Bildlöst inlägg

Idag har vi ägnat oss åt tråkgöra, om man bortser från ett besök i tätorten...... alltså Odensbacken.
 
Där finns biblioteket och det är en institution som vi alltid besökt, oavsett var vi bott. Världens bästa bibliotekarie har de där dessutom. Hon är helt suverän på att ta hem vad vi än vill ha och jättetrevlig. Just nu har jag tappat namnet, å andra sidan har jag inte frågat om hon vill ligga här på Leontinas blogg, så det gör inget.
 
Desstuom finns där ett fik. Jag har bloggat om det tidigare. De har en urgammal skylt där det står "Konditori" och mycket gott fikabröd, det mesta bakat på plats. Tror det finns endast en sort, som inte är från deras eget bageri.
 
Krämkakan är värd ett eget inlägg, men som sagt, bildlöst är det idag. Kameran låg hemma och vi var bara i "tätorten" (som jag kallar det) för att lämna sopor, byta böcker på biblan och FIKA!
 
Kärestan har satt nya ribbor på allra minsta altanen och sitter på huk därute och målar dem nu. Själv har jag planterat om så gott som alla blommor huset rymmer och nu tänker jag räkna hur många krukväxter jag har inomhus.
 
HJÄLP!
 
Vi (= jag) har 86 krukväxter inomhus! 86!!!! Mest pellor!
 
Hur många har du?
 
 
 
 

Så gott som slutmatat

Ju äldre jag blir, desto mer nya intressen skaffar jag mig. Nu vet jag inte om just fågelmatning räknas som ett intresse, men det roar mig att ha en massa småfåglar utanför köksfönstret under vintern och jag hör min fars kloka ord i huvudet när jag fyller på mat.
 
I mitt barndomshem var fåglar ett stort intresse, i synnerhet för min far. Det matades med det mesta och vi andra därhemma fick mycket kunskap, bara genom att finnas i närheten av far. Han berättade om flyttfåglar och stannfåglar, vad de hette och allt han tyckte var intressant.
 
Mitt allra första fågelminne är en talgoxe som vi hade vid sommarstugan och som förmodligen också matades fast inte jag minns just den detaljen. Vi kallade den för Pelle och han kom troget och åt utanför stugfönstret. Det kan förstås ha varit någon mer än just Pelle, men är man 5 - 6 år, då är det Pelle, om han så kom som 3 - 4 stycken samtidigt.
 
Lång inledning för att berätta att vi tycker det är otroligt roligt att mata fåglar här på landet. Pansjovarning, säger mina barn, men vad då........ Jag är ju det nu! Hahaha!
 
Om du inte minns, för jag tror jag har visat den förut, så har vi det optimala fågelmataren. Jag köpte "hållaren" på Designtorget för flera år sedan och så en tom, rendiskad petflaska till den. Flera sittplatser och ingen fågelbajs i maten.
 
 
Här är det Pelles ättelägg och en steglits som håller till godo med solrosfrön
 
 
Vi matar med allt möjligt, solrosfrö, äpplen, nötter, talgbollar, frökakor med fett mm mm som vi hittar på Granngården.
 
Vi har haft den stora glädjen att ha flockar med steglits i vinter. Det är så fina och tankarna far lätt iväg till små papegojor, med tanke på färgprakten de har.
 
 
Här är den glupska koltrasten som kom då och då och var kung i flera dagar och egennyttig som bara den.
 
 
Nu har vi barmark och rabatterna fulla med krokus. Än ett tag får fåglarna solrosfrö och nötter, men kärestan längtar efter att "städa" undan skal och skräp. Resten av maten har vi hängt i ett träd nere i skogen så den kommer till nytta istället för att ligga och härskna i väntan på nästa vinter.
 
Vid det här laget vet vi, att de kommer tillbaka, med Pelle i spetsen.....
 
 

24 februari - Dag 5 slutet, samt hemfärd 25 februari

 
 Dag 5 - 24 februari
 
Till slut uppenbarade det sig ett hus i vår väg som var nästan alldeles vanligt och inte ett dugg WOW. Lika bra att visa att det finns sådana också, tänkte jag
 
 
 Fast, det här kom ju strax efter och det är då verkligen inte ett alldeles vanligt hus. Det ligger i Gracia vid Placa del Sol dit vi styrt stegen.
 
 
 Runt hela torget sitter par, eller grupper av folk - mest ungdomar, som fikar eller äter.
Vi gick mot zodiaken som är konstverket i ena änden av torget. Alla stjärntecken finns, men vädret var så underbart, att jag nöjde mig med att ta 2 foton, ett på framsidan och ett på baksidan. Sedan slog vi oss ner nedanför, på sockeln för att njuta av värmen och vila lite. Det var som en svensk högsommardag.
 
 
Bredvid oss låg detta. En kvarglömd Samsung d.ä. och 2 nycklar på en ring
 
 
 Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra, någon stackare var utelåst och kunde inte ringa efter hjälp heller. Vi satt där ganska länge, men ingen kom och letade, så innan vi lämnade torget, gick vi till närmaste restaurang och lämnade in grejerna, annars hade de förmodligen hamnat i något annat hem. Sedan är det bara att hoppas att ägaren fick tillbaka dem.
 Några tjejer där vid torget trodde att de visste vem ägaren var, han var ofta där vid torget, så de trodde det skulle ordna sig.
 
Rolig skylt hos barberaren
 
 
Så gick vi till slut. Det blev ett och annat inhopp i olika butiker och damerna fixade varsin ny outfit. C en fin klänning och A en jackkofta - båda jättesnygga.
Mitt inköp för dagen är 2 fröpåsar - Cocktailtomater och Mirakelblomma.
 
Vi började så sakteliga dra oss mot vårt Barcahem och kom förbi dessa vackra hus, alla i olika stilar. Det var förstås ingen slump, C kan Barcelona lika bra som sin egen ficka. Vi bara tackar och tar emot allt hon ger oss.
 
 
 Gatubild
 
 
 Ännu en platan med hål i och här ser det väl verkligen ut som någon bor därinne.
 
 
 C visste också, att det skulle finnas ännu ett Gaudihus längs vår väg och visst kom vi dit
 
 
Det var ett vanligt bostadshus, stängt förstås, men exteriören var fin och bredvid låg trappuppgången, som förstås också var låst. Dessutom stod det en bom framför. C kikade in och just då kom en stadig karl och gick in. Vi gjorde väl någon åtbörd att följa efter, för såklart ville vi se mera.
 
Han kom emot oss. Öppnade han för oss blonda turister? NÄ! Han påpekade ganska hårt att det inte alls gick för sig att få gå in.
Vi väntade lite till och C försökte slinka in och NU J - - - - R SKREK han, kom utrusande mot oss och gormade en harang där vi kunde urskilja ordet "privado", samtidigt som han ryckte i bommen och då först förstod vi - hahaha och gick därifrån. Lite synd, nog hade han kunnat visa oss farstun.
 
 
Lilla draken dyker upp då och då, den här var ovanligt fin
 
 
 Vi blev trötta efter detta och gick till närmaste Metro och åkte hem. Det var bara 2 stationer och när nu inte strejken brutit ut idag heller, var det bara att åka.
Nu är det vila en stund, sedan är det dags att ge sig ut igen i mörkret.
 
Slut vila och vi befinner oss ute i Forum, ett ganska nybyggt, supermodernt och mycket intressant område. Höga, höga hus, så höga att jag fick svindel när jag tittade uppåt
 
 
Blå museét var otroligt, både vackert och annorlunda. Man såg riktigt bra, trots mörkret.
 
 
Här står vi tre igen framför en byggnad där man lätt kunde spegla sig. C hjälper till lite med belysningen...
 
 
När vi sett oss mätta på de fina byggnaderna styrde C iväg med oss till Diagonale Mar Shoppingcenter och där var öppet, trots att timmen var ganska sen.
 
Där verkade det mesta finnas, t o m ett Sagardi, som har så goda pinxtos.
Damerna blev hungriga och sugna på ett glas vin, men jag kände inte för mat, var bara törstig. Dessutom mättar öl bra, så det tog jag.
 
Nu sitter vi här igen som tre hönor på rad och njuter och "kacklar", men vi är snart på språng igen
 
 
 Några av alla superba pinxtos som stället erbjuder.
 
 
Vi fick äntligen veta vad det vita trasslet uppepå en av de goda pinxtosarna (jag är tveksam till pluralformen på det ordet) är för något. Det är kokt äggvita, som tryckts ut genom små hål, var förklaringen. Då vet vi det!
 
 
Bra översikt över utbudet uppifrån andra våningen och då är det här bara en liten del av hela komplexet. Det var en fin galleria och vi gick runt och tittade lite. Damerna hittade en affär för just damer, men inte blev det de som shoppade där. Jag hittade 2 fina toppar, som var jättesnygga, en blå och en vit 7.95 euro/styck.
 
 
Skinkkiosken 
 
 
 Mot Metron, hem med full underhållning i vagnen. Tre klart överförfriskade karlar i olika åldrar underhöll oss, en nästan sov, men de fick liv i honom så han också kom igång. Samtidigt kom en liten dam, klädd i turkosa kläder, ställde sig i ena änden av vagnen och höll en kort monolog, typ predikan, med gravallvarlig min. Vi förstod inget, hon avslutade och gick till nästa vagn och började om. Samtidigt hade karlarna gått igång, en sjöng och han som inte längre sov, klappade händerna i någon slags oregelbunden baktakt och så fortsatte det tills vi steg av.
 
När vi kom till Sagrada, som ligger nära vår lägenhet, fick jag en oväntad utmaning av C. Jag - kvinnan utan lokalsinne - skulle leda oss hem. Det gick bra!!! Tack för mentalt stöd kära A.
 
Väl hemma åt och drack vi upp det sista vi hade kvar i kylskåpet, sedan plockade vi ihop och då kom DOMEDAGEN! C hittade just ett papper där det står att vi kan mista depositionsavgiften om vi stört efter 22.00. Vilken himla tur att vi varit så lågmälda, Dock bankade ju grannen en kväll och den gången C slog sönder tån
 hördes vi säkert till mer än en av grannarna.
 
Vi packade under tystnad och somnade ovaggade.
 
Torsdag 25/2  hemresedag
 
Som vanligt när det är hemresedag sover jag inte särskilt tungt. Jag vaknade 5, kollade klockan, drack vatten, besökte "the bathroom" och tillbaka till vår resårbotten där jag somnade om direkt. När sedan första väckningen kom, hörde jag inte ett dugg, men 10 minuter senare ringde nästa klocka och sedan blev det full fart på oss.
 
Vi åt frukost, jag diskade och gjorde rent i köket, C tömde kylskåpet, gick ut med soporna och putsade glasbordet, A dammsög och plockade undan. Färdiga!
Bara att invänta Josés ankomst och lite spända på om granntanten klagat.
 
Han kom 8.03, glad och kindpussades. C upplyste honom om de värsta felen vi upptäckt i lägenheten, men han kommenterade det inte särskilt mycket, utan gick bara runt  med C och tittade. Det ser nog likadant ut när kommande hyresgäster anländer och ännu en turist kommer att krossa tånageln/tån på den trasiga balkongstolen. Inte ett ord om granntanten heller.
 
Vi småpratade lite och C fick påminna honom om depositionsavgiften. "Visst ja," sa han och plockade fram dem ur innerfickan. Skönt!
 
Iväg, vi tog taxi till Plaza Catalonia och där stod flygbussen och sedan flöt allt på.
 
Flygplatsen
 
 
Vår terminal
 
 
 Kollade in lite sköna dofter på taxfreen
 
 
Sedan flöt allt bara på, vi gick ombord, planet var fullt, vi satt långt bak. När vi var i luften fikade vi, kaffe köpte vi, smörgås hade vi med oss. Damerna slumrade och jag läste min bok och ganska fort var vi hemma igen.
 
De här små delikatesserna - enligt min son - var vad jag köpte med mig tre paket av, från Barcelona. Han blev MYCKET glad och lika glad var jag att jag inte behövde smaka! OBS: Jag har testat, inte min smak, men jag kan prova igen någon annan gång.
 
äNOBS:
 
 Barcelona - vi ses igen!
 

24 februari - Dag 5 del 2

Då gör jag ett försök att gå vidare med den här dagen. Det tog mig 3 försök att publicera första delen och jag har ingen aning om vad det beror på, men nu ligger del 2 äntligen här!
 
25 februari - del 2
 
Jag har nyss konsulterat C för att ge rätt besked om var i Barcelona vi är den här dagen.
Vi är i Eiaxmple, två gator väster om Gracia. Lika bra att jag frågade, för jag vet att jag hört svaret, men inte hade jag kunnat klämma ur mig det nu. Tack C! Var gränsen mellan Eiaxmple och Gracia går vet jag inte, men så småningom kom vi in i Gracia.
 
Vi fortsatte vår promenad och allt var ju inte Gaudi. Här sitter en dam på en alldeles vanlig bänk och jag tror hon höll på att vittja papperskorgen bakom sig. Hon fick väldigt bråttom ner i handväskan när vi strosade förbi. För mig får hon gärna göra fynd, vem har inte gjort det......... fast det är ganska längesen nu!
 
 
Här var mina favoritbär redan mogna och faktiskt ganska goda också
 
 
Mandarinerna (eller vad de nu heter), var också urgoda. Det märks att frukt och bär inte rest så långt, som när vi hittar dem på affären hemma
 
 
Ett för mig okänt träd, med underliga hål i stammarna. Tror inte det är fåglar eller djur som gjort dessa. Någon som har svaret?
 
 
Mer fina hus, hela området är fullt av dem. Det här har fina balkonger och dem kan man ju nyttja som man vill.
 
 
Vad gör man (= C) inte för en bra bild. Mitt i gatukorsningen står hon!
 
 
Så träffade vi på pojkarna som åkte runt och plockade upp metallskrot, det var nog inte helt enligt lagen, för de blev alldeles rabiata när de såg att vi fotade deras förehavanden, rentav hotfulla mot C och skulle ha hennes kamera, dvs mobilen. Det tyckte inte hon, hon var iskall, vände på klacken och gick!
 
 
De vackra husen bara fortsatte att poppa upp framför oss. Här blev jag fascinerad av balkongernas utformning och de vackra burspråksfönstren
 
 
Porten inte heller så illa
 
 
En annan port som var mycket vacker, speciellt om man tittade uppåt
 
 
Den här dagen blev vår "gådag" och det gillar vi alla tre. Vi har passerat "Valencia", "Mallorca" och nu sitter vi och vilar oss på en uteservering i "Paris".
 
Vi har druckit varsin god cappucino och jag som inte tilltalades av de fåtaliga bakverken, upptäckte glassfrysen när jag tittade runt. Där fanns det mycket gott och mitt val blev en citronglass, möjligen lime, för smeten i allt det vita var grön, därav min gissning på lime.
 
 
Den var WOW! Sedan kändes allt ännu mera wow, för idag skulle det vara dåligt väder och solen bara skiner och den här dagen är minst lika fin som gårdagen.
 
Det är intressant att gå på lokal. Två små spanska yuppis sitter vid bordet bredvid oss. De har beställt öl och mat, men det är bara en som äter. Den andra går runt och pratar i 2 telefoner, vankar fram och tillbaka. Sedan snabbhalsar han lite ur sin öl, sliter tag i sin mat, in på serveringen och kom ut med den i en påse, en sista slurk och iväg med lunchen i handen. VIP! Hoppas affären gick i lås och att kompisen inte blev alltför berusad eftersom han fick nästan 2 öl.
 
Efter fikat fortsatte vi vår vandring bland hus, fordon och folk. Mötte ännu en man med kundvagn mitt på stan, detta funderar jag en del över. Den här verkade vara på uppsamlingsrunda, för vagnen var tom. (Stjäl de sin vagn på någon mataffär, eller finns de att köpa för vanligt folk?
 
 
Mera fönstershopping, denna gång tårtor.
 
 
Mode - 3 damer, precis som vi. Vi brukar alltid hitta 3 någonstans på våra resor, fast vi är definitivt inte huvudlösa!
 
 
Här och där finns fina platser för vila, här verkar det vara för småbarnsföräldrar, för det var gott om barnvagnar, kanske det låg en lekpark i anslutning
 
 
Nya otroliga hus och detaljer dyker upp hela tiden. Kan det vara från 1901? Det ser nästan så ut av skylten mellan de dansande damerna.
 
 
Så småningom var vi inne i Gracia och det kändes som att gå i gamla stan och det är ju precis så det är. Som sagt vet jag inte riktigt var gränsen går mellan de olika områdena.
 
Gatorna var smala och inte blir det bättre av alla tvåhjulingar som parkeras längs trottoarerna.
 
 
En arbetare som hissade upp tegelpannor el dyl i en något vanskligt, klen konstruktion, tyckte jag.
 
 
Vi har stannat på en liten uteservering vid Stora torget för att vätska upp oss lite. Det är så skönt och lugnt, trots en massa folk, men det är ingen trafik som bullrar.
 
 
Jag har hittat ett riktigt gott öl, som släcker törsten bra, lådan bredvid är INTE en sexpack, det är ett servettställ. Damerna tog varsitt glas rödvin och se så vackert det röda vinet färgade glaset.
 
 
Mitt på torget en kampanil och jag som inte solar, sitter i skuggan av den och det är alldeles förträffligt.
Det var väldigt skönt att sitta där och bara vara. Vi gör sådant också, springer inte bara runt, utan har några önskemål per dag som vi vill genomföra, resten kommer som bonus och alldeles av sig själv.
T ex min mani att fota gatubrunnslock, här är ett som jag inte sett tidigare, såvitt jag minns. 
 
 
 Till slut var vi pigga igen, men hungriga. C tog med oss till La Singular.
 
 
Gå dit om du är i Barcelona, billigt och god mat
 
 
Det var ungefär lika litet som "Hålet i väggen", men tätt, tätt med bord och klarröda väggar.
 
 
Jag inledde med att gå på toa och den var i samma format som en svensk enkelgarderob, så pass att man fick plats och kunde låsa dörren, även den klarröd invändigt. Spola gjorde man genom att dra i en kedja som kom ner från taket och handfatet stod utanför dörren. Allt rent och fräscht, men ingenting för tungviktare. Det var helt omöjligt att ens försöka att ta ett foto därinne, men ett minne för livet är det nog ändå.
 
Dagens trerätters bjöd för min del på
1.Tomatsoppa med basilikaolja
 
 
2. Mullet - fisk med avocado/kikärtsmousse
 
 
3. Kaka - den på plåten -  som stod i ett fotbad av grädde. Jordgubbarna tillhörde någon annan dessert
 
 
Allt var väldigt gott och proppmätt blev jag, även C och A lät sig  väl smaka. Alla nöjda!
 
 
Det var som sagt, väldigt tätt mellan borden, så det var tur att personalen befann sig i en lägre viktklass. Det fanns absolut ingenting att klaga på och eftersom vi nu var så himla mätta, toppade vi med en kula italiensk pistageglass på cafeét bredvid.
 
 
Betänker jag detta ätande, kanske jag inte ska spekulera så mycket över var "magfetan" kommer ifrån.SUCK! Kanske lite kan smälta bort i solen?
 
Timmen är sen och jag väljer att återkomma med slutet av den här dagen imorgon. Välkommen åter!

24 februari - Dag 5 del 1

Det har gått troll i min blogg. Den bara raderar det jag skriver, så snart får jag gå kurs. Nu blir det tredje gången gillt jag försöker berätta och visa denna sista heldag vi hade i Barcelona.
 
Alltså onsdagen 24 februari ska det handla om
 
Vi blev hastigt tysta igår kväll. Grannen uttalade en arg förbannelse över oss och dunkade på dörren. Vi hade väl för trevligt och skratta ska man då inte göra efter 21.00, inte ens om det bara är några minuter, eller vad det blev?
När vi väl intagit horisontalläge och slutat viska, tror jag alla sov inom 5 minuter.
 
Så vaknade vi upp till ännu en solig, fin dag.
Vi har avnjutit en god frukostbaguett, som var mycket estetiskt inslagen,
 
 
Dessutom var extra frasig. Baguetternas RR!
 
 
Vi har gått och gått och gått idag, sett den ena vackerheten efter den andra och då menar jag byggnader, vackra balkonger, tak, trappuppgångar och haft blicken mer riktad uppåt än var vi satte ner fötterna.
 
Nu blir bloggen mer eller mindre en bildblogg, för jag fotade det mesta vi passerade och inte har det varit lätt att gallra bland bilderna heller. Jag vill att alla ska få se det vi fick se.
 
 
Vacker port från insidan
 
 
och från utsidan
 
 
Närbild på trappbelysningen....
 
 
Ett par andra trappuppgångar
 
 
Mera ögongodis om man gillar arkitektur
 
 
Så kom vi fram till en bänk som ser ut som något av Gaudi
 
 
Genast blev damerna trötta och var tvungna att sätta sig
 
 
Gatstenarna är definitivt Gaudidesign, det är jag nästan helt säker på, eller är jag för kaxig nu? Nää!
 
 
Tror rentav att det skymtar ett hus av honom där i bakgrunden också.
 
 
Vi har haft en otrolig glädje av C:s kunnande och intresse för design och att hon så gärna delar med sig till oss. Annars hade vi missat mycket, eftersom hela Barcelona är fullt av intressanta hus, vyer, dekorer, statyer etc etc.
 
Som du ser är våra fötter hur pigga om helst (trots C.s kraschade lilltå), "BRA gåskor till folket!" Det är min paroll.
 
 
 
Vi ögonshoppar lite, något för barnbarnen kanske?
 
 
Sedan något för vuxna, som i alla fall inte jag vill ha!
 
 
Här är A på span efter krukväxter, känns svårt att få med när vi reser med enbart handbagage
 
 
 
Shopping är dock det minsta vi ägnar oss åt när vi reser, om man bortser från ätbara saker, fast det mesta äter vi upp på plats.
 
Här sätter jag stopp och försöker publicera. Lyckas jag kan jag genast fortsätta med resten av den här dagen 24 februari.
 
Välkommen åter - hoppas jag!
 
 

24 februari - Dag 5 del 1 (är det då verkligen inte)

Jag har en ny dator och den lever tydligen sitt eget liv, för hela mitt låååååååååååååååååånga inlägg med måååååååååååååååånga bilder är bara borta!
Jag  ber än en gång att få återkomma och det börjar kännas som en riktig långbänk hela Barcelonabloggen.
 
Nu "Badhotellet" på TV 4!
 

Idag då?

Det blev inget bloggande idag, dagen tog slut.
 
Jag har varit och sjungit Messias med min kör, den med HALLELUJA-kören på slutet. Mycket mäktig och tog väldigt mycket tid som jag hade kunnat använda till bloggandet.
 
Jag är helt säker på att jag återkommer, men inte riktigt när, för imorgon är det först barnbarnsdags och efter det jazzklubben och övernattning i stan.
 
Dock, du som väntar på fortsättningen i Barcelona kan vara lugn, den kommer. Jag hade onekligen mer tid för bloggande medan jag fortfarande arbetade heltid, men jag har mycket roligare nu!
 
Välkommen åter! Jag kommer i alla fall tillbaka!

23 februari Dag 4 del 2

 
 
 
Tisdag 23/2 - Del 1
 
På vår vidare vandring i Barceloneta kom vi till ett hus där väldigt många "flaggade" på sina små balkonger.
 
 
Sedan kom en fiskaffär i vår väg och där var jag bara tvungen att ta en titt!
 
 
Det är inte ju inte direkt blåmusslor eller abborre till salu, väldigt intressant och säkert har vi ätit mer än en sort utan att ha en aning. Gott har det mesta varit för övrigt.
 
 
 
Santa Maria del Mar nästa - vår kyrka, den är ett måste. Jag blir lika förvånad varje gång att den är så stor invändigt - kanske takhöjden  förstärker, eller så är det för att den är så inklämd/inbyggd, att man inte ser hela exteriört.
 
 
Det var flera skolklasser där med lärare som berättade och gestikulerade. Vilken skillnad mot hemma, alla elever satt tysta och lyssnade och alla följde med när det var dags att gå runt och titta.
 
 
Mättade på  vår kyrka gick vi mot metron. Nu var det sjukhuset nästa. Vårt sista pling dessutom på biljetten, men fortsättningsvis köper vi en i taget och plingar 3 åt gången, det är också tillåtet.
Vi kom dit vi skulle och för tillfället sitter vi framför "Hospital de la santa Creu i Sant Pau, fast det är det nya moderna, vårt mål var det gamla.
Det råkade ligga ett café i vår väg till det gamla - precis mitt emot det nya och här sitter vi nu i solen och bara njuter. Det är som en riktigt fin högsommardag där hemma.
 
 
Det fick bli en cappucino och kaka - mycket gott!
 
 
Vi satt där ett bra tag och njöt och ännu mer njöt vi, när vi tänkte på, att hemma är det snö!
 
Till slut reste vi oss från vårt sluttande bort, testade husets faciliteter, där jag sånär ryckte lös handtaget. Det var skjutdörr och någon starkare än jag, hade lyckats med det, för det var lagat.......med silvertejp. Toapapper saknades, men det var rent och snyggt och servetter funkar också.
 
Dags för sjukhuset: Recinto Modernista de Sant Pau. Modell och karta över anläggningen
 
 
Inträdet var 7 € för oss seniores och det var det sannerligen värt
 
Det här är vad man såg utifrån
 
 
Det var otroligt vackra hus, mycket genomtänkta lösningar, fina utsmyckningar som skulpturer, mosaiker, färgsättning, växtlighet som också var välplanerat med remsor av gräs mellan stenläggningen, kanske för att patienterna skulle få känna gräs under fötterna, apelsinträd och mycket grönska, villket förstås gav ett rikt fågelliv.
 
 
Ljuden från stan var inte särskilt påträngande och ändå var vi mitt inne i Barcelona, man skymtade Sagrada mellan husen
 
 
Vi var där länge, den mesta vården sköttes på det nya, moderna sjukhuset, men det fanns någon eller några aktiva avdelningar här också - om vi tolkade det hela rätt. Det var nämligen bara några hus man hade tillträde till.
Här följer nu en rad bilder på all denna vackra byggnadskonst av olika slag.
 
Det är VÄLDIGT många bilder, så blir du less, bara scrolla ner. Det var nämligen omöjligt att inte fotografera allt detta vackra.
 
De här första två är dock väldigt grå.....
 
Här går mina resdamer omkring och tittar och läser om vad det är de ser
 
 
Och här läser de om något annat intressant.
 
 
En historisk bild från hur det såg ut när det fanns patienter där
 
 
En vägg från insidan
 
 
Andra insidor i nutid
 
 
Detta är inne på gården
 
 
Det här är där vi kom in - framsidan kanske?
 
 
Vi gick ut till slut och påbörjade vägen hemåt, men innan vi kom ut var den en bookshop en stor hall som de höll på att dekorera med blommor och diverse fint för något kommande event.
 
Massor med glas stod och väntade och även en en del mindre buketter i vaser.
 
 
Det kom en man som bar på en 1 meter hög bukett av Amryllis som höll på att haverera när han närmade sig ställningen där de skullle stå.
 
 
A reagerade blixtsnabbt och rusade fram och tillsammans fick de till det så att det räddade det hela sånär som på en eller två blommor som ramlade av. Det fick han dock fixa själv och vi gick vidare. Jag hann inte fram med kameran under själva räddningen, men här är de strax efter.
 
 
Fint blev det!
 
 
Tak och kakeldekor var riktigt fint därinne också.
 
 
Vi promenerade hemåt, gjorde lite stödinköp, som chips och dryck - rena hälsokosten.....
 
Vi passerade Sagrada och bestämde att nästa, eller nästnästa gång, går vi in och kollar hur långt de har kommit med byggnationen. Det är dyrt, men kosta vad det kosta vill, då ska vi se det
 
Jag såg några arbetare på en avsats en bit upp på fasaden. Kan du se dem?
 
 
Närbild, då kanske det går lättare?
 
 
Den här kvällen var det ingen av oss som ville gå ut igen, vi plockade ihop en liten kvällspicknick i lägenheten.
 
 
Senare kom chipsen och drycken fram och vi hjälptes åt att sortera dagens alla intryck
 
 
På den hälsosamma nattvickningen sov vi sedan väldigt gott, trots avsaknaden av bäddmadrass.

23 februari Dag 4 Barcelona - Del 1

Tisdag 23/2 - Del 1
 
Enligt min "sängkamrat" A, var det första jag sa denna dag: "Vi ligger direkt på resårbotten". En tidig, filosofisk morgonbetraktelse kan man säga. Dock var sanningen den, att det inte fanns någon bäddmadrass. Det kunde A och jag konstatera efter att ha skrattat färdigt. Jag skulle tro att jag pratade i sömnen - det händer ibland.
 
Jag hade börjat greja med frukosten när C kom in i köket och påminde mig om att vi skulle äta frukost på "hålet i väggen" idag - Can Paxiane. Visst ja, fort, fort tillbaka till startpunkten, bortsett från varsin slät kopp te/kaffe som vi behövde för att komma igång.
 
Snart var vi på väg till tunnelbanan. Ingen strejk idag heller och vi tog metron till Barceloneta. På skyltarna i tunnelbanan varnar de nu istället för strejk imorgon.  Vi får väl se vad det blir, det tar vi då. 
 
Det kändes lite som att komma hem när vi kom upp ur underjorden. Skönt för en sådan virrpanna som jag är, dessutom totalt utan lokalsinne, att veta vart vi var på väg. Jag hade nog kunnat gå i täten till och med.
 
Här är vi på rätt gata och nästan framme.
 
 
Ny tjusig dörr och en skylt, inte alls så härligt "sunkigt" som tidigare.
 
 
Dock samma inredning och samma personal. Vi beställde varsin varm dubbelmacka med lufttorkad skinka och manchego och där är det ingen längre väntetid, ändå gör de dem efter man beställt.
 
 
Här står min frukost. Varm dubbelmacka och rosa sprutt = cava, istället för te.
 
 
Cavaförrådet var nytt. Här fanns gott om lindring för torra strupar.
 
 
Den lilla shopen alldeles i slutet av lokalen var också upprustad och riktigt fin, med ett stort sortiment.
 
 
Toaletten var som vanligt fräsch, men lika erbarmeligt ful och trång, dock 100% funktionell och det är huvudsaken.
 
 
Vi gick i sakta mak i solskenet ner mot hamnen och nu halvligger vi på rad igen och njuter av sol, vind och vatten.
 
Det här är "Barcelona Head" av Roy Lichtenstein, som finns därnere
 
 
Det här var en annan skulptur vi passerade och det vet jag inte ens vad det är, mer än att det ser ut som en båt
 
 
Tittar vi rakt fram har vi hamnen framför oss
 
 
En bit bort över våra huvuden går linbanan. Den åkte vi ett annat år och jag minns än hur det pirrade i knäna på mig.
 
 
Sänker vi blicken mot vattnet kommer en och annan helt tyst farkost glidande
 
 
och tittar vi rakt upp har vi palmer och andra okända träd i blickfånget
 
 
Vi satt där i solen ett bra tag, det kom en kall vindil ibland, men inte så att man frös. Till slut gick vi ändå, inåt mot våra allra första tassemarker i Barceloneta.
 
 
Barceloneta har sin egen flagga och den hänger på många balkonger där.
 
 
 A och jag kände igen oss här och där och det är alltid en härlig känsla, men C tog täten och ledde oss till ett "nästan hål i väggen".
 
 
Vi skulle inte äta tillräckligt mycket/dyrt, för att kunna få en sittplats men disken vi stod och hängde vid var av marmor, så lite fint var det, trots ståplats.
 
Nu var det dags för Bombas, något som C pratat om att vi bara måste smaka. Hon bjöd och A och jag hade ingen aning om vad det var vi skulle få. Medan vi väntade på dessa "Bombas" beställde vi in sedvanlig matdryck, de vin och jag en öl. Mannen bakom disken tackade mig för att jag sa "Nej tack" till ett glas att dricka ur.
 
 
Menyn
 
 
Bombas var en boll - liten tennis i storlek. På den en klick creme fraiche med salsa, inte den starkaste sorten, men nog var den tillräckligt stark för min smak.
 
 
Den var jättegod, bestod i huvudsak av potatis som bearbetats på något vis + någon eller några tillsatser och tillagats/friterats? Vet inte, men väldigt gott var det.
 
Köket var som en klädkammare i storlek och de var 3 - 4 personer som for runt därinne.
 
 
Disken med olika mat och där man beställde
 
 
Mina kära resdamer och här ser man även storleken på lokalen.
 
 
Det fanns lite andra intressanta detaljer där också, som man inte är så van vid.
Har detta något med el att göra? Eller....
 
 
Det här då? Är det vinlagret?
 
 
Den här rara gamla damen, är i alla fall mor i huset och förmodligen hon som har hand om det hela också.
 
 
Här är det slut för idag och fortsättning följer troligen imorgon, men eventuellt inte förrän söndag. Det visar sig!
 
Välkommen åter, vare sig det blir lördag eller söndag!
 

22 februari Dag 3 Barcelona - Del 3

Så ska vi då ta oss till slutet av den här måndagen
 
Vi promenerade iväg och rätt som det var skrek C YESSS, eller JAAA, kanske det var (sitter på lokal med engelsktalande personal och skriver i bloggboken, så det blev ett "YESS".)
 
Varför skrek hon då? Jo, vi hamnade rätt in i designen och det var jätteintressant. BD hette det = Barcelona Design. Där var Gaudi- och Daliinspirerat + en massa ny design.
 
 
Jätteroligt att se, stol- och bordsben som avslutades med klackskor
 
 
och en lampfot som avslutades med krycka, syftande på Dali, som hade det.
 
 
Ett får på hjul, som blivit byrå
 
 
Små fina knoppar med inspiration från konsten
 
 
Sittmöbler
 
 
Testade den grå soffan, inte alls bekväm!
 
 
Det fann t o m en outlet som vi också kollade in. Dock köpte vi inget, svårt när man reser med enbart handbagage.
 
 
Det fanns en vanlig spegel också, om än i olika sektioner och nu fick jag oss alla tre,i ett något förvrängt motiv
 
 
Dags att åka buss och den åkte ut från hållplatsen innan vi hann fram. "Neej", sa C, då fick den rött ljus och jag gick fram och knackade på dörren. Nu var det inga svenskfasoner med tidtabeller och regler, han log, öppnade dörren och mina damer kom i ilfart.
Sittplatser fick vi också och jag börjar vänja mig vid att jag är "seniore", så att jag har rätt att vara trött och få sitta kvar.
 
Lite bilder av vad som passerade revy utanför bussfönstren.
 
 
Vi åkte till Catalonia och där stod en karl med en ballong i form av en 7:a. Lanseringen av Samsung 7 var det.
 
Vi begav oss in i Barric gotic och gick i små butiker av olika slag. T-shirts och annat till barnbarnen är inhandlade, de med Gaudis regnbågsfärgade ödla.
Den var vi inte intresserade av och efter det har vi strosat i alla möjliga och omöjliga butiker.
 
 
En del helt osannolika, t ex en med smycken i form av avhuggna dockdelar, ögon, kackerlackor mm
 
 
Till slut var synintrycken alldeles för överväldigande och vi valde att gå vidare. Kom till en butik som sålde skor - damernas favoritvara!
 
Två affärer med enbart Ballerinaskor! Alla i olika i färger och kombinationer av färger.
 
 
Vi passerade det motiv som flest turister fotograferar och turist var jag ju, så det var bara att knäppa.
 
 
Nu var det verkligen dags att få sitta ner och ta en liten vätskepaus. C hade hört talas om Les Tapes och precis som vanligt hittade hon det hon bestämt sig för.
 
 
Det ägdes av ett par, där kvinnan var från England och även mannen talade flytande engelska.
Rent fysiskt var det lågt i tak, i synnerhet på toaletten, men sådant är omöjligt att visa på bild, jag kunde inte stå rak. För övrigt var det mycket högt i tak, en härlig stämning och man kunde tala med dem utan språkproblem.
 
 
Vi parkerade som vanligt enligt hönprincipen. Tre stycken i rad på "samma pinne".
 
 
Cavan var billig, ölen god och hur trevligt som helst. Vi bjöds på en skål med nötmix och fylldes av ny energi tack vare det trevliga bemötandet och den goda stämningen därinne.
 
 
I skrivande stund sitter mina damer och talar om fina byar på solkusten, men dit ska vi inte! De bara talar och när jag frågar varför, är det om sådant vi inte vill ha!
 
Till slut börjar vi dra oss hemåt. Tittar på det vi passerar.
 
Dansskor för mycket små spanjorskor
 
 
In på supermercadon för att bl a köpa lite vatten och där finns allt vi vill ha och lite till. Fotar något som jag misstänker är jello av något slag. Det köpte vi inte!
 
 
På vägen därifrån en bild på "skyltfönstret" till någon restaurang. Det såg fräscht och gott ut men nu var det hem som gällde. Vi var ganska trötta.
 
 
Vi slår oss ner och tar en titt på fullmånen, jag lyckades inte fota den, men C fick bra bilder. Vi har en liten diskussion huruvida man påverkas av fullmånen. Vampyrerna lyste dock med sin frånvaro....
 
Sedan hamnar diskussionen på ett djupare plan. Vi löser en massa livsproblem, mitt akuta är kranvatten, eller vatten på flaska. Jag tror på flaska för min del, annars smakar det kallsup på Gustavsvik! I alla fall här, där kloreringen är stark.
 
Kvällen blev ganska lång och förmodligen aningen högljudd, för C kom in till oss från hallen och hade hört hur grannen knackat på vår dörr. Ganska hårt! DAMM - TADAMM! Kan tyda på ett visst missnöje från sagda granne.
 
Då blev vi tysta och sedan fick det bli: GOD NATT!
 

22 februari Dag 3 Barcelona - Del 2

Först av allt - JAG LJÖG!!!!! Jag ber om ursäkt.
Jag blev 100% upptagen av mina älskade barnbarn igår och efter en heldag med dem, finns ingen ork kvar till bloggande.
 
Nu kommer del 2 av måndagen 22/2
 
Cementiri Poble Nou var nu målet. Nog har jag varit på kyrkogårdar lite varstans i världen, för jag tycker det är intressant att se hur det är på andra ställen i världen, när man avslutat detta jordeliet, men den här är en av de "häftigare" om jag får använda det uttrycket. Menar absolut inget illa, men den känslan fick jag när vi gick där.
 
 
Det blev ännu en stor upplevelse med dessa gravar på varandra som kvadratiska skåp och igenmurade fronter.
En del var sorgligt förfallna, men hela kyrkogården var otrolig och mycket intressant att få se.
 
 
Framför flertalet var det vaser med blommor, väldigt många - de flesta faktiskt, var konstgjorda. Själva gravarna var som en tavla med ram och familjenamn och på kanterna var oftast ingraverat flera namn och datum.
 
 
Här kom vi till en familjegrav där man valt att ha foton på dem som var begravda, inte så vanligt i vår kultur.
 
 
En annan variant var att inne i gravskåpet fanns en massa olika små minnessaker.
 
 
Vackra levande blommor
 
 
På vår väg ut passerade vi den här lilla "kuren". Kanske även det var en grav, vi kom dock inte underfund med det.
 
 
Alldeles i närheten låg det en kyrka. Fin tycker jag!
 
 
På vår väg därifrån stötte jag på en okänd blomma   -  Någon som vet?
 
 
och även ett träd som jag inte var bekant med.
 
 
 Vi promenerade ner mot havet
 
 
Vi kom fram till fastgjutna stolar, med utsikt mot vattnet. Mycket smart!
 
 
Strax efter mötte vi denne man, som verkade vara ute och gå med hela sitt hem. Ganska lättklädd, jämfört med de flesta andra dessutom
 
 
Han såg inte alltför glad ut, men vem skulle ha gjort det i den situationen. Jag funderade mest över var han hade fått kundvagnen ifrån......
 
 
Vi passerade f.d. OS-byn, ett jättefint område som nu var bostäder. Tyvärr inga bilder på det!
 
Så gick vi över stora vägen, hårt trafikerad och på en fin träbro
 
 
C visade oss var de brukar bo på somrarna när de är här och när vi sett det både på in- och utsidan kände vi att vi var ganska hungriga.
Tillbaka till Antonios, där vi avnjöt dagens 3-rätters.
 
 
Jag beställde, så att säga, i blindo. Kände igen ordet spenat på förrätten och tog det. Det var en "lite allt möjligt soppa" med bl a spenat och kikärtor, vilket passade mig bra. Jag tycker mycket om bådadera.
 
 
 Till huvudrätt kunde jag uttyda ordet skinka och satsade på det och det gick också bra att äta, även om jag kanske inte hade sett just den "bilden" framför mig. Gott var det i alla fall.
 
 
Till dessert tårta
 
 
Medan vi väntade på notan, fotade jag lite av inredningen i matrummet.
 
 
När vi väl fick notan, fick vi även en liten "One for the road", bara så där helt apropå. Tack tack, sa vi och jättegott var det, men vi kom inte underfund om vad det var.
 
 
 Inte är den här dagen slut än, men här sätter jag stopp. TV.n kallar, det är "Badhotellet". Följaktligen blir det avslutande del imorgon. Missa inte det!
 
Återkommer......
 

Litet uppehåll hos Leontina

Jag ber om ursäkt, att jag redan kommer att försvinna igen. Det blir dock inte så länge, jag återkommer redan efter helgen, ska besöka huvudstaden och förlusta mig på allehanda sätt.
 
Barcelona återkommer senast måndag 14 mars!
 
 
Välkommen åter!!!

22 februari Dag 3 Barcelona - del 1

Måndag 22 februari 2016  -  dag 3
 
I  morse duschade jag - nästan skållad och med mina usla händer var det helt omöjligt att ändra termostaten. Det fick bli i korta etapper och svalka av kroppen däremellan. En liten besvikelse, men ren blev jag och det var huvudsaken, för övrigt var det ingen av mina resdamer som kunde rubba termostaten, så det får bli tvagning vid handfatet fortsättningsvis.
 
Idag var det loppis och efter frukosten gick vi iväg. C är helt suverän med sin trasiga tå. Hon går och går, inte ett pip säger hon och vi osargade hänger med så gott det går.
 
Därborta ser man tornet, som vi kallade "gurkan" och åt det hållet ligger loppisen
 
 
Närbild av "Gurkan". Det heter "Torre Agbar" på riktigt och inrymmer i huvudsak kontor (30.000 kvadratmeter).
 
 
Vi passerade ett annat sevärt hus. Mycket folk i rörelse på morgonen...
 
 
Titta noga, visst är det läckert?
 
 
Loppisen var STOR, både med permanent del och tillfälliga säljare. Den var i 2 eller 3 plan och hade ett innertak som var som en stor spegel och som tur var inte helt plan.
 
 
Det här är också taket och speglarna, men den här bilden skulle kunna framkalla ett migränanfall med alla sina vinklar och synintryck. Jag förstår inte ens själv hur det är, fast jag var där.
 
 
Vi hade nog kunnat tillbringa hela dagen där och ändå inte sett mer än hälften.
 
 
Det blev inga större inköp där på loppisen, men det var väldigt roligt att gå runt och se på allt som säljarna hoppades skulle ge dem en bra dagsförtjänst. Jag köpte en liten läderbörs, det är alltid bra att ha, samt 2 par oäkta örhängen.
 
Nu sitter vi på Antonios och har vätskat upp oss lite. Det blev en lång promenad hit och vi har sett väldigt mycket hus, mest moderna, men även riktigt påvert.
 
 
Här verkar det faktiskt som någon bor
 
 
Katt finns också i "huset"
 
 
Mera begyggelse
 
 
Det finns en del otroligt vackra hus i Barcelona, men naturligtvis är det blandad bebygggelse som på alla andra ställen.
 
Här ser det ut att ha varit ett hus, fint kakel, men inte mycket annat kvar.
 
 
Till sist kom vi till Antonios och det var ett jättemysigt ställe. Fullt upp med allt möjligt överallt, på väggar, i skåp och alla tillgängliga ställen där det gick att hänga upp något i eller på. Titta extra noga, för man upptäcker nya saker hela tiden.
 
Jag är lite osäker på om första bilden är Antonios, men vilket som, sevärd är den och jag tror den kommer därifrån. En del är tyvärr lite suddiga, jag valde bort blixten och då blir det lite rörelseoskärpa.
 
 
 
Jag drack en mycket GOD Cappuciono där på Antonios
 
 
Vi bestämde oss för att återkomma och äta lunch där, när det blev så dags. Nu skulle vi vidare till "kyrkogården", fast kyrkogård är verkligen inte rätt ord, men en begravningsplats var det.
 
Cementari Poble Nou nästa
 
Fortsättning följer
 

Trädnamn

Färsk information från min resdam C
Träden med de otroliga rötterna på Placa del Prim heter: Ombuträd
 
Tack snälla C för det!

Avslutning på dag 2 i Barcelona 21 februari 2016

Del 3 får det här bli.  Jag hade ingen aning om att vi hann så mycket denna andra dag.
 
Vi tog tunnelbanan och C var mycket tapper med sin kraschade tå, inte ett pip sa hon. Vi åkte och åkte och sedan gick och gick vi och till slut kröp det fram att hon letade efter ett visst torg. Här var det inget gnäll om trasiga tår, utan nu var det den ångermanländska envisheten som gällde.
 
Som alltid när  vi är ute och går, tittar jag uppåt väggarna. Jag fascineras av hus och fotar gäräna både dem och detaljer på husen.
Här är några
 
Är detta bara en fasad? Det ser mycket märkligt ut!
Detlaj ovan fönstren
Mosaik längs kanterna
Till sist en gammal port. Fin tycker jag.
 
Brunnslocken i gatan får vi inte glömma - det är nog inte bara "brunnar" därunder. Det var dock inga "vackra" lock den här resan.
 
Vi gick inga långa sträckor, men många korta och vi fick lön för mödan, för rätt som det var öppnade det sig mellan husen och vi var på Placa del Prim. Ett litet torg med några fantastiska träd, i synnerhet rotsystemet och det som syntes ovan jord
 
fint,
 
Mina resdamer mitt på det lilla torget. Se så fint, som en balettposé, C håller vänsterfoten för att avlasta den.
 
Jag har aldrig sett några liknande träd och C tror att träden heter Bantuträd eller något sådant. Jag var helt fascinerad och både jag och A tyckte det var väldigt roligt att ha fått se dessa annorlunda och ovanliga träd.
 
 
Det kändes mäktigt och känslan av urtidsträd kom över mig lite.
 
En bild rakt upp i lövverket också
 
Efter det gick vi längs apelsinträdkantade gator ut till Rambla Pobleneu.
 
Det var en bilfri gata och med jämna mellanrum kom det en rondell och i alla rondeller var det bänkar utplacerade. Där brukar det sitta äldre damer och herrar på kvällarna och titta på folk som går gatan fram.
 
Vi kände att vi också behövde sitta och eftersom kvällen var ganska kall brann det "eldar", dvs gasolkaminer vid uteserveringarna. Det passade bra, så där fick det bli lite förfriskningar.
 
 Det blev kallt, trots "gasen", så vi bestämde att det fick vara bra för idag och gick mot tunnelbanan.
 
Innan vi kom fram passerade vi ett litet bageri och där sögs jag (sliskråttan i vår trio) in. Jag såg några stora, platta kakor som såg helt oemotståndliga ut. Jag köpte 3, en till vardera dam efter frukost imorgon bitti. Vad händer?
 
I skrivande stund hemma i soffan, sitter vi alla tre och gluppar och knastrar i oss redan i afton. GOTT var det och alla har varsin bit kvar, för vi är inga hetsätare............eller?
 
Mot hemmet
 
När vi kom hem stod sista chorrosbiten kvar på sitt fat ute på balkongen. Den fick gå till soporna.
 
 
 God Natt Barcelona denna händelserika dag 2

Dag 2 den 21 februari 2016 - Del 2

Nu bar det iväg till Palau Guell, ännu ett fantastiskt hus där Gaudi har varit inblandad. Man fick en audioguide och vi kunde gå runt i vår egen takt - mycket bra.
 
 
Som vanligt är ord torftiga när man ska beskriva upplevelsen och känslan av att gå där, men helt fantastiskt var det och vi kom ända upp på taket.
 
Följ med genom huset och njut! Det gjorde vi.
 
Vi började i källaren - de typiska valven
Här går damerna i mörkret
 
Det var inga trappor upp till första etaget, utan ett sluttande stengolv
 
Taken var mycket arbetade och väldigt vackra, här kommer ett par
 
Det var gott om  fina fönster, som både vette ut mot yttervärlden och inom huset
 
Stora  rum
 
Små rum
 
Det är faktiskt en toalett och nog den vackraste jag någonsin sett
 
Smala passager
 
Andra sittmöbler
 
Till och med en kyrkorgel och här sviker både minnet och resedagboken, för jag minns inte om de hade ett kyrkorum, eller bara en stor orgel, liknande dem i kyrkorna. C vet nog!
 
Vackra detaljer
 
Slutligen återstod taket och det var sannerligen inget man bara strosade över. Där blev vi ett tag. Både utsmyckningarna och utsikten höll oss kvar ganska länge.
 
 
Närbild på draken i toppen
 
Ser du ödlan?
( Nej, den är inte riktig)
 
Det var ett härligt besök och så bra det var med audioguiden. Vi fick massor med information om vartenda utrymme i hela huset.
 
Mycket nöjda drog vi ner på stan och C tog med oss till ännu ett lite udda ställe - hon är bra på sådana:
"el bosc de les fades."
 
Fullt upp med allt möjligt till försäjning, från svenska Elsa Beskowmuggar, till papperssyrsor, samt någon slags servering.
 
Ner mot vattnet, dags att äta något
 
 
Solen gassade, tröjor och jackor åkte av och på, för ibland kom det en kall vindil. Stället heter Carabela café och det är ganska nära våra första boenden här i Barcelona - vi är hemma på vår gata i stan, alltså!
Där tog vi varsin utsökt Burrito med kycklingfyllning och väl valda måltidsdrycker
 
Vi ble sittande där ett bra tagi värmen och smälte både alla intryck och maten och till sist föll min blick på väggen till vänster om dörren..... Jaja!
 
 Vi betalade och gick vidare.
 
Nu stötte vi på ett "Bomullsträd", för inte var det päron som hängde där
 
Jag frågade damerna, men vare sig de eller jag visste vad det var. Anledningen att jag kallar det "bomullsträd(vilket det naturligtvis inte heter) var att en frukt hade tappat sitt skal
 
och nere på marken låg massor och visade sitt innehåll
 
Så här ser hela trädet ut, någon som vet?
 
Vi gick mot tunnelbanan, väghindren liknade stora sniglar tyckte jag.
 
Vi passerade många vackra hus, här är ett av dem
Närbild
 
Så kom vi till en söndagsöppen, liten servicebutik och där i fönstret låg chorros. Det fanns 4 sorter, varav 3 med olika fyllning. Det var vi naturligtvis tvungna att testa. Vi köpte varsin, för när vi kom hem, tyckte vi det var dags för fika på vår soliga balkong.
 
När vi kom in i farstun föll min blick på eldragningarna i taket. Jag säger bara "jaja" än en gång.
 
Vi fixade fika, delade våra churros, så alla fick smaka alla 3 smakerna. Det var choklad, vaniljkräm och nutella.
 
Balkongen var som sagt, väldigt smal, men vi baxade ut både oss och fikat och när vi väl kommit på plats doldes solen av en massa tunna molnsjok och vinden var inte det minsta varm eller skön. Det var bara lilla draken på räcket som inte huttrade
 
 
NEJ, det där funkade inte!
"Nu går vi in", sa någon av oss efter att vi gjort ett tappert försök med gofika i solen. Man kan lugnt säga, att in gick vi rejält, i alla fall C som var barfota. Hon klippte i ena lilltån i A.s stol, som inte var helt stabil. Blodvite uppstod och det rejält, hon gjorde ett mycket regelbundet prickmönster hela vägen in till köksstolen. ONT gjorde det också, lillltån hade tagit smällen, som måste ha varit rejäl för nageln såg inte ut som den brukade kan man säga.
Vilken tur att hon reser med just oss två, som inte bara är resdamer, utan första hjälpensamariter också. Vi torkade blod och ordnade med henne tills det kändes bra, plåstrade på och högläge, sedan bommade vi igen balkongen för idag.
 
 
Se så fint det blev, fast nu ser jag att även 4:an måste ha fått sig en smäll
 
Planen var: En sista repa på stan för att testa C.s gångförmåga, sedan hem igen för att lösa ett och annat världsligt problem, något vi är ganska bra på numera - hahaha! Fast det blev lite mer än bara ett gångtest, men.....
Vart vi for och vad vi gjorde, kommer som inledning imorgon, för det här inlägget är redan tillräckligt långt.
 
 
 

Barcelona dag 2

Söndag 21/2 2016
 
Ett första och sista utlåtande om sängkomforten i "vår" våning kommer nu!
Om man bortser från storleken på täcken och påslakan - och vad det nu är för sjok som A legat insvept i, räcker det med ett ord, eller två: Mycket bra!
 
Lillasyster - C alltså - försvann ut i arla morgonstund och när vi väl kommit till sans, kom hon lagom hem med färskt bröd till frukosten . Här betyder färskt bröd något att göra smörgås av och något dolce, idag blev det croissanter både med och utan chokladfyllning. Tänk vad lyxigt vi har det, vi som inte joggar.
 
Det blev en mycket bra start på dagen och ut skulle vi ju och ut kom vi. Vi gick till tunnelbanan för att åka till Raval, damerna studerade kartan och rätt blev det på en gång.
 
 
Lite gatubilder sedan vi kommit upp ovan jord igen
 
Hä bor någon med gröna fingrar
 
Polisbilsparkeringen längs gatan
 
Mat i skyltfönstret
 
Där framme var torget
 
 
Inga blad på platanerna
 
 
I Raval var det Boteros katt som lockade, den ser jag mig aldrig mätt på och där brukar det också finnas papegojor, något som också lockade.
 
Därframme skymtade vi den! "Lilla" kissekatten!
 
 
FIN!!!
 
 
Nog hörde vi en massa papegojor och ganska fort fick vi syn på dem också.
 
Där mitt i grönskan, ganska högt upp satt den första, lite svår att se
 
 
Sedan en till
 
och ännu en
 
När vi väl upptäckt dem såg vi plötsligt väldigt många.
Nu skulle vi haft med oss oskalade jordnötter att locka dem med, men tyvärr kom vi på det för sent.
C gick iväg till närmaste affär och kom tillbaka med en påse croissanter. Hon fick krusa dem en stund.
 
 
Det visade sig fungera lika bra, dock lockade det en hel hoper duvor också, men de papegojor som kom ner på marken var riktigt bra på att ta för sig.
Det var så roligt med detta matande att jag bara hann "gosa" lite med katten, dock tillräckligt mycket för att inte behöva gå dit igen.
 
Hej då till katten
 
och till sista papegojan.
 
Och nu får det bli hej då förm mig också. Det får det räcka för i afton, klockan är mycket och jag har för mycket kvar av söndagen för att orka sitta uppe och skriva om det så här dags.
 
Återkommer, var så säker!
 

Barcelona Dag 1

Fortsättning lördag 20/2 2016
 
Det blev ett hjärtligt mottagande med handslag och kindpussar, affärerna gjordes upp och visning av våningen följde. En liten svart sammetskubik var lillasystersängen, den som C alltid får bara för att hon är yngst! Jeremies och jag hjälptes åt (mest han dock...) att veckla ut den och när vi väl fått ihop den, slog han ut med armen och sa: "Man kan ligga i soffan också, om man vill." Jaja, det blir nog bra.
 
Rummet
CD-ställ......inte riktigt vår smak
Badrum - och där kom jag med på bild!
Kök
 
De båda herrarna flängde runt ett tag i all välmening och visade på allting och när vi och de tyckte att vi hade koll, avvek de och vi kunde installera oss.
Inriktningen just då, var i huvudsak balkongen där solen flödade - som vi längtat efter den - men innan vi slog oss ner där, tog vi en rask promenad till närmaste Supermercado och inhandlade en massa väsentligheter, som yoghurt, ostar, skinka, jordgubbar, vatten, öl, vin och en hel del till, dock inget frukostbröd. Där har vi som gärna sover lite längre, dvs A och jag, den stora fördelen att få rykande färskt bröd av vår morgonpigga, hurtiga lillasyster C, som drar på sig joggingutrustningen i arla morgonstund och på hemvägen ser till att passera ett bageri och köpa ett rykande färskt bröd.
 
Hisschaktet von oben!
 
 
 Mycket viktigt att stänga den stora järnporten in till "vårt hus" när vi går ut!
 
 
Vi bor nära Sagrada och nog har det hänt en del med byggnationen sedan sist vi var här, men färdig är den då verkligen inte. Undrar om den någonsin blir det, det kanske inte ens är meningen? (Fast det finns visst ett tänkt årtal för det).
 
 
Lite grönska i trottoaren mitt i stenläggningen
 
 
och blommor, så ljuvligt
 
 
Fina hus längs vår väg
 
 
 Det var tätt mellan butikerna, vi tog den första och där fanns mycket gott att välja bland.
 
Kött (köpte vi skivat och i paket), men jag hade gärna haft råd med en av dessa också.
 
 
Fisk köpte vi inte alls, vi planerade att äta ute, men det är roligt med matbutiker utomlands, så det fick bli en bild på fiskdisken
 
 
Ganska snart var vi hemma igen med välfyllda kassar. Shoppingvagnen som José visat oss, stod orörd kvar i sitt hörn (trots att det hade varit bekvämt att ha den). Där blev den för övrigt hela vår vistelse, för är man inte van, är det lätt att glömma en sådan bevämlighet.
 
Vi packade upp maten och intog balkongen för ett litet mellanmål.
 
d
 
Den balkongen var SMAL! Vi hade ett bord och 2 stolar på rad, samt en pall i hörnet. Det fanns två balkongdörrar och där i nischerna försökte jag och A hitta lite lä, medan C satt skönt i lä i solen i hörnet.
 
 
Jordgubbar är en stor passion hos mig och de här var riktigt goda. Man kunde leka vampyr också om man kände för det och det gjorde jag naturligtvis.
 
 
Nja, så värst vampyrlikt blev det inte! Inte så vackert heller.....
Vi satt där i godan ro och njöt av solen, varandras sällskap och känslan att vi var på plats för den närmaste veckan och inte hade så väldigt många måsten.
 
Plötsligt säger C: "Fontänen." Så klart ville vi se fontänen igen, det var ju ganska längesedan sist. Då fick vi nästan lite bråttom, för den vatten- och ljusshowen startar ju oavsett om vi är på plats eller ej.
 
Vi gjorde oss i ordning och iväg till tunnelbanan, här är vår station, lätt att komma ihåg när vi har Sagrada precis bredvid.
 
 
Väl nere, möttes vi av den här skylten.
 
 
Nog var det typiskt, just under våra datum, bara att avvakta och se vad som händer.
 
Vi kom fram i god tid, inte en skymt av någon fontän än.
 
 
HUNGER var allas känsla, så när vi kommit fram köpte  vi varsin "bikini", dvs dubbel varm macka med ost och skinka = GOTT!
 
Måste visa en otroligt suddig bild på en lika otrolig optimist. Denne man hade varit på Supermercadon och köpt en sexpack öl. Förgäves gick han runt hela kvällen och försökte sälja dem styckvis, till någon av alla oss som samlats för att avnjuta vattenshowen.
Inte gick det så bra, det gick inte alls! Han fick förmodligen dricka upp dem själv.
 
 
Vi satte oss på en av de höga murarna, eller vad det kallas och det var ett utmärkt ställe att avnjuta hela föreställningen.
 
Nu börjar de släppa på vattnet och även musiken kom igång.
 
Visar nu en hoper fontänbilder utan kommentarer.
 
 
Ovanför tornet gick det ut ljusstrålar under vattenshowen (syns dåligt på bilden)
 
 
Mycket pampigt och helt otroligt!
 
På väg därifrån är det fontäner längs hela vägen ner
 
 
Vände mig och och tog en avslutande bild, avslutningen var mycket mäktig!
 
 
Mot slutet blev det ganska kallt, vi var både hungriga och törstiga, så nu började letandet efter ett bra matställe. Till slut kom vi fram till ett som hette "Kairo", det lät intressant med tanke på att vi var i Barcelona. Vi gick in, fick ett bord och stället visade sig vara en irländsk pub.
Det får heta vad det vill, men bra mat hade de och vi var helt nöjda med allt.
 
 
Vi var så hungriga, att jag glömde fota maten medan uppläggningen såg snygg ut.
 
Äntligen en Crema Catalana
 
 
Mätta och belåtna tågade vi mot vårt nuvarande hem och det var inte så långt borta. Det var skönt att komma in, för kvällen hade blivit ganska kall.
Nu började strapatserna med att fixa ett påslakanklätt täcke till A. Vi hade bara fått ett dubbeltäcke och hon ville ha ett eget. Det kan jag väl förstå, jag avskyr att slåss om täcket när man måste dela.
 
Hon höll på väldigt länge och grejade och vad det var för sofföverdrag el dyl som till slut fick gälla för påslakan, vet inte jag, men hon lyckades pula in ett täcke, puffade till det från olika håll och utbrast: TITTA vad bra det blev!!!!! C och jag ackade och oade lite och A var nöjd. Så var det problemet ur världen.
 
Den rosaliknande korven är A.s sköna täcke.
 
 
Nu samlades vi runt bordet och skulle göra upp och sedan de stora utgifterna var avklarade, var vi i princip kvitt och alla knölade ihop sina kvitton. Imorgon börjar vi på ny kula.
 
Damerna saggar lite medan jag skriver. C om prydnadskuddar och A om dubbeltäckens vara eller icke vara. Själv tänker jag avsluta här och lägga mig bredvid A och svepa in mig i "MITT" stora dubbeltäcke medan hon kryper in i kåldolmen.
 
Så God Natt Barcelona denna första dag!

Omstart! Nu eller aldrig! BARCELONA inleder mitt återinträde i bloggandet

Vecka 8 2016
 
Fredag 19 februari
 
Äntligen kom dagen B och äntligen är vi på väg. B betyder förstås Barcelona och när C frågade, för ganska
längesedan, behövde vi ingen betänketid och nu är vi som sagt på väg. Detta innebär att vi kommit så långt som till "nästan Arlanda".
 
Vi är på "Good Morning Hotel" nära flygplatsen och har just avnjutit en aftonsupé, damerna sallad - egenhändigt ihopplockade - och jag har avnjutit min allra bästa "macksupé" - grovt bröd som jag bakade i morse och god, god Maasdamerost,  morötter och ett päron. Måltidsdryck, som vanligt vin för dem och öl för mig. För att göra dagen lite extra, hade jag kostat på mig en "närke slättöl", från "Närke Kulturbryggeri". Smakade så bra!
Googla gärna, mycket intressant: www.kulturbryggeri.se
 
 
Inte nog med det, resan fick en god inledning, i alla fall när Spanien är målet. Innan vi skulle äta var det dags för en aperitif. C bjöd på varsin liten flaska sprutt och jag som inte kan med smaken på vin (surt), fick rosa, god, lite söt och de drack sin vanliga, ljusa sursprutt. (Jag vet att  det heter torr, men surt är det lik förbaskat - i min smak alltså).
 
Vi satt inte uppe särskilt länge, vi åt, avhandlade både det ena och det andra och insåg än en gång,  att vi trivs väldigt bra tillsammans.
 
Nu är vi verkligen på väg. Helt säkert lär någon av oss vakna i tid så att  vi kommer iväg imorgon bitti. Jag är lite bränd sedan Malta 2012, som slutade i Göteborg. Det är dock en annan historia.
 
Imorgon Barcelona!! ............ samt frukost vid 5-tiden.............!
 
Lördag 20/2
 
Sovit bra, täcket var som ett mindre moln och väldigt varmt, men skönt ändå och för en gångs skull var det ingen fakirkudde. Frukosten var superb, jag frossade i äggröra och bacon - utmanar gallan då och då och det verkar ha utfallit till min fördel kan jag konstatera i skrivande stund - inget ont! Det tackar jag för, det är svårt att bli attackerad av krämpor ovan där.
 
Taxin till Arlanda kom på utsatt klockslag och fort var vi på Arlanda. C hade skrivit ut våra boardingpass, så det var raka spåret till säkerhetskontrollen. Där var det KÖ, med ganska stora bokstäver, dock gick det fort och enda hindret var A.s skor. Inget farligt i dem, men av skulle de.
Planet var fullt, vi hamnade långt bak och nästa stopp London, där vi har ett par timmar innan vi går på planet mot slutmålet.
 
Vi sitter som 3 finhönor på varsin pinne - fast snurrstol - och njuter varsin kall Aspall cider. Efter att ha gått runt och tittat lite på flygplatsen, köpt en MC-tidning till kärestan och fått testa att jag hade rätt PIN-kod på kortet hamnade vi där och snart var det dags att gå ombord på nästa plan som skulle ta oss till slutdestinationen.
 
 
Vi flög med Norweigan som synes. Vi närmar oss, det lär vara Pyreneérna därunder oss, vi vill gärna tro att vi även sett Andorra och ........
 
 
.......DÄR är ju  Barcelona!!! 
 
 
Vi tog blå bussen till stan, 10 euro tur och retur, sedan till Deutsche Bank som var ganska seg och inte alls särskilt samarbetsvillig, men pengar fick vi ut till slut. C hade letat fram en fin lägenhet som vi hyrt för hela vistelsen och vi skulle betala vår hyresvärd José redan vid ankomsten, så det var onekligen bra att vi lyckades med den transaktionen.
Sedan in i en taxi och C, som alltid vet vart vi är på väg, satte sig fram och talade om vart vi skulle. Det gick fort och ganska snart var vi framme.
 
 Det
 
Rätt gata, rätt hus och port - FiNT tyckte vi! Hiss upp till tredje våningen efter att ha trippat fram till den på ett blankpolerat marmorgolv.
 
 
Väl uppe, efter att nästan ha fastnat i hissdörr nr 2, à la dragspel, möttes vi av José och Jeremies
 
 
Fortsättning följer.......jag lovar!
 
 

RSS 2.0