Äntligen Karlskoga

Det låter väl konstigt? Vad då äntligen Karlskoga?

Jag och kära dottern har ganska länge pratat om att åka till Karlskoga och titta på Hemjords andra butik, Bladet & Bönan. Sedan gjorde jag den omtalade saltomoralen i hallen och det har bara inte varit läge att åka på en sådan utflykt.

Förra veckan kände jag att det kunde vara dags att förverkliga planerna och frågade barnet när det skulle passa henne. Vi enades om tisdag och det är just denna tisdag.

Det blev en väldigt rolig dag, men det är inte så mycket själva Karlskoga som är upphov till glädjen, mer det vi gjorde och att dela en massa roliga upplevelser tillsammans.

Den här bilden är mitt i stan, men ser mer ut som en lantlig idyll tycker jag.



Jag kan villigt erkänna, att trots att jag bara har 3 - 4 mil till Karlskoga, har jag nästan aldrig stannat där. Har jag gjort det har det varit för att tanka bilen. Jag visste alltså ingenting om någonting kan man gott säga.

Än värre var det för dottern, hon har inte ens tankat där.

Efter "lantidyllen" får vi syn på en affär som fick oss båda två att haja till. För 25 år sen var det inte mycket/många som hette Jonna!



Bladet & Bönan skulle ligga på på Kyrkotorpsgatan, vi frågade en kvinna och fick till svar, att den låg bakom hotellet.

Vi fick då fråga ytterligare en person var hotellet låg och sedan hittade vi rätt.

Det där röda är hotellet som heter Alfred Nobel - ganska naturligt just här.



                                      Bladet & Bönan



Vilken trevlig och mysig liten butik, massor med te och kaffe = bladet och bönan! Fyndigt namn! En välsorterad kaffehylla, massor med te i plåtburkarna + ett urval lite exklusivare te i bamburören.




Ann-Britts keramik fanns också representerad förstås. Mycket fint där på hyllorna och med anknytning till kaffe och te som är lite av en specialitet för den här butiken.





En Amerikakoffert fylld med goda tillbehör till kaffet och testunden.



Och andra goda saker som passar att stoppa i munnen.





Vi, eller kanske i synnerhet jag, pratade kaffe med Björn, som är mycket kunnig i ämnet. Det är verkligen jätteintressant att lyssna på honom när han berättar.

Sedan jag fått höra att  "Etiopien Harrar" odlas av flera småodlare på deras bakgårdar, bestämde jag mig för just den sorten. Både ekologiskt och Fair Trade dessutom .Det levereras av Johan&Nyström, en av de främsta leverantörerna i Sverige.



Vi fortsatte titta runt och då försvann Björn in bakom draperiet och det började låta som han kokade vatten. Mycket riktigt, han kom ut igen och förberedde mig på en ny smakupplevelse. Jag skulle få kaffet jag just bestämt mig för, gjort med en Aeropress, en total nyhet för mig.

Han mätte upp bönor, malde till mitt emellan brygg och espressokonsistens, alltså ganska finmalt och sen satte han igång processen.






Det var så gott, så gott, så gott, så gott! Måste jag ha en Aeropress frågar jag mig nu?

Choklad är en annan specialitet för Björn och han talade lika passionerat om olika sorters choklad som han gjorde om kaffet och teet.

Här är ett urval och en del kan jag väl erkänna, hamnade i vår hög!







Slutligen kom vi in på Mate, som man kan dricka så man mister nattsömnen om man inte passar sig. Extremt uppiggande om man dricker för mycket.




Det här är med lime, det köpte jag också!



Sedan fanns det naturellt och en rostad variant. Den rostade såg ut som just rost!



Kära barnet hade hittat lite annat hon behövde medan vi pratade kaffe, så vi var helt nöjda och glada efter avslutade inköp. Kaffet var urdrucket och vi skulle gå och äta något lite halvlunchigt.

Här kom enda bakslaget, stället som Björn rekommenderade var stängt just idag för mässbesök. Det blev te och ostmacka vid köksbordet här hemma istället.

Jag kan nog tänka mig att åka till Karlskoga någon mer gång!

Kommentarer
Postat av: Inga M

Det glädjer mig verkligen att Du har börjat dricka kaffe på gamla dar!



och nu förstår jag att jag får lov att stanna i Karlskoga också. Erkänner att det är stället man alltid åker förbi och samtidigt irriterar sig över att man inte lyckats dra E18 bredvid samhället eller åtminstone byggt planskilda korsningar istället för den här skogen av trafikljus. Förr fanns grön våg, undrar om den finns kvar. Har inte testat på sistone.

2010-02-10 @ 06:27:30
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Jag är också glad att jag dricker kaffe, jag är alltså inte lika asocial längre som förr, när jag konsekvent sa nej tack till en Java.

Karlskoga är inte så kul,men Bladet&Bönan extremt trevligt. Stanna och kolla, det är en liten butik med mycket gott. Jag tror den gröna vågen är kvar, jag minns den också.

2010-02-10 @ 11:08:04
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: ansepanse

det verkar ha varit en riktigt trevlig utflykt

SV: ja, barnslig är jag ju förstås

kramar

2010-02-10 @ 11:36:34
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Suss

Ansepanse, Trevlig var det och trevligt att du inte stelnat i vuxenvärlden, utan har barnasinnet kvar. Kram

2010-02-10 @ 11:44:59
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0