Fortsättning Umeå dag 2

Efter vi fikat på Mecka gick vi ner till gamla stationen. Numera finns en ny uppe vid lasarettet och sedan den kom till har jag inte åkt tåg till Umeå, så jag vet inte om de stannar vid den gamla anrika längre.
 
Skulpturen heter "Grön eld" och den är kvar, även om halva stan är flyttad och uppgrävd pga att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014.
 
 
Det hade blivit en ny "undergång". Gamla järnvägstunneln måhända finns kvar, men det brydde jag mig inte om att kolla. Jag tycker den här nya med sin vita mosaik och turkosgröna väggar var jättefin.
 
 
En stor favoritbutik både förr och nu är Mias Lustgård. Dit styrde vi stegen.
 
 
Följ med in! Titta och NJUT! 
 
 
Porslin från BRUKA!
 
 
"Jag vill ha allt från BRUKA," sa min kära dotter
 
 
När vi sett oss mätta (och jag inhandlat en lila mugg från BRUKA, till en viss person) gick vi ut på Rådhusstorget. Där höll dessa vitklädda människor på och slängde med varandra.
 
 
 Rådhuset
 
 
Mitt emot Rådhuset fanns tidigare den s.k. "Apan" eller "Apberget." Det var som en stenscen mitt i stan, med några trappsteg upp på sidorna, där alla ungdomar hängde och även en och annan vuxen kunde slå sig ner och bara sitta en stund. Skatarna åkte där och diverse framträdanden gjordes alla tider på året. Där var nu ett litet träpodium istället - Kulturhuvudstaden nu igen, hela stadskärnan är förändrad. Apan sörjs nog av fler än oss kan jag tänka mig. Den var en del av stadsbilden.
 
På torget hade jag stämt träff med E. Kära dotter och Otto gick hem för att fara till Skellefteå. E och jag fortsatte gå på stan och nu var hon fikasugen, så vi gick till Kafe Station.
 
 
På väg nerför backen ser jag mera nytt. Kulturväven, heter det låga huset och det höga är ett hotellbygge bredvid i samma stil. Framför det finns tack och lov, det anrika, vackra, gamla huset kvar där Stora hotellet låg när jag flyttade till Umeå 1978
 
Jag kan lugnt säga att det inte var en estetiskt tilltalande kombination.
 
 
Närbild
 
 
Kafé Station drivs av Pingstkyrkan. På sommaren kan man få sitt fika i en korg, låna en filt och sitta ute i Rådhusparken. Måtte detta finnas kvar, trots kulturhuvudstadsutmärkelsen.
 
 
E väljer och jag avstår, tog en kula glass, för sällskaps skull.
 
 
 Det är vackert därinne
 
 
Ännu en rolig skylt, namnet på ett av rummen där.
 
 
 
 Här får det räcka för den här gången, men denna dag 2 hann jag med väldigt mycket, så det kommer mera!
 

Kommentarer
Postat av: Inga M

Nu har jag kollat igenom din Umeå-kavalkad! Roligt att få se bilder på söta Majken igen, det var ett tag sen. Visst är hon lik sin far? Tänk att dotter ville följa med upp till Umeåfamiljen, det måste ha varit mycket trevligare att resa i sällskap, det är en lång väg. Från oss 100 mil nästan precis. Jag ser fram emot att få komma till Umeå kulturhuvudstadsåret. Antar att det är mycket extra på gång i en stad som även annars är välförsedd med kultur.
Jag antar att du har börjat jobba igen efter lovet. För ni hade väl före påsk. Vi har nu efter påsk och jag roar mig med att städa stugor! ;-) Men vi hade så trevligt över helgen så det funkar.

2014-04-23 @ 05:39:51
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0