Italien dag 2 - del 2

Vi samlades på musikskolan för avfärd mot Casale där vi skulle få se synagogan och det tillhörande museét + en katedral med gamla anor.

Vi blev mötta av Mauro Bonelli (vilket underbart namn), som hade historia som sitt ämne på någon skola. Han var en sann entusiast,  vi fick en riktig rundvandring och han var otroligt kunnig.



                                     MEN VAD VARMT DET VAR ! ! ! ! !

Vi blev insläppta i synagogan och den var fullständigt bländande.







                   Herrarna var otroligt näpna i sina kalotter


Det var många små rum, med massor av spotlights och ingen ventilation. Vi nästan smälte bort och det var så tröttande att våra solfjädrar nästan gick av, av vårt viftande.
 
Den judiska församlingen bestod idag av enbart 10 personer, men synagogan vårdades och hade ett otroligt museum i direkt anslutning, där vi också guidades runt av Mauro som kunde precis allt om allt som fanns där - och säkert mer därtill.

Han berättade om högtiden Chanukka och vi fick se en massa olika utföranden som symboliserade de åtta dagarna, en del med ljus, andra utan.

Chanukka (hebreiska חנוכה eller חנכה ḥănukkā) är den judiska högtid som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tebet - det vill säga vid nymåne i november-december. Chanukka kallas ibland för ljusets fest, ibland för invigningsfesten.

Chanukka firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna . Enligt traditionen fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under - ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare. Dessa åtta dagar är dock inte helgdagar så till vida att sabbatsbuden gäller, utan snarare en utdragen fest.

Om jag förstod det hela rätt, var det olika konstnärer som gjort sin egen tolkning av högtidssymbolen, men det var så varmt att jag mycket väl kan ha missuppfattat det hela. Fint var det i alla fall.

Allt jag skriver är med reservation för att jag kan ha hört fel då jag förmodligen hade en liten släng av värmeslag.
Jag ber m a o om ursäkt, om någon vet att det är på ett annat sätt. Det går bra att rätta mig i kommentarer efter inlägget.











Inne i museét fanns stora samlingar och Mauro berättade och berättade.

Den här bilden består av enbart ord, det var ett hemligt sätt att få ut sitt budskap.



Bakom de här gallren på övervåningen fick kvinnorna sitta och lyssna på gudstjänsten nere i synagogan. De hade inte tillträde.



            Nere i synagogan var de förgyllda och såg ut så här



När vi kom till omskärelsekitet  tyckte jag mig höra att det flämtade till lite från herrsidan av sällskapet.



Efter synagogan och museét gick vi vidare genom stan, för att ta oss till den gamla katedralen.



Coops extrapriserbjudanden fanns här också....



..... och andra fina brevlådor



Affärer med olika huvudbonader hade en väldig dragningskraft på våra herrar.




Katedralen var väldigt mörk, men när den byggdes om, trodde man att det var så förr. Det var på 1800-talet, efter att Alessandrianerna (nyord kanske?) varit där och förstört nästan hela katedralen och även stan.
En liten del av ursprungskyrkan från 11 -1200-talet fanns kvar och på den byggdes den nya, mörka kyrkan. Jag gillade taket.



Efter detta skulle vi fika, men det blev en glass och äntligen en kopp te. Servitören var mycket förvånad över att jag ville ha en kopp varmt te, han frågade om flera gånger. MMmmm vad gott det var, trots att det var Lipton Gul. Jag fick som tur var en citronskiva i.
Vi satt där en lång stund på uteserveringen och bara njöt. Sen kom två småflickor förbi och ställde sig och gjorde en klapplek på veckans dagar, om och om igen.



På väg tillbaka till bilen gick vi genom några trånga gränder och där fanns även de så vanliga klädstrecken på balkongen.




Ute på stora gatan igen kom vi tlll ett bageri med försäljning av de speciella kakorna Krumiri



Man köpte på vikt och det fanns även sekunda, men tyvärr var de slut för dagen. Vi var många som köpte och vi fick en hel tallrik med smakprovskakor. De var hårda och goda med vaniljsmak.

Sen styrde vi sakta med säkert mot bilarna och hur trötta vi var går inte att gradera.

M försökte pigga upp sig lite genom nån slags duschritual vid vattenpumpen. Det var för övrigt drickbart vatten i alla de här vattenutkastarna. Det var kallt, så det var väldigt skönt att skölja handleder, armar osv.



Efter repetitionen hade italienarna ordna med lite plockmat, både salt och sött och det smakade verkligen bra. Det är ingen ordning alls på mattiderna.

Alla var trötta och det blev inte så sent innan vi drog oss upp till vår "cell".


Kommentarer
Postat av: Inga M

Kul att läsa om Din kulturtur i Italien! Och en bra lektion om judiska ljusfesten. Jag tror på allt Du skriver för jag vet inget. Fnissar när jag läser om herrarnas reaktion på omskärelsegrejerna! SEr inte så kul ut! Men detta håller man väl på med fortfarande? Med de små barnen menar jag. Men inte med den här utrustningen får man anta. Eller också är det så, tradition?

2009-07-24 @ 06:22:32
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Det är mycket man hör, men glömmer innan det ska i skrift. Jag är dock mottaglig för rättelser.

Vad det gäller omskärelsen håller man på fortfarande, vad det nu har för symbolvärde.

Det verktyget man "knipsade" med är det som ser ut som en fjäril. Huva! Hoppas det sker med bedövning idag.

2009-07-24 @ 13:03:38
URL: http://leontina.blogg. se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0