Umeå

Jag bodde hos min kompis E när jag var i Umeå. Hon är TOTALVÄGRARE när det gäller att hänga ut sig på min blogg, det kunde jag bara FETGLÖMMA, för att citera en annan generation än min.

Hur som helst så var det väldigt praktiskt. Den unga familjen slapp ha mig på en viksäng mitt i bebisbestyren och det hade varit fullständigt otänkbart. Det diskuterade vi inte ens, för lite vett hade jag kvar, trots att Majken totalt vridit om skallen på mig.

För att komma hem till E, där mitt tillfälliga nattläger var, fick jag åka genom halva stan. Det är inga problem normalt sett, för jag har bott i Umeå i 23 år och hittar nästan bättre än hemma.

Nu är det dock så, att Umeå har blivit utsedd till Europas kulturhuvustad 2014 och då måste stan piffas upp - pimpas!

Alltså bygger man om och fixar och grejar i princip i vartenda kvarter. Institutioner ska flyttas och det är ett himla hallabalo!
Vart man åker är det vägarbeten, de har fått rondellnoja, vägar är avgrävda och avstängda och GPS:n får direkt fnatt!

"GÖR EN TILLÅTEN U-SVÄNG" gnällde den hela tiden där jag for fram, för jag hade den på för att lära mig alla funktioner. Det är ju perfekt att göra det i en känd miljö, för säger den fel, vet jag det.



Prövningar är till för att övervinnas, så det gick väl bra ändå. Det blev så att E och jag tillbringade både fredag och lördag förmiddag tillsammans. Ena dagen skulle Majken till BVC och andra iväg för att visas upp på ett event där sonen var inblandad som arrangör - Betongcupen!

E och jag for ut och odlade våra egna, gemensamma intresseområden i väntan på att jag skulle iväg och vara farmor. Det blev inköp av växter för balkong och uteplats. Det här är del av min skörd, som numera är planterad här hemma. Jag har fått för mig att jag ska ha en liten lavendelhäck, det ska bli intressant att se vad det blir av den.



Ett annat gemensamt intresse är FIKA!

Stans bästa fik, alla kategorier heter NK = Nya Konditoriet, det är från 1927, därav namnet....... 





NK var ett av de första cafeérna i landet, som införde rökfritt och det är riktigt längesen, långt innan det blev så på de flesta ställen. Många, och rökarna i synnerhet, ojade sig och de flesta trodde att det skulle få slå igen, för vem vill fika på ett ställe där man inte får ta en cig efter kaffet?
Jag ville det och många, många med mig. NK överlevde krisen som aldrig uppenbarade sig.

Dialog mellan E och mig:

- Ska vi fika?
- Ja
- Var?
- Vad tror du?
- NK?
- Självklart!

Vi stegade iväg och hade sån tur att vi fick ett bord utomhus. E bjöd, hon behövde inte ens fråga vad jag ville ha.




Det är alltid citromaränpaj för min del, det som är nytt är att det är kaffe istället för te. Själv tar hon alltid äppelkaka, så vi är nog lite yrkesskadade båda två.

Inomhusmiljön är fin




På övervåningen där man sitter och fikar är den gammal och anrik.







När vi just skulle slå oss ner fick vi syn på två av våra f.d. arbetskamrater som satt vid bordet bredvid. Det var verkligen roligt, jag har inte träffat dem på över 10 år.



Efter avslutad stadsrunda blev det bebisgos resten av dagen och sedan hemfärd till E i sena kvällen. Det är faktiskt kväll på bilderna, men det blir just aldrig mörkt så här års, klockan var närmare 23.00 när jag passerade.

Där nere till vänster, mellan husen kan man se en snutt av Umeälven. Jag tog bilderna när jag åkte hem till E, från Majken och hennes föräldrar, det syns nog på kvaltiteten på bilderna att de är knäppta i farten?




Det är ett nybyggt litet bostadsområde - Öbackastrand, med HÖGHUS, precis vid älvbrinken och som totalt stänger av den otroligt fina utsikten från vänstra sidan om mig. Det är väldigt synd, för där ligger "lassa", dvs Norrlands Universitetssjukhus.

Där har jag tyvärr legat några gånger och många fler med mig förstås. Hade man tur att ha rätt krämpa, med rum som vette mot älven, fanns det i alla fall något vackert därutanför att titta på, som skingrade tankarna lite och fick tiden att gå.

Det är slut med det nu, nu är älvutsikten till för dem som kan hosta upp tillräckligt mycket pengar för att ha råd att bo där. En 2.a ligger på mellan 5.800 till 7600 i månaden. Grattis till älvutsikten säger jag till dem som tycker att den hyran är okej.

Jag är alltså väldigt negativ till att man bygger på det här sättet, om det nu inte framgår vill jag bara förtydliga det! Den som redan har, ska ha mer, eller????

Slutligen vill jag bara visa en ny sorts stängningsmekanism för sidorutor.



Kreativt tänkande leder alltid framåt!!!!!!!!! Den sitter på insidan.

Kommentarer
Postat av: Herta

Skönt att ha någonstans att bo om man skall hälsa på en ny liten tresamhet sådär. Jag trodde förståss att Umeå var en stor stan men man kan tydligen träffa på gamla bekanta mitt i vimlet...fast NI alla kanske var förhäxade av detta fik även förr i tiden.

2011-06-09 @ 22:36:28
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: attis

Hallojs. Visst är de bedårande de små liven. Så fina bilder du tagit. Nk är så himla roligt att gå in till. Allt det gamla bevarat. Sånt är skoj. Natti,natti.

Kramen

2011-06-09 @ 23:19:21
URL: http://attisblogg.blogg.se/
Postat av: Suss

Herta, Jag tror det var skönt för både familjen och mig. Umeå är en stor stad, bra mycket större än din, men ungefär som min och på NK kan man ofta träffa någon man känner, så är det bara.

2011-06-10 @ 00:20:15
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Suss

Attis, Vi kanske stöter ihop på NK någon gång, för jag är ju där rätt som det är och nu kanske det blir mer än tidigar pga Majken. Kram!

2011-06-10 @ 00:20:57
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: anne

På NK fikade dotter och jag när vi varit på uttagningarna till RIG!!! Ja, dotter var dit (Riksinnebandygymnasiet), inte jag heller...



Lavendelhäckens utveckling får du gärna fortsätta att rapportera om, jag är spekulant på en sådan. En självskötande sådan.

2011-06-10 @ 08:41:47
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Kerstin

Underbara bilder, vet hur ljust det är på sommaren i Dina trakter, här har vi ett par timmars mörker mitt i natten fram till midsommar, sedan mörknar kvällarna snabbt!

Tack för titten hos mig, p.t.o. "Stevetröja"= om Du klickar på länken "eggeby" eller namnet Majsan i min blogg så hittar Du svaret!

Ha det gott!

2011-06-10 @ 09:05:41
URL: http://kailiyinyang.blogg.se/
Postat av: ansepanse

så där byggs det lite varstans nu men jag är också motståndare, varför ska gräddan skymma utsikten för alla andra och förstöra en miljö som innan var vacker,

härligt med farmorsmys :) jag har en granne som planterat en lavendelhäck den är jättevacker

Sv: jag har två sorters pioner till men de blommar inte än

kramar

2011-06-10 @ 10:49:45
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Selma

Låter helt mysigt för utom stadspimpsbesvären då.

2011-06-10 @ 17:57:27
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Inga Magnusson

Vi var på detta fina kondis när vi var i Umeå före jul! Dotter drog med oss dit förstås. Det är ju en klassiker. Jag tog bilder där vid förra besöket också för ett antal år sedan och det lär stå kvar till nästa gång också förstår jag.



Du frågade om det nakna tyska paret i åttioårsåldern som jag skrev om på min blogg. Jo, de är nakna utomhus hemma i sitt hus i Tyskland också, men där har de måst ordna med insynsskydd tydligen. Men i Sverige menar de att allemansrätten ger den lagstöd för att ligga på alla fyra och rensa rabatter nakna efter vägen. Vi lär få se hur det går. ;-)

2011-06-11 @ 09:53:10
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zarah

Vilken fika! Mycket gottigott där fanns att välja på.



GPS är ju bra för även om den inte får oss att göra som den vill, som ändrar de rutten och ser till att komma dit vi har bestämt! Även om det blir litet omvägar ibland. I det här fallet du beskriver är det inte lätt att vara GPS heller.

2011-06-12 @ 10:15:46
URL: http://verandan.svenskablogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0