Absint






Jag läser lite fakta om Absint på nätet som jag förmedlar här.

Absint kommer av grekiskans absinthion, för malört.

Den skapades i början av 1790-talet av doktor Ordinaire  i Schweiz (det namnet gör mig fundersam - Doktor Ordinär?).

Absint är ett alkoholstarkt destillat (55 - 72%) och de smakgivande ingredienserna är malört, anis, stjärnanis, isop och fänkål. När jag läser det, tänker jag mer på matbrödskryddor än på sprit måste jag säga.

Absint förbjöds i flera europeiska länder och USA mellan 1910 och 1915 på grund av sin förmodade hälsovådlighet.
Jaha och vilken sprit är nyttig är min nästa tanke? Jo, lite rödvin är bra för blodet, en whisky kan fördriva diverse magåkommor (utomlands) hävdar vissa. En cognac när man fryser är inte så dum osv osv, men hälsosamt...... inte vet jag?

Idag kan man köpa Absint i de flesta länder, även i Sverige.

Det var lite från Systembolagets faktabit om Absint.

En som köpt Absint när hon var i Prag, är min kära "storasyster" M. Vi var där hos henne och sambon förra lördagen och när vi suttit och gaggat ett par timmar om allt och inget kom vi in på ämnet Absint.

Hon bjöd på det på drinkfest hemma hos mig för några år sen och det var som avrundning på den kvällen.

Vi skulle bara ta något litet innan vi skingrades och jag tog fram mina snapsglas som rymmer högst en 2:a. Alla smuttade försiktigt utom en av oss (det var inte jag), hon svepte sin och efter det fick hon basröst med vilken hon utbrast i en saftig kötted, när väl den kommit ut, var hon tyst.

När jag var i Prag senast köpte jag en absintsked till M i present, just för att undvika ovan beskrivna situationer i framtiden, för Absint måste väl varje människa alltid ha hemma?



M och jag bestämde oss för att lista ut hur det ska intas för att vara drickbart, för i snapsglas bör man inte ta den . Det kanske t o m kunde vara lite gott om man gjorde rätt?

Vi läste på nätet och där fanns flera metoder. Vi bestämde oss att först testa den populära tjeckiska varianten, eftersom både sprit och sked var därifrån.

Man skulle ha lite Absint i botten av ett absintglas - vi fick nöja oss med ett mjölkglas.

Skeden skulle placeras på glaset och på den en sockerbit.



Sedan skulle sockerbiten dränkas in med Absint och tändas på.



ÅÅÅåååååh, vad vi eldade, den ena tändstickan efter den andra.



Den brann inte så värst, trots att vi droppade på mer "tändvätska".

Det var meningen att sockerbiten skulle smälta och karamelliseras. Det som inte var meningen var att M bara hade gammeldags sockerbitar, hon skulle haft porösa, som smälter på några sekunder.

Till slut, många tändstickor senare och efter att vi båda hade lite svedda fingertoppar, hade sockerbiten åtminstone fått ett karamelliserat ytskikt.



Då skulle den ner i glaset och det skulle tillsättas iskallt vatten och gärna is.



Sockret hade väldigt god vidhäftningsförmåga, så det satt fast på skeden. Vi rörde och rörde och rörde och till slut lossnade det mesta.

Samtidigt testade vi i ett annat glas på ett annat vis. Bara att lösa upp socker direkt i Absinten och sedan tilllsätta det iskalla vattnet.

Här är resultatet av våra husliga gärningar.



Det ljusgröna har bara utrörd sockerbit. Den gröngula har den karamelliserade + lite aska från tändstickorna och lite osmält socker som var för bränt för att smälta.

Sedan vidtog Absintprovning och vi var rörande (höhöhö, vilket vitsigt ordval) eniga om att det ska vara den tjeckiska varianten.

Nästa gång ska vi testa med lättsmält socker - hemma hos mig kanske, för jag kunde inte vara sämre än "storasyster" min, så förutom varsin sked, köpte jag mig också en flaska Absint i Prag, för ett par år sen.

Den är dock fortfarande oöppnad. Den är så stark, att jag inte inte känt något behov av den, men nu kanske, när det är sådan vargavinter. Vem vet?



                Längst ner på etiketten står det 70 %!

Kommentarer
Postat av: annbritt

Härligt inläggL Provade ni att tända på underifrån?



Tack för din stöttning , den behövs kan jag säga! Min bank vägrar hjälpa till för dom har startat andra liknande butiker i stan åt sina vänner så mig vill dom inte ha kvar!Banken håller inte på tystnadsplikten heller vilket är så dåligt!Våren kommer vara avgörande för vårt beslut om Nora.



När man kan säga till gamla kunder att vi hellre ser att en nyetablerad får hjälp för att en gammal snart ska gå i pension är en katastrof.Det som går i pension kanske vill sälja men där har dom inte heller hjälpt till(gäller en kollega ).



kram

2010-02-21 @ 21:13:15
URL: http://krukmakerihemjord.blogspot.com/
Postat av: Inger Maryissa

Jag har hört talas om Absint för länge sedan...

och jag satt och skrattade så gott åt de du berättar om sockerbiten med Absint som ni försökte "elda på "

:-) :-D

Du berättar så kul !!

Och det verkar vara riktiga "starksaker" som går att läsa på flaskan...70 % :-)

Kul inlägg :-)

Kram

2010-02-21 @ 21:35:57
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Suss

Ann-Britt, Ja, vi provade att tända underifrån, det blev bara en massa svart sot på skeden. Jag tror på lättlösligt socker nästa gång.

Trist om ni inte blir kvar i Nora, det blir TOMT! Byt bank är mitt råd! KRAM

2010-02-21 @ 23:30:41
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Inger Maryissa, Vi hade riktigt roligt när vi stod vid diskbänken och joxade med socker, sprit och eld. 70% är starkt, det ska man inte kasta ner i gapet som kompisen gjorde, inte ens 2 cl. Kram.

2010-02-21 @ 23:32:05
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: margit

Det där verkar vara mycket invecklant och tålamodsprövande!!

Kramen!

2010-02-21 @ 23:51:32
URL: http://margitholm.blogg.se/
Postat av: Suss

Margit, Vi gjorde det bara för det var kul att prova. Det var inga stora mängder som du ser, det var bara de där två skvättarna. Kram

2010-02-22 @ 00:38:41
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Kerstin

Tack för Din "titt" hos mig!

Härlig berättelse om Absint!

Trodde när jag såg absintskeden att man skulle "dricka" ur den:))

Hade inte blivit många droppar!

Vi ses*

2010-02-22 @ 08:23:49
URL: http://kailiyinyang.blogg.se/
Postat av: Christina

I Barca kan du köpa 80%ig Absint. Den heter Cannabisabsint!!! Fullständigt vidrig.

2010-02-22 @ 10:22:00
Postat av: Suss

Kerstin, Det är roligt att hitta nya, spännande bloggar, så jag återkommer. Absint blir inte någon favorit för min del, men det är lite roligt med allt runt omkring.

2010-02-22 @ 10:28:01
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Christina, Jag lovar, jag kommer inte att belasta min packning med någon sådan. Det närmar sig........HÄRLIGT!!! Kram och ha ett skönt lov.

2010-02-22 @ 10:28:38
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Finns det verkligen inget enklare sätt att bli full på??



Eller kanske är det omöjligt att faktiskt bli full på det här sättet? Själva drickander är ju så komplicerat att få till. Tyskarna har nåt liknande som heter Feuerzangbole eller nåt sånt, med toppsocker, rödvin och eld och det hela ska droppa ner. Blir nåt som liknar glögg.

2010-02-22 @ 23:26:47
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Suss

Inga, Om jag ville bli full, skulle jag definitivt inte välja Absint. Det är bara en rolig grej och som sagt, ganska krångligt. Det är inte så särskilt gott heller. Däremot lär man sig samarbeta bra, det märkte vi när vi höll på.

2010-02-23 @ 20:00:44
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Anonym

...tack för "absintberättelsen"......verkligen precis så som det var. Vad kul och lyckat det blir med spontana "infall"...och apropå det så tror jag att jag ska ta mej en liten "absintare"...jag tycker nog att lukten är allra godast...smaken bättre med lite socker och vatten..har jag ju lärt mej nu..jag struntar i "smältningen"!!!.....flyttlasset går den 13/3 !!!

Ha ett skönt sportlov !!!

2010-02-23 @ 22:29:20
Postat av: Suss

Mary, Det var en skön eftermiddag och roligt det där med Absinten. Bra att jag fick veta "slutdatum". Vi ses snart. KRAM

2010-02-24 @ 10:54:32
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: jonny.r

Hej sockerbiten ska vara en bit från en sockertopp fins på skansen att köpa. Absint fins i färgerna grön gul röd svart är den starkare varianten. grön 60% och svart 80%. Grön fins med cannabis som extra krydda förutom malörten som ökar i % i de andra färgerna. Men man känner inte något sprit rus när man dricker, kan bero på att stor del av alkoholen förångas i karamelliseringen, men om man känner ruset är det för sent. Pröva gärna med vin under skeden så absinten och sockret får droppa ner, smaken påminner om glögg. I brist på absint använde vi även strårom 80% och rödvin när vi mixtrade. OBS sockret ska smälta ner i graset under tiden som det brinner. Ren absint kan ge skador för livet.

2011-07-10 @ 20:45:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0