Länsmuseét Örebro

Idag, 27 december, skulle kören sjunga på länsmuseét här i Örebro. Inte förrän idag förstod jag att det skulle hållas en gudstjänst där, som vi skulle medverka i.

Just nu pågår en utställning som heter "Made in Asia" - Kristusbilder av asiatiska konstnärer, i samverkan med Svenska kyrkan. Då blev det genast lite klarare för mig med gudstjänsten där i museét.

Vi var mer än dubbelt så många än de som kom för att lyssna och titta, men det var trevligt ändå. Det är alltid härligt att sjunga och utställningen var väldigt intressant och bra.

Nu glömde jag (det är faktiskt sant) att fråga om man fick fotografera och inte förrän jag tagit flera bilder kom en allvarlig man in och upplyste mig om att det var absolut förbjudet att ta kort. Jag ursäktade mig så klart och såg framför mig hur han ryckte ut minneskortet och stampade på det. Numera är det ju svårt att rycka ut filmrullen och exponera den för ljuset, så bilderna blir förstörda. Han rynkade dock bara pannan mot mig och gick sin väg.

Jag kan lätt förstå att man inte ska fotografera gamla ikoner mm i kyrkor från längesen, eller "Nattvarden" av Da Vinci osv, men som sagt, här trodde jag inte det rådde fotograferingsförbud. Jag ber om ursäkt!

Hur som helst hann jag ta kort på några riktigt fina verk. Här är "Dessa mina minsta" 1967, av Shin Hye Jung från Seul,Sydkorea. De är gjorda i papier maché.



Samma konstnär hade också gjort den här lilla "Fiskarpojken".



Precis vid dörren in till rummet hängde dessa intressanta tredimensionella tavlor från "Ulaan Baatar Mongoliet". Alla heter Tält och har siffrorna 1, 2, 3 och 4.  Konstnären heter Battogtokh Turbat, de är från 1972.



Jag stod där bra länge och tittade och funderade, innan jag tog bilden. Jag kom osökt att tänka på Thorneus Renprodukter och deras torkade renbogar när jag tittade på tälten. Detta speciellt när jag drog mig till minnes hur det avskavda benet brukar se ut sedan sonen ätit färdigt. Jag hade nästan rätt, för sen jag fått tillsägelsen att inte fotografera, utan köpa katalogen istället, tittade jag i bläddrexemplaret. Tälten är gjorda av skulderblad av får.

Sen blev det förstås inga fler bilder.

Jag köpte dock boken som min gamla barndomsvän I rekommenderat på sin blogg, den som hon köpte när hon var här i oktober och vi besökte museét.  (I, jag tog din bild utan att fråga, istället för att ta ett likadant foto av min.) Nu ska jag bara frigöra lite tid och läsa den, men det går nog bra.

 

Kommentarer
Postat av: Inga M

Kära barndomsvän! Roligt är det att läsa om Ditt liv och leverne! Kul att Du köpte boken som jag införskaffade när vi var där. Jag gillade den!

2008-12-30 @ 01:00:26
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0