Utflykt till Brevens Bruk

Jag inser att jag ligger ungefär 1 månad back med detta inlägg. Bilderna har helt enkelt blivit bortglömda, så kan det vara när man har mycket att berätta om och inte lika mycket tid.
 
En av sommarens alla fina dagar bytte kärestan och jag sjö. Vi började med ett besök på Englas Skafferi för att köpa GOTT surdegsbröd.
 
 
Det med bl a apelsinjuice i, som jag helst ville ha stod i ugnen, så vi beställde ett för senare avhämtning + köpte ett till av en annan sort.
 
 
SYND att Englas bara har öppet under sommarmånaderna! Det är en ljuvlig oas.
 
Sedan gav vi oss ut på riktiga småvägar för att så småningom landa vid sjön Botaren i Brevens Bruk. Där var det ljuvligt att bada, långgrunt och + 24.
 
 
Sjön suger som bekant och det gör även ett härligt bad, så vi torkade oss och for in till byn för att fika.
 
 
Vi satte oss ut mot vägen, där det var lite skuggigt under en stor kastanj och där satt vi länge och bara njöt av sommaren och...
 
 
...vårt goda fika.
Kärestan överraskade med att ta en baguette, följaktligen är citronpajen min! Den var ljuvlig, bara smälte i munnen. Det är inte jag som skurit till den stora biten, de var sådana! 
 
 
Till slut tackade vi för oss och när vi skulle gå frågade kvinnan i cafeét/affären, om vi inte ville se bruksmuseét. Det ville vi så klart och fick låna hennes nyckelkort och gick iväg genom byn. 
 
Det är verkligen fint i Breven med sin gamla bruksmiljö.
 
 
Den berömda midsommarstången med sina kransar av bl a tusentals liljkonvaljblad står kvar hela sommaren.
 
 
 
Det var mycket intressant att titta på därinne och här kommer lite av allt vi såg.
 
Jag tror det är en motorsåg på huggkubben
 
 
Järnhantering är vad Brevens Bruk är känt för och man tillverkade mycket gjutjärnprodukter och det syntes verkligen därinne.
 
 
Den fina sköldpaddan tillverkades för att fungera som spottkopp - SYND!!!!! För det ger lite äckelfaktor!
 
 
Ett inbyggt våffeljärn
 
 
 
Så den vackra Brevensspegeln, som jag ägde en en gång i tiden, men det var då det!
 
 
 På kyrkogården i Breven är det inte bara gravstenar, utan även gjutna gravvårdar, mestadels kors. De gjöts också här på bruket förstås.
 
 
Det är också mycket gott om hjortar och rådjur i de här trakterna och det avspeglades på hur man skyddar sina uteväxter.
 
 
Nu var vi färdiga med Brevens Bruk för den här gången och styrde kosan tillbaka till Englas. Då fick jag se att jag har möjlighet att få mina favoritbröd även i fortsättningen.
 
 
YES, YES, YES! Jag som älskar att baka, snart kan jag fixa mitt apelsinjuicebröd här hemma!
 
Jag ska självklart köpa boken när den kommer ut, där berättar Englafolket även om resor och sin tillvaro på  Nya Zeeland.

Kommentarer
Postat av: Inga M

Va roligt med en bruksmiljö som inte har fått förfalla, för tyvärr är det ofta så. Minns att vi brukade åka till Breven när jag var liten. Det var för att se på hjortarna, de fanns ju inte på så många platser.

2013-08-25 @ 04:23:52
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0