Allemansrätten

Idag hade vi friluftsdag vid Naturens hus. Där är det fritt fiske i Svartån, några grillplatser, bord och bänkar och lite gräsmattor. Ett perfekt ställe om man bara har tumme med den som styr över vädrets makter.

Det var det uppenbarlien någon av oss som hade. Vi fick väldigt bra väder, lite blåst, mest sol och alldeles torrt. Detta trots att lokaltidningen hotat med ett rött paraply igår - som betyder stor risk för regn, sedan nedgraderat till gult paraply idag som betyder måttlig risk.

Vi gick raka vägen till borden och lämpade av våra ryggsäckar, gjorde i ordning metspöna och förberedde med ved för att kunna grilla korv lite senare. Då säger plötsligt en av eleverna: "Titta, han duschar".

Allas blickar vändes åt samma håll och minsann, därborta på gräsmattan var en stolpe med vattenslang neråt och en duschstril uppåt. Under denna dusch, som måste ha varit kall, stod en ung man. Han var helt klart turist, för nästa sak som fångade vår uppmärksamhet var ett tält som stod uppslaget på gräsmattan.

Här ser man även stolpen med duschen och vattenslangen.



Där bodde han tydligen. Efter duschen gjorde han som de flesta andra människor, ställde sig vid handfatet och borstade tänderna. Det var bara det att hans handfat var gigantiskt, för det var hela Svartån.


(Dålig bild, jag fick zooma till max för att få med honom, man vill ju inte tränga sig på oanmäld "hemma hos folk".)

Efter detta tappade vi intresset för honom, för då kom plötsligt "Gustav Lagerbjelke" runt hörnet på Svartån. Oj, nu fick jag fnurror på hjärnan, kan man runda ett hörn på ett vattendrag? ? ?

Det var lite folk ombord som skulle ut på någon rundtur och de vinkade glatt till oss.



När de väl passerat återgick vårt intresse till turisten och nu hade han satt igång att fixa frukost.



Han var tydligen den som var mest morgonpigg, för de var två såg vi lite senare och det bekräftades även av att vi fick syn på deras parkering.



Nog är det ett fantastiskt land vi lever i, där man kan cykla till ett naturområde, parkera cyklarna mot en soptunna och slå läger precis bredvid en vattentäkt, där man både kan duscha och hämta vatten?

Tillåtet?

Jag har ingen aning, men förvisso hade de bott där minst en natt och inte störde de oss, som även vi kom dit för att nyttja vår allemansrätt. Inte kom det någon för att köra bort dem heller, inte så länge vi var kvar i alla fall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0