Rom dag 3 - del 1

Dag 3 - del 1
 
Söndag 24 mars
 
Sovit bättre inatt och ända till 7.30. Nu är jag van vid att ligga med huvudet 2 dm extra över havet.
 
Efter en superb frukost och lite hit och dit uppe på rummet, där damerna, inklusive undertecknad, höll på med  ungdomsfasoner med våra "telefoner" innan vi kunde gå iväg, var vi än en gång på gående fot.
 
 '
Än en gång kom funderingen över hur frukten redan kan vara mogen och t o m är fallfrukt?
 
 
Första målet var kryptan vid St Maria della Concezione, som var kapucinmunkarnas kyrka.
 
Det var en liten utställning av diverse föremål innan vi kom ner i kryptan.
 
 
 
 Fotograferingsförbud rådde fick vi veta efter jag tagit fotot på urverket(?) och gott om mänskliga vakthundar fanns det.
 
Vi fortsatte ner i kryptan. Den civila olydnaden som bor inom oss, poppade upp direkt och vi ömsom vaktade, ömsom fotograferade. Så länge man inte använder blixt är det ingen fara för objekten och jag har svårt att förstå förbud av den sorten.
 
 
Alla skelettdelar var omhändertagna och ordnade efter var i kroppen de suttit. T ex dödskallarnas nisch, skulderbladens osv. Väldigt intressant och ganska likt Kutna Hora utanför Prag, fast i mindre format.
 
När vi kom till slutet fanns souvernirshopen och då var det lättare att förstå fotoförbudet. De hade massor av bilder och ville så klart att vi skulle köpa istället för att fota själva. Ut igen och iväg mot nya mål.
 
Jag såg en översiktsbild över ett torg - Piazza Barberini och kände glädje över att den förutom italienska, fanns på braille.
 
 
Idag är tydligen tiggarnas dag, för de satt överallt, utanför varenda kyrka, på trappsteg och rakt på trottoarerna med sin lilla plastbutt och mässade för att få lite pengar. Lite enververande blev det till slut, men ingen idé att lägga energi på det, dessutom betalar vi mest med kort numera, då blir det lite svårt att ge dem något om man skulle vilja.
 
Sedan gick vi lite kyrkvandring och nu kom St Maria igen, fast della Vittorio och där fanns Berninis "Teresas extas". Naturligtvis kom vi mitt i mässan, för det är inte bara söndag, utan palmdito. Vi kunde inte gå fram och inte var det nattvard heller så vi kunnat fejka lite andlighet för att få se Teresas saliga ansikte mitt i den heliga orgasmen.
 
  Nedre bilden från nätet
 
Kyrkan omnämns även i Dan Browns bok "Änglar och demoner" och dess popularitet har ökat avsevärt bland turister. 
 
Passerade en mycket pampig lykta
 
 
Vi gick vidare och nu är det så att jag inte bara har min och Anitas kyrka i Barca, utan nu har jag även St Susannas kyrka här i Rom. Jag bjöd in Anita som delägare, eftersom vi delar på den i Barca. Vi var in och tittade, mässa pågick, inga bilder och så ut igen.
 
Gick vidare och hittade den optimala övningslokalen för körsång, dock i miniformat. Lagom för duon från St. Maria del Mar. Eftersom vi nu är i Rom, fick det bli en Signore. Det var någon slags vaktkur med rundat tak och perfekt akustik och det var synd att inte C stod utanför med en kepa eller plastmugg och samlade in folkets gage till artisterna.
 
 
Innan kuren hade vi just passerat Quattro Fontana som var 4 vackra fontäner, men nersmutsade, i varsitt gathörn. Vad allt får inte se bara tack vare att vi går överallt.
 
 Här är 3 av dem
 
Vi fortsatte och nu har jag sett mitt livs längsta rastahår.
 
 
Strax efter var vi hemma hos Berlosconi, eller rättare sagt, hans officiella plejs. En riktig gris till 100% är han, men han har folkets förtroende ändå. Folk t o m köade för att att komma in där och säkert kostade det också. Välbevakat och nästan så det kändes lite otäckt att fotografera.
 
 
Foton längs vägen
 
 
Nu skulle vi till Metron och där bildade mentalt Facebookgruppen "Hata Metron i Rom". En svensk kvinna blev rånad på sin plånbok och tyvärr drabbade det en av oss "Tres Altos". Indirekt alla tre och direkt A.
 
Vi var på väg till en loppis i  Trastevere med Metron och det var när vi klev på som en liten tjej puttade A så hon vacklade till lite och på de sekunderna hade tjejen öppnat hennes väska, dragit upp blixtlåsetfacket där plånboken låg, tagit den och hunnit av precis innan dörrarna stängdes. Det tog inte ens 15 sekunder. 
 
Vi kom upp ur underjorden och tittade oss omkring, en polisstation hade inte varit fel, men detta var vad vi kom upp till.
 
 
Det var en varm och skön dag, men ingen kunde tala om för oss på ett begripligt sätt var det fanns en polisstation, så vi började att gå.
 
A spärrade naturligtvis sitt kort direkt vi kom ur tunnelbanan och som hon så klokt sa: "Det hade varit värre om de tagit min I-phone, för där har jag alla uppgifter". (Här kan jag tillägga, att småtjuvarna hade inte hunnit använda kortet en enda gång, så allt A förlorade var lite kontanter, VISA-kortet och sitt körkort).
 
Hur det nu var, så blev vi ju tvungna att att ta hand om det administrativa och i samlad tropp tog vi oss på långa och krångliga vägar till Karbiniere i Trastevere och passade på att fråga folk vi mötte efter loppmarknaden, samtidigt som vi frågade efter en polisstation.
 
Här är vad vi hann titta på längs vägen - ljuvliga  blomster - Bellis i massor.
 
 
En kyrkogård från andra världskriget
 
 
Vi hamnade på en folkets matmarknad inne bland några gamla stallar och en lekmiljö för barn.
 
 
Vi kom tillbaka till vanlig bebyggelse, jag hann få mig ett nytt brunnslock, precis innan vi hittade polisstationen.
 
 
Det gick ganska smidigt med byråkratin, A och C hjälptes åt. Jag passade på att sätta mig vid bordet bredvid och skriva resedagbok medan vi väntade.
 
 
En kvinna strök omkring och jag flyttade på min kamera, glasögon och solglasögonen som jag lagt på bordet för att hon skulle få plats och som tack, fick jag en rejäl utskällning och jag kunde uppfatta att hon trodde att jag tog henne för en tjuv!!!!!! På polistationen?!?!?
Jag log ett Tjorvenleende och visade på stolen att hon gärna fick sitta, men hon var URSUR och bara blängde.
 
Det gick ganska fort och efter detta var det enda vi tänkte på: Mat och dryck! Vi hade inte ens haft med oss vatten ut, för det som hände fanns verkligen inte med i vår planering.
 
I vår jakt på en restaurang passerade vi delar av marknaden - ingen hade ork och lust att stanna. MAT var det primära just nu.
 
 
Strax bredvid hittade vi en kombinerad bar, restaurang, trots att det stod Kaffeteria.
 
Vi tog en stor pizza, delade på 3, köpte vatten, vin, öl, cognac och små petit chouxer med vaniljkräm. De skulle vi INTE missa, tyckte gossen som tog emot vår beställning.
 
 
Vi fick papperstallrikar och plastmuggar till vinet, medan  ölet och cognacen kom i vanliga glas. Plastbestick som gick av när vi försökte skära pizzan, men vad gör det, vi har ju händer.
 
 
Vi åt  och mumsade - JÄTTEGOTT och ältade rånet en stund, sedan släppte vi det och gick in bland marknadsstånden.
 
Fortsättning följer!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Fy så trist att ni blev rånade i tunnelbanan. Även om förlusten inte blev så stor, så sätter en sån där händelse smolk i glädjebägaren.

Eva blev av med sin väska i en buss i Rom ett år när hon var på väg hem. Hela sommarens besparingar, biljetten, pass, jag allt som man har i en handväska. Det enda hon fick tillbaka var adressboken, den skickade tjuven till henne med posten.

Man kan inte var försiktig nog och är tjuven tillräckligt skicklig går det nästan inte att klara sig undan.

Kram, Ingrid

2013-04-14 @ 15:54:39
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Herta

Så mycket fina och intressanta bilder du tar. Du borde starta bloggen Leontinas reseblogg eller nå´t.

2013-04-14 @ 17:39:23
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se
Postat av: Anonym

Tänk, man kan inte tro att någon ska fixa att öppna en stängd väska o så blixtsnabbt få upp en blixtlås. När man hör om det så verkar det helt osannolikt, ändå sker det hela tiden. Fina bilder som vanligt o kul berättat om era äventyr.

2013-04-15 @ 06:32:42
Postat av: Inga Magnusson

Den anonyma kommentaren var min, kan inte förstå att inte mitt namn vill bli ihågkommet av sig själv:-)

2013-04-15 @ 06:36:20
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Musikanta

Att bli rånad av en ficktjuv är traumatiskt, även om det kanske inte är så mycket pengar det gäller. Jag brukar ta bort alla kort jag inte behöver när jag åker utomlands så man åtminstone har några sådana kvar om man skulle bli av med plånboken. Man behöver faktiskt inte körkortet heller om man inte tänker sig att hyra bil.
Synd att ni inte stannade på mässan - det brukar inte ta så lång tid. I de kyrkor i Nice där vi brukar gå i om söndagarna är det fantastiska organister som brukar spela helt underbara postludier.

2013-04-15 @ 15:07:54
URL: http://www.Musikanta.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0