Franciskuslunden

Efter en lång dag på jobbet kände jag att jag behövde lite luft innan jag åkte hem och fortsatte inomhuslivet.

Från tidigt i morse och till cirka 14.30-tiden har det dessutom ösregnat, så luften kändes ganska frisk.

Jag åkte till Franciskuslunden.



Det är djurkyrkogården här i Örebro och den ligger inte så långt från min skola.



Jag har bara varit där en gång tidigare och där är fullt med små gravar med stenar, kors, prydnadssaker, blommor och minnen efter ett eller flera älskade husdjur.

Det kostar 200 kronor per år att ha sin grav där och vad många det är som har en riktig gravsten med namn och årtal till sina små änglaälsklingar.



En del gravar har hemsnickrade kors......


...... och på en del ställen är det många gravar på samma ställe



Vem eller vilka som vilar här var lite svårt att se, men det är minst en råtta, för det finns ett inplastat foto på en. Jag kan förstå det, som f.d. råttägare. Det är ett av de smartaste husdjur vi någonsin haft och så otroligt trevlig och personlig!


Den allra märkligaste graven är i alla fall den här!




Fast någonstans har jag hört att det bara ska vara huvudet som är begravt här, men det kan lika gärna vara en skröna. Varför skulle huvudet ligga på ett ställe och kroppen på ett annat?

Kommentarer
Postat av: Inga M

Djurkyrkogård ger mig helt andra associationer förstås; boken med det namnet.



Men det här ser ju lite mer idylliskt ut. Kyrkogårdar är ju en hobby vi har gemensamt, jag menar betraktandet av och inget annat (än så länge i alla fall, vi får väl se hur det blir när svininfluensan har gjort ve oss!)



Och det är klart att de bara kunde begrava huvudet av elefanten. Resten skickades säkert på destruktion. Har Du sett hur stor en elefant är??? Den kan ju inte begravas på en normalt puttenuttig liten djurkyrkogård. Det skulle ju bara bli ett enda stort hål när den väldiga kroppen förruttnat.

2009-08-26 @ 21:39:24
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Den gropen har de väl hunnit skotta igen sen 1927? Visste du att det fanns en djurkyrkogård i Örebro? Jag upptäckte den sen jag flyttat hit nu för andra gången.

2009-08-26 @ 22:14:59
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Thalina

Så vackra bilder på gravar till våra älskade djur.Vi har också en djurkyrkogård här i Norrköping och det verkar som om de gravarna är mer vårdade än de på människokyrkogården.Ha en fin kväll kram Thalina

2009-08-27 @ 17:33:09
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jättefint att kunna begrava sina djur på ett fint ställe!

Oh, så gulligt med elefanten oavsett om det bara är huvudet som ligger där!

Kramar/marma

2009-08-27 @ 18:09:31
Postat av: Gunilla

Jaha bor du här i Örebro.

Jag har oxå mitt älskade djur där i Franciskuslunden sedan ca 10 år tillbaka. En ÄLSKAD KATT.

Du undrade vad det var i hålet på min kaka som jag hade bakat. Det är ju mjuka peppearkakor ser du väl?

Har du inte hört talas om sådana?

Alltså INGA MUFFINS. Mjuka pepparkakor bara.

Gott det oxå.

ska baka mer kaffebröd framöver.



/Gunilla



2009-08-27 @ 22:06:34
URL: http://gunillaskatter.blogg.se/
Postat av: Suss

Thalina, Det är verkligen fina gravar där i Franciskuslunden, men så små. Det gör dem inte sämre, men det blir i miniatyr, allt utom elefanten.

2009-08-27 @ 22:59:52
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Marma, Visst är det fint och elefanten drar blicken till sig direkt man kommer in.

2009-08-27 @ 23:00:34
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Gunilla, Bor du också i Örebro?

Nu har jag kollat dina pepparkakor igen och skrivit en ny kommentar.

Jag bakar också ganska ofta och visar gärna upp det här på bloggen.

2009-08-27 @ 23:01:28
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Nej jag hade ingen aning om någon djurkyrkogård när jag bodde i Örebro. Det var nog inte aktuellt. Våra djur har vi begravt ute i skogen tror jag.

2009-08-29 @ 00:41:47
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Våra djur begravdes i ett hörn på tomten ute i Samsala. Minns du våra begravningsceremonier för upphittade döda fåglar, i er gamla tvättstuga?

2009-08-29 @ 16:42:13
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Ann-Viol Johansson

Hej! På denna Djurens Dag den 4 oktober gick jag av nostalgiskäl in på "min" gamla hemsida om Franciskuslunden. Min son John startade upp den. Jag kan berätta för dig att Bambina finns begravd på Franciskuslunden. Exakt plats vet ingen men kotor hittades i dungen där statyn står som man tror kunde härröra från Bambina vilket inte är bevisat men att hon ligger på FLV är sant enligt många. Dock finns hennes huvud på zoologiska delen på Karolinska skolan i Örebro. Det ÄR sant! Man kan få en privat visning om man beställer det i en grupp helst. Så sas det på min tid 2001-2005 när jag hade kontakt med skolan så som sekreterare mm i föreningen FLV (Franciskuslundens Vänner). Du har tagit mycket vackra bilder och en del "gravplatser" är omgjorda till minnesplatser ex "Rundeln". Under där ligger hundar och ägarna har flyttat från stan. Då hundarna var begravd "på gammalt vis" i plast så ville ägarna att ingen skulle gräva där och idén med en minnesplats fick jag när jag började på FLV och såg alla gamla gravstenar slängda i en enda röra längre ner på på FL. Mina söner och jag gjorde rundeln och lade de gamla gravstenarna där. Det var ett tungt slit för massor av jord skulle forslas över och vi hade bara en skottkärra att köra den i. Jorden beställdes från Grusgropen på andra sidan vägen. Där tiggde jag till mig den vackra stenen som statyn står på. Jag kan berätta massor om denna djurkyrkogård och vad som gjordes. Tyvärr när man blir en eldsjäl så blir man också obekväm för vissa människor som då får ett horn i sidan till en och jag fick mina egna djurgravar skändade och min heder förstörd genom falska anklagelser och fula påhopp vilket gjorde att jag lämnade FLV och FL i september 2005. Min son höll på med hemsidan en tid till men blev sedan uppsagd på grund av "sena uppdatgeringar" ungefär - men när han slutade hände inget med hemsidan i stort sett mer än att länken till "arkiv" försvann. "Otack är världens lön" och det är för sorgligt när människor bedriver mobbing enbart på grund av avundsjuka och förstör andras liv för sin egen tillfredsställelse utan minsta hänsyn hur andra människor drabbas. Nu hoppas jag att du fått svar på elefanten Bambinas öde. Jag hade kontakt med (Cirkus) Danmark och där kan du läsa om du Googlar och få lite svar. Lycka till!

2010-10-04 @ 07:40:14
URL: http://a-viol.blogspot.com
Postat av: Ann-Viol Johansson

Hej igen! Ser att flera inte riktigt känner till vare sig djurkyrkogården eller cirkuselefanten Bambinas öde.. så historien om den gamla "galgbacken" finns på www.franciskuslunden.se där man kan läsa att en djurbegravningsplats anlades redan på 1920-talet osv.. Det är roligt att den finns kvar med tanke på att kommunen planerade att bygga väg rakt över på grund av "vanskötsel" (sades det) vilket gjorde att jag och några till fick panik och drog vårt strå till stacken för att bevara den vackra djurbegravningsplatsen. Och nöjda blev de tydligen för än finns den kvar! Kan också upplysa om att medlemstidningen lades ut på 10 bibliotek och kanske finns där än - hur det nu förhåller sig låter jag vara osagt. Må så gott och än en gång..fina bilder du har tagit! Fotot du har tagit där du antar att det är många gravar på "samma ställe" var förr en bedrövlig soptipp mitt inne på FL, som rensades upp och gamla gravstenar som kastats lades vackert på denna nu så vackra plats till minne av trogna vänner från förr..som har sin sista vila på FL..Hej då!

2010-10-07 @ 13:40:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0