Så gott som slutmatat

Ju äldre jag blir, desto mer nya intressen skaffar jag mig. Nu vet jag inte om just fågelmatning räknas som ett intresse, men det roar mig att ha en massa småfåglar utanför köksfönstret under vintern och jag hör min fars kloka ord i huvudet när jag fyller på mat.
 
I mitt barndomshem var fåglar ett stort intresse, i synnerhet för min far. Det matades med det mesta och vi andra därhemma fick mycket kunskap, bara genom att finnas i närheten av far. Han berättade om flyttfåglar och stannfåglar, vad de hette och allt han tyckte var intressant.
 
Mitt allra första fågelminne är en talgoxe som vi hade vid sommarstugan och som förmodligen också matades fast inte jag minns just den detaljen. Vi kallade den för Pelle och han kom troget och åt utanför stugfönstret. Det kan förstås ha varit någon mer än just Pelle, men är man 5 - 6 år, då är det Pelle, om han så kom som 3 - 4 stycken samtidigt.
 
Lång inledning för att berätta att vi tycker det är otroligt roligt att mata fåglar här på landet. Pansjovarning, säger mina barn, men vad då........ Jag är ju det nu! Hahaha!
 
Om du inte minns, för jag tror jag har visat den förut, så har vi det optimala fågelmataren. Jag köpte "hållaren" på Designtorget för flera år sedan och så en tom, rendiskad petflaska till den. Flera sittplatser och ingen fågelbajs i maten.
 
 
Här är det Pelles ättelägg och en steglits som håller till godo med solrosfrön
 
 
Vi matar med allt möjligt, solrosfrö, äpplen, nötter, talgbollar, frökakor med fett mm mm som vi hittar på Granngården.
 
Vi har haft den stora glädjen att ha flockar med steglits i vinter. Det är så fina och tankarna far lätt iväg till små papegojor, med tanke på färgprakten de har.
 
 
Här är den glupska koltrasten som kom då och då och var kung i flera dagar och egennyttig som bara den.
 
 
Nu har vi barmark och rabatterna fulla med krokus. Än ett tag får fåglarna solrosfrö och nötter, men kärestan längtar efter att "städa" undan skal och skräp. Resten av maten har vi hängt i ett träd nere i skogen så den kommer till nytta istället för att ligga och härskna i väntan på nästa vinter.
 
Vid det här laget vet vi, att de kommer tillbaka, med Pelle i spetsen.....
 
 

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Det är verkligen roligt att mata fåglar och på Stenstugu hade vi massor av småfåglar. Det såg ut ungefär som på dina bilder. På köksbänken låg alltid fågelboken redo ifall det skulle dyka upp någon okänd individ.

Här på Odvalds finns det inte alls så mycket småfåglar och trots att jag försökt locka dem med alla möjliga sorters mat kommer det bara några enstaka. I år har jag inte sett någon rödhake, ingen domherre, ingen bofink, ingen stenknäck och ingen steglits.

Jag misstänker att områdets alla katter skrämmer iväg dem. Förra vintern satt det en stor katt ute på mitt fönsterbleck och hoppade därifrån rakt ut på min ställning för fågelmat så att allt rasade.

Nu har jag i alla fall hört sånglärkan och väntar bara på att få se staren och sädesärlan. Sen känns det som om våren är här på allvar.

Kram, Ingrid

Svar: Ingrid,Vad synd att katterna "förstör" fågellivet för dig, vår katt verkar inte störa dem som tur är. Det är faktiskt roligt med fågelmatningen och jag försöker visa barnbarnen när de är här. Nu är de kanske i yngsta laget, men Otto som är 3 tycker det kan vara roligt en stund.
Stenknäck har inte vi heller sett i år, men som sagt, nu är det snart vår. Vi matar slut på den feta maten, sedan få de klara sig till höstens kyla slår till.
Fågelläten är jag inte så bra på, så jag vet vilka som kommit tyvärr.

Kram
Leontina

2016-03-29 @ 23:00:15
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Inga Magnusson

Ler igenkännande när du beskriver hur ni i ditt barndomshem matade fåglar och följde deras liv. Mina föräldrar gjorde likadant och de kände igen, inte bara arterna, utan också en del individer i flockarna runt fågelstugan och andra ställen de lade ut mat på. Här håller vi igång matningen än. Några steglisar har vi inte, mest gulsparvar och nötväckor och just nu koltrastar och för all del en korsnäbb. Ha en bra ledig dag!

Svar: Inga,Åh, en korsnäbb, jag vet inte ens om jag sett någon sådan. Stenknäck har vi haft, men inte i år. Jag minns min fars förtjusning när de dök upp i Samsala.
Så j...a pansjo säger min son, när jag talar om hur roligt det är att mata fåglar.
Okej, säger jag, det är ju precis det jag är! Sedan är det slutpratat om det.
Leontina

2016-03-31 @ 10:28:03
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0