Göksholms slott och Engelbrekt

För några helger sedan var vi ute och åkte lite i omgivningarna här hemmavid. Göksholms slott har vi varit i närheten av, men aldrig nära och där nere vid Hjälmaren ligger även Engelbrektsholmen, där Engelbrekt enligt historien skullle blivit bragt om livet. 
 
Detta har jag kopierat från Wikipedia.
 
På den här platsen tror man att upprorsledaren Engelbrekt mördades år 1436. Det skedde när han var på väg från Örebro till ett rådsmöte i Stockholm. Engelbrekt hade stannat här för natten när han blev anfallen och dödad av Måns Bengtsson (Natt och Dag). Engelbrekt var nämligen osams med Måns far som då bodde på Göksholms slott inte långt härifrån. 1818 restes ett gjutjärnsmonument till Engelbrekts minne på denna plats.
 
Jag har aldrig varit på Engelbrektsholmen heller, så valet var lätt när det låg på mig att bestämma vart vi skulle åka.
 
Innan vi ens var i närheten möttes vi av denna vägskylt.
 
 
Intressant! Jag förstod bättre när vi körde in i "trädtunneln".
 
Vägen ner -
 
 
- och vägen hem.  Det var verkligen som ett tak ovanför oss.
 
 
Skylten som visade vägen till slottet var inte direkt ny
 
 
Vi bestämde oss för att vänta med slottet och att åka till holmen först. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Vägar var avstängda med bommar, inga skyltar alls när vi väl kommit nära vattnet och på det stora hela såg alla holmar likadana ut från den buskiga strandremsan där vi stannat.
 
 
Vi hade för oss att det skulle vara en spång ditut, eller något broliknande. Det kanske det är också, men som sagt, vi kom aldrig tillräckligt nära för att hitta rätt.
 
Mitt i buskaget stod detta, vad det nu är?
 
 
Kärestan som är en uppmärksam bilförare, noterade den gamla P-skylten därnere nära vattnet. Lite roligt att se en sådan igen.
 
 
Nåja, vi tar väl Engelbrektsholmen en annan gång, enades vi om, slottet väntade. Det är bebott och om man visar hänsyn får man gå runt och titta utomhus.
 
Det gick inte så bra det heller kan jag tala om, för de vill naturligtvis inte ha en massa bilar som kommer åkande ner på deras gårdsplan, så vi skulle parkera en bra bit därifrån och sedan promenera. Jag gick fram till vägen som ledde ner dit, men det enda jag kunde se var en gulaktig vägg i fjärran.
 
Vår kulturella utflykt slutade med att förutom att vi sett ett antal holmar ute i sjön, också fick beskåda slottet på en upplysningstavla på parkeringen.
 
 
Där fick vi även lite information om det.
 
 
Det blev någon slags kortversion av egenguidning, men det kommer väl fler tillfällen, vi bor ju nästan grannar!!!
 
Rolig notis från den stora tavlan, som fick mig att fundera på om söstra mi varit där och gjort reklam för sin hemort.
 
 
Äh, vad är en bal på slottet? 

Kommentarer
Postat av: Inga M

Örebro län tar dåligt vara på sina kulturplatser! Men bättre lycka nästa gång. Slottet ser ju inte precis ut att vara någon mysig boning om det är bebott nu

2013-10-08 @ 04:23:48
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0