Rom dag 6 - del 3

Huva så mycket det är att göra, än att blogga så här års. Nu gör jag ett försök igen!
 
Rom dag 6 - del 3
 
Onsdag 27 mars
 
I Sixtinska kapellet var vi kvar väldigt länge. Där var så otroligt vackert och fascinerande. Vi lyckades få sittplatser längs väggen och man fick beta av altarbilden och takmålningarna lite i taget och ändå är jag säker på att vi inte sett allt.
 
Hur skulle man kunnat det?
 
Det var väldigt många som fotograferade därinne trots förbudet och jag vet inte hur det gick till, men jag dristade mig till att lägga kameran i knät och bara knäppa rakt upp, det var mest för att testa. Jag var nöjd utan eget foto, men jag gjorde det ändå och tänk att det blev så pass bra, även om det bara är en liten del av taket..
 
 
 
Ut ur Sixtinska gick vi genom biblioteket och det kändes som 1 km lång vandring med otroligt vackra bokskåp längs båda sidorna. Alla var vackert målade och säkert minst 2 meter höga. Taken vi passerade var minst lika vackra. Sådana otroliga skatter det finns överallt här.
 
 
Då och då kom vi förbi ett öppet fönster och då passade jag på att sticka ut huvudet och kameran för en bild. Sedan tillbaka in.
 
 
Nästa gång jag tittade ut var Peterskyrkan där igen.
 
 
 
"Titta där nästan högst upp", sa C. "Där skulle vi ha gått om vi inte kommit 10 minuter för sent."
 
 
 
Ser du alla människorna där bakom det ndersta staketet? Det får vi ta nästa gång vi är i Rom! Vi är som tur är inte höjdrädda, men den här gången fick vi inte bevisa det. Utsikten måste ha varit magnifik.
 
 Vi fortsatte den långa gången ut och jag tog lite kort här och var, utifrån intesse eller intressant bild. Vildsvin lever jag väldigt nära numera, de finns i hundratal i skogen bakom huset. Det fick förevigas.
 
 
 Till och med i närbild! Jag tycker INTE om dem! Jo, att äta, men inte som närmaste grannar.
 
 
 Vidare
 
 
Här minns jag inte ens vad jag tagit kort på, är det tak, golv, bord eller???
 
 
 
Här går mina kära resedamer och tittar upp på det vackra taket.
 
 
Så närmade vi oss slutet, kom till souvernirshopen och jag tyckte det var urhäftigt med alla översättningar på de olika böckerna som såldes.
 
 
T o m på kinesiska (antar att det är det)
 
 
Skulle just zooma in den kinesiska om Sixtinska kapellet, när jag fick bannor. Här rådde återigen fotograferingsförbud.
 
När vi gick in, var det en modern, oval apiraltrappa upp och när vi gick ner, en rund, med vacker dekor och äldre än den andra, dock inte speciellt gammal.
 
 
Varning för halka gällde, för det var inga riktiga trappsteg, bara lätt upphöjda markeringar hela trappan ner.
 
 
Nästan ute, vi utnyttjade de påvliga faciliteterna och tappade bort varandra en stund och sedan gick vi ut i det vanliga livet igen.
 
 
Så gick vi mot Metron - stadsbilder längs vägen
 
Centralantenn??? NEJ!!!!
 
 
Gammalt och nytt!
 
 
Den skulle vara i närheten och det var för all del skyltat, men med ett väldigt "Look alike Mc Donalds-M", men det var Metro det betydde. Vi gick dit, vi gick hit, vi gick framåt och vi gick tillbaka. Vi frågade en person, vi frågade 2. Vi till och med hittade huset - röd och vitrandigt och till slut hittade vi även ingången.
 
Det var bara murarna på denna Metroletning som fattades för att labyrintkänslan skulle vara total. Varför kan de inte sätta upp en skylt med en tydlig pil på i rätt riktning? Nåväl, vi kom på tåget och vi kom dit vi skulle och det var till "Chinatown" än en gång. Nu skulle det återigen köpas särkar de luxe och i mig värkte det också fram att jag behövde en, nu när jag hade fått sådant habegär till en av C:s särkar igår.
 
Vi kom upp ur undergrunden nästan vid det vi tyckte var vår shop. In och rafsade runt bland dem som fanns kvar. Jag tänkte 1 till mig och 1 till dottern. Vad bra jag tänker och så dålig jag är på att räkna. Det blev 3 till mig....??? och 1 till henne, för idag hade de plötsligt flera, trots att de inte hade det igår och att påfyllningen inte skulle komma förrän imorgon - det är PRECIS som i Kina när jag var där. 
 
De hade ett lager idag, det låg i en vanlig plastkasse, modell större. Då var vi alla tvungna att handla, så A köpte till sina döttrar och C slog till på 6 stycken. Shoppa kan vi uppenbarligen om det bara är rätt objekt och det var det!
 
Inget mer China för oss, vi trampade på i rask takt ner till Termini och tjipp, tjopp satt vi på bussen som C hade räknat ut att vi skulle ta.
 
Passerade en uteliggare som "bodde" bakom ett trafikhinder. Annars såg vi inte särskilt många, men de fanns naturligtvis även om vi inte såg dem.
 
 
En slang med eld som bara låg där och brann.
 
 
En äkta italiensk turistshop
 
 
Vi gled fint igenom stan med bussen och C satt även denna gång och "sände" till chauffören så att vi kom dit vi skulle. Det var nästan som en sightseeingtur i budgetklassen, en trevlig upplevelse med mycket att titta på och som raderade turen från flygplatsen och in till stan.
 
Vi steg av på Piazza Navona, för nu var vi hungriga. Svindyrt på torget, halva priset 20 meter in i gränden. Där fanns La Faschetta och där träffade vi Lurchs yngre bror med tics och rätt bred/tjock mage inklämd i kavaj, knäppt upp tilll översta knappen. Han såg lagom stoppad ut, för att visa hur en 2 nummer för liten storlek sitter.
 
 
Han var så serviceminded och ALLT ville han att vi skulle beställa och vi svenskar som gärna går rakt på huvudrätten, så även denna gång.
Jag testade Pollo - så GOTT!!!! Tillbehör potatis och lite olja. Helt perfekt för en salladshatare. Det är dock en egen rätt - första beställning, så jag fick klara mig utan.
 
 
"Vår man" var verkligen lycklig när han lyckades få oss att tacka ja till bröd, trots att vi redan sagt nej tack en gång. Varje gång han passerade vår bord blinkade han med vänster öga och inte vet jag om det var tics, eller om han tyckte att han flirtade med oss och tyckte sig vara kvinnornas önskeman? Vår var han  inte!
 
C beställde vatten från kranen, för i Rom kan man dricka vattnet överallt och då kom han med en litersflaska som han öppnade innan någon av oss hann reagera. Nå, maten var utsökt, damerna åt kalv och notan var fantastisk. 
 
Tolka den om du kan!
 
 
 
Paus!!! Sista delen av denna långa dag kommer förhoppningsvis i morgon. Det blir del 4......

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Tack för ännu en titt på Rom och er resa!
Den där notan var verkligen ett exempel på dålig stil. Tänk om Guardia di Finanza hade fått se den!!
Trevlig söndag!
Kram, Ingrid

2013-04-28 @ 10:22:48
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Inger

Meen så mycket fina bilder du har tagit..
Det låter spännande med Rom.
Måste ta en titt till på dina bilder..
Kan förstå att det var en upplevelse..
Ha en fin Valborg..kramen..

2013-04-28 @ 19:04:05
URL: http://IngerEmKsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0