De är tillbaka

I höstas var det några stackars tiggare som inte tog sig tillbaka till sitt hemland. Det var snyftartiklar i tidningen om hur de for illan när de bodde i ett skjul av skräpvirke, presenningar och allt möjligt eländigt. De hade kommit hit för att tigga ihop till någon sjuk därhemma + till sin hemresa.

Det var en ganska stor familj och det gick förstås inget bra alls med pengafrågan. Till slut var det en kyrka som förbarmade sig och samlade in pengar så de kunde resa hem igen.

Jag är så blöthjärtad att jag brukar skänka till dem som spelar något, men har fått tillsägelse av flera personer att inte göra det.

Då känns det lite sorgligt att se detta uppe på stan nu när det börjar våras.



De är tillbaka!

Nu vet jag inte om det är hela familjen, men fadern är i alla fall här, för det har till och med stått i tidningen.

Det är beklämmande, samtidigt som man blir irriterad. Hur hade han/de råd att resa hit igen, när de inte hade råd att åka hem? Sedan funderar jag på om dessa tankar är rasistiska, för jag tycker inte att jag är lagd åt det hållet.

Oavsett vilket, är det sorgligt att det ska behöva vara så här!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Det är knepigt det här!



Hur ska man ställa sig, hur ska man reagera? Jag känner lite som du, varifrån kom pengarna till resan hit? Man undrar om vi svenskar är så givmilda att det verkligen lönar sig för dem att tigga här i stället för att arbeta i sitt eget hemland!



Och likadant är det när man är utomlands. Ska man ge till tiggare? När vi var i Marocko sa guiderna ifrån om att vi inte skulle ge pengar till barnen, utan till de gamla och till synes sjuka.



Turisterna är så givmilda, speciellt mot söta barn, att föräldrarna till barnen inte tillåter dem att gå i skolan, utan sänder ut dem på tiggarstråt i stället. Så för barnens bästa skulle vi avstå från att ge till dem.



Samtidigt kan man ju fundera på hur vi har det i Sverige med uteliggare och utslagna människor som får söka sig till soppköken för att få ett mål mat. Vi kanske skulle tänka mer på dem?



Det är jätteknepigt det här och jag tycker inte att man är rasist för att man tänker i de här banorna.



Kram och trevlig fredag!

Ingrid

2012-03-23 @ 07:58:08
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Inga Magnusson

För ett par år sedan hade vi några öststatstiggare i Karlstad. De visade sig vara hitkörda organiserat och fick lämna en del av förtjänsten till sin uppdragsgivare. Skumt. Man ska nog aldrig understödja sånt här med bidrag. Fast visst tycker man synd om dem oavsett om de får behålla pengarna eller inte.

2012-03-23 @ 10:40:32
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Inte för att jag vet, men är inte det där rena hallick-slav-upplägget? Någon sitter i bakgrunden och plockar "tiggarna" på vad de tjänar? Kanske är det bara ljug att det skulle vara så, men ditt ex får en att undra om det inte ligger något i det...

2012-03-23 @ 19:06:10
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Herta

Vet inte vad de lever på. Kanske finns det människor som de tigger åt. I varje fall skall inte familjer med barn stå och tigga i Sverige.

2012-03-23 @ 20:17:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0