja dem åt) hade placerat sig i ena baljan. Söta brorsdotter sa att han nog gillade värmen som blev i den  när solen lyste på den. Han såg onekligen lite töntig ut där han stod och bara stirrade på oss. (Med reservation för att det kan vara geten och i så fall en hon).
 
 
Vi gick vidare och tittade in i hönshuset. Där låg en av de svarta damerna och ruvade.
 
 
Slutligen visade lilla T upp nyförvärven - 2 nya kaniner.
 
 
Jag älskar att vara där, det känns som att komma hem, trots att jag älskar mitt nya hem på landet. Tur att Hallsberg bara ligger 40 minuter härifrån. Tack kära S för en underbar dag och 12 urgoda, nyvärpta ägg!

Fågelbordet i veckan som gick

Nu är det nog färdigmatat vad det gäller fåglarna, eller i alla fall väldigt snart, men jag tror det räcker nu!
 
Vi har sett många nya fåglar, alltså nya här för oss där vi bor nu. Från att bara ha varit någon enstaka Bofink, fylldes det på i förra veckan med mängder av Bergfinkar också.
 
 
Allt efter dagarna gått har det kommit flera andra och efter att ha botaniserat i vår stora fågelbok, inköpt sedan vi flyttade hit, tror vi att de gröna är grönfinkar? Finkarnas paradis? Eller är de bara på genomresa?
 
 
Söndagen lyckades jag fånga Stenknäcksparet, eller möjligen 2 av samma kön, på bild. De kom i veckan, men då hann jag inte ens hämta kameran innan de flög iväg. Nu gick det bättre.
 
De sitter på varsin pinne på flaskan, den ena ser man bara näbben och stjärten på. JÄTTEFINA! 
 
 
Jag har inte sett någon sådan sedan jag var barn och min far visade mig på fåglarna med den stora, starka näbben.
 
Undrar om lilla Otto kommer att gilla fåglar? Han satt bredvid när vi hojtade om Stenknäcken, men han verkar mer fokuserad på elefanter.
 
 
 

Nostalgifika

Kärestan och jag var ute och cyklade och hamnade hos goda vännerna M och L. De frågade så klart om vi ville ha kaffe och visst ville vi det, speciellt sedan M sagt att hon hade rostat kaffebönor själv.
 
Vi gick in och L skulle mala bönorna.
 
De hade en likadan kvarn som min mormor hade när jag var liten - det var ganska längesedan. Deras kvarn var också från den tiden - fullt fungerande.
 
Det var verkligen roligt att se och höra malandet.
 
 
Bra resultat blev det också.
 
 
Sedan blev det ännu bättre, för trots att vi kom oanmälda och trots att M inte hade något fikabröd, bjöds vi på ett riktigt nostalgifika, i alla fall för min del. Plötsligt kom hon på att de hade mandelkubbar och sedan lite Brysselkex. 

Tyvärr är min brödbild dålig, för jag blev så överraskad. Inte nog med att mormor hade en sådan kaffekvarn, hon bjöd  ofta på mandelkubbar och framför all,  nästan alltid på Brysselkex. Hon varierade mellan rosa och grönt strösocker på sidorna. De här var rosa.
 
 
Visst kan man se att de är rosa? Det jag alltid har funderat över, både som barn och vuxen - varför heter de Brysselkex? Okej för Bryssel, men kex????

BBK på våravslutning

Nu har vi nyss haft vår sista sammankomst i Bittinge Bokklubb, som jag valt att förkorta BBK. Man får gärna tycka att det låter som Bonniers Bokklubb, för det är, eller var åtminstone, deras förkortning.  Den passar dock mig alldeles utmärkt, för jag är med där också och nog kan jag skilja dessa två åt utan svårighet.
 
Vi skulle hem till K i Träsnäset den här gången. Det ortsnamnet hade jag lite svårt att lära mig, men jag är ganska säker på att det är just så det heter.
 
Idag har det dessutom varit första vårdagen som gett en försmak av sommaren och vi damer skulle samlas vid BBK (inte Bonniers, utan Bittinge) för att cykla tillsammans. 
 
 
Jag äntrade min nya Skeppshult för första riktiga cykelturen, för nu skulle vi ut på grusvägar. Vi blev 5 stycken som trampade iväg och nog är det tur att de andra bott här länge, för jag hade ALDRIG kommit rätt om jag skulle åkt ensam. 
 
Träsnäset - vilken underbar plats. K bor nära sjön och det var rena paradiset. Solen, vattnet, naturen, alltihopa var hur ljuvligt som helst.
 
 
Ser du att liljekonvaljerna snart slår ut?
 
 
En utslagen gullviva, jag blev salig!
 
Sedan kom Arvid och det blev det inte sämre av, han var en riktig goding.
 
 
Vi gick runt ute och tittade och njöt. Det är väldigt roligt att upptäcka annorlunda detaljer första gången på ett nytt ställe och nästa gång brukar man hitta mer, men det här är mina bildminnen från idag.
 
Koraller, snäckor, trä ur sjön, mm uppträtt på trådar och vackert upphängda mot den mörka väggen.
 
 
Trä som så småningom ska bli till möbler. Det kanske behövs lite fler bitar?
 
 
Det var så varmt, att vi intog fikat utanför huset och fick njuta av solen och en exellent toscakaka.
 
 
Efter detta gick vi inomhus, till ateljen och det var ännu en härlig upplevelse. Jag fascinerades av fönstret och ljuset som gav en så vacker bild där jag satt. Även de smala fönstren högt upp under taket var väldigt fina och lite annorlunda.
 
 
Jodå, vi diskuterade boken ett tag, det var Leif G.W Perssons bok: "Gustavs grabb". Jag måste erkänna att för första gången har jag inte läst det vi skulle. Jag var i Rom och fröjdade istället och när jag kom hem hade jag Guillous "Dandy" på sängbordet och den lockade mer. Skäms lite gör jag, men vi spårade ganska snabbt in på att berätta istället.
 
Det var verkligen roligt. K hade klippt olika bilder och texter ur tidningar. Först fick vi varsin bild att fundera omkring för att sedan skriva ner något om den. På slutet fick vi också en kort text, en rubrik, eller bara en mening vad som helst. 
 
Vi gick laget runt och det var så roligt och gav upphov till så mycket prat, att vi kommer att göra det även nästa gång. Vi behöver behålla berättartraditionen som var så viktig för oss förr. Jag känner mig full av eufori efter den här dagen!
 
Ko ko och adjö BBK för den här säsongen. Nu ses vi till hösten igen!
 
 
 
 

Datorspråk, eller....

Eftersom jag kom av mig fullständigt efter att ha varit i Rom 2 gånger på 1 månad, gör jag ett försök att återkomma till bloggandet med en kopia av ett mail från söstra mi! 
Jag tycker det är jättebra!
 
Tack ANNA!
 
 
 
Äntligen ett lexikon så man förstår vad datanissarna pratar om 
Backup - Ligga på mage 
DVD
 - Det var det 
E-post
 - Långsammare än både A-post och B-post 
Fildelning
 - En 1/2 liter var 
Laptop
 - Mössa på same 
Modem
 - Motsats till ödem 
SD-kort
 - Idolbild på Jimmy Åkesson 
USB
 - Landet som kommer efter USA 
Bluetooth
 - Hos den som ätit blåbär 
Gränssnitt
 - Knivslagsmål i Tornedalen 
Hemsida
 - Gavel på huset 
Internminne
 - Anekdot från Kumla 
Megahertz
 - Stor biluthyrningsfirma 
Metataggar
 - Fiskekrokar 
Moderkort 
- Bild på lilla mamma 
Plattskärm
 - När man suttit på kepsen 
SMS
 - Som PMS fast efteråt

Vaccum

Nu känns det som jag sitter i en bubbla och funderar över vad jag bloggade om innan Rom! Jag har precis som mina resedamer gjort om alltihopa en gång till och det behövdes verkligen med tanke på hur mycket vi upplevde.
 
Rom är den eviga staden, så är det bara och tack och lov för mynten vi offrade i Fontana di Trevi. Nu är vi garanterade att komma tillbaka!!!!!
 
Idag ska jag "resa" igen, jag ska till Hallsberg!!! Det kanske blir ett inlägg från den resan också, men definitivt inte någon resedagbok.
 
Hoppas du får en skön, solig, varm, vilsam och njutbar 1 maj! 

RSS 2.0