Fortsättning dag 3 - Belem

Till slut reste vi oss från den sköna platsen i solen och gick mot stan igen. Jag nästan hickade till, rosorna blommade i den lilla parken vi passerade och jag tänkte på kärestan och alla hans rosor som vilar för fullt därhemma.
 
 
Inte nog med det, trädet bakom blommade också.
 
 
Fast på den här balkongen var det nog mest fejk!
 
 
Längs trottoaren där vi gick fanns lite små butiker, med varierat utbud.
 
 
Så blev det dags för avgång mot Belem, för till Belem måste man om man är i Lissabon, det hade vi både hört och läst oss till, så vi gick mot hållplatsen. Vi hade tur och kom parallellt med spårvagnen dit och den fick 2 rödljus, så vi hann precis fram.
 
Det var en helt annan tur än med 28:an. Lugnt och stilla, eller nästan i alla fall. Fram kom vi och där vi steg av låg hela den vita krokanen "Mosteiro dos Jeromimas"
 
 
Det var helt otroligt!!!!
 
Det är ett Unescolistat kloster byggt av Manuel I, för att fira Vasco da Gamas upptäckt av Indien (som om inte Indierna själva visste om att det fanns redan, men för portugiserna var det så klart nytt). Det var en riktigt häftig upplevelse, för det var så mycket att man hisnade. 
 
Lite närbilder från olika delar av "huset".
 
 
Vi gick över gatan, mot en park och vattnet en bit längre bort, jag vände mig om och tog ännu en bild av klostret.
 
 
Parken var mest grön, men lite blommande buskar fanns det.
 
 
Hemma är detta en ordinär krukväxt - Hibiscus
 
 
Ännu en
 
 
Parken
 
 
 Mittemot klostret på andra sidan gatan, efter parken och ner mot vattnet, låg "Upptäckarnas monument". Padráo dos Descobrimentos.
 
 
 
Det är en 52 meter hög monolit, en kravelliknande båt på väg att segla bort. Flera sjöfarare finns med där. Vasco da Gama, Magellan m fl. Ett vackert monument tycker jag. 
 
 
Vi tog hissen upp.
Nedanför monumentet fanns en världskarta i stenläggningen, med alla portugisiska upptäckarna inprickade och vart de for. Ingen for så långt norrut som hit, men jag testade att stå på Sverige ett tag när vi kom ner igen.
 
 
WOW blev det. Häftig utsikt åt alla håll, vi såg och fotade både klostret, Jesusstatyn, Torre del Belem som är ett torn och lite till. 
 
 
Jag kanske hoppar lite i allt vi såg där i Belem, men det var så mycket att jag knappt kan sortera alla intrycken. Jo, när vi skulle upp i tornet, kände vi oss plötsligt som seniorer alla tre . Det var nämligen ingen ålder angiven för när man blev senior och C trodde helt visst, att man blir det vid 60 här i Portugal. Den gränsen har vi klarat av alla tre och är man minst så gammal, tjänar man 1 euro på biljettpriset för hissen. Ingen vidare rabatt, men ändå!
 
Väl nere igen fick vi syn på en italiensk glassbar. Ingen tvekade, vi gick rätt in.
 
 
Fullt så här stora köpte vi inte, men vi klämde lätt 3 gigantiska glasskulor var, i stora rånstrutar.
 
 
På väg tillbaka började A och jag frysa lite och svenska flickor är inte direkt blyga, så vi gick in i parken och satte oss på en bänk och klädde på oss lagom diskret - inga problem alls. C fryser ALDRIG!
 
 
Efter det gick vi äntligen in i den gräddvita, ljuvliga skapelsen och tänk, det var gratis! Valven var fantastiska, högt i tak och vem låg där som en stel staty?
 
 
Jo, Portugals egen Vasco, alldeles innanför dörren dessutom.
 
 
Ett par sista foton utanför.
 
 
Efter detta kyrkobesök kände vi att vi fått får dos av Belem och gick till spårvagnshållplatsen och behövde inte vänta särskilt länge innan vår vagn kom. Passerade ett annorlunda McDonalds. Inga braskande amerikanska skyltar på det lilla huset.
 
 
Det blev en het resa, A och jag satt och studerade en överfettad, överhettad karl, som lyckades fylla ut 3 platser alldeles själv. Antar att han åkte på enkel biljett och synd om honom var det också, för svetten om honom.
 
Vart kom vi sedan då? Det får du veta imorgon om jag hinner med att skriva ner det!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Inga M

Vilka fantastiska byggnader! De ser helt osannolika ut, som kristyr! Man fattar inte hur det gick till att bygga så där och dessutom utan vår moderna teknik. Hur bar de sig åt? Jag menar rent praktiskt utan kranar och byggnadsställningar, så högt upp.
Kul att se dina bilder och läsa om er resa. Jag har lite att ta igen nu efter hemkomsten.

Ha en fortsatt trevlig advent! Detta är ju din tid på året med julklappar och bakning.

2013-12-03 @ 08:28:17
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Ingrid

Belem hade jag aldrig hört talas om förut, men så är jag också väldigt dåligt bevandrad i Portugals historia. Men här får man lära sig både det ena och det andra.
Tack för det!
Kram, Ingrid

2013-12-03 @ 12:24:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0