Lyxig kladdkaka med After Eight



Några dagar innan julafton var jag till brorsdottern S för att byta julklappar med henne. Hon hade fullt upp, vilket är lätt att förstå med 5 barn, 4 katter, 2 hundar, 5 hönor, 1 tupp, 1 kanin, en trevlig man, hus på landet och en massa andra åtaganden, för hon jobbar heltid också. Icke desto mindre blir man alltid bjuden på te, ALLTID!  - och denna dag även på den allra smarrigaste kaka jag smakat på länge. Hon hade provbakat, för att se om den var lämplig som bjudkaka när det skulle komma främmande och jag var mer än gärna testpilot på den.

OJ, den smälte i munnen, alla som var inne åt av hjärtans lust, men den var mäktig också, så tyvärr kunde jag inte få i mig så mycket som jag hade önskat. Numera kan jag sluta innan jag mår illa, i alla fall ibland.

Jag bakade en likadan till annandagen då vi hade kompisar här på riktigt julfika med saffransbullar, en massa kakor och som avslutning After Eight- kakan med vispgrädde.

Ingen risk man går ner i vikt under julen inte!

Här kommer receptet!  (Till glasyren använde jag bara 12 rutor, det var alldeles tillräckligt.)

Mintchokladtårta - Lyxig kladdkaka med after eight

Mintchokladtårta
Mycket god mintchokladtårta som serveras i små bitar med vispgrädde. Tårtan är mäktig så den räcker till många bitar.

En lyxig kladdkaka med mintsmak från de goda mintchokladrutorna "After Eight". En kartong After Eight innehåller 400 g (46 st) mintchokladrutor så den räcker både till den här tårtan (250 g, 30 rutor) och till att äta utav (150 g, 16 rutor).

Klocka Tid: 40 minuter varav 23 minuter i ugnen

Muffins 10 bitar

Du behöver:

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g after eight (12 st rutor)
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 ½ tsk bakpulver

Glasyr:

  • 150 g after eight (18 st rutor)

Gör så här:

Smörj och bröa en form (eller använd en teflonform) med löstagbar kant.

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen innan smöret är helt smält och rör om så att det sista smälter. Lägg därefter i mintchokladrutorna (after eight) och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.


Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt smör- och chokladblandningen. Rör om eller kör på lägsta hastigheten med elvispen.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner blandningen i chokladsmeten. Använd sked eller elvisp på lägsta-till-medel hastighet.

Häll smeten i formen och grädda sedan i 18 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.


Ta ut tårtan och täck den med mintchokladrutorna till glasyren. Grädda ytterligare 3-5 minuter så att mintchokladrutorna smälter. Ta ut den ur ugnen och bred sedan ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan. Låt sedan kakan svalna och glasyren stelna och först därefter kan man ta bort den löstagbara kanten.


Förvara tårtan svalt.


Kommentarer
Postat av: Åsa

Låter som nåt för mig men tyvärr har jag inte så mycket After Eight kvar av den som du gav mig... men det kanske finns fler i affären??? Haha. Kanske skulle försöka mig på att baka en sån här och ta med till Sälen över nyår.



Hoppas julen varit bra. Vi har haft det jättebra, trots allt farande fram och tillbaka. Kom hem nu ikväll och åker vidare upp till snön på tisdag. Avundsjuk??? Tror inte det va?



Kram på dig!

2008-12-28 @ 21:54:28
Postat av: Suss

Åsa, baka på du, den är jättelätt och smarrig till max.

Vi kommer att passera Sälen, på väg till Norge för att fira nyår. Detta förutsatt att vi inte är sjuka, vilket vi är idag. Men..... det ska nog ordna sig OCH jag kommer att undvika alltför mycket kontakt med snön!

Jag vinkar när jag åker genom byn och kollar om jag känner lukten av After Eight!

Ses på jobbet/Kram!

2008-12-29 @ 00:01:28
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Anna Kallova



Jag har redan skrivit ut den, det låter som om det vore något i min smak! Snart ska vi Cream Tea!

2008-12-29 @ 12:28:12
Postat av: Suss

Anna, utan att du smakat kan jag garantera att den är i din smak. Alla jag har bjudit har fallit som stenar för den. Afternoon tea too, please! LOVE!

2008-12-29 @ 18:02:29
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: anne

Den kladdkakan låter mer än suverän! :)

2008-12-30 @ 11:45:25
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Suss

Anne, baka den, jag lovar att du inte blir besviken. Om du vill ha den som brorsdottern, dvs lite mer flytande, grädda bara i 16 minuter. Lycka till!

2008-12-30 @ 12:36:03
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0