Mitt förra Örebroboende

I helgen har jag haft en kort stund av nostalgi och tillbakatänkande.

Vi skulle till en bilskrot och hämta något, vad det nu var. Då passerade vi "mitt" gamla hus där jag bodde förra gången jag var Örebroare och där jag så småningom blev sambo med barnens far. Vi flyttade därifrån 1978, men huset finns kvar, om än i mycket dåligt skick Nu såg det ut som det är en upprustning på gång. Jag bad kärestan stanna för att jag skulle kunna ta några bilder.




Jag bodde på Väpnaregatan, i det lilla huset som en gång varit gårdskarlsbostad och innan det byggdes om till bostad, tror jag det var redskapsförvaring eller något sådant. Det hör till det stora huset som ligger längre in på tomten.



Huset räknades nog som helt omodernt även då, men jag var väldigt nöjd med standarden, om än det var iskallt på morgnarna vintertid.
Nere hade jag hall, vardagsrum och kök. Köket hade en liten bänkspis - 2 plattor och ugn, varav bara en platta fungerade om man använde ugnen.
Det fanns ingen rostfri diskbänk, utan en tjock marmorskiva med hål för slasktratten. Kallvatten i ena kranen och en till kran, som var kopplad till en liten varmvattenberedare i skåpet under. Jag diskade i en plastbalja, det gick bara bra!

Det som jag värdesatte nästan mest och önskar att jag hade där jag bor nu, var kallskafferiet. Det låg i ena hörnet av köket, med en ganska bastant dörr. Långa hyllor på väggarna där jag förvarade saft, sylt, ost, potatis och allt som man hade i ett kallskafferi förr. Det fanns även ett fönster inne i skafferiet, för det var stort, så stort att jag hade en liten pall därinne där jag satt ibland när var något som behövde åtgärdas.

Fönstret var helt underbart, det minsta jag någonsin sett på ett fullstort hus och det gick att öppna.



Uppe, där det var snedtak på båda sidorna, fanns hall, en liten skrubb med toalett och ett handfat med enbart kallvatten och ett sovrum.

Ute på gården låg en bit av väggen från övervåningen och där kände jag igen tapeten som jag och min mor tapetserade om hallen med när jag just flyttat in.

Det var NOSTALGI vill jag lova!!!!



Jag tog en bild på gavelväggen också, för där fanns spåren fortfarande kvar efter en minnesvärd natt. Äh, inget sånt.......



Jag vaknade en natt av att hela huset skakade. Inte har vi jordbävningar i Närke, knappast ens ett jordskalv såvitt jag vet, men jag flög upp den här natten och undrade vad det var som hände.

Jag tassade fram till fönstret - OBS, sovrummet var på på övervåningen och när jag kikar ut, ser jag överdelen och taket på en stor långtradare som tagit kurvan för snävt och kört fast in i min vägg. På den tiden var vägen dragen på ett annat sätt än idag.

Han kom väl loss så småningom, för där slutar mitt minne, men märkena finns kvar än idag.

Kommentarer
Postat av: Herta

Men vad kul att se. Var någonstans i stan fanns denna lilla stuga och hur länge bodde Du där?

2012-02-26 @ 20:06:37
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: Zarah

Vilka berättelser du bjuder på! Jo, huset ser ut att behöva en upprustning och det får det nu... i vart ser det ut så.

2012-02-26 @ 21:16:51
URL: http://verandan.svenskablogg.se
Postat av: anne

en så absolut underbar liten stuga!!! Påminner litet om vårt förra hus även om det nu var rejält tillbyggt och (något) bättre standard än det du beskriver. Jag älskar gamla hus!

2012-02-26 @ 21:54:13
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Oj, oj vilket gammalt hus och vilka minnen du har därifrån!



Tur att inte lastbilen fick hela huset med sig.



När Åkes bror kom till Örebro i början på 60-talet bodde de i ett gammalt hus på Ekersgatan. Där var det dass på gården minsann. Vi var och hälsade på dem, Åke och jag och Harry, som Åkes bror hette, tyckte att det var lite skämmigt när han skulle visa oss ut på dasset.



Vi blev bjudna på kräftor och inte vet jag om det var kräftorna det var fel på, eller om det blev för mycket dricka till dem, men Åke tillbringade mycket tid på det där dasset dagen efter.



Kram Ingrid

2012-02-26 @ 22:57:02
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: AnnaKK

Ja, det där att med återuppfriska gamla minnen är väl inte det sämsta man kan göra!? :-) Vad kul att huset finns kvar, och även minnen från vissa händelser! Själv kör jag ibland förbi det hus där jag och maken bodde för bortåt 25 år sen, och nån gång bara måste jag försöka stanna till och titta lite närmare på det. :-)

2012-02-27 @ 17:44:21
URL: http://annakk.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Det kan inte ha varit så länge Ni bodde här väl innan det bar av norrut? Jag har i alla fall aldrig hälsat på Dig i det här huset.

2012-02-29 @ 00:37:36
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0