Stadsträdgården

Vi var till Stadsträdgården för snart en vecka sen. Jag hade helt glömt bort det när jag hittade mina fina äppelbilder i kameran. Hur jag kunde missa det är mig en gåta, jag som i det närmaste är fastvuxen vid min nya kamera. Ja, ny och ny...... nå, den är i alla fall inte så gammal.

Det var en blåsig dag som påminde mycket om höst, men vi åkte ändå iväg för att se vad de ville visa upp.

Det är Kvinnestaskolan som har en massa praktiska studieuppdrag därnere i Stadsträdgår'n. Jag tror det heter Lantbruksgymnasium numera.

Det finns gott om fruktträd och buskar och de odlar en hel del annat också .

 

Kärestan parkerade så fiffigt att vi inte kunde ta oss till målet utan att först passera hans passion här i livet och då syftar jag inte på mig själv, jag gick ju bredvid. 

NÄÄÄÄÄÄÄ, det var inte klockmarknad heller, han älskar ju rosor också!

Det fanns faktiskt lite blommor kvar, men framför allt fanns doften kvar, även om skönheten var klart på tillbakagång. 




När kärestan ser en sån här blir han poetisk, det är tyvärr enda gången, men han har andra mycket goda sidor som väger upp det prosaiska.
Om just en ros kan han tala länge och lyriskt, han ackar och oar och orerar om hur den är sammansatt av alla blomblad åt olika håll, hur tät den är och hur färgen förvandlas från knopp till halvvissen blomma.

Jag är väldigt glad över just detta intresse. Sen får man liksom klockorna på köpet, det går ju inte att välja bort en bit av en färdig människa.
Jag kan gott erkänna, att jag lyssnar inte lika mycket på hur en Gustaf Becker ser ut inuti, jämfört med när han i tanken dissekerar en Astrid Lindgren.



Högt upp i pergolan fanns några helt fräscha rosor och sen kom vi in i Stadsträdgår'n. 



Inne i växthusen fanns en chiliutställning, många olika sorter och förstås olika starka. Jag såg flera människor som gick och kände på chilifrukterna och hoppades i mitt inre att ingen av dem skulle klia sig i ögat innan de hunnit tvätta sig ordentligt. GÖR ALDRIG DET! Det gör fruktansvärt ont, råd från en som provat!



I ett hörn stod en bomullsplanta. Jag kom osökt in på Onkel Toms stuga, som alla i min ålder hade som obligatorisk läsning i skolan.



Efter det här exotiska kom vi sen till äppelutställningen, den som var huvudtemat för dagen. Det visade sig att det fanns lite plommon att titta på också. De tycker jag inte man ska titta på, de ska ätas i mängder så man inte glömmer bort att man har en mage som behöver renas ibland.



Det måste ha varit med en estet när äppelutställningen gjordes i ordning.

                        Titta och njut, det gjorde vi!







Här kommer lite fruktmix som avslutning, dvs plommonen blandar sig i.



Utanför pågick en liten marknad med frukttema. Jag blev helt salig, det satt en liten tjej där och sålde påsar med Åkeröäpplen, de godaste äpplen jag vet. 5 stycken för 15 kronor. Jag har tre kvar och jag bjuder inte bort ett enda ett. De är mina!!!!!!!!!

Kommentarer
Postat av: Gunilla

Oj vad med äpplen :)

Visst är det gott med denna frukt.

Jag är INTE närking,

MEN jag har bott här i Örebro i ca 10 år.

Jag är född i uppsala annars.

Bodde i Sthlm innan

jag flyttade hit till Örebro.

Fin stad, Örebro.

Har bott på andra ställen oxå,

så jag känner mig som en: flyttfågel :)

Har aldrig trivts så jätte mycket i Sthlm

så jag tog mig i kragen och flyttade från: Stress-staden, då blev det örebro.



Ha en TREVLIG HELG!



/GUNILLA



2009-10-02 @ 18:52:34
URL: http://gunillaskatter.blogg.se/
Postat av: Suss

Äpplen är så användbara till väldigt mycket och olika smak, jag gillar dem också och helst de svenska som inte rest så långt.

Uppsala är en av mina favoritstäder, höll nästan på att hamna där en gång i världen, annars har jag bott längst i Umeå. En mycket fin och bra stad, men med helt fel breddgrad för mig. Nu är jag nästan tillbaka där livet startade och här blir jag nog kvar. Trevlig helg!

2009-10-02 @ 19:11:56
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Thalina

Tack för guideningen (felstavat?) i Stadsträdgården där hade det varit roligt att vara med.Jättefina bilder kram Thalina

2009-10-02 @ 19:24:40
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: Suss

Thalina, Jag ser att det ser felstavat ut, men .... kanske e:et ska bort? Knepigt ibland.

Visst är det fint därnere i Stadsträdgården? Man har ganska många pärlor på hemmaplan, bara man ser sig omkring lite grann. Trelig helg o kram!

2009-10-02 @ 21:35:59
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: vivan

Ja Suss, det är mina kissar. Den svarta heter Nisse

och är 12 år, och lilla grå 7kg är en norsk dam som heter Nisse bakofram...Essin!

Det var länge sedan jag var ut till Kvinnersta...där finns en hel del att titta på! När de har sina dagar därute till visning för oss!

Ha en fortsatt trevlig helg och fredag! Kramen!

2009-10-02 @ 22:12:27
URL: http://vwellermo.blogg.se/
Postat av: Inga M

Jag har någonstans sett en vacker bild gjord som ett kollage av äpplen i olika färgnyanser. Men jag minns inte var. Visst är det en vacker frukt som inspirerar till skönhet.

2009-10-02 @ 22:56:11
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Fina foton från Stadsträdgården.

Alla blommor, fruktträden, blommorna i växthuset, alla goa och vackra äpplen osv.

Det måste ha varit underbart att gå omkring där.

Ha en fin helg.

Kram

2009-10-02 @ 23:31:23
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Mia

Sävstaholm var ena riktiga snyggingar! Blir sugen på äppelpaj med vaniljsås efter att ha tittat på dina bilder... men läge för frukost istället!

2009-10-03 @ 06:57:38
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Ulla

Jasså, Åkeröäpplen är det bästa som finns. Då får jag kika efter dem på ICA. Jag köper oftast bara Royal Gala

2009-10-03 @ 12:20:14
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: Suss

Vivan, Lyckans ost som omges med katter, tur jag har mina kattbarnbarn i alla fall.

Kvinnersta har jag inte varit på på många år, menar du att de också har visningsdagar av vad de håller på med?

Att det var de som höll på med odlingar i Stadsträdgården, där vi var, visste jag inte förrän när vi kom dit. Trevlig blåshelg. Kram

2009-10-03 @ 13:26:31
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Nere i Skåne, kan det vara Kivik, gör de ju varje år "Äppeltavlan" av massor med olika äpplen. Kan det vara den du far efter? Jag skulle vilja se den på riktigt någon gång. Det kanske blir en lämplig utflykt när jag blivit pensionär och får tid till alla önskningar som finns på lager. Blås inte bort i helgen! Kram på dig.

2009-10-03 @ 13:28:34
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Inger Maryissa, Det var mycket för det estetiska sinnet när vi gick runt nere i Stadsträdgården, tur det inte var den här blåshelgen. Nu är det skönt att sitta inne och titta på blåsten. Trevlig helg!

2009-10-03 @ 13:30:01
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Mia, Kul att du också reagerade på Sävstaholm. Jag stod länge vid den lilla skålen och förundrades över hur vackra de var. Det kom fram en liten man till mig och hade en lång föreläsning om just den sorten.

Äppelpaj är nästan ett måste så här års, eller hur? Äpple till frukost är väl inte fel, sen om man förädlat dem lite så de är i pajform kan man behålla för sig själv. Trevlig helg i blåsten!

2009-10-03 @ 13:32:00
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Ulla, Jag är helt såld på Åkerö och en del år får jag inte tag på ett enda. De är ganska sällsynta, jag visste om ett övergivet träd på ett ställe, där det tidigare stått ett bostadshus. I år när jag kom dit var det nersågat = sorg! Tur jag fick tag på 5 stycken i alla fall. Hoppas du hittar några så du får smaka dem.

2009-10-03 @ 13:33:49
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0