Irland dag 2 - Del 1 Från hotellet till katedralen.

Fredag 19 juni

UTSÖVDA!

Det har varit en lugn natt. Vi gick ner till frukosten vid 8.30. Den var bara helt perfektl
Äggröra och kotlettbacon, grovt och vitt bröd, t o m croissanter, ost, sylt, marmelad och juicer. Teet var jättegott. Det fanns ingenting att klaga på.
Vi åt länge och sen har vi vilat frukost, för särbon har en så bra bok som han har lite svårt att slita sig ifrån, men nu ska vi ut på rundtursbussen och se oss om i Dublin.

Det var ett riktigt gråväder och blåsigt. Det första jag gjorde var att gå in igen och hämta jackan, sen promenerade vi ner till turistinformationen en bit från Trinity College.
Efter lite funderande köpte vi en 3-dagars biljett på alla bussar. Den kostade 25 Euro och hade vi valt enbart rundtursbussen kostade den 15 Euro för 24 timmar. Nu kan vi t o m ta vanliga stadsbussen till biluthyrningen efter frukost på måndag.

Vi hoppade på den gröna bussen "Hop on - Hop off"  för att åka med till Christ Church - den stora katedralen.



När allt är nytt blir det gärna många knäpp på kameran och vad skönt det är med en digitalkamera, bara att knäppa allt man ser, sen hem och kolla, radera eller behålla.

Vi åkte förbi en stoppförbudsskylt på engelska och gaeliska.



      O´Neills Townhouse med alla vackra blomsteramplar



Folk vid ett övergångsställe



Ovanför ett fönster stod en elefant och gjorde reklam för Elverys, som jag tror hade något med sport att göra.


              Och i ett annat fönster stod "Kingen" himself.




                      Katedralområdet var väldigt pampigt.




Det var röd gubbe, så istället för att vänta där gick särbon in i en liten park, där han såg att det växte en massa vackra rosor. Nu är han en gång för alla den största rosfantast jag någonsin mött och då må han ju få sitt lystmäte när det är så otroligt vackert.

                Utanför parken fanns statyn "Millenium Child"
                (inte children, som jag tycker den skulle hetat)




                 Testar kamerans förmåga att ta bra närbilder.




Det kostade 6 Euro att gå in i katedralen, men vi bestämde att vi borde se en av de stora kyrkobyggnaderna, så självklart gick vi in.

Därinne stod en blid dam och frågade vilket land vi kom ifrån. Först förstod vi inte varför, men svarade så klart "Sweden". Då fick vi en helt "disabled" broschyr på svenska, om katedralen. Den var okej i början, bortsett från språket (översättningen), men innan kryptan spårade den ur totalt.


Nu var vi duktiga turister och tittade på Strongbow, fast enligt guideboken ligger han inte under statyn som heter just Strongbow.
Vi tittade på St Lauds fredskapell där relikskrinet med hjärtat från ärkebiskop Laurence O´Toole fanns.



I samma kapell fanns också en bit av det medeltida golvkaklet kvar. Det efterbildade man sedan  i hela katedralen under den viktorianska tiden.

                                                       Originalet



                                                        Det nya



Kryptan ingick i priset och det poängterade damen att vi inte fick missa. Det var mer intressant med själva kryptan, än alla skatter som förvarades därnere - silverserviser av olika slag, som använts och kanske används fortfarande, vid olika ceremonier.

Kryptan är från åren efter 1171-72. Den är 63.4 meter lång och sträcker sig både under koret och mittskeppet i den övre kyrkan och har en skog av tunga pelare av grov sten som bär hela katedralen och det tunga centrala tornets vikt.



Därnere fanns också en stupstock. Det såg inte alltför roligt ut. Å andra sidan var det väl inte meningen heller.



Katten och råttan från 1860-talet fanns också nere i kryptan.

Den ena lär ha jagat den andra och de fastnade i en orgelpipa och mumifierades.

Det som inte jag tyckte var så kul var att det pågick en konstutställning inne i hela katedralen, för mig kändes det störande.
Det var stora, rektangulära schabrak som hängde i alla öppningar och inte föreställde de någonting heller. Allt var helt abstrakt konst och längs väggarna stod det också liknande verk, men i mindre format. En del hade bara en färg över hela duken och sen en klutt i olika form i en avvikande färg.

                                  Lite bilder inifrån katedralen







Utanför var en ruin av något ännu äldre, ett Chapter House från 1163 och där var tydligen en bra plats att inta sin lunch på.



Det sista från katedralen är tuppen och nu inser jag verkligen hur bra zoomen är på kameran.



                                 Nästa Guinness!

Kommentarer
Postat av: Inga M

Tack snälla Suss för så fina bilder! Jag gillar ju verkligen att se sånt här. Kollar lite extra på mosaikgolvet. Jag skulle nog hellre ha haft det äldsta golvet under mina fötter, det var himla snyggt!

2009-07-07 @ 08:06:13
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Jag var också väldigt förtjust i den lilla gamla golvbiten. Jag blir glad när man tänker på att bevara lite av det gamla!

2009-07-07 @ 14:36:43
URL: http://leontina.blogg. se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0