Kyrkan mitt i byn

En gång i tiden stod Hallsbergs Sockenkyrk mitt i byn. Numera är det rena rama landet, men kyrkan står såklart där den alltid stått.
 
När stambanan mellan Stockholm - Göteborg började byggas i mitten av 1800-talet godtogs inte kyrkbyn som centralort och stationen hamnade längre västerut, i det som nu är Hallsbergs centrum. Där finns den än idag och där finns även Adventskyrkan som byggdes i mitten av 1900-talet. Då var den vit, idag är den rosa......!
 
När vi var och tände nyårsljusen på gravarna som hör till familjen slog det mig hur otroligt vacker Sockenkyrkan är. Intrycket blev ännu starkare av julgranarna med belysning, på ömse sida om kyrkporten och de stora pampiga träden som såg helt svarta ut mot den kommande kvällshimlen.
 
 
Vackert och rofyllt var känslan inombords!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Vilken enormt vacker kyrka!
I Hallsberg, vid Stocksäter hade mamma en farbror, så där har jag varit. Han är borta sedan väldigt många år, men jag tror att hans gårdsmuseum finns kvar.

Ha en god fortsättning på 2013!
Kram, Ingrid

2013-01-01 @ 21:59:48
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Herta

Stämningsfullt förstår jag.

2013-01-01 @ 22:55:40
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se
Postat av: Inga M

Tackar för kyrkohistoria Suss! Jag visste inte att Adventskyrkan varit vit. Undrar vem som kom med den tveksamma idén att måla den rosa.

Sockenkyrkan i Hbg är verkligen pampig och jag är glad att kyrkogården är så välskött och vacker. Det känns bra eftersom mina föräldrar har sin grav där.

2013-01-02 @ 07:47:23
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Musikanta

Det finns så många vackra kyrkor i vårt land med så mycket skatter att vi borde vara väldigt stolta. Det var ett väldigt fint kort på din kyrka du har tagit!
Kram från Ingrid som också önskar god fortsättning på det nya året.

2013-01-02 @ 18:10:18
URL: http://www.Musikanta.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0