Uppåt väggarna

Jag har nyligen upptäckt att man måste rikta blicken uppåt när det är fråga om att gå på stan. I normal ögonhöjd är det en massa flashiga skyltfönster och i de flesta är jag inte en del av deras målgrupp.

Nu har jag börjat med att stirra uppåt lite oftare. Efter chocken med den fula glasbalkongen för lite sen bestämde jag mig för att kolla in några fler och även titta lite på gamla hus i stan.

Här är Nikolai församlingshem. Där övar "min" kör varje vecka.En gång gick jag med på en stadsvandring och då sas det att det är stans äldsta hus. Guiden verkade säker, så det stämmer säkert. Gammalt är det i alla fall och den här skylten finns på gaveln.Mitt emot ligger också ett gammalt stenhus. Jag kastade ett öga uppåt fasaden och det var som det klistrades fast där, för jag blev stående en stund med kameran. Det var jättefint, både över fönstren och dörren på hörnet.                                NÄRBILD PÅ ROSEN

Fortsatte förbi Nerikes Allehandaborgen, pampig som ett riddarslott. Tidningen trycks inte där längre, men den heter NA-borgen för alltid.
- och minsann, står det inte till och med en riddare där mitt på?NA-borgen invigdes 1892 som lokaler till Örebro Sparbank som behövde större lokaler, fast på huset finns en skylt som säger 1891. Det kanske var färdigt då och invigningen kom året efter?Efter dessa gamla stenhus kände jag för lite balkonger. Fina balkonger kanske jag ska tillägga!


Till sist ett stilbrott. På detta gamla anrika hus har någon bestämt att det ska vara markiser.
Helt fel enligt min uppfattning, passar inte alls!
Kommentarer
Postat av: Inga M

Jag gillar också att se uppåt väggarna. Vi gör det båda två här, gubben är också fascinerad av hur man bygger hus och har byggt hus.NA-borgen är ju pampig till utseende och läge. Det syns på fasaden att den är ungefär jämnårig med kyrkskolan; teglet och fönstren med valv och lite tinnar och torn.Balkongerna är vackra men kanske i en del fall bara skådebröd. Jag vet inte om man självklart kan tro att de är användbara i alla evighet. Ochjag skulle få svindel.

2009-10-13 @ 06:37:22
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Mia

Vad mycket vackert du fick se och fotografera när du lyfte blicken. Jag lyfter också blicken ibland och fascineras av alla vackra husfasader det finns runt oss.

2009-10-13 @ 06:44:20
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Jag har upptäckt att Örebro är fullt av vackra hus, känner mig ungefär som när jag gick i Prag första gången och mest stirrade uppåt.

Balkonger går jag gärna ut på, men numera brukar jag kolla hur de är fastsatta - säkert ett ålderstecken!

2009-10-13 @ 08:54:53
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Mia, Det är härligt att det finns en vacker värld några våningar upp också! Det är mycket de missar som bara tittar i skyltfönster.

2009-10-13 @ 08:56:08
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Thalina

Alltid roligt att titta på gamla hus och jag har en förkärlek för rött tegel.Nu ska jag börja göra som du här i stan för vi har också en massa gamla hus som är värda att se lite mer av.Fina bilder och balkongerna är lite annorlunda.Kram Thalina

2009-10-13 @ 09:26:58
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: Suss

Thalina, vilken stad är det du ska rikta ögonen uppåt i? Jag tycker det är urhäftigt att upptäcka stan på en annan nivå. Kram

2009-10-13 @ 11:07:57
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Vivan

det finns så många fina hus i Ö-bro!

hade tänkt åka in till staden och fota längs ån ner mot Vadköping...men tiden räckte inte till...får bli till våren!

kanonfina foton du visar oss!!

2009-10-13 @ 13:02:27
URL: http://vwellermo.blogg.se/
Postat av: marma

Vilka otroligt vackra fasader. Nästa gång jag kommer till dinstad ska jag också lyfta blicken!

Kramar/marma

2009-10-13 @ 15:28:37
URL: http://marmagda.blogg.se/
Postat av: Suss

Vivan, Gå längs Lillån istället, där finns en konstvandring som du får på köpet. Jag har nog en del foton därifrån, men vet inte om jag lagt ut dem här?

Tack för berömmet!

2009-10-13 @ 16:47:59
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Marma, Jag tror det är likadant i många svenska städer, men vi glömmer att titta uppåt, det gör i alla fall jag här hemma. När jag är utomlands åker huvudet och blicken åt alla håll för att jag inte ska missa något.

2009-10-13 @ 16:49:13
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0