Koblenz, slutet dag 3

Dag 3 - det som  återstod av dagen

Fredag 18 maj

Efter att jag lämnat kärestan med sällskap på Café Miljöö gick jag till Florinskirche - den var KALL! Vi sjöng inte upp oss nu heller, utan pang på. Det är inte alltid 100 och med den kalla kyrkan, kändes det i rösten.

Om man bortser från dem som numera går under namnet "medåkande" och Wolfgang med sällskap, var det kanske 20 till som lyssnade och lika bra var väl det. Vi får ta det som ett litet genrep inför morgondagen, även om repertoaren inte blir exakt densamma.Vi tog oss igenom, vi fick applåder och K-M berömde, men bra var det inte, i alla fall inte rakt igenom.

Efteråt blev det omvänt gage kan man säga. Om vi ville, fick vi gärna göra en penningdonation till orgeln och insamlingsbössan var onekligen originell, det var en gammal orgelpipa.

I-M, L, kärestan och jag skulle nu göra oss en kväll tillsammans och valde att gå en parallellgata och där var en liten skylt på väggen - Weinstube.

"Här", sa jag och inväntade inget svar. Jag stegade upp på trappan och gick in, det såg väldigt trevligt  ut därinne.

Vi slog oss ner vid ett ledigt bord

"Weinhaus Weihwasserkessel" hette det och där var specialiteten "Flamkuchen". Vi frågade kvinnan som serverade vad det var och det var som en slags pizza, fast mycket magrare.

Detta var vi förstås tvungna att testa.

Kärestan och jag valde en sort, med parmesan, körsbärstomater oliver och samma ostkräm som alla hade. I-M och L valde en med Parmaskinka, lök, tomater och ruccola. Sedan delade vi mitt itu.
Efter det tog de en till, vi hade ju nyss ätit, så vi lugnade oss lite. Vi drack också varsin utsökt Koblenzöl, eller vad det nu var.I-M och L valde vin.
Vi avslutade med en Flamkuche av dessertkaraktär. Vi valde äpple och kanel. Den flamberades med grappa, det var jätteläckert när de stod bredvid bordet och "eldade".

Efter detta var vi mätta och kände oss väl till mods, betalade och gick, fast först bad vi om receptet, eller snarare hur det gick till att göra dessa härliga "kakor".

Inredningsdetaljer från Weinhaus WeihwasserkesselKlockan stod, men kärestan kunde som tur var låta den vara.Nightcap ville vi ha på vägen hem och efter lite sökande slutade det på en spansk (igen) restaurang där kärestan drack en spansk örtlikör, jag en Kaffe Crema Catalana och I-M och L varsin sherry.
Regn igen och vi gick med raska steg till vårt B&B

Imorgon ska vi bestiga Lorelei, så nu gällde det att mobilisera.

P.S. Flamkuchen görs av mjöl, salt och vatten. Bakas i stenugn med både över- och undervärme på 260 - 270 grader i 4 minuter. Jag gissar att en del av fyllningen/toppingen läggs på i efterhand, t ex ruccolan.


Elände

Igår pajade frysen, så Koblenz får vänta lite. Jag fick lite annat att styra upp först. 

Lugn och ro är inte rätt ord just nu!!!!!
(Passande bild från nätet)

Koblenz dag 3

Dag 3

Fredag 18 maj

Vaknade 7.40 till en småregnig morgon. I frukostmatsalen låg ljudnivån på 150 db, med det är väl ett tecken på att vi trivs med varandra, för alla pratar, skrattar, klirrar med glas och bestick, kaffemaskinen morrar och det känns väldigt gemytligt.

Idag blev det vila frukost fram till strax före 10, det gör oss inget, vi har varsin tjock bok med oss. Vi gick ner och Wolfgang kom med det fina vädret och vi fick en rundvandring i Koblenz.
Minnesmärke som jag inte minns ett dugg av......?????Vi tittade på gamla hus som hade en historisk bakgrundKom fram till en kyrka där vi gick in för att sjunga lite.Jag passade på att tända mina 2 "mor- och farljus". Jag gör det bara när det är levande ljus, jag tycker inte om dem som går på batteri, då får det vara.
Promenaden gick runt stan och vi kom fram till kvällens konsertkyrka - Florinskirche.G stegade in i grönskan för att få en bra bild på museét bredvid kyrkan. Det såg nästan ut som han vuxit upp ur jorden där bland buskarna.Undrar vad det är för träd som har så vackra blommor? Botanikern i mig har tydligen ledigt!Mittlerheins Museum, med en något speciell klockaUnder klockan finns ett ansikte och gubben lipar varje kvart
Ett ganska oansenligt, handskrivet anslag på kyrkdörren, annonserade vår konsert.Vi gick in och där satt en liten kompakt dam innanför dörren och vaktade.Vi ställde upp oss och sjöng ett par sånger till, sedan funderade K-M om det gick att få igång orgeln framme i koret, så E och J gjorde ett försök. Då kan jag lova att det blev fart på väktardamen. Hon kom ilande i högt tempo på sina korta ben och hötte med hela kroppen mot oss.

Här skulle inte spelas på någon orgel för att det råkat komma in en kör. Strunt samma om vi var kvällens attraktion (vi hoppas i alla fall att vi är det).

Så blev det lite diskussion, men icka något orgelspel. Ah, strunt samma, vi sjöng färdigt ändå.Trädgården vid sidan om kyrkan, inte så mycket blommor, men fint ändå.

Oooops! Hade vi ändå kommit till Malta, hade jag bara drömt Koblenz???Efter detta blev det promenad ner till Mosel, för nu var vi på andra sidan hörnet - Deutsche Eck - och då är det inte Rhen förrän vi kommit runt till andra sidan.

En vacker blomrabatt i väl sammansatta färgnyanser längs vägen.Vi går som en stor skolklass så långt ut som man kan komma på kajen.
Där var ett riktigt stort monument i hörnet, från slutet av 1800-talet.Lite andra detaljer där runt monumentet.

Efter detta var det fritt val - antingen åka linbana upp till borgen eller "hopp och lek" på egen hand. Jag hade gärna åkt dit upp, men inte utan min andra hälft. Vi, I-M och L tog sällskap och gick mot stan.
Vi ville ha kaffe och I-M hade pejl på ett ställe - Cafe Miljöö
Det låg i Gamla stan och var riktigt mysigt. Där fanns precis allt, från vegankost till starksprit.Kaffesugna!!!!Herrarna förfasade sig över elledningarna och hur de var kopplade.Själv koncentrerade jag mig på konstverken i väntan på fikat. Jag gillade dem!


Den som väntar på något gott.........Jag valde chokladtårta och kärestan äppelkaka, sedan delade vi (som vi ofta gör)Stärkta till kropp och själ var det dags att inta stan.

Korv, vykort, skor var på inköpslistan. Så I-M och jag inledde med att köpa varsin fin tygkasse som ska bli körväska för oss båda. Sedan köpte jag och kärestan varsitt kattpussel till respektive barnbarn, det blev sidenband till jul och I-M bunkrade fina servetter

Korv, vykort och skor????? Vem tänkte på det där och då?

Längst in i affären med kassarna fanns saker från förr. Min docka Kajsa stod där bland en massa andra och jag som inte visste om man fick ta kort, smög lite med kameran, för det var ett kärt återseende.Här är hon, min älskade Kajsa!Efter det blev jag bannad av tanten, hon såg min kamera, men inte att jag redan fotograferat och nåde mig om någon tog en bild av hennes dockor! Tänk om de skulle läggas ut på internet?? Jaa, tänk!!!!!!! (tänkte jag då).

Sedan blev det i alla fall skor. I-M och jag köpte varsitt par som inte var Birkenstock, men precis likadana och till ett helt annat pris.

Vi tittade förstås på en del annat också och vi damer gick för sig och herrarna för sig. Det var smart och på ett ställe på gågatan satt H och han och hustrun hade uppenbarligen gjort samma överenskommelse, för han satt där även andra gången vi passerade. Han såg inte alls lidande ut, tvärtom, det såg ganska skönt ut.På en annan bänk satt en familj som hade hundarna med sig ut på stan och de var verkligen söta som små gosedjur. Hoppas bara de inte behandlades så också!


Det var mycket folk överallt på gågatanFontäner i Koblenz

Detalj! Sköldpaddor, det gillar jag, fast inte när de ser ut som bilar!
Inne på varuhusetTill slut var vi redo för sista rycket och det var livsmedelsaffären, för nu skulle vi köpa korvar till alla barnen. Det fanns ett stort köpcentrum och där fanns också en stor livsmedelsbutik.Där fanns allt vi skulle ha och lite till - choklad t ex. Nu blev det mycket att bära och vi delade på oss, för jag hade tänkt köpa ett par äkta Birken också innan vi gick hem.

Då säger kärestan: "Jag kanske också skulle köpa mig ett par skor" Jaha, in igen på en av de affärerna I-M och jag redan varit på och med lite svett och möda blev det ett par för honom också. Då orkade inte jag mer, det fick bli ett par fejk till för mig och de kostade bara 15.95 E, samma modell som jag har ett par utslitna äkta hemma, men med ett annat namn

Efter detta ville vi svalka oss med varsin kall öl, men nu var vi i cafédistriktet så en öl gick inte att uppbringa någonstans.

Vi gick hem och det var fler med oss som var på väg åt samma håll. På bron kom L.Vi fräschade upp oss, packade upp och sa till I-M och L att vi gick ner till stan för att äta en mycket försenad lunch.
Regnet kom när vi gick. Inte nog med det, det tilltog och det var ju bara att gå och gå och gå. Vi tog oss till Gamla stan och ryckte i den ena dörren efter den andra. STÄNGT, STÄNGT, STÄNGT! Till slut var det ett ställe som hade öppet och vi nästan ramlade in.

Jaha! Man kunde få öl och vin, men ingen mat! Då säger tjejen: "Gå till Café Miljöö, de har allt, t o m öl!

Vi gick dit igen, andra gången samma dag och vi fick både mat och öl. Kärestan åt en varm bautabaguett med camembert, sallad och..........lingonsyltJag åt sparrissoppa med pesto, solros/pumpakärnor och bröd. Utsökt!Det satt bra och innan jag skulle gå kom H.s fru/sambo in och avlöste mig som sällskap till kärestan.

Det var inte allt från dag 3, det är lite mera, men det hinns inte med just nu, för nu åker jag och kära dottern till släktens färskaste medlem, hon fyller nämligen 1 år i helgen och då är INGENTING viktigare, inte ens bloggen!!!

Fortsättning följer alltså efter helgen någon gång!  Missa inte vår intressanta middag!!!


Koblenz dag 2

Dag 2

Torsdag 17 maj


 -  och här är vi i Tyskland när hela Norge skrålar och firar!

Jag har sovit som en stock och kärestan väckte mig 8.15 och ville gå ner och äta. Till slut hade jag mobiliserat tillräckligt med kraft för att ta mig in i duschen. Det var skönt och jag vaknade, så att vi till slut kom till frukostbordet. Det är roligt med andra matvanor, idag har jag testat ost med chokladkräm på brödet, det var ok, men kommer inte att bli någon vana.

Efter frukosten tog vi en kort promenad. Vi gick längs bilvägen, inte för att det var så vacker omgivning, utan mest för att orientera oss och veta om det var något att ha. Nu vet vi, att däråt behöver vi inte gå igen.Vi kom till något som var en kyrka i enda änden och det här i andra.
En skylt som inte gjorde oss mycket klokare. Ett hem för "Bröderna?"Koltrasten fröjdades över solen som gassade, igår regnade det!Tillbaka till hotellet, packade ryggan och sedan gick vi i samlad tropp som en stor skolklass genom stan ner mot Rhen. Idag var det en flodfärd uppströms på 4 timmar som stod på programmet.

Passerade ett och annat som måste fotograferas.
Koblenz stora borg högt upp på berget, med utsikt över både Mosel och Rhen. Det är Europas näst största, bara Gibraltar är större.Linbanan över till borgen, jag skulle gärna.....Pampigt hus vid flodenFramme på kajen fanns det ganska många flodbåtar för turister. Jag bunkrade vatten och köpte mig ett par solglasögon, för naturligtvis låg alla mina 3 par hemma.Så blev det lite kö innan vi kom ombordVi hamnade på övre däck i solen tillsammans med ALe, ALu, I och M och där satt vi väldigt bra.Samtalsämnena var minst sagt skiftande, ena stunden pratade vi om Lorelei och tysk korv, för att i nästa ögonblick spåra in på kryddväxter, t ex luftlök och libbsticka. ALe erbjuder libbsticka till den som vill ha, han har så gott om det, att han nästan får libbstickeångest!

Det fanns hållplatser längs vägen och folk klev på och av, mest på under våra 4 timmar.


 
Vi passerade den ena vackerheten efter den andra, kloster, borgar, gamla byar och städer med korsvirkeshus och livet var bara gott där vi satt. I starten av färden kom plötsligt exellenta Weindorf där vid sidan om oss.De 8.95 Euro jag spenderade på solglasögonen höjde min livskvalitet avsevärt mycket mer än den ringa summan. Nu kunde jag sitta och titta på allt som gled förbi utan problem.
 
Förfriskningar fanns framme i fören och är det pilsnerväder så är det.Där fanns även en översiktskarta över vår båtfärd, för att kalla det kryssning är väl att ta i?Nu kommer ett svep med bilder från båtresan, med kommentar om jag känner att jag måste, men det vet jag inte förrän jag lagt in bilderna.Här sitter delar av kören och gottar sig i solen, det blåste dock ganska kallt, men solen var efterlängtad, så alla satt kvar ändå.
Järnvägen och landsvägen gick parallellt med floden.
Aha, här brygger de den goda ölen från igår på Weindorf
Det var åtskilliga borgar, slott, små byar/städer och vackra hus vi passerade 


Ett par borgar hette "Katten" och "Musen", tyvärr mins jag inte vilka, men det känns inte som livet försämras för det.


Vi mötte båtar och pråmar, eller blev omkörda
Vinodlingarna blev fler och fler.


Linbanor, hängflygare och bergsklättrare

Floden smalnar av, vi närmar oss den farliga klippan.Lorelei passerad utan missöden, ingen sjöng från klippan och vi låg stadigt mitt i floden. Sedan kom det ännu mer folk på båten, men nu är vi snart framme i Oberwezel och där ska vi stiga av.

 Jag gillar sten.                                    FrammeVi stannade vid en gångtunnel där det fanns märken på väggen på hur högt Rhen svämmat över vid olika tillfällen.

I Oberwezel var det mesta stängt. Är det helgdag så gäller det här också.

Vi gick genom stan och Wolfgang visade något som vi missade, för vi kom sist. Jag tror det var något slags minnesmärke över judeförföljelsen.


Sedan gick vi hela vägen tillbaka, men det var inte så långt.

Vi gick till kyrkan, för K-M upprepade att vi var allt annat än folkviseljuva igår och ville fräscha upp oss lite. Nu sjöng vi "Sommarpsalmen" och sedan fick vi ledigt till 17.15. Då ska vi samlas vid stationen för en tågresa hem till Koblenz.Tänk där på en väggmålning var vi nu igen, vi "3 spanska damer" som vi sett i så många olika sammanhang tidigare, på så många olika ställen.
Första gången i Bergamo.Visst är vi oss lika?

Där blev en liten parentes, men dock så viktig!

Vi gick gatan tillbaka för att hitta något ätbart.

Pimpat parkeringshus
Detta med helgdagen hade till följd att det var svårt att få något ätbart, men på Hotel Römerkrug gick det i alla fall att sitta ner och ta en kopp kaffe. En chokladkaka (som fanns på menyn) till kaffet, var fullständigt otänkbart, för kvinnan var ensam på stället. Vi fick nöja oss med kaffet.Där satt vi mitt i solen och så kom I och B och jag föreslog att de skulle ta 2 lediga stolar och dela vårt lilla bord. Vi satt och tittade på ett påskträd och B konstaterade, att det växte då inte där mitt i gatan och visst var det så.
Sedan tittade vi på en man som stod på den gamla muren och försökte få rätt höjd på sitt motiv. Han blev mer och mer bredbent, ju längre han stod där.Vi hade en skön timme där i solen med enbart flytande intag av de varianter som fanns, dvs kaffe, vin och öl.

Till slut var det ändå dags att gå, vi hade ju ett tåg att passa. Vi gick en parallellgata och där var lite nytt att titta på. 


Vid kyrkan svängde vi ner mot stationen och på kyrkmuren satt M och E och mumsade på något gott, undrar var de hittat något att äta?Vid stationen stod nästan hela kören i solskenet och alla var mer eller mindre röda i nyllet.
Vi hade tid att se oss om där också, det fanns ett gammalt torn som jag antar var något turistiskt minnesmärke. Vi klättrade upp och sen ner igen.
Mitt emot stationen en vinkällare, som praktiskt nog hade odlingen på baksidan.Tåget kom och for sen i en rasande fart och på 30 minuter var vi i Koblenz. På en station steg 5-6 killar på, medförande varsin mountainbike som de baxade in på tåget. Det skulle ALDRIG ha fungerat i Sverige.Vi fick stiga av på Hauptbahnhof, för till nästa station "Stadtmitte", som var vår, var det 20 minuters väntetid innan avgång.
Det blev långa motettlämmeltåget som gick genom stan, hem till B&B. Alla var trötta, men vi korister hade omedelbar samling nere i vid matsalen. Noter skulle delas ut och sedan lite sångövning på ett par melodier.

När jag kom upp igen sov kärestan som en stock. Han fick väl göra det tänkte jag och grejade lite, skrev resedagbok och sedan la jag mig och läste tills han vaknade. När han piggnat till gick vi ut för att äta.

Det obligatoriska brunnslocketVi såg ingen av de andra, varken på/vid hotellet eller ute, så vi gick i sakta mak till gamla stan......
......och efter att ha kollat ett par restauranger hamnade vi på en tapasbar.

Äntligen fick kärestan testa de spanska fröjderna, trots att vi var i Tyskland. Jag valde maten, det blev serrano, 2 sorters ost, tomatbröd, små salta potatisar,marinerade oliver och något med fläsk, som visade sig vara 2 grillspett, varsin öl + ett jättegott bröd med dipp.
Oj, vad vi åt och njöt och nästan allt fick vi i oss, det var bara några oliver kvar, när det plötsligt blev så kallt att vi gick in och satt där och drack ur resten av vår öl. 29.30 E gick det på och det är absolut inget att säga om det priset, mer än att det var bra!Trötta var vi och ganska frusna, så vi bestämde oss för att gå hem. Jag köpte en liten bägare med supergod glass som jag åt på hemvägen.

Hur länge har vi varit här? Drygt 1 dygn och vi prickade rätt på en gång, jag har ett visst lokalsinne när jag inte är på hemmaplan, alltid något.

Nästan hemma mötte vi ett annat par som hörde till oss och vi följdes sista biten.

Med kören till Koblenz

Dag 1

Onsdag 16 maj

Samling vid Wobbler - som vanligt kan man väl säga nu när det är tredje gången gillt för somliga, mig t ex. Vi är 52 stycken som åker på den här körresan till Koblenz  och det är ganska många medåkande, dvs respektive, oavsett civilstånd.

Bussresan genom ett grått Sverige gick bara fint, alltså från Närke till Arlanda, om nu det kan kallas genom.
Vår eminente körledare K-M fattade mikrofonen ganska snabbt och gav oss alla fakta vi behövde veta för stunden -- och vi sitter tysta och stilla och lyssnar andäktigt på alla kommande fröjder som utlovas.

 

Allt funkade och så otroligt skönt det kändes efter Apollos Maltaflopp. Incheckning och alltihopa, hur smidigt som helst.

Väl innanför blev jag bjuden av kärestan på en hälsomacka, kaffe och en mjuk kaka (choklad/kokos). Själv tog han likadant, men en muffins istället för kakan.Sedan skulle han betala och det var sånär att jag fick ta fram luktsaltet till oss båda. Vi är tydligen inte så världsvana att vi tycker priset var normalt.Vi ackade och oade lite om det, men som nutidens unga säger: "Vem bryr sig?" Tjejen i kassan sa, att folk brukar säga att det är dyrare än i Norge.

Jag hade bokat platser på planet och valt rad 2, det visade sig vara extra mycket benutrymme på de främre raderna, så det fick vi tydligen in på priset. Skönt tycker jag som ganska ofta, har lite för långa ben i resesammanhang.

Nobel som jag är, lät jag kärestan få fönstret, jag tänkte ändå läsa, nu när jag äntligen var tvungen att sitta, istället för att packa böcker och annat som ska med i flytten lite senare i sommar.

Förresten, nu vet jag var sommarsolen är, den där runda, varma som normalt sett brukar vara på himlen så här års. Den är ovan molnen!

Resan gick helt komplikationsfritt, vi fick vårt lilla picknickfika och det la sig fint uppe på hälsomackan.

Vi landade i tid...................och kom snabbt till bandet där vårt bagage skulle komma.

Väskan med bagagerem, fast utan väska, kom åkande varv på varv innan våra kom. Det såg aningen lustigt ut med en ensam rem som åkte runt, runt.Wolfgang, som var vår kontakt i Tyskland, tillika I-M.s  och L.s gode vän, mötte oss på flygplatsen. Han skjutsade dem och E, i sin bil, för vår buss till Koblenz rymde inte riktigt hela vår skara.När vi väl tagit oss igenom köer och för svaga broar och kom till hotellet var de redan där. De hade fixat nycklar till alla och stod och delade ut dem. Så otroligt smidigt allt fungerade.Vårt rum. Det var helt okej, rent och lagom hård säng, kudden dock som ett bättre, begagnat frimärke, men man kan inte få allt. Å andra sidan var den så lång att den lätt gick att vika dubbel.Utsikten måste förevigas, det har jag lärt mig av kärestan och så här var den. Järnvägen gick precis utanför, men fönstret var förvånansvärt väl ljudisolerat, vi stördes inte alls.Vi vilade 8 minuter och sen var vi på gång och språng igen. Samling utanför, för gemensam promenad till de hägrande wienerschnitzlarna som L förbeställt till hela körenWeindorf var målet för aftonen. (Den bilden är lånad från nätet). Det blev rena labyrintpromenaden. Jag som saknar lokalsinne la mig i eftertruppen och fick M som promenadsällskap. Det var jättetrevligt, vi pratade om det mesta, från Fmt (funktionsinriktad musikterapi) till kören och allt roligt jag haft med den.Det var en väldigt mysig restaurang, först fick vi beställa dryck och den ölen "Köngisbacher", var bland det godaste jag smakat på mycket länge.Glaset hade en liten söt uddkrage av papper runt foten, det var nytt för mig.Det var dukat i ett av de större rummen och vi hamnade mitt emot I och U, vilket också var väldigt trevligt. Till höger om mig satt A-R (Inga, henne känner du!!!) och hennes L och det var minst lika trevligt, för vi hinner aldrig prata på körövningarna.
Hon var så nöjd och glad över de fina underläggen, men nöjde sig med 4.När jag bad att få min wienerschnitzel utan pommes frites, blev servitören lätt bekymrad och undrade vad jag ville ha istället. Jag hade redan fått denna härliga salladstallrik, precis som alla andra, och sa att det var fullt tillräckligt. Alla fick nämligen 2 schnitzlar var och de var inte små!Plötsligt knackade I-M i glaset och tog ordet. I en av lokaltidningarna, (som hon kanske fått av Wolfgang,) stod det en annons att Nikolai Motettkör från Örebro, Schweden skulle sjunga i Marienfelz på lördagen. Det var oväntat och kändes väldigt roligt.När vi ätit blev det uppställning och även sång i sittande ställning för dem som såg dirigenten ändå.Vi sjöng "Uti vår hage," sjöng och sjöng förresten...... K-M sa lite försynt, att man kanske inte behövde ta i som Per-Inge i den italienska kören, när man ska stå där och vara folkviseljuv. Vi brölade visst, eller vad han sa?

Hur som helst, vi får skylla det på drycken till maten, den hade en alltför stärkande inverkan på våra stämband, men vi skrämde i alla fall inte iväg Wolfgang och Rita med dotter, som var målet för vår folkliga visa, eller vad det var vi kvad.Vår käre K-M var nöjd och glad ändå! Nästa gång blir det PPP!Till slut gick även denna dagen mot sitt slut och det var dags att gå "hem" i natten. Vi gick i halvsamlad tropp och plötsligt säger U: "Det här är inte min jacka"! Då hade vi gått en bit, men det var bara att gå tillbaka och byta och det gjorde han snabbt och kom tillbaka med sin egen.

Väl hemma "spelade" jag och Olle på varuautomaten i entrén och jag "vann" både vatten, en Radler och en Snickers.

God Natt Koblenz! 

Ulla Viotti Konst

Ulla Viotti, konstnär/keramiker som tidigare var verksam i Örebro, har ett konstverk som pryder en hel vägg på Swedbank mitt i stan. Det är verkligen jättefint!

Bild med blixt


Bild utan blixt


Tyvärr sitter det på en vägg, halvägs ner till källaren och det är mer än synd!!!!!!

Med detta tar jag en liten bloggpaus, förmodligen till början av nästa vecka. Ses då!


Bara för mycket av det mesta

Idag har jag "hittat" klockan som var "too much" till och med för kärestan.

Vi har varit på banken i husärenden och där på väggen utanför ett av kontoren satt den.

Det står "Hans Westman" på urtavlan och namnet på vår ädla huvustad också, men varken det, eller något annat var någon förmildrande omständighet.Det var bara för mycket av allt och nu vet jag hans klockgräns!Inte nog med det, den gick inte heller, så han såg ingen funktion alls hos den.

Uppriktigt sagt, är det inte min smak heller, men jag gillar nästan inga klockor, varken på armen, väggen eller någon annanstans.
Smaken är olika och tur är väl det?


Vårt hus

Nu är det helt klart att vi ska flytta! Igår var vi hos dem vi köpt huset av och fick en massa nyttig information, ett jättegott fika och en härlig eftermiddag på landet.

Gissa om vi längtar att flytta dit, vi är båda två så trötta på att bo i stan och även om vi får åka lite mer bil, väger det helt klart upp den lilla nackdelen, med tanke på vilken otroligt skön miljö vi kommer att bo i. Det känns som rena, rama paradiset!

Så här ser huset ut!

Där på framsidan, till vänster om bron, är det en STOR rosenträdgård. Gissa om kärestan är salig!I sommar är den här portalen förhoppningsvis helt grön och översållad med rosor. Det växer klängrosor från båda hållen. Färg och sort har jag ingen aning om, men så är det inte heller jag som är galen i rosor. Jag kan mina pellor!Det var en vacker, solig dag igår när vi var där och det mesta hade börjat växa och mycket blommade. Det var roligt att få se trädgården nu i maj, för vi kommer inte dit förrän i juli.

Äntligen får jag ha Rhododendron, jag har gillat dem ända sedan en motorcykelsemester i England och Skottland i ungdomen, där de växte och blommade i enorm överflöd nästan överallt.

 

De hade redan börjat blomma lite försiktigt.En härlig Brudspirea på baksidan, vit som snö, för brudarna är väl inte så vita numera?I bakgrunden, mot uterummet blommade ett paradisträd, i buskform.OCH här min käre son, är båten jag tänker köpa, så du kan fiska i Hjälmaren när du kommer. Nu får du äntligen se att det är sant!Gäststugan på baksidan är vi också väldigt glada för.Längst ner i trädgården, en stor, inhägnad odlingslott. Tji fick ni rådjur, det är bara att hoppas att inga vildsvin kommer och plöjer ner alltihopa.I bakgrunden är baksidan av vårt hus.

Hjälmaren är mindre än 1 km bort, om jag nu glömde nämna det!

Klockkoppen

Här kommer svaret!

Det är klart det är min kärestas kopp - är man klockfantast så är man och det är han!

Det är dessutom inte bara en kopp med fat, utan en hel servis med 12 koppar, assietter, kaffekanna, gräddsnäcka och sockerskål.

Jag fyndade den på en loppis i Vasakyrkan för några år sedan och han blev jätteglad.Jag tycker det är tur att smaken är delad, det är inte precis mitt förstahandsval. Jag föredrar min Dresden som jag fått i arv efter mina föräldrar.

Detta är en lånad bild!

Gårdagen

Gårdagen tillbringade jag med kören, 3 andra körer, körledare och Lars-Erik Larsson. Vi gjorde Förklädd Gud och hade 2 konserter inplanerade. En på eftermiddagen och en på kvällen.

Det är bland det bästa jag vet, både att lyssna på den och glädjen att få vara med att sjunga och det var verkligen en heldagsupplevelse. Jag for före 11 på förmiddagen och kom hem strax före 21.00.

Bloggen fanns inte i min tankevärld då, jag sjönk ner i stolen och blev sittande där framför TV.n med kärestan. Han låg i soffan och tittade på speedway. Tur att jag också gillar det, då kunde jag sitta kvar, fast när han reste sig för att hämta något, skyndade jag mig att byta plats.

Jag var jättetrött, men vilken härlig dag jag hade haft!

Lyssna på Förklädd Gud om du inte har gjort det. Det är underbart!!!! Tyvärr kan jag inte länka till YouTube, jag har lyckats någon gång, men nu har jag inte tid att sitta och greja med det. Vi ska ut i solen!


Gissa

Här kommer en liten gissningstävling!

Kan du gissa vem som äger den här kaffeservisen?

NEEEJ, det är inte jag!


Heldag med Örebro Naturskola

Idag har jag tillbringat hela denna regniga dag vid Naturens Hus med en massa andra människor från skolans och förskolans värld. Vi har gått en endagarskurs som heter "Estetiska uttryck i naturen" (om jag minns rätt).

Det har i alla fall varit en fantastisk dag, full av inspiration och regnet öste i princip ner hela dagen, utom en stund strax efter lunch. Vad gör det? Vi hade kläder för regnigt väder och de som inte hade, fick låna.

Vi började morgonen vid kåtan med lite information och sedan fick vi fika därinne. Jättegoda mackor och kåsor att dricka ur.Öppen eld inne i kåtan.Och en gran utanför som hade kottarna lite avigt om man säger så.Sedan höll det på hela dagen med en massa olika aktiviteter och prova på saker.

På väg ut blev vi granskade av en Kanadagås, lite senare såg vi att den hade sitt bo vid bortre kanten av dammen.Vi fick gå en naturstig och se om vi kunde hitta föremål som inte hörde till naturen.

Det här var den första.Efter att ha gjort lite uteaktiviteter i regnet, fick vi gå in för att höra och se en film om "Land Art".

Äpplen

Grankottar

Smala pinnar i vattnet som speglas, det är alltså en liggande halvmåneform


Olika gräsdelar och blad


Det finns en konstnär som heter Andy Goldsworthy som är väldigt duktig på just Land Art och vi fick se lite klipp på honom från Youtube. Han bygger upp allt möjligt med hjälp av det som finns i naturen och använder inga andra material. När konstverket är färdigt fotograferar han det och sedan är han nöjd.

I det här klippet har han hållit på länge med ett som är gjort av pinnar hängande i ett träd och när det nästan är färdigt, tar vinden fatt i det och alltihopa faller till marken.

Då gäller det att ha ett lugnt och saktmodigt sinnelag!


Han försöker hålla emot när det börjar vaja

Men................


Inne i Naturskolans lokaler är det förstås en massa som knyter an till deras verksamhet. Bl a finns det gott om fina trämodeller av fåglar.
Utanför fönstret, högt i en trädtopp i regnet satt en fågel som på avstånd såg ut som en rovfågel, men det visade sig, med hjälp av en tubkikare, vara en vanlig skogsduva som förmodligen inväntade lite bättre väder innan den skulle vidare.Sedan fick vi göra varsitt stentroll och vi skulle tänka ut vem trollet var och om det hade något som var speciellt för just sig.

Här tar mitt troll "Syster Selma" form. Hon får en pudelklippt svans.
Tillsammans med flera av de andra trollenVi fick en utsökt lunch någon gång mellan aktiviteterna och på eftermiddagen fick vi dela in oss i grupper och gå ut och skapa vår egen "Land Art". Jag och mina arbetskamrater T och L skapade detta tillsammans. Vi var riktigt nöjda med vårt konstverk.Här är några av de andra.Sothönan undrade nog vad som stod på med en massa människor som skuttade runt på deras marker och höll på med allt möjligt.Liksom gräsänderna.Nere i en av de små dammarna simmade gräsandsparet och nu fick jag lära mig något nytt. Hanen har ett par tjusiga krokar bak på rumpan. Någon slags sex appeal kanske?
Vi fick ställa ut våra troll i naturen och hitta på en liten berättelse om dem.Lite annat att inspireras av, det mesta av sådant som finns i naturen.

T pressar fast ett blad på en formad lerplatta, sedan får den ligga i en burk med grus, som ställs mitt i elden och bränns i 1 timme. Bladet försvinner, men mönstret finns kvar i lerplattan - jättefint!Vi täljde också sälgpipor och jag lyckades göra mitt livs första och den fungerade efter lite fintäljande på slutet. Förresten gjorde jag den av rönn, det var lättare fick jag veta.

Det sista jag gjorde för dagen, var att vara med och blanda ihop en lera som var väldigt skön att arbeta med.
Man tog 2 dl vanlig sandlådesand, 1 dl majsenamjöl och 2 dl vatten. Detta skulle kokas tills det gick ihop till en "deg", det tog ungefär 5 minuter. Sedan var det bara att jobba med den när den svalnat, forma vad man kände för och låta torka i rumstempertur. Färdigt konstverk!På väg till bilen, hade marken regnat sönder, eller vad hade hänt? Hål var det i alla fall!Tack Örebro Naturskola för en fantastisk dag!

Det blev ingenting idag

Jag skulle blogga hade jag tänkt, men så ringde kära syster, barnens gudmor och vi pratade bort hela min bloggtid.

Nu är det dags för Bargain Hunt på BBC Lifestyle och min prioritering är att den går före bloggen. Kan tyckas trist, men det är det inte!
                               
                              


Imorgon kanske det blir tid för lite skrivande!

70-talsfavorit


På 70-talet började jag äta Keso, jag vet inte om den inte funnits tidigare, eller om det var för att jag flyttat hemifrån och tagit mig lite egna matvanor?

Hur som helst var jag helt besatt av Keso under en mycket lång period.

Jag åt den som den var, på hårt bröd med gurka och svartpeppar, eller när jag var lite mer stadd vid kassa blev det tomater och svartpeppar. Jag hade den till olika sallader eller maträtter, men oftast åt jag bara för att det var så himla gott, utan någonting till.

Här om veckan fick vi Keso med Fetaost & Oliver till onsdagsfikat på skolan.

Nu har 70-talets smaklökar vaknat till liv igen och jag njuter i fulla drag. Burken står här bredvid datorn och jag slevar in en rejäl sked då och då, medan jag skriver.


Jag fick tipset att testa den med Ananas & Passion, men jag har inte vågat än. Det kan bli en ännu värre passion, för att vara vitsig. Jag känner dock på mig, att det inte kommer att dröja så länge förrän det står en sådan burk också i mitt kylskåp................................eller bredvid datorn?!?!?!?!?!

Motorcykelpremiär

Kärestan besiktigade hojen igår och idag skulle vi ut på första turen för året.Det här är en gammal bild, men det är samma motorcykel. Jag var så ivrig när vi skulle åka, att kameran blev kvar hemma.

Vi hade inte hunnit så långt när jag petade på honom och sa:
"Jag glömde kameran hemma!"
Han sa bara:
 "Jaha."

Asch, tänkte jag, jag fick ju med mig min exellenta I-phone, dags att testa den kameran i bloggsammanhang. Det har bara inte blivit av, så jag insisterade inte på att vi skulle vända.

Vi hade fika med oss och skulle till ett fint ställe innan Askersund. Där är vi minst en gång varje år och ofta på en av de första turerna för att fika och njuta av vårblommor.

Halvvägs kom han på att vi kanske skulle ta Trystorps Ekäng istället och gärna för mig, där är onaturligt vackert så här års. Det var många fler än vi som tyckte likadant och inte var det så konstigt. Solen sken och vitsipporna blommade som det var deras sista chans den här våren.

Först kaffe och äppelkaka + de sista 2 hallongrottorna. Kärestan gick tillbaka med fikakassen efter att vi gjort slut på precis allt och jag la mig ner på bänken och kikade upp mellan träden. Jag greppade min I Phone och knäppte fram kameran.
Knäppte och mmm, det blev ju ganska bra (då såg jag inte hela bilden)Underbart kändes det att ligga och titta upp på det här!

Det röda i hörnen är nog mina tummar, jag är nybörjare på "telefonfotografering"!

När han kom tillbaka gick vi en av rundorna och jag tog 5 bilder till i hopp om att få visa lite vårfägring från Närke.

HA! Tji vad jag bedrog mig. Med mina fumliga fingrar hade jag lyckats fippla till det så det blev 5 små darriga filmsnuttar som hoppade fram när jag skulle titta nu ikväll.

Radera video?

Svar JA!

Här är fjolårets vitsippsbild och det är inte så stor skillnad mot idag.Själv har jag lärt mig att jag måste vara nog att kolla om jag tar kort eller filmar.

Så här blev den!

Morotskakan alltså!

Tack Inga, det är citronmeliss, det kom jag på när jag läste ditt svar, men nu hade jag ingen sådan, så jag fick improvisera lite istället.

Jag har en blommande växt/ört, som jag inte heller är säker på vad det är, dock sa den jag fick den av, att blommorna är ätliga. De skulle vara dekorativa att t ex lägga i en drink. Nu har jag inte testat det, men eftersom den står i blom just nu, hamnade några på tårtan.

Så här blev den och jag kan säga att jag är ganska nöjd!Tacksam om någon kan identifiera även denna växt!

Dags att baka

Kärestan kom nyss, jag frågade om vi skulle ha någon kaka till helgen. Då får jag höra, att jag redan lovat att göra en morotskaka.

Har jag tappat minnet?

Har jag lovat det?

Är det på grund av detta det ligger en massa morötter i mitt kylskåp. Jag flyttade ner dem till grönsakslådan för ett par timmar sedan.Nu har jag lånat en bild från nätet och ska sluta skriva, för nu är det dags att baka!

Vad är det för gröna blad de har strött ut och även lagt uppepå?

Jag har också sett bilder med orange dekor, är det morotsstrimlor?

Som du förstår, är det inte varje dag jag bakar morotskaka, men idag blir det i alla fall.

Hej så länge, jag kanske visar en bild på min sedan.

På böggda

Det finns en författare som heter Dan Korn. Han har skrivit ett antal böcker om människor som inte lever riktigt som vi andra. De har valt att gå sin egen väg, där de valt bort det bekväma livet, moderna maskiner, elektricitet, rinnande vatten mm.

Kärestan upptäckte dessa böcker i Bokrummet i Haga, Göteborg för 5-6 år sedan och vi köpte allt vi kunde hitta då, för vi fick veta att de förmodligen inte skulle tryckas upp i någon mer upplaga. (Vi saknar fortfarande "På böggda 1", om nu någon av mina bloggläsare skulle stöta på den någonstans.)


Det här är Arne i Botten

Mycket handlar om människor i Västergötland och eftersom han är halv västgöte på mödernet - så närking han är - blev det lite extra roligt att läsa om alla dessa udda existenser och hur de levde sitt liv i modern tid, helt nöjda med det lilla de hade.

Varje gång vi varit på västkusten, i Göteborg eller åt det hållet väljer vi alltid småvägar när vi är på hemväg. Sedan sitter vi där i bilen mitt ute på böggda och spanar efter gamla hus, pörten, fallfärdiga lador osv och sedan går vår fantasi på högvarv medan vi tänker på människorna i böckerna.

Kärestan kommer även ihåg namnen på många av dem och säger rätt som det är t ex: Där borta bodde Gösta på Tuvan. (Jag minns inga namn, jag bara fabulerar).

Lång inledning för att berätta att vi åkte av från E 20 efter att ha varit i Falköping och bunkrat ost. Därifrån gav vi oss ut på böggdavägar, vi hade bestämt oss för att fika i Tidaholm och dit fanns det en riktigt smal liten väg på ett par mil.

Vi passerade en gigantisk minnessten, dock inte med runor denna gång. Den stod precis bredvid vägen och inget annat fanns i omgivningen som kunde ge oss någon ledtråd.Det fick bli ett stopp, för vad var det vi skulle minnas med hjälp av den?Det stod mer också, men det här räckte för mig. Vi for vidare.

Eftersom kärestan fått en ny kamera och trots att det var han som körde, såg han vitsippor överallt. Till slut stannade vi så han fick testa att ta lite bilder. Jag tog ett par också.Det blev inte bara sippor, utan träd också, med tjocka bladknoppar.
Vi fortsatte och längs denna lilla korta vägstump fanns det 5 kyrkor innan vi var framme i Tidaholm. Dessutom en skylt om ett kapell - Franciskuskapellet!Det var en idyllisk liten plats, kapellet byggt på resterna av en gammal potatiskällare på initiativ av prästparet i Vara,  Åke Levenstam och hans hustru Karin. Ett vägkapell här hemma i Sverige, likt många som finns överallt längs vägarna ute i Europa.
Det stod färdigt i juli 1972. Vi stannade så klart här också.

En liten träbro, över en väldigt liten, men iskall och strid smal bäck.Kapellet helt öppet och med ett levande ljus och färska blommor- verkligen fint, även om jag kände igen vår gamla jordkällare från barndomshemmet, men det störde inte ett dugg.
Utanför fanns en liten "klockstapel".En stig uppför berget, med små skyltar med Gudsord.Vi tycker om att upptäcka sådana här helt oväntade saker när vi är ute och far.

Efter Franciskus var det inte långt till torget i Tidaholm, dit Bridgit tog oss med sin metalliska röst. "Destination", säger hon, när vi är framme.Där i solen, på uteserveringen inmundigade vi ett utsökt fika!OBS: Kärestan har inte glufsat i sig sin macka i raketfart, han håller den bara i handen, utanför bilden.

Vi passade på att åka genom Hjo också, är man på böggda så är man, men till slut var vi hemma i Örebro igen och så var det slut på den Halvmaltaresan.
Vi fortsätter i Göteborg

Nästa dag var det sol och härligt, vi stegade iväg ner mot stan efter en fantastisk frukost. Haga var dagens mål, det är ett måste när vi är i Gbg, i synnerhet Bokrummet och en fika just där på något mysigt café.

Kärestan hade fått en kamera av mig i födelsedagspresent, så vi tittade mer genom varsin lins än med blotta ögat.

Jag tittar gärna uppåt och fotograferar husdetaljer o dyl.


En intressant..... vad då? Konstverk kanske?Väl framme i Haga botaniserade vi ganska länge i Bokrummet och visst blev det en del inköp, böcker har vi ju inte sedan förut - ironiserar lite bara!!!!!Fikadags och det var så gott, att när jag endast hade denna lilla tugga kvar av min maffiga morotskaka, kom jag ihåg att jag brukar vilja lägga ut godsakerna i bloggen.

Håll till godo!Mätta till kropp och själ drog vi oss från Haga. Som vanligt blev det många fotograferingsstopp för mig, men vem hade kunnat motstå denna nummerplåt?"VAD I STACKAR'N", hojtade jag.

"Säkert Anticimex eller något sånt", sa kärestan.

Jag gick genast runt bilen och som vanligt slog han huvudet på spiken.Som kvinna, med lite livlig fantasi, skulle jag inte vilja åka omkring i den bilen!

En koll hos Trädgårdsföreningen, men det var ganska lugnt där på växtfronten än så länge. En körsbärsblomma kanske det här är.En rolig rutschkana, den hade min fisketokige son älskat som barn.Promenerade vidare och DÅ fick jag bilden jag nästan skäms för. Hur kan man bara ställa sig så där? Har människan ingen aning om sin baksida? Hon hjälper sitt barn att knäppa jackan.Mera blommande träd. Varje gång kärestan frågar vad det är, svarar jag "Japansk körsbär". Han tror mig och jag tror mig också, men vet gör jag inte.
Kärestan fyllde år och här kom en överraskning från sönerna med familj.
Jag gillade den lilla Gothia Towerskopian.
Vi orkade inte gå ut något mer den kvällen, så det fick bli mat från Heaven 23.Här återstår bara halva tyvärr, för som vanligt var vi glupande hungriga och glömde kameran.Nästa dag var det dags för Slottsskogen, ett annat år lyckades vi pricka in när Azaleadalen i Slottsskogen blommade. Det var ungefär samma tid på året, så vi tog det som dagens första mål.

Vi går nästan jämt, det är skönt och vi behöver motion, dessutom får man se så mycket när man promenerar. T ex en kyrka som säkert fanns där innan hyreshusen byggdes. Den såg lite felplacerad ut och ganska inklämd.
 


Framme i Slottsskogen blommade fler "japaner".Någon annan har valt att sikta neråt.Vid säldammen rastade vi och åt glass.
Efter den pausen blev det sikte mot Azaleadalen. Jag vet inte varför den kallas så, för man går uppför berget, på små stigar, för att komma dit.

Aslilja tror jag den här heter och den blommade då för fullt.
När vi kom upp insåg vi att vi var 1 - 2 veckor för tidigt ute, men vad gjorde det? Solen sken, det var underbart och vi slog oss ner på en bänk som var ledig och satt där och bara satt ett bra tag.
Knopparna var ganska sprickfärdiga, men det behövs några fler dagar med sol.
Nu hade vi vilat nog, tillbaka ner mot stan och vi fortsatte nöta på skosulorna. Det var alldeles för skönt väder för att ta en spårvagn.

Linnégatan ner, där stannade vi och åt jättegod pasta. Till slut var vi nere på stan och då kände vi av att vi travat på ganska många km, kanske upp emot 1 mil till och med. Vi gick ner mot vallgraven och där bredde vi ut jackan och gjorde som många andra bredvid oss - la oss ner och njöt av solen.

Här ligger kärestan och han sover, det är dagens sanning!
När vi fått nog med sol och frisk luft och även ork att ta oss hemåt letade vi oss till Avenyn, som var en etapp längs vägen "hem".

Där passerade vi en uteservering i anslutning till en biograf.

Synd vi inte skulle fika igen, jag hade gärna suttit där ett tag och varit nostalgisk.
Vi fikade på Heaven 23 på kvällen och satt länge och tittade ner på dem därnere.

Avslutar Göteborg med en fråga! Vad är det som sitter bredvid handdukshängarna i badrummet? Jag tror jag kom på det, men lyssnar gärna på förslag från andra.Göteborg helt oplanerat, men härligt!

Då blev det en av våra absoluta favoritstäder istället för Malta - Göteborg!

Vi är inte alls ledsna så här i efterhand, okej för besvikna, men ledsna? Nej faktiskt inte! Det är ingen idé att ödsla energi på sådant man inte kan påverka, det har jag insett för ganska längesedan och så är det bara.

Det blev det ganska nya, häftiga hotellet Gothia Towers. Det fanns med bland Coophotellen och då blir det överkomligt för oss vanliga människor också, som betalar själva och inte är på kurs, konferens el dyl och går under NAB!

Där bortom Mässan ligger hotellet!Exteriört kan jag bara visa framtiden, som stod modell i receptionen.Vi bodde i västra tornet på våning 19, men det har 23 våningar. Högst upp är en häftig restaurang som heter Heaven 23.
Östra tornet är lite lägre med 18 våningnar och det nya kommer att bli ännu högre, det ska bli 29 våningar enligt planerna.

Vi har absolut ingenting att klaga på vad det gäller hotellet. Vi är helnöjda.
Här är vårt rum.Jätteskön säng, inget oväsen vare sig från gatan eller andra rum. Man kunde öppna fönstret och få in frisk luft, något vi båda uppskattar mycket, men det är inte alltid möjligt på hotell och i synnerhet inte på så hög höjd. Ett rymligt, funktionellt badrum, kylskåp och för att slänga sig med utrikiska, en saftey box i garderoben.

Jag tittade ut genom fönstret och där var pariserhjulet på Liseberg,eller vid närmare eftertanke tog jag nog bilden nere på marknivå, från vårt rum såg jag över mitten på hjulet när jag tittade rakt ut.Vi packade upp lite, installerade oss och sedan gick vi ner till stan för att hitta något att äta. På Avenyn vimlar det av matställen, det var ganska packat med folk på många, men ju närmare Poseidon vi kom, desto bättre var det för vår del.
Vi bestämde oss för Babar, där fanns det lediga platser både ute och inne och eftersom det är vår, satte vi oss på ute. Tur de hade infravärmare, annars hade jag gått in.Först fick vi bröd och tapenade - gott! Vi var rejält hungriga.Sedan valde jag tortellini med färsk sparris och färska räkor. GOTT!
Väl "hemma" igen avslutade jag dagen med spanska jordgubbar, riktigt söta och goda.Det kommer lite mer från Göteborg, kanske redan imorgon!


Förresten, här kommer förklaringen till NAB, om du undrade vad det betyder! Det är ingen vedertagen förkortning, utan helt påhittad i hemmet, men inte sämre för det.

NAB = Nån Annan Betalar! Bra va?

RSS 2.0