Kakor i Viby

Jag inser att jag missat att berätta om sommarens kakfrossa. Kärestan och jag hade varit på Öppen trädgård någonstans utanför Fjugesta. Detta inbringade ett antal nya växter till hemmaträdgården, men det är en annan historia, som jag inte heller har bloggat om.
 
Nu var det kakor det gällde. På väg därifrån diskuterade vi var vi skulle fika, detta ständigt återkommande moment under dagen sedan jag blivit kaffedrickare för 5- 6 år sedan. Denna diskussion hade med vägvalet att göra och vi enades till slut om Sveas i Kumla.
 
Så blev det dock inte!
 
Mitt ute landsvägen, med sikte på Kumla, stod plötsligt denna skylt.
 
 
"Det där måste vi kolla," sa kärestan och det hade jag verkligen inget emot.
 
Vi parkerade och följde pilen som ledde hit!
 
 
Ingen av oss hade varit där förut, möjligen att jag varit där med mor och far någon gång, men det är inget jag minns särskilt mycket av. Det kan lika gärna ha varit en annan hembygdsgård någonstans.
 
 
Vi blev varmt välkomnade och det var bara att gå in och fika och ta för sig av kakorna. Det var första gången de provade att ha kakbuffé, så där hade vi tur kan man säga. 
 
Priset för kaffe och kakor var 40 kronor per person! 
 
 
Det var 9 sorters kakor, samt specialkakor för dem som led av diabetes eller glutenintolerans. Jag som älskar småkakor, föll nästan i trance och frågade för säkerhetsskull hur många som ingick i priset.
Svaret jag fick var, att det var bara att fika på. Vi fick äta hur många vi ville och om vi ville smaka på specialarna, gick det också bra.
 
Här är min starttallrik!
 
 
Jag lovar och svär: Jag hade inga som helst problem med att peta i mig dessa. Marängen sparade jag till sist,  för de är så GODA, men jag kände att jag hade plats för lite till....... Det är också sant!
 
Jag gick in och hämtade ett glutenfritt bakverk med äpple, som så gott ut. "Ta vaniljsås eller grädde", sa en liten dam, så jag hällde på lite vaniljsås. Det åtgick 3 koppar kaffe innan allt var slut, fast kärestan åt inte så ohejdat som jag, han tog nog bara 6 eller 7 sorter.
 
Vibybröden fanns det innehållsdeklaration på.
 
 
Vi hade mycket trevligt sällskap runt bordet, kvinnor och män, de flesta äldre än oss och vi pratade och diskuterade allt från kakor till olika platser i Närke och även en hel del annat.
 
Så blev det dags att titta på hembygdsgården, vi var nyfikna på den också och så fint det var där.
 
Utomhus
 
 
I ett av husen på gården fanns lite av varje, saker från en skomakeri, smidda saker och på övervåningen en skolsal.
 
 
Vi gick en trappa upp.
 
 
En mycket märklig stol, som jag provsatt.
 
 
MYCKET obekvämt!
 
Tapeten var nästan en sådan som jag drömde om som barn, men som vi aldrig lyckades hitta. Min drömtapet hade rosenknoppar.
 
 
Vi gick till nästa stuga, där fanns saker från en gammal affär.
 
 
Allra sist gick vi tillbaka till kaffestugan och för att titta på hur resten av rummen såg ut och på en utställning av brickdukar.
 
 
Slutligen för kärestans skull, det är dock "bara" en Junghans! 
 
 
Nu hoppas jag att vi lyckas pricka in 2015 års kakbuffé på Hembygdsgården i Viby! Det gäller att hålla koll när det blir sommar igen.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Det är trevligt med såna här hembygdsgårdar där eldsjälar sköter en massa samlingar av diverse föremål.
Vi har också ett ställe här i närheten på en gammal musiegård där det brukar vara kakkalas några gånger på sommaren, men här är det nog bara sju sorter.
Kram, Ingrid

2014-08-17 @ 16:12:00
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Inga M

Nostalgi på hög nivå. Mamma gjorde såna där som kallas Vibybröd, fast utan brännvin så vitt jag minns, eller också var det konjak i dem?? Och brickdukar har jag med i arvegodset från Bäck

2014-08-20 @ 23:12:49
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0